áremelés

Hogyan emelj árat, hogyan kommunikáld az áremelést?

Áremelés: a szó, amit senki nem szeret hallani vendég-oldalról, miközben egy szolgáltatónál mindig eljön a pillanat, amikor szükség van rá. Itt az ideje, hogy ne csak gondolkodj az áremelésen, hanem meg is merd tenni.

Lépj ki az áremelés tagadásából

Ha félsz attól, miként reagálnak a vendégeid, vagy egyáltalán, jogod van-e árat emelni, akkor az első és legfontosabb, hogy oszlasd el a kételyeket: ne tagadd az áremelés szükségességét, ha egyébként Te is világosan látod, milyen szintű drágulás van a szolgáltató-szektorban. A vírushelyzet ezt hozta magával, az emelés szükségszerűvé vált.

Emellett pedig, két vírustól független okod is van arra, miért emelj bátran árat:

1.  El tudod képzelni, hogy évek múlva is ugyanilyen díjakkal dolgozz?
Mindezt úgy, hogy közben drágul a helyszínbérlés, nő az eszközök ára, és a mindennapokban Neked is egyre többet és többet kell fizetned a szolgáltatásokért, termékekért.
2.  El tudod képzelni, hogy évekkel később is pont ezt a szolgáltatást nyújtod, mint most, ugyanilyen színvonalon és azonos áron?
Azáltal, hogy egyre többen térnek vissza a sportstúdiódba és egyre többen ismerik meg a nevét, változik a presztízsed. Eközben persze szeretik a szolgáltatásaidat, pont azért, amit Te nyújtasz. Ha mérlegre tennéd, hogy a színvonal lényegesebb-e ebben az esetben vagy az, amennyibe kerül, a hűséges vendégek jelentős hányada a színvonalat választaná.

Hogyan kommunikáld az áremelést?

  • Az, hogy a vendégeid miként reagálnak az áremelésre, a kommunikációdon múlik – így, az első és legfontosabb lépés, hogy MINDENKÉPP oszd meg az áremelés szándékát. Ideális esetben már 3-4 héttel korábban, mint ahogy bevezetésre kerül. Korrektnek fognak tartani, amiért jelezted, lehetőséget adva a felkészülésre.
  • Gyakran azért van szükség áremelésre, hogy a szolgáltatás színvonala növekedhessen, szélesebb igényeket lehessen ezáltal kielégíteni. Emiatt mindenképp érdemes az áremelés kommunikálása során megosztani a terveidet, illetve a már megvalósult fejlesztéseket is.
  • Egy-egy esetben ehhez még kutatási eredményeket is mellékelhetsz, két fronton indokolva ezzel az áremelést. Például, ha vendégélmény-méréskor kijött, hogy nagyrészt igény lenne valamilyen fejlesztésre, annak a megvalósítása rövid időn belül pénzbe kerül majd, ami magyarázatot ad a díjak változására. Hosszabb távon pedig a vendégélmény javulni fog a fejlesztéseknek köszönhetően, vagyis a szolgáltatás értéke növekszik, aminek eredménye szintén a szükségszerű áremelés.
  • „Utolsó” akciót is meghirdethetsz, amikor hetekkel korábban bejelented az emelést. Ha bizonyos időpontig történő bérletvásárlás esetén még az eredeti áron érheti el a szolgáltatást, motiválhatod a hosszabbításra.
  • Minden esetben fontos marketingszemlélettel kommunikálni az áremelkedést: miért jobb a Te szolgáltatásod, mint másoké? Mivel kap itt többet? Miért lesz ez inkább befektetés, mint pluszköltség, mit nyer vele, ha marad? Lezárásként ehhez a szekcióhoz hozzáteheted, hogy a szolgáltatás minőségét az emeléssel tudod biztosítani.
  • A kommunikációdban jelenjen meg a gondolat, hogy mások is fognak emelni. Ha kisebb mértékben emelsz, mint a területed más résztvevői, akkor ezt hangsúlyozd, hiszen előnynek számít.

Hogyan NE emelj árat?

  • Az emelés miatti ajándék ne menjen az imázs rovására! Semmiképp se ingyen szolgáltatást ajánlj fel, amikor az áremelés miatt valamilyen pluszt biztosítasz!
  • Ne ígérj ingyen alkalmat, és ne told mindig kijjebb a bérlethosszabbítást. A díjaidon épp azért emelsz, mert elég magas színvonalon szolgáltatsz ahhoz, hogy megtehesd, így nem lenne észszerű ingyen szórni az alkalmakat.
  • Ne legyél bizonytalan és határozatlan, amikor kommunikálod az áremelést! Kerüld az olyan szavak használatát, amelyek bizonytalanságot, sajnálkozást tükröznek. A „sajnos”, az „ez van”, a „nincs mit tenni”, a „muszáj” és a „nincs más választásom” kifejezéseknek olyan hatásuk van, mintha le akarnád tenni a felelősséget. Tényként, határozottan érdemes minden esetben, így online és személyesen is megosztani, hogy áremelés várható.
  • A határozottság nem egyenlő az empátia hiányával Win-win helyzetre törekedj, ezért is célszerű a felsorolásban használt megoldásokat alkalmazni. Ezzel, hiába tényként jelented be az áremelést, azt is jelezni tudod, hogy nem a pénzszerzés motivál a vállalkozásban, hanem hogy a vendégeid számára a lehető legjobbat nyújtsd.

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!