„Érdekes légy!” – 5 alapszabály, hogy többen jöjjenek a sportstúdiódba

Szabadidős edzők és kisebb sportstúdiók vezetőinek gyakran felmerülő kérdése, hogy miként lehetne a meglévő vendégkörön túl újabb embereket vonzani a terembe. Szinte mindegy, hogy például funkcionális edzésről, táncról vagy jógáról van szó, a legtöbb esetben a meglévő vendégek szájreklámján keresztül jönnek újabbak, és egy mértéken túl így a stúdió nem tud növekedni.

Sok pénz és idő kellene a jobb toborzáshoz, meg persze nem is ez az oktatók és a tulajdonosok szakterülete, nem értenek igazán a marketinghez. Személyes tapasztalataim és eddigi kutatásaink alapján azonban úgy látom a szabadidősport személyes természete kiaknázatlan lehetőségeket rejt a kisebb stúdióvezetők és edzők számára.

Néhány egyszerű szabály betartásával ki lehet emelkedni a hasonló szabadidős mozgási lehetőséget kínáló stúdiók köréből. Megvalósításuk sem nehéz, csak hát ahogy az lenni szokott, elfeledkezni sem nehéz róluk, a mindennapi pörgésben. Az eredményhez kreativitás és rendszeresség szükséges – és ez a legtöbb oktatónál megvan, ha a felismerést elhatározás követi.

Öt alapszabályról van szó, ezeket közösen „Érdekes légy!” alapelveknek szoktam hívni:

1) Tudd, miért csinálod

A legtöbb stúdióvezető és oktató hatni szeretne az emberekre, elérni, hogy minél több mindenkihez eljusson a mozgás öröme, és az ezzel járó javulás az életminőségben. Ha ez a küldetés érződik a tetteiden, ahogy bánsz a vendégekkel, az pont azt a szubjektív pluszt adhatja hozzá az élményhez, amitől lesz kedvük eljönni mozogni, még ha épp rossz napjuk is van vagy valami elterelné őket.

Legyél társa az új vendégeidnek abban, hogy mozgásban gazdag életet élhessenek, legyen ez egy közös ügyed minden egyes vendéggel. Ez mozdítja meg őket és ezért fognak hozzád kötődni érzelmileg.

2) Tartsd észben, miért te vagy a megfelelő ember a mozogni vágyók számára

Új vendégeid biztosan felteszik ezt a kérdést előbb vagy utóbb. Ha neked magadnak van erre válaszod, mi a személyes történeted és motivációd a stúdióval, az órákkal, akkor ezt érezni fogják, ha konkrétan szóba kerül, ha nem. Az egy további előnye ennek a tudatosságnak, hogy erre tudod építeni a piaci kommunikációt, ha új embereket szólítanál meg, hogy hozzád jöjjenek. Az oktatók és a vezető személye – ez mindig újra kiderül – kulcsfontosságú a vendégek választásában, és hűségében.

3) Figyelj azokra a vendégekre, akiket jól ismersz

Nyilván bárki jöhet hozzád mozogni, aki arra téved, neked mégis van egy célcsoportod, akiket jól ismersz, akiknek tudod, hogy érdekes lehetsz és tudsz adni nekik valamit, amire szükségük van. Nem igaz, hogy bárkit meg tudsz szólítani, nem igaz, hogy minden vendég ugyanazt akarja. Egy konditeremnek is megvan a saját belső világa, egy tánc- vagy jógastúdiónál pedig ezek a szubjektív elemek még erősebbek.

Milyen a hangulat? Kik járnak oda? Milyen a viszony az oktató és a vendégek között? Itt nincsenek univerzálisan jó megoldások, csak olyanok, amelyek egy adott célcsoportnak vonzóak vagy sem. Neked ki a célcsoportod?

4) Tényleg szólítsd meg őket, hogy eljusson üzeneted hozzájuk

Ha szeretnéd, hogy a meglévő vendégkörön túl is tudjanak rólad, ha tudod, hogy ki a célcsoportod, de nem tudod őket jól elérni, akkor a következő lépés, hogy olyan kommunikációs megoldást találj, amin keresztül őket és csak őket szólítsd meg, és csak azzal, amire tényleg kíváncsiak. Sose volt ez olyan fontos, mint ma, amikor mindenki könnyen elérhető, de az üzenetek áradatában az embereket egyre kevésbé érdeklik a kapott üzenetek. Összpontosíts a célcsoportodra és rájuk szabd az ajánlatod, az ő nyelvükön és csak a lényeget mondd!

5) Figyelj a vendégeidre – érezzék, hogy számítanak

Meglévő vendégeid és az újonnan érkezők is minősítik a munkádat. Ezt vagy elég jó fejek ahhoz, hogy neked el is mondják, vagy – főleg ha negatív a véleményük – lehet, hogy kerülik a konfliktust és csak akkor beszélnek rólad, ha nem hallod. Tapasztalatom szerint az elvárásaikat érdemes előre megismerni és folyamatosan követni. Keresd a lehetőséget, hogy őszintén megnyilvánuljanak, mi jó abban amit velük csinálsz és min változtatnának.

Alakíts ki olyan légkört, hogy erről ne legyen gond beszélni, hogy figyelj oda, ha valamit mondanak és érezzék, hogy lesz következménye, komolyan veszed a véleményüket. Így olvasva nyilvánvalónak tűnnek az „Érdekes légy!” szabályok, pedig sok szabadidősportoló, illetve gyakorló és sportstúdió-vezető megkérdezése alapján tapasztaltam, hogy a szavak szintjén talán igen, a tettek szintjén ritkán tartják magukat ezekhez.

Vagy nem is olyan egyértelmű, hogy konkrétan mit és hogyan is érdemes csinálni a fentiek alapján? Blogunk következő posztjaiban praktikus segítséget adunk az egyes alapszabályokhoz. Neked mi a tapasztalatod? Hogyan tudsz edzőként, stúdióvezetőként „érdekes lenni” a téged még nem ismerők, lehetséges vendégeid számára? Vannak jó és rossz élményeid? Írd meg nekünk és a legérdekesebb példákat megosztjuk a blog olvasóival!

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

Szeretném az ingyenes tudásanyagot!

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!