Te melyik klubvezető vagy?

Úgy érzed, hogy nem a megfelelő irányba haladnak a dolgaid? Nem tudod megfogalmazni, hogy mi a gond, de érzed, hogy valami nem tökéletes körülötted? Segítünk megtalálni és megoldani ezt a belső konfliktust.

Mondd meg, milyen klubvezető vagy!

Annak ellenére, hogy tudod hogy jó helyen vagy az életben és a megfelelő utat járod, adódhatnak pillanatok, amikor kétségek merülnek fel benned. Megnyugtatlak, hogy ezzel mindenki így van, és ezek a kételyek akár motiválóak is lehetnek. A lényeg, hogy nézz magadba és lásd meg az okokat. Innentől már csak egy pár lépés és persze némi kitartás, hogy mindent a megfelelő mederbe terelj.

Ezzel a cikkel egy kis segítséget szeretnék nyújtani Neked ebben a nehéznek tűnő helyzetben. Készítettünk egy felmérést, több mint 200 edző és klubvezető bevonásával, az érintettek tipikus élethelyzeteit, problémáit fókuszba helyezve. Ez alapján elmondható, hogy, a rendszeresen visszatérő nehézségeik és mindennapi kihívásaik az alábbi két központi gondolat köré csoportosíthatóak.

Mennyi ideje van a klubra, illetve mennyire függ a klub bevételeitől. (Főállású, vagy mellékállásban klubvezető-e.)
Csak saját magát és az edzéseit kell menedzselnie, vagy egy több edzőt foglalkoztató klub irányítási feladatait is magára kell vállalnia?

Az előbbi kérdések tipikus válaszait egy 2X2-es táblázatba építettük be. A függőleges tengely azt mutatja, hogy a klubvezető életében mennyire meghatározó a klubvezetés, a vízszintes tengely pedig mennyire szükséges további edzők munkáját is segíteni a klubjában.

A klubvezetők 4 fő típusa

klubvezeto_4_tipusa Ahhoz, hogy feltérképezd a problémáidat, az első lépés, hogy meghatározd a jelenlegi helyed, helyzeted.

Hobbista

A hobbista klubvezető mellékállásban foglalkozik az edzőtermével, de már felépített egy olyan brandet, ami miatt érdeklődnek a szolgáltatásai iránt. A brand mellett természetesen a jól felépített kapcsolatrendszer is fontos a számára. Hisz abban amit csinál és rendelkezik kellő szakértelemmel, mégis fontos, hogy képezze magát. Ez sajnos sok esetben az órák elmaradásával jár, ami bevételkiesést jelent az amúgy is szerény keresetből.

Egy hobbista általában csak annyi bevételre tesz szert, ami fedezi a kiadásait, esetleg egy kis plusz pénzt vigyen haza. Ezt sok esetben megsínyli a magánélete is, hisz mindezek mellett nem marad elég ideje a családjára, önmagára. Ez a hiba kiküszöbölhető, néhány megfelelően alkalmazott időmegtakarító eljárással. Egy hobbistának jellemzően korlátozott ideje van a klubra, ezért nem mindegy, hogy a feladatait milyen hatásfokon végzi.

A hobbista típusra jellemző még, hogy ha lemorzsolódnak a vendégei, nehezen szerez újakat. Igazság szerint a korlátozott kapacitása miatt nem is foglalkozik egyszerre sok tanonccal, azonban ezek elvesztése kritikus probléma lehet. Mi ilyen esetekben a megoldás? A megújulás. Új szakmai képességeket kell szerezni, új célcsoportot és mozgásformákat találni. A személyes kapcsolati háló bővítése és a közösségi média tudatos használata egyaránt segíthet új vendégeket találni. Általánosságban elmondható, hogy a hobbistát leginkább a szakmai hozzáértés, (ami főképp tapasztalatból és folyamatos képzésekből áll), továbbá a személyes figyelem teszi sikeressé.

One man show

A One man show típusú vezetőnek már a klubvezetés a főfoglalkozása, igaz csak önmagát kell menedzselnie. A hobbistához hasonlóan felépített egy brandet, azonban ő már sikeresen elsajátított néhány tanítványszerző trükköt, amit kitűnően alkalmaz a vezetés során. Nemcsak a szakmájához ért, de van elképzelése az üzleti szempontokról is, ez teszi őt sikeressé. Az élet más területein dolgozó túlterhelt vezetőkhöz hasonlóan sajnos veszélyezteti a kiégés és a fásultság, a monotonitás és az ismétlődő jellegű munka miatt.

Mivel a menedzsment rengeteg munkával jár, nincs ideje emberi kapcsolatokra, sem a magánéletére, a családjára, ezért több helyről is veszélyt érez. Az elért eredményeire büszke és joggal félti is azokat, ezért nehezen bízik meg az edzőkben, a társakban vagy akár a helyettesítőkben, pedig ők lennének a legnagyobb segítségei. Kritikus önmagával szemben, így nem fordít elégséges időt a saját képzésére. Ez sajnos további nyomás alá helyezi. A képzés hiánya miatt azonban jó eséllyel előbb-utóbb hátrányba fog kerülni, akár úgy, hogy az adott korosztálynak már nem keltik fel az érdeklődését az elavult módszerek.

A bevételkényszer csökkenthető, ha több lábon áll és újabb sportokat, képességeket szerez. Fókuszálj a legjobban menő órákra, és vegyél fel edzőket, társakat, de csak miután kiépítetted az ehhez szükséges keretrendszert. További jó ötlet, együttműködni más klubokkal így csökken a rád nehezedő nyomás. Egy One man show edző akkor lehet igazán sikeres, ha a személyes figyelem kimagasló szervezőképességgel párosul. Amennyiben megszerzi ezeket a tulajdonságokat, jutni fog ideje mindenre és így garantáltan nem csúszik majd ki a talaj a lábad alól.

Szervező géniusz

Kőkemény üzleti, szervezői tapasztalat birtokosa, amit korábbi módszerekből szerzett. Rendelkezik egy erős, versenyképes szakmai koncepcióval is, amivel valós piaci igényeket céloz meg. Egy szervező géniusznak jellemzően nincsenek illúziói, tud bánni az emberekkel és empatikus. Mivel sok irányban mozog, nem biztos, hogy tudja azt az állandó minőséget biztosítani a klubnak, ami megilletné.

A többi típushoz hasonlóan nem marad ideje a családjára, de arra sem, hogy saját csoportot vigyen. A csoportok hiánya miatt kevés közvetlen visszajelzést kap, így félő, hogy elvész az üzleti fókusz, hacsak nem figyel erre tudatosan. Ezért fontos a visszajelzések gyűjtése a tanítványoktól és a statisztikák elemzése, hogy lássa, merre és hogyan mennek a folyamatok.

Fontos arra is figyelnie, hogy ha nincs meg a személyes kontakt a vendégekkel, az edzők könnyen akár meg is kerülhetik. Ha ezt el szeretné kerülni, gyűjtsön információkat a vendégektől. Egy idő után állandó időhiánnyal küzd, ez pedig a képzések elmaradásával járhat és ha nem képezi magát, lemaradhat a piac követésében is.

Hálózatépítő

Talán a hálózatépítőnek van a legnagyobb felelőssége olyan szempontból, hogy főállású vezetőként több edzőt is menedzselnie kell. Ebben azonban segítségére van, hogy jó érzékkel rendelkezik a legjobb edzők kiválasztásához, illetve motiválásához. Ezt leginkább karizmatikus egyéniségével éri el. Mivel gyorsan meg tudja nyerni mások bizalmát, sikeresen alkalmaz többféle ügyfélszerzési eljárást is. Egy hálózatépítő is kevés idővel rendelkezik, így nincs mindig energiája a futó operatív feladatok mellett a stratégiai fejlesztésekre.

Sok ideje elmegy azzal is, hogy invesztálnia kell a kapcsolati hálója bővítésébe (edzők, helyszínek, helyi lobbisták stb.). Egy népszerű hálózatépítő természetesen sokféle megkeresést kap, de időnként tudnia kell nemet mondani, hogy a klubjára is maradjon ideje. Ugyanakkor nem érdemes teljesen elzárkóznia sem, hiszen a kapcsolatépítéshez jól jönnek a különböző extra szerepkörök. Továbbá érdemes időt szánnia a személyes brand felépítésére, hiszen a hálózat e köré szerveződik. Kezelnie kell az edzőtermi konfliktusokat. Ezek a viták kialakulhatnak akár stratégiai koncepciók eltérő megítélés okán, vagy akár az elismerés erkölcsi és anyagi megoszlása révén is.

A többi típussal ellentétben jellemző rá, hogy invesztál a saját és kollégái szakmai képzésébe, és üzleti fejlődésébe. A hálózatépítő sokszor türelmetlen, és általában maximalista, éppen ezért nehezen fogadja el, hogy nem mindenki olyan ambiciózus, mint ő. Aki viszont hasonlóan motivált, azt nem tudja hosszú időn keresztül a hálózaton belül tartani. A kiegyensúlyozottabb működés eléréséhez érdemes egy diverzifikált ügyfélkört kialakítani, illetve különböző információkat gyűjteni a klubról, hogy lássa, mindegyik teremben jó irányba mennek a dolgok. Jó fejlődési lehetőség, ha kiegyensúlyozza a holtszezonokat, és növekszik újabb helyszínek, újabb klubok indításával.

További lehetőségek rejlenek egy komplex szolgáltatási portfólió kiépítésében, valamint az edzők képzési, motiválási rendszerének kiépítésében, hogy hatékonyan legyen képes őket támogatni. Persze vannak kivételek, de általánosságban egy hálózatépítőre jellemző, hogy elismert korábbi sportolói vonalon, így már kialakult reputációja van. Széles kapcsolatrendszerrel és stratégiai vízióval rendelkezik. Természetesen a 4 klubvezetői típus között nem szeretnénk és nem is lehetséges semmiféle alá-fölérendeltségi viszonyt felállítani. Mindenkinek számtalan olyan képessége, illetve célja van, ami adott típusra teszi alkalmassá, a többit pedig képzéssel, tanulással vagy piacról megvásárlással tudjuk kiegészíteni, vagyis a megfelelő kabátra a megfelelő gombot varrjuk fel.

Az önismeret mindig segít

Persze jogosan teheted fel a kérdést, hogy miért jó ezt klubvezetőként tudni. De hidd el, az, hogy ha tisztában vagy az erősségeiddel és a gyengeségeiddel, a motivációddal, a céljaiddal az élet minden területén hasznodra válik.

  • Személyes elégedettség növelése: jó helyen vagyok, tényleg ezt akarom? Mivel járna, ha főállásban csinálhatom, milyen kihívásokkal szembesülnek „bajtársaim”?
  • Szomszéd fűje mindig zöldebb effektus kezelése… jaj ha nem lenne ekkora klubom csak egyedül csinálnám, vagy fordítva… jaj ha (hát nem… minden helyzetnek megvan a „fonákja”, a banánhéj amin elcsúszhatunk)
  • Ha megtaláltam, elégedett vagyok a besorolásommal, akkor mik a tipikus betegségek amiket nem veszek észre a napi melóban, ezért nem figyelek rá… miközben hosszútávon kicsinál?
  • Elegendő a bevételem?
  • Marad-e megfelelő időm magamra, a családomra.
  • Hogyan tudnék fejlődni szakmailag, vezetőként?

Te most jó helyen vagy?

Tedd fel magadnak a legfontosabb kérdést! A válaszodtól függően az alábbi tényezőket mindenképpen figyelembe kell venned:

  • Érdemes lenne megfontolni, hogy élethelyzetet váltsak (főállás –mellékállás, saját magam – több edző)
  • Jó helyen vagyok, de át kell gondolnom, hogy mit tehetek a lappangó, krónikus betegségek leküzdése érdekében.

A következő lépések

Ha megtaláltuk a megfelelő helyünket, onnantól kezdődhet az építkezés, hogy: Fenntartható klubot működtessünk, reagáljunk érzékenyen a problémákra, hogy elkerülhető legyen egy esetleges, nem kívánatos „katasztrófa”. Találjunk tökéletes megoldást, egyensúlyt magánélet és munka között. Magas ügyfélelégedettségű szabadidős szolgáltatást nyújt a klubunk, vagyis meg kell győznünk a vendégeket, hogy az idejük és a pénzük is nálunk térül meg a legjobban. Amikor ismét rádtörnek a kétségek, gondold újra a leírtakat és ne félj ismét változtatni.

Fontos, hogy tudatos legyél, megismerd önmagad, a korlátaidat, hogy ezáltal még jobb lehess. Küldj egy üzenetet és megmutatjuk, hogyan tudnál még jobbá válni!

Szeretnéd tudni, hogy az edzőtársaid mit gondolnak erről? Oszd meg velük is ezt a cikket és kérd ki a véleményüket a témával kapcsolatban.

Miről szeretnél többet olvasni?

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!