Elkerülhetetlen a tagdíjak és oktatói bérek emelése a kata szeptemberi változása miatt

Bérletek és oktatók díjai a kata szeptemberi változása után

2022. szeptember elsejétől jelentősen átalakul a KATA adózási forma, ami eddig nagyon kedvező adómértékkel és minimális adminisztrációval járt. Ezt követően csak főállású egyéni vállalkozóként választható az Új KATA-nak nevezett adónem. A másik fontos módosítás, hogy Új KATA-s adózó ezentúl csak magánszemélynek értékesíthet, nyújthat szolgáltatást.

A zömében csoportos órákat tartó szolgáltatók (sportklubok, nyelviskolák, stb.) számára talán a legnagyobb kihívás, hogy az eddig KATA-sként működő óraadóik (oktatók, edzők, terapeuták) a továbbiakban az Új KATA hatálya alatt nem számlázhatnak nekik. Ez a változás, az első sokkot követően, számos stúdió-, terem- és iskolavezetőt a működésük átgondolására, átalakítására kényszerít.

Összegyűjtöttük a lehetséges alternatívákat számodra és rendszerbe foglalva, összehasonlíthatóvá tettük ezeket, hogy megalapozott döntésen alapuljon a jövőbeni működési modelled.

Cikkünkben az alábbi témákat fejtjük ki (egy kattintással oda is tudod magad navigálni):

Adózási áttekintő

Átalányadózó egyéni vállalkozó

Melyik a legjobb választás?

Mekkora bérletáremelés szükséges?

Számold ki: Nálad mennyit kell emelni!

Stúdióépítési megfontolások

Természetesen a vállalkozásod minden sajátosságát nem ismerhetjük, ezért érdemes úgy tekinteni a cikkünkre, mint egy felkészítő/gondolatébresztő anyagra, mielőtt leülnél a könyvelőddel átbeszélni a lehetőségeket.

Számos, a sajtóban megjelent tévhit szerint csak a KATA változása miatt legalább 30%-kal kell emelni az árakat, így lehet kompenzálni a magasabb adóterhet. Mivel szélsőséges értékek kiragadott számai alapján jutottak erre a következtetésre, szeretnénk ezt az általánosnak vélt hiedelmet megcáfolni.

Ez tehát nem egy könnyű nyáresti olvasmány, sok benne a számítás, de megéri végigolvasnod, és a végén egy meglepetéssel is szolgálunk!

 

KATA változás, de kinek a szemszögéből?

Nem mindegy, hogy a változásokat az edző/oktató vagy klub/iskola szemszögéből vizsgáljuk:

Ez az összefoglalónk főleg az oktatók adózási lehetőségeit járja körbe: amikor az oktató a saját szakértelmét értékesíti és jellemzően a bevételével szemben nem tud költségeket elszámolni. Ezzel szemben egy stúdió/iskola üzemeltetése során megjelennek a költségek is (rezsi költségek, oktatók költségei, bérleti díjak, stb.) mint vizsgálandó tényezők. Ez utóbbival most nem foglalkozunk részletesen.

Milyen adózási alternatívái lesznek oktatóidnak?

Mivel a szabadidős sportban és oktatásban szolgáltató egyéni vállalkozók nagy része a KATA-t választotta, az egyéb adózási formák kevéssé ismertek. Pedig vannak lehetőségeik a továbbiakra azoknak is, akik nem tudják a KATA hatálya alatt folytatni tevékenységüket:

 

  • átalányadózás – ami évi 24 millió forint árbevételig választható,
  • EKHO vagy KIVA: ezekkel részletesen jelen cikkünkben nem foglalkozunk, mert a legtöbb esetben a számotokra nem ezek jelentik a legjobb (legolcsóbb, legkényelmesebb) megoldást,
  • oktatók alkalmazása munkavállalóként: a társasági adó hatálya alá tartozó vállalkozás – nincs bevételi értékhatára, 24 millió forintot meghaladó bevétel esetén csak így fizetheti adóját.

 

Adózási áttekintő

Ha oktatóid főállásban végzik a tevékenységüket, akkor az alábbi táblázat tartalmazza az egyes lehetőségeik adóterheit éves szinten az eddigi 12 millió forintos limitet (áfamentesség határa) kihasználva:

adozasi lehetosegek 2023

Az Új KATA után az átalányadózás biztosítja sokak számára a legmagasabb nettó jövedelmet, de csak az alternatívák fényében vonzó első ránézésre. Az adóterhelés már ennél az adónemnél is jóval magasabb mint amit a KATA-nál megszokhattunk.

A közel 26%-os adóterhelés a kata kb. 6-7%-os adóterheléséhez viszonyítva nagyon magas, de azért ássunk egy kicsit mélyebbre!

Átalányadózó egyéni vállalkozó

Nézzük meg, hogy a főállású átalányadózó egyéni vállalkozó adóterhelése hogyan alakul alacsonyabb bevételeknél. Ugyanis sokan nem használták ki az éves áfamentes keretet (12m Ft).

főállás, átalányadózás

 

Tisztán látszik, hogy éves 2-3 millió Ft bevétel esetén sokkal nagyobb adózási terhet jelent az átalányadózás, mint KATA.

Sokkal kedvezőbb adóterhekkel találkozunk ha mellékállás esetén vizsgáljuk meg, különösen alacsonyabb éves árbevételnél:

Az egyes oktatói „életformák” esetén melyik a legjobb választás?

Gondoljuk át együtt a fentieket és nézzük meg milyen következtetéseket vonhatunk le:

 

A heti pár órát tartó oktatók

Ők jó eséllyel főállásuk kiegészítéseként oktatnak, esetleg hobbiként, önmegvalósításként. Éves 3 millió forintos (havi 250 ezer forintos) bevételig a legjobb választás a mellékállású átalányadózó egyéni vállalkozó, amely még a KATA-nál is kedvezőbb adóterheléssel jár!

És ne feledjük azt sem, hogy KATA esetén attól függetlenül be kellett fizetni a (korábban KATA 25) vagy 50 ezer forintos adóját ha nem volt bevételünk az adott hónapban. Mellékállású átalányadózó vállalkozóként azonban csak akkor kell adót fizetni, ha van bevétel!

Ha tovább vizsgáljuk, láthatjuk azt is, hogy ameddig az oktató nem éri el a 2 millió forintos bevételt, addig nem is kell adót fizetnie (a kis összegű iparűzési adó kivételével)! Ez a kedvezmény 2022-ben is teljes egészében érvényesíthető, ugyanis a 2022. szeptember- december időszakra (aki erre az adózási formára vált) igénybe tudja venni a teljes 2 millió forintos keretet. 

Nézd meg nálad mi a helyzet, töltsd le és számold ki a kalkulátorunkkal:

LETÖLTÖM A MOTIBRO KALKULÁTORT

  

Üzleti ügyfélkört is kiszolgáló, az oktatásból élő főállású oktatók:

Az előző csoporttal szemben ezek az oktatók főállásban választhatják az átalányadózást. Ők évi 2 millió forintos bevétel mellett többet adóznak, mint ha alkalmazotti munkaviszonyt választanának. 

Az is jól látszik a táblázatokból, hogy főállású átalányadózóként 12 miliós éves bevételtől felfelé tud közel megegyező összegű jövedelmet termelni az oktató, mintha mindezt mellékállású átalányadózóként tenné.

Főállásúként az eddigi KATA-val 50 ezer Ft-os havi adóteher mellett egy évben 600e Ft adót kellett fizetni bevételtől függetlenül (a 12 milliós határon belül), ha a vállalkozó nem szüneteltette a tevékenységét.

Az adóteher átalányadózásnál, 12 milliós éves bevétel esetén 2 922 500 Ft.

Készítettünk egy kalkulátort, ami óraszám és óradíj megadása esetén ebben az esetben is segít a számolásban:

LETÖLTÖM A MOTIBRO KALKULÁTORT

 

Csak magánszemélyeket kiszolgáló, az oktatásból élő oktatók esete:

Ez az eset minden szempontból a legkedvezőbb: ők azok, akik a jövőben is a KATA hatálya alatt maradhatnak, így adóterhelésük nem változik. Számukra a legnagyobb kihívás annak megoldása, hogy közvetlenül tudjanak számlázni a vendégeknek úgy, hogy közben a stúdió/iskola érdekei se sérüljenek. Erre mutatunk majd megoldást a Motibro-ban, érdemes lesz továbbra is követni a blogunkat.

Most vizsgáljuk meg, hogy a fenti esetekben milyen lehetőségek állnak a stúdió- és iskolavezetők előtt!

 

A kérdés, amelyre a válaszokat keressük az alábbi:

·      Mennyivel kellene növelnem a bérletek, napijegyek, tandíjak árát, hogy kompenzáljam a KATA változása miatt megemelkedett oktatói adóterheket?

Úgy is feltehetjük, hogy mennyivel szükséges a bérletek, tandíjak, napijegyek árát növelni (kizárólag a KATA változása miatt), hogy az oktatóid nettó jövedelme ne csökkenjen, miközben a stúdiód/iskolád jövedelme sem csökken?

 

A szükséges áremelés mértéke kettő tényezőtől függ:

·      Mekkora adóemelést kell kompenzálnom klubvezetőként az oktatónál jelentkező adóteher növekedéssel összefüggésben (azzal a feltételezéssel élve, hogy az oktató szeretne a későbbiekben is legalább ugyanannyi nettó elkölthető jövedelmet elérni, mint korábban), illetve

·      hogy az adott órák bevételének átlagosan mekkora részét kapta eddig az oktató?

 

Nézzük meg egy példán keresztül:

·      Ha az oktató eddig 100 egységet keresett, amelyből (az érthetőség kedvéért kerek számot használva) 10 egységet leadózott, de most az adója 10%-ról 30%-ra nő, akkor ahhoz, hogy a továbbiakban is 90 egységet kereshessen 90 / 1,3 = 128,57 egység bevételt kell elérnie. Ez azt jelenti, hogy a 20% pontos adóemelés 28,57%-os óradíj emeléssel kompenzálható,

 

·      Mit jelent ez stúdiód/iskolád szemszögéből? Ha azt feltételezzük, hogy az oktatónak fizetett óradíj az oktató által „generált” bevétel 50%-át tette ki, akkor az eddigi 200 egységes (100 + 100) stúdió/iskola bevétellel szemben 228,57 egységnyi bevételt kell elérnünk (csak a KATA változás hatását figyelembe véve), ami 228,57 / 200 = 11,28%-os emelés. Ez azért fontos, mert láthatjuk, hogy nem szükséges a teljes oktatói óradíj emelést ugyanakkora mértékű bérletár emeléssel kompenzálni!

 

Számold ki: nálad mennyit kell emelni?

Ha alaposan elemezzük az átalányadó szabályait a különböző jogállások és bevételi szintek mellett , azaz, hogy az oktató hány órát tart adott hónapban, akkor meglepő eredményeket kapunk!

Kíváncsi vagy rájuk? Nézd meg te is, hogy a te stúdiód/iskolád esetében a fentiek hogyan alakulnak!

Ehhez készítettünk számodra egy ingyenesen letölthető átalányadó kalkulátor excel segédletet!. Könnyen lehet, hogy téged is hatalmas meglepetés ér: oktatóid adója, bizonyos körülmények között még akár csökkenhet is! Járj utána gyorsan, kattints a letöltéshez:


LETÖLTÖM A MOTIBRO KALKULÁTORT

 

 

 

 „Stúdióépítési” megfontolások

Ha te is végigszámoltad a rendelkezésre álló lehetőségek és oktatóid óraszámai alapján a bevételeid/költségeid alakulását, reméljük, te is egyetértesz velünk az alábbi fő következtetésekkel:

·  mindenképpen érdemes átgondolnod, hogy mely oktatókkal folytasd, mélyítsd el a munkát,

·  a legkedvezőbb megoldás, ha olyan oktatókkal dolgozol, akik a továbbiakban is a KATA hatálya alatt tudnak maradni. Erre mi tudunk automatizált megoldást nyújtani a Motibro-ban. Keress minket és kérj ingyenes bemutatót a cikk végén.

·  érdemes olyan oktatókkal dolgoznod a jövőben, akik a főállásuk mellett nálad csak mellékállásban dolgoznak. Ha alacsony az óraszámuk, az átalányadózással még a KATA-nál is kedvezőbb adóterhet érhetnek el!

·  ha a legdrágább esetnek tekinthető főállású átalányadózó oktatókkal dolgozol, akkor is a legrosszabb esetben egy 15%-os bérlet/jegy/tandíj emeléssel kezelni tudod az Új KATA miatt megemelkedő adóterheket!

Kíváncsi vagy, hogyan tarthatod kézben stresszmentesen és a vonatkozó szabályokat betartva a megnövekedett adminisztrációt és óraszervezési feladatokat szeptember elejétől? A mi vadiúj megoldásunk rendelkezésre áll szeptembertől a Motibroban! Te felkészültél már? Lépj velünk kapcsolatba és segítünk! 

Ismerd meg élőben!

Ingyenes demó

Egy rövid bemutató többet mond ezer leírásnál. Ha szeretnéd működés közben látni a Motibrót, kérj ingyenes konzultációt most!

Nyíl

 

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!