Mesteri konfliktuskezelés: ha van rendszer, nincs kérdés

Szeltner Zsolt sensei a ShoBuKan Ifjúsági és Szabadidősport-egyesület, és a Szeltner Aikido Dojók megalapítója és 5. danos vezetője. Zsolt 25 éve került Egerbe főiskolai tanulmányai miatt. Akkor már űzte az aikidot, és szeretett volna továbbra is edzésekre járni, de Egerben akkor nem volt aikido oktatás.

Gondolt egy merészet, keresett egy termet, elhívta akkori mesterét egy bemutató napra, majd elkezdett edzéseket tartani, először csak felnőtteknek. Így neki is megvolt a heti 2 edzése, a csoport pedig szépen gyarapodott. Évekkel később igény mutatkozott gyermekedzésekre is, így a dojo kibővült, majd az egri edzések mellett a fővárosban is beindította az oktatást.

Ma már tanítványai az ő égisze alatt több saját dojót is vezetnek. Zsoltnak pedig az aikido az élete: azóta is folyamatosan ingázik, a budapesti oktatás mellett heti kétszer Egerben tart edzéseket.

Mester, mikor vizsgázhatok?

Az aikidoban nincsenek versenyek. Viszont minden harcművészetben a motiváció fenntartásának egyik fontos eszköze a megmérettetés, így a legtöbb tanítvány izgatottan várja a vizsgákat. A vizsgára való jelentkezéshez azonban teljesíteni kell a követelményeket. Azaz minél magasabb fokozat elérése a cél, annál több edzésnapon kell részt vennie a vizsgára készülő gyakorlónak. Tehát mindenkinél számon kell tartani, hány napot edzett, ehhez pedig egy megbízható jelenlétnyilvántartás szükséges.

Zsolt dojójában sokáig önkéntes alapon működött a jelenlétek adminisztrációja: mindig volt egy lelkes tanítvány, aki bevállalta a feladatot, majd idővel lelohadt a lelkesedés. Így a füzetben vezetett nyilvántartás hiányos lett, és itt kezdődtek a problémák.

A vizsgákra való jelentkezéseknél rendszeresen akadtak páran – Zsolt szavaival élve fokozatvadászok -, akik mindenképp vizsgázni szerettek volna, de a füzet szerint nem volt meg a kötelező mennyiségű edzésnapjuk. Persze ez konfliktusokat szült, de nem csupán a sensei és tanítványai között.

Sokszor a gyakorlók egymásra is megorroltak, mert a kevesebbet edzők féltékenyek lettek azokra, akiket a mester jogosan engedett vizsgázni. Ideje volt megszüntetni ezt az állapotot…

Feketén-fehéren

A probléma adott volt, de a megoldás teljesen váratlanul találta meg Zsoltot. Egy ismerős stúdióvezető ajánlotta be a MotiBro-hoz. Saját tapasztalataiból kiindulva úgy gondolta, hogy hasznát venné az online vendégkezelési rendszernek, hiszen több helyszínen, számtalan csoportot oktat. Zsolt pedig esélyt adott a fejlesztésnek.

Szeltner Zsolt„Szinte a megjelenésétől használjuk a MotiBro-t, és a dojóban felmerülő teendők okán többször adtunk ihletet a rendszer továbbfejlesztéséhez. Persze mi is számíthatunk a csapatra, ha segítségre van szükségünk a használattal vagy egy új funkcióval kapcsolatban.”

Így esett, hogy a rendszer bevezetésével a vizsgák előtti konfliktushelyzetek egy csapásra megszűntek. Zsolt ugyanis mobilon vezeti a jelenléti íveket, 1-1 pöccintéssel bejelöli, ki vett részt az edzésen, így nincs hiányos lista, nincs átláthatatlan füzet. Minden ott van a rendszerben feketén-fehéren.

Vagyis vizsgák előtt minden tanítványának meg tudja mutatni, ki hogy áll edzésnapokkal, így nincs kérdés és vita, hogy ki mehet vizsgázni és ki nem. Sőt, azok a gyakorlói, akik regisztrálnak a MotiBro-ban, maguk is követhetik, hogy hány százalékon állnak, hány alkalom választja el őket a hőn áhított vizsgától.

„Végre nincsenek konfliktusok abból, kinek mennyi edzésnapja van meg, mindenki látja mennyit járt, és mehet-e vizsgára vagy sem.”

Ráadásul Zsolt segédedzői is használják a MotiBro-t saját csoportjaiknál, így a teljes csapat létszámnyilvántartása naprakész.

A java még csak most jön

Zsolt egyelőre felnőtt edzéseinek adminisztrációját oldja meg a MotiBro-val, de hamarosan gyermekcsoportjainak háttérmunkáját is szeretné automatizálni, hogy a kicsiknél alkalmazott motivációs programja is naprakész, követhető és visszakereshető legyen… de erről majd egy következő cikkünkben mesélünk bővebben.

→ Te is szeretnéd az elsők között olvasni legújabb cikkeinket? Akkor KATT IDE!

→ Kérdésed van az automatizált tanítványkezelési rendszerrel kapcsolatban? Üzenj nekünk, és együtt megoldjuk klubod kihívásait!

→ Már be is néznél a kulisszák mögé? Egyeztessünk időpontot egy ingyenes bemutatóra!

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!