egyensúlyozó edző a teremben

7 tipp: így ösztönözd a bérletvásárlást és csökkentsd a tartozásokat

Nem kérdés, hogy rendszeres bérleteladásokkal alapozhatod meg edzőtermed, stúdiód pénzügyi stabilitását. A hosszútávú növekedést sem építheted alkalmi jegyekre, és a vendégek tartozásait is minimalizálnod kell, hogy ne menjetek csődbe záros határidőn belül.

A bérletvásárlást több módszerrel is felturbózhatod:

  • motiválhatod a vendégeidet, hogy mindig előre megvásárolják a bérleteiket,
  • jutalmazhatod az elkötelezettséget,
  • szankcionálhatod az elmaradásokat,
  • és az egész bérletkezelést leegyszerűsítheted úgy, hogy nektek és a vendégeknek is pofonegyszerű legyen a folyamat, vásárlástól a bérletek nyomon követéséig.

Alábbiakban ezekhez adunk tippeket, hogy minél több rendszeres bérletvásárlásotok, és minél kevesebb kintlévőségetek legyen.

Minél többet, minél előbb

A legfontosabb, hogy olyan bérletstruktúrát alakíts ki, amelyben mindig az elköteleződésre hajlandó vendégek járnak jobban. Ezt pedig többféleképp is támogathatod:

1. Hosszabb lejáratú, több alkalmas bérlet vs. egy alkalmas belépő

a) Kedvezmények okosan: a több alkalmas bérletek alkalmakra leosztott ára minden esetben legyen kevesebb, mint az alkalmi jegy ára. Ez nem spanyol viasz, de fontos, és hangsúlyozd is ki minden platformon. Általában az is elég, ha a vendég látja, hogy mennyivel jobban jár anyagilag egy bérlettel, azt az opciót fogja választani. Főleg, hogy rugalmasan használhatja fel a bérletalkalmait.

b) Hosszabb lejárat, rövidebb lejárat: kínálhatsz még olcsóbb, de rövidebb lejáratú bérletet is, 2-4 hetes érvényességgel alkalmak számától függően. Így ösztönözheted arra a vendégeket, hogy rendszeresen, heti több edzésre, órára járjanak. Ezzel ellentétben a hosszabb 6-8-10 hetes bérletek lehetnek kicsit drágábbak, de még mindig olcsóbbak, mint a napi jegyes megoldás. Így azok is élhetnek a bérlet adta előnyökkel, akik nem olyan elhivatottak, vagy kevésbé tudnak fix edzésidőt beiktatni a mindennapjaikba.

c) Sok alkalmas, csoportos bérlet: érdemes olyan 20-30 alkalmas bérletopciót is kínálni, amelyet akár párban vagy többen is felhasználhatnak. Itt is legyen egyértelmű kedvezmény a kisebb bérletekhez képest, és hangsúlyozd ki a felhasználás rugalmasságát. Egyedül is lejárhatják, de többen is, akár egyszerre, vagy egymástól függetlenül. Párok, családok, baráti társaságok kapva kapnak majd a lehetőségen.

2. Előre vásárlás vs. utólag vásárlás

Jól működő ajánlat az is, ha %-os kedvezményt adsz azoknak, akiknek még nem járt le a bérletük, de előre megveszik a következőt, amely az előző lejártával aktiválódik. Ez számodra egyfajta biztonságot jelent, előre tudsz tervezni ezzel a bevétellel. A vendég pedig a spórolás mellett megelőzheti, hogy tartozása keletkezzen, és biztosítja a helyét az edzéseken. Főleg, ha érvényes bérlet meglétéhez kötöd a bejelentkezést. Két utóbbiról írunk még bővebben alább.

3. Jutalmazd a rendszeres bérletvásárlókat

Tudatosítsd a vendégeidben, hogy aki újra meg újra időben megveszi a bérletét, annak sosem lesz elmaradása. Így amellett, hogy megkíméli magát a kínos helyzetektől, még extra jutalomban is részesül. Lehet akár egy megbízhatósági skála, amely alapján minél hosszabb ideig nem volt valakinek elmaradása, annál jobb, több extra lehetőséget, jutalmat kap.

A jutalom ne feltétlenül legyen újabb kedvezmény a bérletből, hisz neked is élned kell valamiből, meg a termet is fenn kell tartani. Inkább adj ingyenes vagy kedvezményes részvételi lehetőséget az extra programokon, workshopokon, ahol plusz 2-3-5 fő bőven elfér. Mégis értékes ajándékként fogják értékelni, hiszen nekik nem kell befizetni a (teljes) részvételi díjat.

Vagy adhatsz nekik pár havonta egyedi relikviákat, pl. pólót, törölközőt, tornazsákot, apróbb sporteszközt. Ezeknek az értéke nőhet  egyenes arányban azzal, hogy a vendégnek milyen hosszú ideje nincs tartozása. A kölcsönösség elve alapján viszonozni fogják neked úgy, hogy továbbra is tartják magukat a rendszeres fizetéshez. Ezt a következetesség elve is erősíteni fogja, azaz szükségét érzik majd, hogy tartsák magukat ahhoz, ami mellett már egyszer állást foglaltak.

Extra tipp: Új bérlettípusok bevezetésére jó alkalom, amikor amúgy is áremelést tervezel. Így a kedvezményes bérletopciókat a vendégek még értékesebbnek érzik majd, hiszen a korábbi árszinten juthatnak a bérleteikhez, nagyon kedvező feltételekkel. Az új bérletopciókhoz és egy ütős szolgáltatási piramis kialakításához alábbi cikkeinkben találsz ötleteket:

Ne olcsón dolgozz, inkább árazz okosan!

Így lesz prosperáló sportklubod, amint elkezdesz szolgáltatáspiramisban gondolkodni!

Így üsd ki a tartozásokat örökre

Minél több a kintlévőséged, annál biztosabb, hogy csak görgeted magad előtt a problémát. Pedig több módja is van, hogy megszűntesd a tartozások spirálját.

4. Kintlévőségek begyűjtése olcsón, gyorsan

A papíron vagy táblázatban vezetett tartozásnyilvántartás nem éppen felhasználóbarát, amikor gyorsan le kellene ellenőrizni, hogy az éppen érkező vendégeknek van-e elmaradása. Ha nincs erre külön embered, aki levadássza a vendégeket és begyűjti a tartozásokat, akkor muszáj találnod egy instant megoldást.

Olyat, amit te és az edzőid/oktatóid is azonnal, akár mobilról is lecsekkolhatnak. A legjobb, ha nem kell végigböngészni a vendéglistát, vagy minden jelenlévőre rákeresni egyenként, hanem egyben látod az aktuális csapat minden résztvevőjét, bérletestül, tartozásostul. Egy pillantás a listára, rögtön látszik, kitől kell beszedni a pénzt, és a befizetés is rögzítve pár kattintással.

Így elejét veheted annak, hogy valaki tartozást halmozzon fel csupán azért, mert nincs központi felelőse a begyűjtésnek. Vagy azért, mert te gyakran távolról irányítod a termet, így nem tudsz 0-24-ben jelen lenni, és behajtósat játszani. A fenti megoldással viszont minden edző, oktató a saját vendégeivel intézheti az elmaradásokat pillanatok alatt.

Emellett az is fontos, hogy amikor átnézed a termed ügyeit, statisztikáit, azonnal naprakész infókat kapj az összes tartozásról. Ki mennyivel lóg, és kik a notórius nem fizetők. Az sem hátrány, ha mentett e-mail sablonokkal, nettó 1 perc alatt az összes tartozónak kiküldhetsz egy emlékeztető levelet, ha még nem sikerült személyesen elcsípni őket.

Ha nálad akut probléma a gyakori elmaradás, akkor keményebb eszközöket is bevethetsz, hogy kiszűrd a link alakokat az elkötelezett vendégek közül.

Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten

Milliószor hallottuk már, hogy a vendégek mennyire hajlamosak visszaélni az edzők, stúdióvezetők jóindulatával. Nehéz megtalálni az egyensúlyt az engedékenység és a szigor között. A kintlévőségek felhalmozása azonban nem játék, mert a vállalkozásodat sodorhatja veszélybe.

Van egy arany középút: az automatikus szankciók.

Ha van egy jó óraszervező rendszered, és sok a nem fizető vendég, akkor érdemes olyan automatizmusokat beállítani, amelyek gátat szabnak a visszaéléseknek.

5. Bérletesek előnyben!

Ilyen például, ha csak érvényes bérlettel lehet foglalni az edzésekre. Az igazán elhivatottakat ez nem fogja elriasztani, sőt! Biztosított lesz a helyük a legjobb időpontokra, mert bármikor, akár több hétre előre is foglalhatnak érvényes bérletükkel. Míg azok, akiknek nincs bérlete, és akár tartozása is van, nem tudnak bejelentkezni órára, csak ha új bérletet vásárolnak.

Persze nem kell minden óratípusra alkalmaznod ezt a szabályt. Elég lehet, ha csak a drágább órákra, vagy a nagyon népszerű időpontokban tartott edzéseknél veted be.

Mindezt megtámogathatod online bérletvásárlási lehetőséggel, hogy a vendégeid egyszerűen, bankkártyával megvehessék az aktuális bérletet, és ugyanazon a felületen be is jelentkezhessenek az órákra.

6. Az ígéret szép szó,…

Gyakori gond az edzőtermekben és mozgásstúdiókban, hogy a vendégek nem mondják le foglalásaikat, ha nem tudnak részt venni. Ezzel azonban helyet vesznek el másoktól. Nem mellesleg jelentős bevételkiesést okoznak, főleg, ha ez gyakran előfordul.

Ezt is rövidre zárhatod egy olyan beállítással az óraszerveződben, amely levonja a bérletből az alkalmat akkor is, ha valaki bejelentkezett, de nem jött el, és nem is mondta le a foglalását. Ez egy nagyon hatásos „nádpálca” a nemtörődömség ellen. A vendégek gyorsan rájönnek, hogy jobban megéri egy kattintással lemondani a foglalást, mint fizetni a semmire.

Ha a vendégnek nincs érvényes bérlete, a fenti helyzet annyiban változik, hogy tartozásként könyveli a rendszer az alkalmat. Itt vissza is térünk az előző fejezetre. Már tudod, mit kell tenni az elmaradások gyors begyűjtése érdekében. 🙂

A papírbérlet búcsúja

Ha megvannak a bérlettípusok, kedvezményes opciók, a motivációs elemek, a tartozásokkal és bejelentkezéssel kapcsolatos szabályok, akkor az egészet keretbe kell foglalni. A papírbérlet erre már rég nem alkalmas.

De a határidőnapló és a táblázat sem.

  • Egyik sem jelzi, ha lejár a bérlet, de legalább is nem küld értesítőt róla a vendégnek.
  • A vendég magánál tartja, nektek nulla infótok van a felhasználható alkalmairól és a lejáratról. Információ híján nincs mire ösztönző rendszert alapozni!
  • Ha otthon vagy elhagyják a bérletet, akkor máris vesztettél egy kis pénzt. Mert az edző az életben nem vonja le tőle legközelebb, ugyanis nem fog rá emlékezni. Ha lelkiismeretes, akkor cetlizik, vagy küld neked egy üzenetet, hogy vezesd fel az elmaradást a füzetbe/táblázatba. Mennyi elpocsékolt idő!

7. Az idő pénz, az információ… is!

A stabil bevételekhez megbízható nyilvántartó rendszer szükséges. Miért? Mert sem felesleges időd, sem felesleges pénzed nincs, amit szívesen kidobnál az ablakon.

A komplex folyamatokat, mint bérleteladások, bérletfogyás és érvényesség követése, tartozások kezelése, a speciális foglalási és lemondási szabályok, a vendégfoglalások nem működnek papír alapon. Akkor sem, ha valakit megbízol vele, vagy te csinálod. Biztosan arra akarsz havi százezreket költeni, hogy teljes állásban valaki a vendégeidet hajkurássza? Vagy te végzel recepciós és asszisztensi feladatokat ahelyett, hogy a termed, stúdiód vezetésével, fejlesztésével foglalkoznál?

Kollégáiddal akkor tudtok a szakmai feladataitokra koncentrálni, ha a működéssel kapcsolatos munkát minimális idő- és energiabefektetéssel, pillanatok alatt el tudjátok végezni. Legyen az a jelenlétek rögzítése vagy a bérleteladás. Ennek viszont alapvető feltétele, hogy a friss adatokhoz bárhol, bármikor hozzáférhessetek, az edzőid és te is. Ehhez pedig online szoftver kell, beépített automatizmusokkal. Így ha Jancsi oktatónál Juliska vendég vesz egy bérletet, Jancsi pár pöttyintéssel berögzíti azt a mobilján. Ezzel egyidőben már frissülnek is a bérletadatok, a bevételi és értékesítési statisztikák. Juliska kapja az értesítést a bérletvásárlásról, sőt, a saját fiókjában is megtalálja az aktuális bérletinfóit. Te pedig 3000 km távolságból is azonnal látod a naprakész adatokat.

Mindezt megfejelheted online számlázással és bérletértékesítéssel, így tökélyre fejlesztve termedben a kényelmi funkciókat a vendégek és magatok számára is.

Már rengetegen mondtak igent a stabil bevételekre, és nemet a kintlévőségekre. Te mit mondasz? Megnézed, mit takar a valóságban az óraszervező rendszer? Kíváncsi vagy, te hogyan profitálhatsz belőle a mindennapokban? Szánj rá egy órát, és mutatjuk élőben:

Ismerd meg élőben!

Ingyenes demó

Egy rövid bemutató többet mond ezer leírásnál. Ha szeretnéd működés közben látni a Motibrót, kérj ingyenes konzultációt most!

Nyíl

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!