Kiégés ellen

Hogyan vezesd a sportstúdiódat úgy, hogy közben magadra is figyelsz?

Az emberek zöme kétféleképpen gondolkodik a vállalkozásáról. Az egyik tábor azt hiszi, ha bejön az üzlet, nem is kell majd dolgozniuk, minden megy magától. Ez a legritkább esetben jön be, ők azok, akik hamar belebuknak a próbálkozásba. A másik tábor szeme előtt pedig egy látástól vakulásig dolgozó, kizsigerelt vállalkozó jelenik meg, akinek egy perc nyugta nincs, mert nélküle semmi nem működik a vállalkozásában. Vajon van középút is? Lehet úgy működtetni egy , hogy az embernek élni is maradjon ideje és energiája?

Sokat kell dolgozni a sikerért

Tény, hogy egy vállalkozást beindítani nem egyszerű. Az első hónapok, netán évek biztos, hogy rengeteg munkával telnek, hiszen eleinte egész egyszerűen nincs annyi bevétel, hogy az ember alkalmazottakkal végeztesse a munka zömét. Ha pedig jót akar magának a vállalkozó, és sikeres szeretne maradni, később sem veheti le a szemét az üzletről.

Az tehát biztos, hogy az eredmények nincsenek ingyen, de beleszakadni sem feltétlenül muszáj. A probléma a saját vállalkozás esetében az, hogy a határok nagyon gyakran elmosódnak a munka és a magánélet között. Ha valaki jól akarja csinálni a vállalkozását, akkor nem ritkán az elvileg szabadidejében is különböző problémákon, azok megoldásán gondolkodik ahelyett, hogy pihenne. Alvás helyett este oszt-szoroz, hogy miként lehetne csökkenteni a költségeket. A családi kirándulás közben telefonon ellenőrzi, minden rendben van-e.

Ezzel az a baj, hogy aki soha nem hagyja magát egy kicsit kikapcsolni, pihenni, az bizony nagyon könnyen kiég. Kiégve pedig nemhogy vállalkozást nem lehet eredményesen vezetni, de az élet minden területén veszíthetünk a lendületből, és mindenhol visszaeshet a teljesítményünk. Egyszerűen annyi mindenben akarunk egyszerre teljesíteni, hogy minden csak félgőzzel megy, vagy annyival sem. Ez pedig teljesen elveszi a motivációt, ami még tovább ront a helyzeten.

Mi is az a kiégés?

A kiégés vagy burnout az az állapot, amikor az ember belefásul abba, amit csinál, elveszti minden késztetését, kvázi feladja. Bármilyen tevékenységgel el lehet érni a kiégés állapotát, amennyiben túl sokat adunk bele. A hosszantartó, folyamatos mentális terhelés, a stressz, a sorban érkező, megoldásra váró problémák, az állandóan jelen lévő tennivalók mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a kiégés bekövetkezzen. Minél jobban és lelkiismeretesebben akarja az ember csinálni a dolgát, minél többet ad bele, annál hamarabb ér el a kiégés állapotába.

A kiégett ember úgy érzi, hogy agyonnyomják a feladatai, sosem lesz vége, sosem tud szusszanni. A kimerültség miatt egy idő után az a gondolat is felmerül benne, hogy nem is alkalmas a problémái megoldására, nem érti, hogy gondolhatta, hogy ez neki menni fog. Inkompetensnek hiszi magát akkor is, ha egyébként jó abban, amit csinál. Emiatt a céljai is elvesznek, ezért szűnik meg minden motiváció.

Burnouthoz vezethet az is, ha valaki lelkiismeretesen végzi a munkáját, de sosincs pozitív visszacsatolás, nem éri elismerés, vagy éppen szemmel látható eredmények nincsenek, minden erőfeszítés ellenére. Ilyenkor az érintett úgy érzi, hiába töri magát, drasztikusan csökken az önértékelése.

Nem csak a munkára lesz hatással

A kiégés, bár elsődlegesen a munka miatt szokott kialakulni, nem csak ezt az egy területét érinti az életnek. A kiégett ember életét átszövi a fásultság, ami megmutatkozik a személyes kapcsolataiban, a munkán kívüli életében is. Rosszkedvű, kedvetlen, fáradt és elcsigázott. A megcsappant önbizalom problémája máshol is megjelenik. Hajlamos lehet például hirtelen azt gondolni, hogy a barátai sem veszik komolyan, vagy a családjának is csak terhet jelent. 

Ha a kiégést nem ismerik fel időben és nem kezelik, az súlyos depresszióhoz is vezethet, ezért nagyon fontos, hogy foglalkozzunk ezzel a problémával, ne hagyjuk idáig fajulni a helyzetet. Ahhoz, hogy elkerüljük ezt az állapotot, több dologra is oda kell figyelnünk.

Hogyan lehet küzdeni a kiégés ellen?

A kiégést megelőzni lehet a leghatékonyabban, leginkább úgy, ha folyamatosan szem előtt tartunk néhány szabályt, bármibe is fogunk az életben. Egy vállalkozás esetében például nem annyira nehéz megóvni magunkat az apátiától, csupán tudni kell határokat húzni.

Erre figyelj, ha nem akarod a kiégés jeleit tapasztalni:

Reális célokat tűzz ki magad elé!

Sokszor már a folyamat elején borítékolható a bukás és a kiégés, mert az érintett teljesen irreális célokat akar elérni. Az üzleti életben tipikusan ilyen, hogy induláskor rögtön azt vizionálja a vállalkozó, hogy fél éven belül sikeres lesz, és dőlni fog a pénz. Ez az esetek elsöprő többségében közel sem működik így, idő kell ahhoz, hogy beérjen a gyümölcs. Ráadásul nem is igazán célszerű rögtön arra törekedni, hogy milliomosok legyünk. Sokkal életszerűbb azért küzdeni, hogy 1 éven belül legyen a vállalkozás önfenntartó. Ez kevésbé hangzik jól, de legalább a realitások talaján maradtál.

Kapcsolódó tartalom:

A sportmatek gyerekjáték, avagy hogyan mérd klubod teljesítményét?

Húzd meg a határokat!

Bár jogosan érezheted úgy, hogy a vállalkozásod működtetése 24 órás szolgálatot kíván, igenis parancsolj megálljt magadnak, és szakíts időt a pihenésre, feltöltődésre is! Határozd meg, hogy hány órát dolgozol egy nap, vagy ha így nem tudod belőni, minden napra írd össze azokat a feladatokat, amiket aznap el szeretnél végezni! Ehhez a listához vagy időkerethez pedig mindig tartsd magad, kivéve, ha valami extra S.O.S helyzett áll elő – valljuk be, ilyen azért meglehetősen ritkán adódik.

Kapcsolódó tartalom:

Egy forgalmas fitness stúdiót is lehet stresszmentesen vezetni

Adj magadnak lehetőséget a stressz levezetésére!

Vállalkozóként kivédhetetlen, hogy sok stressz érjen, hiszen a te felelősséged, hogy menjen az üzlet, ha vannak alkalmazottaid, a Te felelősséged, hogy a fizetésüket kitermeld, és még magadat, illetve, ha van, a családodat is el tudd tartani. Ez nem kevés mentális teher, amit nem mindenki kezel jól. Nem túl jó taktika, ha ezt a feszültséget magadba fojtod, és igyekszel úgy tenni, mintha nem is létezne. Keress valami olyan tevékenységet, amivel le tudod vezetni a stresszt. Hogy ez pontosan mi, nagyon emberfüggő: van, aki meditál, van, aki jógázik, van, aki boxolni jár, mások futnak, megint mások pedig táncolnak vagy énekelnek, ha feszültek. A lényeg, hogy találd meg azt a tevékenységet, ami segít neked lenyugodni.

Adj magadnak lehetőséget a tényleges pihenésre!

Az, hogy adott pillanatban nem dolgozol, még nem jelenti azt, hogy pihensz is – bizonyára neked is ismerős például az a helyzet, amikor este, az ágyban fekve, alvás helyett forgolódsz, és közben a feladataidon pörög az agyad. Ha nem tudsz teljesen kikapcsolni néha, hamar eljutsz a kiégés állapotába. Igyekezz a nem munkával töltött időszakokban olyan elfoglaltságot találni, ami tereli a figyelmedet: sportolj, nézz filmet, játssz videojátékokkal, menj kirándulni, wellnesselj, masszíroztass. Ez persze csak néhány példa, valószínűleg Te ismered magad annyira, hogy tudd, mi tudja hatékonyan elvonni a figyelmedet a munkáról.

A munkán is lehet könnyíteni

Abban, hogy ne hajtsd túl magad, a modern technika és néhány jól bevált üzletvezetési gyakorlat is rengeteget segíthet. Érdemes utána nézni annak, miként tudod optimalizálni a munkafolyamatokat: könnyen lehet, hogy néhány jó ötletet felhasználva lényegesen lecsökkentheted a munkával töltött időt.

Mutatunk is erre pár példát:

Add ki a kezedből a feladatokat!

Egy maximalistának talán ez a legnehezebb, ugyanakkor fontos lépés: tanuld meg elfogadni, hogy nem csak Te tudsz jó munkát végezni. Egy vállalkozás esetében számtalan különböző munkakör van, és reálisan nézve teljesen kizárt dolog, hogy Te mindegyikhez kiválóan értesz. Nyugodtan bízz rá ezt-azt alkalmazottakra, vagy akár ki is szervezhetsz olyan dolgokat, mint a könyvelés, vagy éppen a marketing. Jó esély van rá, hogy az eredmények is látványosabbak lesznek, ha hozzáértő kezekbe adsz néhány területet ahelyett, hogy ragaszkodnál ahhoz, hogy Te csináld.

Kapcsolódó tartalom:

Munka és magánélet egyensúlyban: így vezeti Szandra lovardáját anyukaként

Reális ütemezés és priorizálás.

Ha telezsúfolod a napjaidat tennivalókkal, folyamatosan elégedetlenséget fogsz érezni, ugyanis nem valószínű, hogy mindennel végzel a nap végére. Sokkal eredményesebb leszel, ha megtanulsz priorizálni: kizárt, hogy minden olyan fontos legyen, hogy még aznap készen kell lennie! Adj színkódot a tennivalóknak, vezesd őket egy füzetben, és a pirosak jelöljék azt, ami tényleg halaszthatatlan. Ezeket végezd el, ha másra is marad időd, jó, ha nem, akkor sem történik tragédia.

Kapcsolódó tartalom:

Edzőként időd mint a tenger… JA NEM! 9+1 lépés, hogy jusson mégis mindenre.

Automatizáció mindenek felett!

Olyan szuper, modern szoftverek vannak, amik segítenek a munkahelyi folyamatokat követni, kézben tartani, és elvégeznek egy sor adminisztrációs munkát az ember helyett! Mégis nagyon sokan ragaszkodnak az ósdi módszerekhez: mindent maguk vezetnek noteszekben, jobb esetben Excel táblázatokban ahelyett, hogy áldoznának némi időt és pénzt egy jól beállított CRM bevezetésére, ami az adatszinkronizációs, illetve adminisztrációs munkát elvégzi helyettük. Vállalkozóként hihetetlen mértékben csökkentheted a munkával töltött időt, ha van egy platformod, ami rengeteg háttérmunkát ki tud venni a kezedből – nem mellesleg hibátlanul dolgozik, ami rólad nem lesz elmondható, ha kizsigereled magad.

Kapcsolódó tartalom:

Edző vagy, nem íródeák! 10 érv az automatizált klubirányítás mellett!

Tudatosan kell meghúzni a határokat

A vállalkozói lét és a self care nem feltétlenül ellentétei egymásnak. Ha azonban Te olyan ember vagy, aki szeret mindent a lehető legmagasabb szinten ellátni, nehéz lehet számodra észrevenni, hogy mikor dolgozol túl sokat, mikor kellene egy kicsit visszavenni a lendületből.

A kiégés ellen leginkább tudatossággal védekezhetsz: folyamatosan figyelsz arra, hogy ne vegye át az életed fölött az uralmat a munka, direkt választasz olyan tevékenységeket, amik kikapcsolnak, és biztosítod magadnak a lehetőséged a stressz levezetésére. Mindemellett persze hasznos, ha ismered és használod is a technika nyújtotta lehetőségeket, így ugyanis nagyon sok munkafolyamatot automatizálhatsz, amivel saját magadnak szabadíthatsz fel időt, csökkentheted a tennivalók listáját. 

Tudatos szervezéssel és folyamatos fejlődéssel stúdióvezetőként, teremtulajdonos-menedzserként, vállalkozóként is megvalósulhat a munka és a magánélet egyensúlya!


 

Te is vágysz rá, hogy több jusson a magánéletedre? Hogy stresszmentesen és hatékonyabban szervezd iskolád, stúdiód vagy edzőtermed mindennapjait?

Csak ragadd meg a kínálkozó lehetőséget, és automatizálj!

Jelentkezz ingyenes, egyéni online konzultációnkra, ahol működés közben fogod látni az online óraszervezést, bérlet- és ügyfélkezelést.
Csupán 1 óra, kötelezettségek nélkül. Ugyan mire várnál még?

Ismerd meg élőben!

Ingyenes demó

Egy rövid bemutató többet mond ezer leírásnál. Ha szeretnéd működés közben látni a Motibrót, kérj ingyenes konzultációt most!

Nyíl

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!