Edzőként időd mint a tenger… JA NEM! 9+1 lépés, hogy jusson mégis mindenre.

Ismerős az a stresszes érzés, amikor egyszerre szeretnél 5 dologgal foglalkozni? Esetleg el is kezdesz gyorsan egyet, majd belefogsz egy másikba, majd azt is félbehagyod, mert még egy feladat eszedbe ötlik, amit tegnap is meg akartál már csinálni, csak akkor is elfelejtetted…

Na igen. Nem vagy egyedül, minden edzőnek vannak hasonló időszakai, de ha ez az állapot állandósul, akkor: időmenedzsment stratégiára van szükséged! Igazából akkor is, ha nem folyamatos problémáról beszélünk, mert ha kialakítasz egy rendszert az időd hatékony beosztására, akkor sosem lesz többé szétszakadós periódusod, maximum sűrű napok, amikor sok a teendő, mégsem stresszelsz majd a feladatok mennyisége miatt.

Időmenedzsment, vállald fel mi a fontos számodra!

Ahhoz, hogy megteremtsd az egyensúlyt a sportklubod, az edzői feladataid, egyéb munkád és a magánéleted között, olyan rutint kell kialakítanod, amely gyorsan beivódik a mindennapjaidba, és nem érzed nyűgnek, hanem inkább „virtuális asszisztensként” tekintesz rá, amely hosszútávon megkönnyíti az életed.

Pontokba szedtük azokat a lépéseket, amelyeket ha alkalmazol, kialakíthatod a saját időmenedzsment rendszeredet. Ez segíteni fog a fontos teendőkre fókuszálni, és megóv attól, hogy szétforgácsolódjon az energiád a rengeteg feladat miatt, és nem utolsó sorban: hatékonyabb leszel, mint valaha!

A lépések nagyrészt a legendás David Allen Intézz el mindent! (GTD) módszerén alapszanak, amelyből bestseller könyvet is írt. Többek között itt olvashattok bővebben a módszerről és a szerzőről. A könyvet 28 nyelvre fordították le, és világszintű sikert aratott, olyan multicégek is alkalmazzák, mint a Siemens és a Nestlé. A szerző amúgy fiatalon fekete öves karatemester volt, és a sportban szerzett tapasztalatait is átültette a hatékony időgazdálkodás módszertanába.

A 9 „időteremtő” teendőd:

1. Ne tartsd a fejedben, inkább írd le! Az agyad nem arra lett kitalálva, hogy millió információt tároljon. Minden nap írd le, ami a fejedben motoszkál. Legyen az egy kósza ötlet a következő edzéshez, vagy egy nyílt nap szervezése (<- a cikkben foglaltak alkalmazása után végre erre is lesz időd), ahogy eszedbe jut, írd ki magadból. Megteheted ezt egy kis jegyzetfüzetbe, amit mindig magadnál tartasz, de praktikusabb, ha online eszközöket használsz. Ha már rohamtempóban fejlődik a technológia, miért ne fordítanád a javadra? Mivel a mobilod mindig nálad van, használd ki a felhő alapú szoftvereket, alkalmazásokat. Gondolataid tárolására egyszerű megoldás pl. a Google Keep. Ez egy virtuális jegyzetfüzet, ahová többek között képeket is menthetsz, felcímkézheted az ötleteket, emlékeztetőt kérhetsz. Persze bármilyen más jegyzet applikáció megteszi.

2. Szelektálj, tisztázd le: gondold át a leírtakat: ha tényleg teendő, akkor kövesd a 3.,4.,5. pontban leírtakat. Ha feleslegesnek találod vagy csak megszokásból csinálod, de a valódi hasznát nem tudod megfogalmazni, akkor kukázd ki! Amennyiben később valóban meg akarod csinálni, akkor ötlet/egyszer majd kategória.

3. Rendszerezd a teendőket: ehhez válassz ingyenes feladatkezelő alkalmazást (magyar nyelvű például a feladatlista.hu, a Google naptár és a Trello). A csoportosításhoz alakítsd ki a számodra megfelelő kategóriákat, mondjuk így: ötlet, nem sürgős, a héten, ma, kész.

4. Priorizálj: a napi-heti teendőket tedd fontossági sorrendbe, egyszerre egy dologra fókuszálj, ne dolgozz több feladaton párhuzamosan, mert csak magaddal szúrsz ki. Így keletkeznek a soha be nem fejezett teendők… A priorizáláshoz az Eisenhower mátrix nyújthat némi segítséget.

5. Ütemezz: csak a konkrét határidős és az állandó, időhöz kötött teendőket (mint az edzések) rögzítsd a naptáradba. Magánéleti programokat, feladatokat is ütemezd be, hogy azok se sikkadjanak el a munka miatt.

6. Hely és eszközök: azaz ahol vagy, ott mit tudsz éppen elvégezni. Ha pont a teremben vagy, és még van időd edzés előtt, intézd el személyesen, amit a teremmel kapcsolatosan kell, vagy mobilon amit tudsz (e-mailek, ha van MotiBro rendszered, akkor mondjuk a befizetések, jelentkezések ellenőrzése, stb.); ha otthon vagy, dolgozz PC-n, vagy végezd el a családdal kapcsolatos teendőket; ha kocsiban vagy tervezd meg az utat: menj el tankolni, utána vásárolj be.

7. Delegálj: ha van olyan munka, amit más (pl. másik edződ) jobban/hatékonyabban meg tud oldani, akkor kérd meg rá. Ha otthon nem csak te tudod elvégezni az adott feladatot, kérd meg a párodat, a gyerekeket, hogy segítsenek, vagy oldják meg helyetted. Nem kell mindent lepasszolni, de ha mérlegelted, hogy van más aki abban ügyesebb/tapasztaltabb/több ideje van rá/hatékonyabban el tudja végezni, akkor delegálj!

Nincs még saját Motibro-d? Kérj ingyenes demót, hogy lásd, számodra miben nyújt segítséget az automatizált vendégkezelési rendszer!

Ismerd meg élőben!

Ingyenes demó

Egy rövid bemutató többet mond ezer leírásnál. Ha szeretnéd működés közben látni a Motibrót, kérj ingyenes konzultációt most!

Nyíl

8. Minden nap frissítsd a napi/heti feladatlistádat: reggel nézd át/írd be a teendőket, tedd sorrendbe őket. Az új ötleteket írd le, a beütemezett feladatokat nézd át, aktualizáld.

9. Cselekedj: ha megvan a konkrét beidőzített feladat, csináld meg. Egyszerre azt az egyet.

+1: A  2 perces szabály: ha valami 2 perc alatt elvégezhető ott és akkor, hát tedd meg, hisz sokkal több idő átütemezni, mint letudni gyorsan.

Ha beszerzed a megfelelő eszközöket, és ezt a pár lépést először végigcsinálod, máris sokkal jobban fogod érezni magad: mert a fejedben nem tobzódnak a gondolatok, hanem minden szépen rögzítve lesz, ütemezve, letisztázva. A káoszból hirtelen rend lesz. Napról napra egyre profibb leszel, pár hét alatt rutinná válik. Mert ahogy gondolat születik, már le is írod, és beteszed a megfelelő helyre. Akkor csinálod meg, amikor annak az ideje és helye van, és mindig csak az adott teendőre fogsz koncentrálni, így nem érzed majd, hogy hat felé szakadsz, mert nem is. 🙂

Irányítsd a saját életed, és mindig lesz időd a fontos dolgokra! 

Zárásként,

ha tetszett az összefoglalónk, akkor kérlek oszd meg cikkünket edzőtársaiddal is az alábbi gombok megnyomásával.

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp
Fel a tetejére

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!