kihivas 2023-ra

5 kihívás 2023-ban a csoportos órát tartók számára

Az elmúlt év történései egy sor lavinát indítottak el, amelyek még nem értek földet, csak növekednek és duzzadnak, a végét pedig egyáltalán nem látni. A hirtelen elszálló infláció, a fűtés költségeinek súlyos emelkedése és az ennek következtében fogyatkozó vendégkör komoly kihívást jelentenek minden vállalkozás fennmaradásában.

Csoportos órát tartók kihívása

Milyen kihívásokkal kell szembenézni 2023-ban a csoportos órát tartóknak? Hogyan lehet az akadályokat megoldandó feladatként kezelni, hogy vállalkozóként folytathasd a megkezdett utat?

Az alábbiakban körbejárjuk, hogy melyik az az 5 kihívás 2023-ban a csoportos órát tartók számára, amelyre megoldást kell találni, valamint ötleteket adunk, hogy az adott helyzetben mit lehet tenni.

Fűtési költség hirtelen és nagymértékű növekedése

Noha egyre több dologban használjuk a virtuális világ adta lehetőségeket, azért mégis szükség van a fizikai helyszínekre, ahol találkozunk, ahol órákat tartunk. Ennek a velejárója, hogy ezeknek a helyeknek, ahol óráinkat tartjuk, van rezsiköltsége, hiszen szükség van fűtésre, meleg vízre, legalábbis időszakosan.
Az utóbbi hónapokban megemelkedett fűtési költségek talán viszik az üzletben megszerzett nyereség jó részét. Mit tehetünk, hogy az eddig jövedelmező vállalkozásunk, ne váljon veszteségessé?

Létszám növelése

Talán te is azok közé tartozol, akik a maximális üzletre fordítható időt töltik a vállalkozásban, és nincs több kapacitásod újabb órák vállalására, hiszen a te napod is 24 órából áll.

Ez esetben érdemes fontolóra venni, hogy egy-egy órán növeld a létszámot. A bevétel növekedésének a legkönnyebb útja ez, ha növeled a kihasználtságot az adott órán.

A megfigyelések szerint a megtartott órák általánosságban 50%-on vagy az alatt működnek, tehát bőven belefér, hogy többen legyenek ott egy-egy órán, növelve az egy órára jutó bevétel összegét.

Szolgáltatások bővítése

Amellett, hogy megvizsgálod, hogy az adott szezonban – amikor a fűtés költsége jelentősen megnehezíti az üzletedet – mit tehetsz az optimalizálás érdekében, érdemes nagyban is gondolkodni.

A holisztikus szemlélet segít, hogy átfogóbb képet kapj, ha az egész évet egyben tudod vizsgálni, több ötlet születhet arról, hogy milyen alternatív szolgáltatások bevezetésével támogathatod meg az adott időszakban felmerülő fűtési költségeket.

Sokunk tapasztalata az, hogy a júniustól-szeptemberig tartó időszak holtszezon, ezzel szemben a novembertől-márciusig tartó időszak megterhelő költségszezon, felmerül tehát a kérdés, hogyan lehet az egyes szezonokat széthúzni, kitolni.

Például a népszerű nyári táborok indításával jelentős bevételre tehetsz szert, amellyel könnyedén kitermeled a fűtési szezon költségeit, nem beszélve arról, hogy a nyári holtszezont is kellőképpen kihasználod.

nyári tábor szervezése

Online órák

Vannak olyan területek, amelyek esetén már teljesen természetes, hogy online platformon kiválóan működnek, például az online nyelvóra hallatán már senkinek sem akad fenn a szemöldöke.

De hogy kutyaiskola vagy edzés online formában? Igen. Egyre több szolgáltatás válik hozzáférhetővé online formában, kedvünkre válogathatunk a workshopok közül. Miért pont a te üzleted maradna ki ebből?

 

Magas inflációs környezet hirtelen megjelenése

A jelenleg kirajzolódó jelentős mértékű, hirtelen piaci változás a 90-es évek eleje óta nem mutatkozott, az elmúlt 10 évben sem volt 10% feletti infláció. Így mindazok, akik azóta vágtak bele a vállalkozásukba, most teljesen új, eddig ismeretlen helyzettel szembesülnek. Előzetes tapasztalatok híján nincsenek tisztában azzal, hogy egy ilyen helyzetben mit lehet tenni az inflációt követő nagymértékű és hirtelen áremelésen kívül. Lássuk!

Hatékonyság növelése

Ahogy a vállalatok is teszik, a klubvezetőknek is meg kell vizsgálni, melyek azok a területek, ahol fokozni lehet a hatékonyságot, esetleg automatizálással időt, energiát lehet megtakarítani, milyen költségeket lehet visszaszorítani.

Órai bevétel növelése

Nem csupán úgy lehet az órák bevételét növelni, ha emeljük az ügyfelek költségeit. Könnyedén növelhetjük óradíjunkat, ha többen vesznek részt az adott órán. Így az órai bevételt a magasabb résztvevői létszámmal kompenzáljuk. Kevesebb kockázattal jár az áremelésnél, hiszen az ügyfelek költsége nem emelkedik, emiatt nem áll fenn a lemorzsolódás veszélye.

Okos áremelés

Szándékosan áll a harmadik helyen az előző két ötlet után az áremelés lehetősége. Nagy kockázattal jár az áremelés, különösen ebben a nehéz időszakban, könnyedén elveszíthetjük meglévő ügyfeleinket, főleg, ha a magas inflációhoz szabjuk az árainkat.

Persze, valamilyen szintű áremelkedésre számítanak a kliensek, hiszen minden területen tapasztalják a napról napra emelkedő költségeket.

Ide kapcsolódik az „okos áremelés” fogalma, ami figyelembe veszi azt, hogy a lemorzsolódás miatti veszteség kisebb legyen, mint az áremelésből származó többlet bevétel. Vagyis, meg kell találni azt az árat, amellyel még nem veszítek ügyfeleket (akik túl nagy mértékűnek találják az emelkedést), de már elegendő többlet bevételre tehetek szert a fennmaradáshoz.

okos áremelés

Várható Vásárlóerő csökkenése

Amennyiben a bérek emelkedése nem tudja követni a fogyasztási cikkek áremelkedésének ütemét, az azt is jelenti, hogy a vendégek kevesebb árut, szolgáltatást tudnak megvásárolni. Bármennyire is érthető, mégis fájdalmas tény számunkra, hogy a szabadidős, önképzési tevékenységek hátrébb kerülhetnek a fontossági sorrendben a növekvő kiadások hatására. Ez az ügyfelek számának csökkenését eredményezheti. Mit tehetünk?

Céközönség felosztása

A szolgáltatásaink szegmentálásával fenntarthatjuk az egyensúlyt az árbevétel és a lemorzsolódás között.

Az ár iránt kevésbé érzékeny vendégek számára magasabb szintű szolgáltatást nyújthatunk (pl: kiscsoportos foglalkozás, egyéni konzultáció, workshop).

Azon ügyfelek esetén pedig, akiket érzékenyebben érint az árak változása, érdemes a csoportlétszám emelésében gondolkodni.

Ügyfélérték növelése

Nem csupán úgy lehet árbevételt növelni adott időszakban, hogy árat emelünk, hanem úgy, hogy a vendégeink átlagosan sokkal tovább maradnak nálunk. Ha elismerjük hűségüket, kitartásukat, szívesebben maradnak. Ennek eszköze lehet például lojalitás/hűségkedvezmény rendszert beépíteni, vagy olyan tanfolyamokat indítani, ami egy jól leírható szint elérését fogja jelenteni.

Ajánlási rendszerek bevezetése

Vendégeink nemcsak abban tudnak segíteni, hogy árbevételt biztosítanak, hanem abban is, hogy újabb vendégeket tudnak behozni. Ajánlásaikkal olyan helyekre is eljuthatunk, ahol szolgáltatásunk még nem vált ismertté (pl: iskolák, munkahelyek).

Munkaerőköltség megemelkedése

A 2022-ben elindult folyamat, az adóterhek megemelkedésével, a KATA adózás  nagymértékű szigorításával, valamint a minimálbér emelkedésével nagy kihívást jelent a munkaerő foglalkoztatása. A vállalkozásban a legnagyobb költségtételt az oktató munkaerőköltsége jelenti. Vajon ki lehet váltani a munkaerő alkalmazását?

Automatizálás és időmenedzsment

Természetesen a szakmai, egyedi kérdésekben szükségszerű a hozzáértő munkatárs alkalmazása, azonban sok egyéb tennivalót, az ügyfélszolgálathoz kötődő tennivalók jó részét maga az ügyfél is el tudja végezni.

Adóoptimalizálás

A kedvezőbb adózási feltételek érdekében célszerű olyan kollégákat keresni, akik képesek a KATA-ra vagy másodállású egyéni vállalkozóként bekapcsolódni.

Vállalkozói attitűd

Miért nem elég megtartanom az órát?

Az előbb felsorolt kihívásokat tekintve nem kellemes a kép: az árbevételek csökkennek, az ügyfélkör zsugorodik, a költségek emelkednek… Akkor mégis ki maradhat meg a 2023-ban csoportos órát szervezők között?

A megváltozott helyzetben a szakmai tudás mellett rendelkezni kell vállalkozói attitűddel a fennmaradáshoz, adaptálódni kell az új helyzetekhez, ami már sokkal több annál, hogy „jó órákat tartok”.

Az ügyfélszerzési folyamatok kiépítése elengedhetetlen lépése a folyamatnak, egy tanácsadó sokat segíthet a stratégia felépítésében.

Az ügyfeleket nem csupán megszerezni, hanem megtartani is fontos, ezért hasznos az ügyfélmegtartási folyamatok kiépítése, hiszen minél tovább marad egy ügyfél annál jobb.

Csoportos óratartóként mi számodra a legnagyobb kihívás 2023-ban?

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!