Itt a tanuló készíti a saját órarendjét – automatizáció a Hello English nyelviskolákban

A Hello English kecskeméti és székesfehérvári nyelviskolák oktatásszervezője, Papp Annamari beavatott minket a motibrós rutinjába.

De kezdjünk egy kis háttérinformációval: a nyelviskola 2007-ben indult Székesfehérváron. Kezdetben csak angol nyelvet oktattak felnőtteknek, majd engedve az egyre sokasodó megkeresésnek, 2014-ben elindították a német nyelvoktatást is. Mindkét nyelven kezdő szinttől felsőfokig tanulhatnak a hallgatók. Kecskeméten 2016-ban nyitották meg iskolájukat.

„Nálunk te írod az órarended!”

 

Saját fejlesztésű metodikával tanítanak, melynek alapja egy II. világháborús amerikai módszertan a gyors és hatékony nyelvtanulásra. Ezt modernizálták és formálták a mai igényekhez, amiből kialakult az egyedi hibrid nyelvoktatás.

A tanulók meghatározott heti óraszámban, de személyre szabott tantervvel és saját tempójukban fejlődhetnek. Szabadon dönthetnek, mikor melyik órán vesznek részt, így ők írják a saját órarendjüket.

Korábban a tanárok beosztása papíron zajlott. Ez egy nagyon komplex feladat, hétről hétre megtervezni az összes tanár óráit, ki mikor, melyik teremben oktat.

Az elkészült papír órarendeket aztán kifüggesztették, és a tanulók ezeken írták be magukat az órákra. Az is gyakori volt, hogy a tanuló telefonon jelezte, mely órákra szeretne menni, és az oktatásszervező írta be őt az órarendbe.

Voltak nehézségek a papírórarenddel, például előfordult, hogy az oktatásszervező nem tudta elolvasni a hallgató nevét. Illetve az órarendekről át kellett vezetni a tanulókat digitális adatbázisba, ami szintén rengeteg időt emésztett fel.

Időről időre felmerült a kérdés Annamariékban, hogyan lehetne hatékonyabb és a tanulók számára kényelmesebb megoldást találni az órarend kezelésére:

„A világ folyamatosan változik, nekünk is változni kell. Úgy éreztük, be kell hoznunk modernebb megoldásokat, amik tükrözik az oktatási módszerünk rugalmasságát. Ezért kerestük a lehetőséget, hogyan lehet online formában elérhetővé tenni a tanulóknak az órarendet.”

2019 tavaszán egy ismerősük javaslatára kerestek meg minket, és nézték meg, hogyan működik és mit tud a Motibro:

„Korábban kaptunk másoktól ajánlatot online rendszer fejlesztésére, de ők nem értették, hogyan működik az iskola. A Motibro-nál elsőre átment, mire van szükségünk. Így nem volt kérdés, hogy együttműködés lesz a megkeresésből.”

És megkezdődött az automatizáció

 

Kecskeméten 2019. nyarán, Székesfehérváron 2019. őszén vezették be a Motibro-t.

Elsődleges céljuk az volt, hogy a tanulók online be tudjanak jelentkezni az óráikra, azaz bármikor megtervezhessék az órarendjüket, ne kelljen a nyitvatartási időhöz alkalmazkodniuk. Ez még nagyobb szabadságot jelentett nekik.

„A hallgatóknak hatalmas mozgásteret ad, hogy át tudják foglalni magukat másik időpontra, ha valami közbejön. Emellett jó játék nekik, hogy online tervezhetik meg a hetüket.”

Annamari az első szintfelmérés után rögtön be is regisztrálja az új tanulókat a rendszerbe. Megmutatja nekik, mit hol találnak a saját Motibro fiókjukban, hogyan tudnak foglalni, óráról kijelentkezni vagy követni a bérletüket.

Mindig akad pár olyan tanuló, akinek ő írja be az óráit, de ez sem gond. Hiszen az adminisztrációs felületen pár kattintással beteheti vagy kiveheti egy adott óráról a hallgatót.

Hello English: rugalmas órarend a siker egyik kulcsa A hallgatók a tanult nyelven tartott és saját szintüknek megfelelő órákra tudnak jelentkezni, így elkerülhető, hogy véletlenül nem megfelelő órára foglaljanak. Naprakészen látják, hány hely van még egy órán, vagy ha elfogytak a helyek, feliratkozhatnak várólistára.

Annamari is tudja ellenőrizni, hogy áll a tanuló: például részt vett-e a kötelező heti mennyiségű beszédórán, ami náluk nagyon fontos. A tanulók foglalásaiból látja az igényeket is, így az órarend elkészítésénél ezeket is figyelembe tudja venni.

Aztán egyszer csak beütött a járvány…

 

Mint minden vállalkozásra, rájuk is elemi csapásként sújtott le a lezárások gazdasági vonzata. Sajnos a korábbi csapat jelentős részétől meg kellett válniuk, oktatásszervezőként csak Annamari maradt. Ennek a terhét nagyon sokáig cipelték, főleg lelkileg viselt meg mindenkit ez a kényszerhelyzet. A tanulói létszám is hirtelen a felére csökkent.

Ilyen körülmények között kellett valahogy talpon maradniuk, és ehhez szerencsére a Motibro egy gyors technikai megoldással hozzá tudott járulni:

„Óriási segítség volt a járvány idején a Zoom összekötés! Olyan gyorsan tudott a [Motibro] csapat megoldást generálni az online óratartásra, hogy egészen biztosan cégeket mentettek meg vele. Ahogy minket is kihúzott a csávából, fantasztikus volt!”

Tehát bezárás helyett gyorsan elő tudtak állni egy B tervvel, így a hallgatóik fele folytatta a tanulást online.

A járvány lecsengése után Székesfehérváron azóta is csak online oktatás folyik. Az iskola a tanulói igényeknek tesz ezzel eleget. A tanulók megszokták, megszerették a távtanulást, mert így még szabadabb, még kényelmesebb nekik.

Kecskeméten ugyan van tantermi oktatás is, de például német órák ott is csak online zajlanak.

Motibro tanári szemszögből

 

Hello English: rugalmas oktatás, egyéni órarend Annamariék az órarendek és a távoktatás mellett számos más feladatot is online oldanak meg. Többek között jelenléti íveket sem kell már nyomtatniuk, mert a rendszerben minden órához tartozik egy okos jelenléti. Ezeken látszik, ki jelentkezett be az órára, a tanár pedig saját profiljában kezelheti az óráit, 1-1 pöccintéssel jelölheti, ki vett részt az órán.

Emellett a tanárok automata email-t is kapnak arról, ha valaki be- vagy kijelentkezik az órájukról, így mindig friss létszámokkal tudnak kalkulálni.

„Egyszerű a tanári felület is, nincs benne ördöngösség. A betanítás pillanatok alatt megvan, profin kezelik a rendszert. Látják, melyik tanuló mikor és hányszor jön órára.”

A beszédórák témáját például célzottan az adott órára bejelentkezőknek, kör email-ben elküldhetik anélkül, hogy bárkinek is látnák az email címét. Ezen kívül órai jegyzetet is tudnak írni, amit a tanulók a saját Motibro fiókjukban az óra részleteinél tudnak megnézni.

„Plusz előny, hogy beírhatom a tanuló célját a személyes jegyzetbe, amit a tanárok is látnak a jelenlétin. Fontos, hogy tudják, mit kell elérni az adott tanulóval.”

Még egy extrát emelt ki itt Annamari: a jelenlétin megjelenik a tanulónál egy kis torta ikon, ha közeleg a születésnapja. Így a tanár fel tudja köszönteni, amin nagyon meg szoktak lepődni a diákok, persze ez kellemes meglepetés. 🙂

Bérletmustra gombnyomásra

 

A fentiek mellett a bérletkezelés is nagy részben önműködővé vált, ez is megkönnyíti a diákok nyelviskolás mindennapjait:

„A bérletkezelés nagy segítség, a tanuló látja, mennyi órája van még hátra és mikor kell fizetnie. Automata emailt is kap arról, amikor vásárolt és ha lejár a bérlete.”

 Nagyon fontos része a két iskola foglalási folyamatának, hogy csak a megvásárolt bérleten lévő alkalmak erejéig lehet bejelentkezni az órákra. Ha a tanuló bérletéről elfogytak az alkalmak, meg kell vennie a következőt, hogy újra foglalni tudjon online.

Szerencsére így tartozás nem jellemző az iskolákban, de Annamari azért rendszeresen ránéz a részletes kintlévőség-kimutatásra a biztonság kedvéért. Előfordulhat, hogy valaki beíratja magát Annamarival 1-2 órára, de már nincs érvényes bérlete. (Ebből a listából gyorsan, saját szövegmintával emlékeztető kör-emailt is lehet küldeni a tartozóknak.)

„Sokrétű a bérletrendszer: mindenféle jegyet, bérletet létre lehet hozni, és könnyű módosítani, ha pl. áremelés van. Bérlethosszabbítás is előfordul, mondjuk betegség esetén. Szól a tanuló, és én tudom korrigálni a lejáratot.”

Adatbázis az oktatásszervezéshez

 

A rendszerben a tanulói nyilvántartás ismétlődő és eseti feladatokhoz is megbízható alapot nyújt:

„Ha például egy tanuló kihagy egy évet, majd folytatni szeretné a nyelvtanulást, én megnézem a profilját. Látom, mikor volt utoljára, hol tartott a folyamatban, maradt-e felhasználható alkalma.”

Az adatbázis szerves része a levelező funkció. Annamari itt általában a csoportos email küldést használja, például kampánylevelekhez. Egyik előnye a csoportos címzésnek, hogy a rendszer óratípus és aktivitás szerint automatikusan csoportosítja a tanulókat, nem kell összevadászni a címzetteket.

Mindig naprakészen

 

Annamari rendszeres admin feladatai közé tartozik a tanári elszámolás és a felnőttképzési adatszolgáltatás elkészítése.

A munkaórák elszámolásához a havi óratartási összesítést használja. Egyben tudja követni a tanárok teljesítményét, hatékonyságát is.

A felnőttképzési adatszolgáltatáshoz a jelenléti statisztikákból nyeri ki a szükséges tanulói adatokat: ki, mikor, milyen órán vett részt.

Ezzel körbe is értünk azokon a teendőkön, amikhez már jó pár éve a Motibro adja a hátteret a Hello English nyelviskolákban.

Beszélgetésünk végén Annamari ezzel a gondolattal summázta, számára mi a rendszer veleje:

„Ez egy menő dolog, egy plusz. Jó kimondani, hogy van online órarendünk. A tanuló bármikor be tud lépni, bármikor foglalhat vagy ki tudja törölni az óráját. De igazából ez a 21. században már elengedhetetlen.”

Természetesen minden szavával egyetértünk. 🙂

Köszönjük Annamarinak, hogy megosztotta ország-világgal értékes, gyakorlati motibrós tapasztalatait! További sok sikert és gyarapodó tanulói bázist kívánunk nekik!

Nyíl

Szeretnéd te is automatizálni az óraszervezést iskoládban? Kíváncsi vagy, mely rendszeres feladatokat tudnád egyszerűsíteni csapatod és tanulóid számára? Akkor kattints és kérj online bemutatót kötelezettségek nélkül:

Ismerd meg élőben!

Ingyenes demó

Egy rövid bemutató többet mond ezer leírásnál. Ha szeretnéd működés közben látni a Motibrót, kérj ingyenes konzultációt most!

Nyíl

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

Szeretném az ingyenes tudásanyagot!

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!