évtervezés

Legyen még sikeresebb a stúdiód 2022-ben: segítünk az évtervezésben!

Rengetegszer hallhatod, hogy az évtervezés nélkülözhetetlen a sikeres üzletvitelhez, átlátható és stabil szolgáltatáshoz. Mivel ezzel mi is maximálisan egyetértünk, segédletet állítottunk össze Neked.

Tervezd meg az évet és érd el a kitűzött céljaidat!

Az évtervezést papírra, kézzel írva, de akár laptopon vagy tableten is elvégezheted, a lényeg, hogy jegyzetelni tudj. Nézzük pontról pontra az évtervezés lépéseit:

Kezdj mindig összegzéssel!

Zárd le a megelőző évet. Vizsgáld meg, mit értél el, mely céljaid teljesültek, melyek nem. Emellett, a sportstúdiód által elért legfontosabb mérföldköveket is írd le, emelj ki egy-egy olyan pozitív, illetve negatív emléket, amely hatással volt Rád.

Vizsgáld meg a piacodat!

Mi változott az elmúlt évben, hogyan alakultak a vendég- és felhasználói igények? Mi az, amivel Te tartani tudtad a lépést?

Tarts versenytárs-elemzést!

Nézd meg, kik azok, akik új belépőként nagyot robbantottak, kik tűntek el, és kik azok, akik a megszokott szinten maradtak.
Ha ezeket részletesen átveszed, pontosan láthatod majd, miben kell versenyt tartanod a piaccal, miben célszerű figyelni a versenytársaidra, és mi az, amit a következő évben máshogy kell megközelítened.

Üzleti évtervezés – hogyan állj neki a folyamatnak?

  • Nagyon fontos, hogy szánj rá időt. Egy-egy üzleti évtervező program akár több napos is lehet, így minimum 6-8 órát érdemes Neked is foglalkoznod vele.
  • Végezheted egyedül és társaságban is, ez preferencia kérdése.
  • Az évtervezés alapkövei a célkitűzés, ezen belül pedig a fókuszpontok meghatározása, illetve negyedéves és éves tervek felépítései.
  • A fókuszpontok azok a témák, amelyekkel úgy gondolod, többet kell foglalkoznod a következő évben. Ezek akkor szerepelnek leghatékonyabban a tervben, ha indoklást is fűzöl hozzájuk. „Azért fókuszálok erre, mert…”
  • A tervezés lényege nem az, hogy minden lépést meghatározz, sokkal több minden alakul ki útközben, mint azt előre kiszámíthatnád. Fontosabb, hogy az évtervezésnek köszönhetően világosan lásd az utat, amit jövőre meg kell tennie a sportstúdiódnak és a feladatokat, amelyek ehhez várnak Rád!

Évtervezés gyakorlati fókusszal – programok, kampányok és költségvetés a sportstúdiódban

Tudtad? Több kutatás eredményei alapján a vállalkozások vezetői munkaidejük kétharmadát a napi megszokott, működést segítő feladatokkal töltik. A maradék időben pedig stratégiai feladatokat látnak el a hatékonyság javítása és a növekedés érdekében – ide tartozik például a tervezés is.

  1. Programtervezésnél mindig figyelj a visszajelzésekre. A jövő évi stratégiát annak megfelelően rakd össze, ami az előző évben látható tendencia volt, illetve, amerre nyilvánvaló, hogy mennek a trendek és a vendégigények.
  2. Az egyedi esszenciádat ne add fel, a működő és sikeres megoldásokat vidd tovább, képezzék a terv részét.
  3. Állítsd össze negyedéves, illetve éves bontásban, hogy milyen kampányokra lesz szükséged: például áremelés, szolgáltatás bevezetése-kivezetése, marketing- és értékesítési kampányok. Jelöld ki azokat az időszakokat, amelyek kiemeltek, illetve, amelyek uborkaszezonnak számítanak a vállalkozásod életében.
  4. Határozd meg azokat a fejlesztéseket, amelyekre a hatékonyabb napi működés és a növekedés érdekében szükség lesz 2022-ben.
  5. Az üzleti évtervezésnek mindig képezze részét a marketingterv is, ahol újra megvizsgálod a célcsoportodat, az eszközöket, amelyekkel elérheted a tagjait, illetve a felületeket, ahol találkozhatnak Veled.
  6. Amikor már világosan látod a programokat, fejlesztéseket és kampányokat, amikkel számolnod kell, állíts össze költségvetési tervet. Hozzávetőlegesen mekkora bevétellel számolsz, mekkora növekedésre számíthatsz reálisan, illetve milyen befektetéseket igényel majd a vállalkozásod?
  7. Mindezek segítségével, lezáró összegzést készíthetsz: az ötletek, a megvalósítandó feladatok és fejlesztések, az esetleges kockázatok, illetve a pontos mérföldkövek kijelölésével.

Az évtervezés legizgalmasabb része: fejlesztések, optimalizálások kijelölése

Kétségtelen, hogy minden üzleti évtervezés kiemelt része a fejlesztési irányok meghatározása. Végső soron mindig ezek azok a lépések és pontok, amelyekkel a terv többi eleme is könnyedén megvalósulhat, hiszen előkészítik a változásokat és a növekedést.

A fejlesztési terv összeállításához tedd fel és válaszold is meg ezt a három kérdést:
1. Mi az, amiben még inkább könnyítheted az együttműködéseket, javíthatod a vendégélményt?
2. Miben nem működik elég optimalizált, automatizált módon a sportstúdiód, mi az, ami lehetne gördülékenyebb?
3. Ahhoz, hogy Te hatékonyan végig tudj vinni 2022-ben mindent, amit tervezel, a munkádat támogató, hatékony vendégkezelő rendszerre van szükséged.

Most te jössz! A fenti 7+3 pont alapján saját magad is elkezdheted összeállítani a 2022-re vonatkozó tervedet. Ennek eredményeként lesz egy átgondolt fontossági sorrended a következő 12 hónapra, amit írásban is vállalsz önmagad előtt. Jó munkát és évtervezést!

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!