produktivitás automatizáció

Az automatizáció a produktivitás kulcsa!

Ha egyetlen szóval kellene kifejeznünk a vállalkozások legfőbb célját, az a szó biztosan a produktivitás lenne. Mindegy, milyen területen tevékenykedik az adott cég, biztos, hogy igyekszik minél jobban teljesíteni. Ennek ellenére sokszor láthatjuk azt, hogy nem sikerül kiaknázni az ezzel kapcsolatos lehetőségeket, aminek következményeként a vállalkozás döcögősen megy, az eredmények elmaradnak a várttól.

A produktivitás tehát fontos – a legfontosabb, ha sikeres vállalkozást szeretnél.

De mit is jelent pontosan a produktivitás?

Röviden megfogalmazva: a minél hatékonyabb munkavégzést. Ez persze így meglehetősen tág meghatározás, hiszen a hatékonyság sok mindent jelenthet. Mondhatjuk úgy is, hogy a lehető legkevesebb erőforrás felhasználása mellett a maximális kapacitáson működni. Így talán kicsit pontosabb, hiszen az lenne a cél, hogy minél kevesebb pénz/energia/munka befektetésével érjük el a legjobb eredményt. 

A produktivitás a vállalkozások „csimborasszója”, kvázi jelszava, minden cég legfőbb célkitűzése.

Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, ma már számtalan eszköz van a cégek kezében. Hogy pontosan milyen eszközök, az attól is függ, hogy milyen a vállalkozás profilja, de azért vannak olyanok is, amik általánosan jók lehetnek szinte bármilyen területen. Az egyik ilyen például a CRM, ami nagymértékben megkönnyít és meggyorsít egy sor adminisztrációs feladatot.

Mit takar pontosan a CRM?

A CRM egy rövidítés, egészen pontosan a Customer Relationship Management, magyarul ügyfélkapcsolat-kezelés rövidítése. Egy olyan rendszert jelent, ami segít abban, hogy a vendégekkel kapcsolatos adminisztráció és folyamatok nagy része automatikusan történjen. A szoftver minden lényeges dolgot „megjegyez”, összehasonlít, szinkronizál, emlékeztet arra, amire kell. Így nem sikkadnak el feladatok, nem felejtődik el semmi. Számos folyamat gördülékenyebben végezhető.

Milyen vállalkozásoknak jöhet jól a CRM?

A CRM nagyon sokféle profilba illeszthető, így jó lehet például marketingcégeknek, call centereknek, ügyfélszolgálatoknak, de akár edzőtermeknek, uszodáknak is. A lényeg, hogy jól legyen beállítva, illeszkedjen az adott vállalkozás működéséhez. 

CRM-ben kezelhető minden olyan folyamat, ami a vendégekkel való kapcsolattartáshoz, a kiszolgálásukhoz köthető. Tárolja a vendégek adatait, illetve a velük kapcsolatos információkat, amik fontosak a szolgáltatás szempontjából. Ezeket az adatokat képes követni, szinkronizálni, így például nem feltétlenül kell az emberi figyelemre hagyatkozni.

Ha a CRM-et jól sikerül beállítani, és rendesen használjuk, akkor lényegesen növelhetjük a hatékonyságot, ugyanakkor a szolgáltatás minőségét is, kibukhatnak olyan hibák, amik eddig rejtve maradtak a működés során – és amik megoldásával még jobbak lehetünk. 

Konkrétabban: hogyan segíthet a CRM egy edzőteremnek produktívvá válni?

Ha csak általánosságban beszélünk a CRM előnyeiről, nem biztos, hogy egy vállalkozó át tudja látni, neki konkrétan hogyan segíthetne egy ilyen rendszer. Éppen ezért, nézzünk meg egy kicsit életszagúbb példát: miért jó a CRM bevezetése például egy edzőterem esetében?

1. A vendégek bejelentkezése:

Lehet irkálni naptárba, hogy ki mikor, milyen órára, milyen időtartamra, milyen foglalkozásra szeretne jelentkezni. Ha azonban egy picit megnő a forgalom, ez gyorsan átláthatatlanná válik, de legalábbis időbe telhet végignézni, hol és mennyi szabad hely van még, teltház esetén milyen alternatívákat lehet felajánlani stb.

Ha ezeket a bejelentkezéseket CRM-ben rögzítjük, az automatikusan követi a változásokat, összeveti a bevitt adatokat. Így azonnal látszik, ha például egy óra már megtelt, de rögtön láthatjuk azt is, hogy milyen más időpontokban van még rá szabad hely, így a vendégnek egyből lehet másik lehetőséget ajánlani ahelyett, hogy annyit mondanánk, „elnézést, nincs már hely ebben az időpontban”. A szoftver minden foglalkozást, minden időpontot, minden edzőt és vendéget számon tart, így nem lesz kezelhetetlen a helyzet akkor sem, ha már komolyabb a forgalom. 

Kapcsolódó tartalom:

7 ok, amiért online bejelentkezési rendszerre van szükséged

2. Bérletek kezelése:

 A CRM számon tudja tartani, melyik vendég hány alkalmas bérletet vett és mikor. Ez is olyasmi, amit a recepciós is irkálhat egy füzetbe, de idő lesz mindenkit egyesével visszakeresni, felírni a dátumot, alkalmat. Az is kellemetlen, ha akkor derül ki, hogy lejárt a bérlet, ha már ott van a vendég, és részt venne az edzésén. 

A szoftver azonban automatikusan tudja követni, hogy a bérlet meddig érvényes, jár-e az adott vendégnek valamilyen kedvezmény, hány alkalom van még a bérletből, sőt, jelezhet az utolsó alkalom előtt, hogy hamarosan esedékes lesz az új vásárlása.  Ez egyrészt, ismételten lerövidíti az adminisztrációval töltött időt, másrészt, egy magasabb szintű ügyfélkezelést tesz lehetővé, harmadrészt, minimalizálja a hibák kockázatát: nincsenek elfelejtett alkalmak, nincs követhetetlen adminisztráció, elfelejtett kedvezmény stb. 

Kapcsolódó tartalom:

Az idő pénz: legyen több mindkettőből online bérletkezeléssel

3. Nincsenek elfelejtett elemek:

Az ügyfélkapcsolat-kezelők legnagyobb előnye, hogy megszüntetik az összevisszaságot. Nincsenek többé cetlikre felírogatott, majd elfelejtett bejelentkezések, nem érvényesített kedvezmények, észre nem vett, lejárt bérletek. Nem lesz többé probléma az eltérő szokásokból. Egységesen, ugyanúgy kell a dolgozóknak mindent rögzíteni a CRM-be, ha pedig ez megtörtént, a rendszer mindent követ helyettük. 

Kapcsolódó tartalom:

Mennyire ismered a tanítványaidat? Infógyűjtés a közös siker kulcsa!

4. Nagyobb mértékű kontroll:

 A CRM segítségével pontosan lehet követni, hogy mikor melyik kolléga dolgozott, így az esetleges hibáknál is egyértelműen látszik, ki követte el őket. Minden késés, minden hiányos adminisztráció követhető, ami precízebb munkavégzésre sarkall mindenkit, ugyanakkor megmutatja a jellemző hibákat is, így tudjuk, min kellene javítani, hogy még jobb legyen a hatékonyság.

Kapcsolódó tartalom:

A vitamentes munkakapcsolat legfőbb titka: a pontos oktatói elszámolás

5. Az eredmények pontos követése:

 Mivel a szoftver minden adatot rögzít, világosan láthatóak az eredmények is. Egyértelműen tudjuk monitorozni, hogy mely órák a legnépszerűbbek, melyik edzőhöz jelentkeznek be legtöbben, melyik időpontok kelendőek és mikor van a nap folyamán uborkaszezon. 

Ez azért fontos, mert ezen adatok alapján át tudjuk variálni az eddig megszokott folyamatokat oly módon, hogy azok jobban illeszkedjenek a vendégek igényeihez. Alig jön valaki a délelőtt 11-es zumba órára, délután 5-kor viszont megtelne párhuzamosan még egy? Akkor a délelőtti időpontot érdemes lehet másra cserélni, délutánra pedig szervezni egy párhuzamos csoportot. Lenne igény este 6-kor személyi edzőre, de csak 1-2 dolgozik ebben az idősávban, akiket gyorsan lefoglalnak? Keresni kell olyanokat is, akik ekkor is elérhetők! 

Ez persze csak néhány fiktív példa, de talán jól mutatják, hogy milyen átszervezésekre adhatnak alapot a CRM-ben szereplő adatok.

Kapcsolódó tartalom:

A sportmatek gyerekjáték, avagy hogyan mérd klubod teljesítményét?

Szuper eszköz a produktivitás növelésére

Egy vállalkozás akkor tud a lehető legdinamikusabban növekedni, ha igazodik a változó piaci környezethez és az ügyfelek/vásárlók/vendégek elvárásaihoz. Ehhez sokszor arra van szükség, hogy ne sajnáljunk pénzt és energiát invesztálni a modern eszközökbe, ezek ugyanis nagymértékben meg tudják könnyíteni a mindennapi munkát, növelve a hatékonyságot.

A CRM egyszerre több fonton is segíthet:

  •  gyorsabbá és követhetőbbé teszi az adminisztrációt 
  •  megmutatja a hibákat
  •  láthatóvá teszi az eredményeket
  •  szinkronizálja az adatokat, így nem sikkad el semmi
  •  minimalizálja az emberi mulasztásokból adódó problémákat
  •  nagyobb kontrollt biztosít
  •  magasabb szintű kiszolgálást tesz lehetővé.

Ha úgy érzed, vállalkozásodnak van még hova fejlődnie produktivitás terén, mindenképp érdemes lehet tenni egy próbát az ügyfélkapcsolat-kezelővel!

Szeretnéd mindezt online élőben is megismerni?
Szívesen visszanyernéd te is az adminisztrációval töltött idődet?
Jó lenne egy automatizált rendszerrel könnyedén reagálni a változó körülményekre?

Nézd meg az élő online bemutatónkat, tedd fel kérdéseidet, és dönts: vajon neked is a MotiBro lesz a szárnysegéded az óraszervezésben?

Ismerd meg élőben!

Ingyenes demó

Egy rövid bemutató többet mond ezer leírásnál. Ha szeretnéd működés közben látni a Motibrót, kérj ingyenes konzultációt most!

Nyíl

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

Szeretném az ingyenes tudásanyagot!

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!