Új gyerekcsoport indításán gondolkozol? Mielőtt belevágnál érdemes számba venni, hogy milyen érvek szólnak mellette és ellene. A velünk kapcsolatban lévő edzők tapasztalatai alapján szeretnénk egy kis segítséget nyújtani a döntésben, ezért felsorolunk 9 haszonérvet és 5 buktatót, amiket érdemes átgondolni mielőtt belevágnál.

Merj változtatni!

Ahhoz, hogy fenn tudd tartani a klubod folyamatos növekedését, időnként új piacok felé is nyitnod kell. Rengeteg múlik azon, hogyan állsz a dolgokhoz. A legtöbb edző, ahogyan az emberek többsége is, szereti az állandóságot, a kiszámítható helyzeteket. A sikeres emberek azonban nyitottak és ki mernek lépni a komfortzónájukból.

Ha már odáig jutottál, hogy elhatároztad változtatni szeretnél, akkor talán az is megfordult a fejedben, hogy indítasz egy gyerekcsoportot, akár párhuzamosan a felnőtt csoportod mellett. Ha kétségeid vannak, ne ijedj meg, nem te vagy az egyetlen és ha jól kezeled a helyzetet, akkor a kétségek átgondoltságot fognak eredményezni.

Egy gyerekcsoport indításának előnyei

A legifjabb generáció megszólítása sok előnnyel jár, ezekből válogattuk ki a kilenc legfontosabbat, amelyek igazak lehetnek Rád éppúgy, ahogy a legtöbb edzőre.

A gyerekek mellett jobban beoszthatod az idődet

Egy gyerekcsoport indításával a te életed is sokkal kiszámíthatóbbá válik, ugyanis általában délután 4-ig iskolában vannak, tehát addig dolgozhatsz a főállásodban, vagy foglalkozhatsz a felnőtt csoportoddal. A felnőttekhez képest a gyerekek nyitottabbak, hiszen nincsenek berögzült szokásaik és kialakult világképük, továbbá nincs munkahelyük és jóval rendszerezettebb az életük. Ez a kiszámíthatóság pedig azért jó, mert az időd felszabadulásával arányosan te is nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb leszel.

Rengeteg edzőtábor, jó csapatmunka

Mivel a legtöbb gyermek igazi csapatjátékos, könnyebben kovácsolhatsz belőlük egy egységes, jól működő csoportot. A felnőttek ilyen szempontból tartózkodóbbak és rendelkeznek némi előítélettel, ami befolyásolhatja a csapatmorált. A srácokat könnyebb  elvinni edzőtáborokba is, hiszen szabadidejüknél és szellemiségüknél fogva sokkal nyitottabbak az ilyesmire. A táborok sok szervezést igényelnek ugyan, ám ezek pénzügyileg és elköteleződés terén is jócskán megtérülnek.

Elhivatottabbak, mint a felnőtt generáció

Gondolj bele, hogy a jövő felnőtt generációját edzed, tanítod és okítod az életre. Ezeknek a  gyerekeknek pedig sokkal nagyobb a tudásszomjuk és az elhivatottságuk, mint a felnőtteknek. A gyerekek kitartása, elszántsága pedig hosszú távon megtérül. Idővel bizony ők lesznek majd a felnőtt csoportod tagjai.

A szülőket is meg tudod szólítani

Az előző ponthoz kapcsolódva meg kell említenünk azt is, hogy a gyerekek hazaviszik az élményeiket, amiket nálad szereznek. Elmesélik őket a szülőknek, és amennyiben pozitív impulzusok érik őket, lelkesen áradoznak. Ezt nagyon jól kamatoztathatod, ha a felnőtt csoportodat is szeretnéd bővíteni. A gyerekek tulajdonképpen ingyen reklámoznak téged és sok esetben akár személyesen is érvelhetsz a szülőknek, ami mind a mai napig a meggyőzés legimpulzívabb formája. Gyermekcsoport indítása esetén tehát két legyet üthetsz egy csapásra.

Mentálisan felfrissülsz

A sport gyermekkorban rendkívül fontos mind fizikálisan, mind pedig mentálisan. Ahogy edzed ezeket a gyerekeket, szépen lassan te is felfrissülsz, hiszen látod a szemükben a tenni akarást és a csillogást, ez pedig leírhatatlanul ösztönző érzés. Az pedig, hogy sikeresek vagytok abban amit együtt csináltok és érmeket nyertek a csapattal, mindenki önérzetére pozitív hatással van. Ráadásul a te lelkednek is jót tesz majd a tudat, hogy egy egészséges énképű, sportos és magabiztos generációt nevelsz.

Újabb és újabb tanítványok szerzése

Az iskoláskorú gyermekek esetében a legkönnyebb új tanítványokat szerezni, hiszen elhívja a barátait, iskolatársait, vagy akár te magad keresheted meg őket ezekben az intézményekben szórólap, vagy bemutató óra keretén belül, de felléphettek az iskolai rendezvényeken is. Ilyen módon gyorsan és hatékonyan tud gyarapodni a vendégköröd.

Építi a renomédat

Egy szakmai portfólióban remekül mutat, ha gyermekekkel és felnőttekkel is foglalkoztál már edzőként. Ez kiváló reklám, hiszen az érdeklődőből könnyebben tudsz vendéget varázsolni. Hidd el, szívesebben járnak hozzád ha tudják, hogy egy szakmailag hiteles, multifunkcionális ember vagy.

Sokat tanulhatsz saját magadról

Közhelyesen hangozhat, de ha az ember gyerekekkel foglalkozik sokkal többet fejlődik a jelleme és sokat tanul önmagáról. A gyerekeknek hihetetlen képességük van arra, hogy észrevegyék a hibáidat, majd kicsit felnagyítva tükröt tartsanak eléd, hiszen őket még nem kötik annyira az etikett szabályai mint a felnőtteket. Ők még természetesek és őszinték, ennélfogva hamarabb reagálják le ha hiteltelen vagy, azonban ha elfogadnak és megszeretnek, akkor a legelhivatottabb tanítványokat tudhatod magadénak.

Remek szórakozás

Bárki bármit mondhat, de ha szereted a gyerekeket, akkor biztosan remekül fogsz szórakozni. Olykor elképesztő ötletekkel állnak elő, mindig meghökkentenek valamivel. Engedd, hogy kihozzák belőled is a gyereket, hiszen így te is felszabadultabb leszel. Hidd el, mint edzőt, nagyon kevés felnőtt fog téged olyan őszintén tisztelni és elfogadni, ahogyan a gyerekek.

5 buktató, amire oda kell figyelni

Minden éremnek két oldala van, ezért hiba lenne azt gondolni, hogy a gyerekekkel való foglalkozás pofonegyszerű megoldás és csupa móka, kacagás, hiszen akkor mindenki ezt csinálná. Lássunk most 5 olyan tényezőt amik komoly problémákat okozhatnak, ha nem figyelsz rájuk és nem kezeled őket időben.

Nem megfelelő kommunikáció

A gyermekeknek sokszor nehezen tartható fenn az érdeklődésük, és másképp kell őket motiválni mint a felnőtteket. Ez teljesen eltérő kommunikációt igényel a felnőttekhez képest. Továbbá nem könnyű megtalálni az egyensúlyt, hogy kellően szigorú legyél és megkövetelj tőlük bizonyos dolgokat, ugyanakkor ne féljenek tőled és ne vedd el a kedvüket a sporttól.

Ha nem készülsz fel mentálisan

A gyerekek éppúgy mint a felnőttek nagyon különbözőek lehetnek, ezért jó ha mentálisan is felkészíted magad. Nagy felelősség, hogy miképp kezelsz egy szégyenlős gyereket, akit a szülei azért írattak be, hogy önbizalmat szerezzen, és hogyan kezeled az úgynevezett bajkeverőket, akiket a hiperaktivitásuk, esetleg agresszivitás levezetés miatt küldték edzésre a szülők.
Az önbizalomhiányos gyerekek esetében egyszerre vagy szülő, pszichológus, és tanító. A rosszcsontok viszont könnyen kihozhatnak a sodrodból és a fejedre nőhetnek. Pszichikailag mindkettő megterhelő lehet, és sok erőfeszítést igényel tőled, de hidd el, megéri! Persze ha van már saját gyereked az sokat segít a megértésükben. Ha még nincs de szeretnél, akkor hidd el, egy gyerekcsoport után az már gyerekjáték lesz.

Ha nem tudod őket fegyelmezni

A gyerekek jelleme folyamatosan fejlődik, így könnyebben befolyásolják őket a társaik. A te feladatod, hogy megfelelően szeparáld őket. Ha már látod, hogy kik az irányítható és kik az irányító gyerekek, akkor próbáld őket úgy szétválasztani, hogy a pozitív irányítók mellé osztod az irányíthatókat és a negatív irányítókat egyaránt. Egy motiváló partner a te dolgodat is megkönnyíti.

A sikertelenség még nem kudarc

Előfordulhat, hogy a srácok nem hozzák a várt eredményeket és elmaradnak a győzelmek, az elismerés. Ilyenkor előfordulhat, hogy kételkedni kezdesz bennük, magadban és az egész karrieredben. Vegyél példát róluk, ha ők tovább küzdenek, neked is menni fog! Arra is oda kell figyelned, hogy amennyiben az ő lelkesedésük fogyatkozna meg a sikertelenség kapcsán, azon a mélyponton neked kell átsegítened őket. Nem érezhetik meg rajtad a kételyt, mert akkor biztosan fel fogják adni, és egy ilyen kudarc hosszú időre nyomot hagy bennük.

Ha idő előtt kiégnél

Mindamellett, hogy szórakoztató és anyagilag is megtérül, végig kell gondolnod, hogy nem vállalsz-e túl sokat magadra egy gyerekcsoport indításával és nem veszélyeztet-e a kiégés. Egy gyerekcsoport irányítása rengeteg felelősséggel és odafigyeléssel is jár, ami sok erődet és energiádat igénybe veszi. Ha úgy érzed, nem tudnál mellette másra koncentrálni és kevés időd maradna, akkor inkább tedd félre a gyerekcsoport indításának gondolatát későbbre.


A legjobb módszer, ha előveszel egy üres papírt, majd felírod a saját érveidet pro és kontra. Amennyiben a lista alapján a mérleg nyelve egyik, vagy másik irányba billen, azt ne hagyd figyelmen kívül amikor döntést hozol. Ahogyan Winston Churchill ezt nagyon frappánsan megfogalmazta: “ Aki nem tervez, a bukást tervezi meg.”  

Ha tetszett a cikk, oszd meg az edzőtársaiddal, ismerőseiddel, hogy ők se maradjanak le a hasznos tippekről.

 

 

Kapcsolódó tartalmak

Hozzászólások
Send this to a friend