Hűséges tanulók, „megnyert” százezrek: erre használja évek óta Roland a MotiBro-t

Dancs István RolandAz Iron Samson Gym Szombathely egyik meghatározó klubja és edzőterme 2011 óta, de a vezető, Dancs István Roland már 2005-től tart – többek között – Krav Maga edzéseket a városban.

Így indult: 2004-ben olvasott egy cikket a Krav Maga-ról, majd felkereste azt a pár embert, akik akkoriban itthon képviselték ezt az irányzatot. Végül Lakatos Péter, a Krav Maga Global hazai vezetője indította el Rolandot az új úton. Instruktori vizsgája után elkezdett Krav Maga edzéseket tartani, ami mind a mai napig az egyik alappilére az ISG-nek.

Az évek során azonban többféle edzésformával is bővítette klubja palettáját, mint a kettlebell, a fundamentális erőnléti és saját testsúlyos edzések. A kisiskolástól a nyugdíjas korú sportolóig minden korosztállyal foglalkoznak.

Mi a sikerének titka, és hogyan vezeti edzőtermét azóta is egyre növekvő tanítványi létszámmal? A lényeg: szakmai minőség és folyamatos fejlődés. No meg az sem elhanyagolható, hogy minimalizálta a tartozásokat a klubnál. Így a fenntartáshoz szükséges pénzügyi hátteret is biztosítani tudja. Ehhez 2016 szeptembere óta van egy jól bevált „segítője” is.

Nem tudod, mennyire hiányzott, amíg el nem kezded használni

Ahogy nőtt a klub, egy bizonyos tanulói létszám fölött Roland már nem tudta naprakészen lekövetni a tagdíjbefizetéseket, ez pedig jelentős bevételkieséssel járt:

„Anno nem gyűjtöttem be minden pénzt, amit lehetett volna. Voltak emberek akik később vagy egyáltalán nem fizettek, feledékenységből, nem odafigyelésből adódóan. Volt, hogy én is szemet hunytam, és így havi 50-100 ezer Ft hiányom volt, csak ebből kifolyólag.”

Szerencsére két vonalon is kínálta magát a megoldás: Lakatos Péter ajánlotta Rolandnak a MotiBro edzésszervező, tagnyilvántartó és ügyfélkapcsolati rendszert. Valamint szembe jött vele egy hirdetésünk is a közösségi oldalon. A megbízható ajánlás és az olvasott információk alapján végül adott egy esélyt a rendszernek. Ennek már több, mint 4 éve… 🙂

„Láttam, hogy ugyan a rendszernek van havi költsége, de ennél többet tudok majd behúzni csak azzal, hogy a meglévő tanulóim befizetéseit jobban menedzselem. Nem lesz annyi veszteség, erre a MotiBro azonnal megoldást kínált.

A tartozások nem tűnnek el a rendszerből, látszanak folyamatosan, ez segít azóta is, hogy az elmaradt tagdíjbefizetéseket kezeljem.”

Automatikus statisztikákkal villámgyorsan

Roland hónap közepén és végén ellenőrzi a naprakész kimutatást a tartozásokról, hiszen addigra már a tagdíjak nagyrésze beérkezik.

A következő hónap első hetében szintén megnézem, hogy az előző hónap tartozásait sikerült-e behajtani. Ez a funkció több, mint hasznos, mert ennek segítségével 0-2% közé tudom szorítani a kintlévőségeket.”

A mindig friss listából pillanatok alatt tud kiküldeni emlékeztetőt az összes tartozónak körlevélben, mégis névre szólóan.

Tanár úrnak jelentem:

Minden edzés gyors névsorolvasással kezdődik, de szó sincs klasszikus papír alapú jelenléti ívekről.

„A smart jelenléti ív kifejezetten hasznos: csak rákattintok a név melletti gombra, és már benne is van a rendszerben, hogy a tanuló jelen van. Ez nagyon nagy segítség a papíros verzióhoz képest.”

Minden órarendi edzésalkalomhoz tartozik a rendszerben egy online jelenléti ív. Nincs előzetes listakészítés, nincs nyomtatás. A bejelölt részvételek alapján frissülnek a látogatási, elszámolási és bérletstatisztikák.

Az aktuális bérletinfók, tanulóhoz kapcsolt egyéni jegyzetek, alap és egyedi adatok mellett a jelenlétin még azt is láthatod, hogy ha bármelyik tanítványodnak hamarosan szülinapja lesz.

„A születésnapokat jelölő torta ikon is apróságnak tűnik, de nagyon hasznos, főleg a gyerekcsoportokban! Rákérdezek a szülinaposnál, hogy: Na, mikor volt a szülinapod? Akkor  felcsillan a szeme, és mondja, hogy tegnap. Ilyenkor az egész csapat megtapsolja, és ez nagyon jó élmény a gyerekeknek, sőt, az egész csoportnak!

Ügyfélmegtartás leleményesen

Roland mindenből kihozza a maximumot. Elképesztő kreativitással használja ki például a tanulók aktivitását követő funkciót.

„Gyakran megnézem, ki mikor volt edzésen, milyen gyakorisággal, és mikor volt utoljára. Ez azért fontos, mert tegyük fel: jön a tanuló 18-án, de ebben a hónapban még nem volt. edzésen. Akkor azt tudom neki javasolni, hogy mivel még ebben a hónapban 5 edzés lesz, vegyen egy félhavi bérletet + egy napijegyet, mert így jön ki neki anyagilag a legjobban. Vagy más speckó bérletet ajánlok neki, személyre szabottan. Azaz a MotiBro nagy segítségemre van a személyesség, a szoros ügyfélkapcsolat fenntartásában.”

Roland tökéletesen felismerte, hogy a tanítványok hűségének elnyeréséhez az emberiesség, jóindulat, a baráti hozzáállás is legalább annyit hozzátesz, mint a profi edzésmunka. Az aktivitási adatokat pedig bármely edzés jelenlétijének megnyitásakor azonnal látja, minden résztvevő tanulóra vonatkozóan.

„Azt gondolom, hogy erős ügyfélmegtartó ereje van, ha nem erőltetem, hogy vegyen drága bérletet a tanuló. Ezzel jobban jár, és azt érzi, hogy ez egy jó hely, ide szívesen visszajön jövő hónapban, és azután is. Egyébként a tanulók időnként ilyenkor is megveszik a havi bérletet, korrektségből, hogy ne legyen kevesebb a bevételem azért, mert ők nem jártak rendszeresen.”

Te hogyan próbálod hosszú távon elnyerni a vendégeid, tanítványaid hűségét?

Edző vagy és vezető, az ügyintézést bízd ide

„A veletek való első beszélgetés nagy felismerést hozott: azt, hogy ne vállaljak mindent magamra, ne akarjak mindent egyedül megoldani, így az összes edzést sem kell nekem megtartanom. Azóta több edző is megfordult a teremben, nekik kötelező volt használni a Motibro-t. Ez segítette az együttműködést, a pontos elszámolást.”

Rolandnak is akadtak rossz tapasztalatai edzőkkel, akik elvittek tudást, tanítványokat, ez sokszor kivédhetetlen. Viszont a MotiBro-ban egyedileg állíthatók az edzők jogosultságai, így a teremvezető könnyebben koordinálhatja az edzői munkáját, akár távolról is.

„Pontos adatbevitel esetén egy gombnyomással megvan a dolgozói kimutatás hónap végén. Azonnal látom, mennyi a jutalékuk, tökéletesen jó működik a rendszer elszámolás szempontjából is.”

A tanulók is gyorsan belejönnek

„Akik normál edzésre járnak, ők rutinszerűen használjak a rendszert.

Első alkalommal, ha tetszik a próbaedzés, akkor a szülő vagy a sportoló kitölti a belépési nyilatkozatot. Majd elmondom a részleteket, miszerint a Motiban készül neki egy sportolói profil (amit mi hozunk létre). Majd megkapja a meghívó levelet, és az abban leírtak alapján lépjen be, és használja a MotiBro fiókját. Ez annyira egyértelmű, hogy utána nem kell vele különösebben foglalkoznom, remekül elboldogulnak!”

Temérdek automatizmus könnyíti meg a napi edzésszervezést. Ilyenek az automatikus értesítők is, mint a tanuló regisztrációja után kimenő meghívó e-mail. Ez nem csupán a tanulói fiókba való első belépést hivatott megoldani, hanem az adatvédelmi irányelveknek megfelelően a terem adatkezelési és egyéb feltételeit is el tudják fogadni a regisztráció megerősítésével:

„Szuper, hogy az adatvédelmi nyilatkozat és az ÁSZF is kimegy a meghívóban, és hogy ezeknek az elfogadását a rendszer naplózza is. Így erről is van nyilvántartásom. Ez hatalmas fejlesztés volt!”

 

Önjáró bérleteladás: pénz be + számla ki = zéró teendő

Az ISG tanulói aktívan használják a MotiBro-t, és úgy 30%-uk rendszeresen él a Barionos bankkártyás fizetési lehetőséggel.

Rolandék bérletstruktúrája nagyon összetett. Több mint 30 aktuálisan választható bérlettípusuk van, de a legtöbb tanítványnak csak egy-egy bérletcsoport releváns (junior, diák, családi , felnőtt bérletcsoport stb.). Viszont a leggyakoribb bérleteket online is meg lehet vásárolni, ahol több paraméteres szűrő segíti a választást:

„Abszolút hasznos, sok macerát levesz a vállamról. Ki tudják választani a megfelelő bérlettípust, bankkártyával kifizetik, és a bérlet rögtön aktiválódik a Motiban. Automatikusan kapnak róla számlát a Billingo-n keresztül.

Érdemes a tanulókat errefelé terelni, mert nekik is egyszerű, nekem pedig nulla adminisztrációs munkám van vele. Csak azt veszem észre, hogy ott van a számlámon a pénz. Nagyon jól működő rendszer!”

 

Az elmúlt 4 motis év konklúziója

„Iszonyatosan nagy segítség a MotiBro az elmúlt 4 évre visszatekintve. Mi nem vagyunk nagy klub, 250-330 közötti aktív tanulói létszám nem olyan óriási szám. Mégis elég nagy ahhoz, hogy rendszer nélkül nem lehetne követni a befizetéseket, a személyes adatokat, egyedi tudnivalókat minden egyes tanulónkról. Ez pedig elengedhetetlen, hogy emberként tudjam kezelni őket, és ebben segít a rendszer.

Közben profi pénzügyi elszámolási hátteret is biztosít a terem fenntartásához. Minden teendőt, amit automatizálni lehet, azt kell is, és ehhez egy ilyen átfogó rendszerre van szükség.”

 

Roland úgy fogalmazott, hogy „most eléggé kikerekedett a rendszer” számára, azaz minden jelenlegi, teremvezetéssel és napi edzésszervezéssel kapcsolatos igényének tökéletesen megfelel. Pedig magasra tette a lécet:

„A klubnak családiasnak, otthonosnak, meleg hangulatúnak és barátinak kell lenni, az emberarcúságát nem lehet kivenni a képletből. Ha rideg üzem lenne, elvesztené az értékét. Mindemellett racionálisan és profitorientáltan kell vezetni a termet, mert ebből élünk. Ennek érdekében – jó értelemben – határozottan kell irányítani a tanítványokat a tagdíjak terén, mert ebből van a bevétel.

A MotiBro ebben segít rengeteget, hogy ezt a kettőt, a személyes odafigyelést és a határozott teremvezetést ötvözi. Hiszek abban, hogy ettől működik a dolog, és a célom az, hogy ezt fenn is tartsam.”

 

Mivel a folyamatos fejlődés is lételeme, jövőbeni céljainak egyike, hogy még mélyebben kiaknázza a rendszerben rejlő lehetőségeket:

„Kívülről új tanulókat behozni nem könnyű, meglévőket megtartani is nagyon nehéz. Nem kell mindenkit megtartani, ha menni szeretne, ezt már elfogadtam. De minőségi munkát kell végezni folyamatosan, hogy minél többen nálunk maradjanak, elköteleződjenek. Jövőbeli célom a tanulók motiválása és megtartása további eszközökkel, a MotiBro-ra alapozva.”

Köszönjük Roland az idődet, az értékes tapasztalataidat, amelyekkel a hasonló edzőterem-vezetőket és minket is inspirálsz. Megyünk együtt előre! 🙂

 

Te is gyerekeket oktatsz, edzőtermet vagy mozgásstúdiót vezetsz? Te mikor csatlakozol hozzánk?

Nézd meg az ingyenes élő szoftverbemutatót, és vágj bele életed legracionálisabb kalandjába:

Ismerd meg élőben!

Ingyenes demó

Egy rövid bemutató többet mond ezer leírásnál. Ha szeretnéd működés közben látni a Motibrót, kérj ingyenes konzultációt most!

Nyíl

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!