Sikeresebb csoportos órák

Oktatóként hogyan lehetsz sikeresebb a csoportos órák tartásában?

Vezetőként minden bizonnyal vannak tapasztalataid a csoportos órák tartásának előnyeiről. Tudod azt, hogy az egy időben többek számára nyújtott szolgáltatás több bevételt jelent az egyéni konzultációk bevételétől.

A megváltozott körülmények azonban új kérdéseket vetnek fel még azoknál a tapasztalt klubvezetőknél is, akik az elmúlt éveket sikerrel zárták. Cikkünkben arra keressük a válaszokat, hogy hogyan lehet a legtöbbet kihozni a csoportos órák tartásából, hogy a jelenlegi körülmények se lehetetlenítsék el szolgáltatásod sikeres folytatását.

Csoportos órák tartása

Oktatóként szem előtt kell tartanod azt a tényt, hogy minél tovább veszi igénybe a szolgáltatásaidat egy ügyfeled, számodra az annál több bevételt jelent. Mit tehetsz azért, hogy vendégeid tovább maradjanak?

Ügyfél-elégedettség fokozása

Vállalkozásod sikerességének egyik alappillére az, ha ügyfeleid elégedettek. Ez esetben szívesen költenek szolgáltatásaidra, amint kialakul a bizalma, magasabb árú szolgáltatásokat/termékeket is vásárol, és nem szabad elfelejteni azt sem, hogy mekkora értéke van annak, amikor az elégedett ügyfél ajánlja tovább szolgáltatásaidat, így hozva számodra új ügyfeleket. Mit tehetsz az ügyfél-elégedettség fokozása érdekében?

Ahogy minden új helyzetben először figyelünk, megfigyelünk, véleményt formálunk, keressük a lehetőséget a bekapcsolódásra, azután – jó esetben – beljebb lépünk, és részt veszünk. A gyermekek esetében ezt a folyamatot „beszoktatásnak” nevezzük, és talán a megfogalmazás finomodik a korcsoportok növekedésével, a szükséglet nem.
Ezért olyan fontos, hogy új ügyfeled már a kezdetektől fogva érezze a törődést. Ha azt érzi, hogy fogják a kezét, hamar kialakul a bizalom és szívesen jön vissza.

Onboarding, avagy az új vendégek fogadása

Legyenek új vendég bevezető programok (onboarding program), amelyek segítenek ügyfelednek a klub vérkeringésébe való bekapcsolódásba, olyan szempontok, egyéni segédletek, amelyek megalapozzák, hogy az első 3-6 hónapban ott maradjon.

A jó alapozást követően legalább olyan fontos a folytatás is, a következő lépcső, amikor lehetőséget kap a további szintek elérésére, új célok meghatározására. Motivációt jelenthet a vendég számára, ha alkalma nyílik egy adott közösséghez való csatlakozásra a program folytatásaként. Szintén jó alternatívát jelent, ha visszajáró ügyfeled abban kap támogatást, hogy az adott tevékenységet szokássá téve, életvitelszerűen folytassa és fejlessze, amelyhez adott szolgáltatásod lehetőséget kínál.

A harmadik szempont, amelyet érdemes figyelembe venni az ügyfél elégedettség fokozása témakörében, az ügyfelek hűségének elismerése, klubunk felé való lojalitásuk különböző módon történő díjazása. Ez könnyen kivitelezhető különféle hűségprogramok alkalmazásával, hosszabb távú bérletek bevezetésével. Kiváló eszköz – ez magyarázza népszerűségét – a tagsági kedvezmény, amikor is azt helyezzük vendégünk látóterébe, hogy a kedvezménnyel a következő szolgáltatás olcsóbb lesz számára.

Kapacitáskihasználtság növelése

A csoportos óratartás valóban a legköltséghatékonyabb megoldást jelenti a klubvezetők, oktatók számára, de nem lehet figyelmen kívül hagyni azt, hogy minden teremnek, a szolgáltatás helyszínének van egy határa az egy időben elbírható résztvevők számának tekintetében. Vagyis nehezen megvalósítható a létszám növelése egy kis terem esetén, melynek a kapacitása korlátos.

Egy másik akadály állhat a létszám megnövelésének útjába, amikor az oktatónak, a szolgáltatás jellege miatt, fokozott figyelemmel kell a résztvevők felé fordulnia. Ebben az esetben is van egy limit, amit még kezelni tud a vezető, és amely határt átlépve a minőség rovására történik a létszámnövelés.

Sokunk tapasztalatai szerint a vállalkozás költségei akár napi, heti, havi szinten is közel azonosak. Azonban nem így van ez a bevétellel, ami bizonyos időszakokban limitált attól függően, hogy hány ember tudja igénybe venni a szolgáltatást. Vannak időszakok, amelyek népszerűek a vendégek körében, például egy hétfő esti programra könnyű megtölteni a termet, ami a völgyidőszakokról nem mondható el. Mit tehetsz a kapacitáskihasználtság növelése érdekében?

Várólista, ami jó a vendégednek és neked is

A csúcsidőszak kezelésének egy kiváló módszere a várólista alkalmazása. Adott esetben a vendég, aki mégsem tud részt venni, kijelentkezik, így más tudja betölteni a helyét, akinek pozitív tapasztalatot ad, hogy el tud menni az órára, növelve ezzel a klubod iránti bizalmát.

A várólista másik nagy előnye, a klubvezető számára jelzőrendszerként működik, amely megmutatja azokat az időszakokat, programokat, ahová többen is eljönnének, és jelzi azt, hogy mennyi többletet hozna a kapacitás növelése.

Új célcsoportok elérése

Minden klubvezető szembenéz azzal a kihívással, hogyan kezelje az időről időre felmerülő völgyidőszakokat, amikor a célközönség nagy része nem tudja igénybe venni a szolgáltatásait.

Megoldást nyújthat új célcsoportok elérése, akik adott esetben más napszakban tudnak részt venni az órákon, így megtölthetjük a pangó időszakokat. Például gyermekek esetében szóba jöhet a kora délutáni időszak, de ha a kismamák vagy a nyugdíjas korosztály felé is tudunk nyitni szolgáltatásunkban, akkor már a délelőttökben is gondolkodhatunk. Továbbá, a távmunka térhódításával egyre többeknek adatik meg, hogy rugalmas munkaidőben dolgozzanak, bizonyára akadnak köztük olyanok, akik örülnek a csúcsidőn kívüli részvétel lehetőségének.

Új célcsoportok

Új szolgáltatások meglévő célcsoport számára

Gondolkodhatsz olyan új szolgáltatások kialakításában, amelyeket fő célcsoportod éppen a holtszezonban tud igénybe venni. Amennyiben ez az időszak a te vállalkozásod esetében is jelenti a nyár egy részét, jó megoldás lehet nyári táborokkal vagy különféle napközis táborokkal előrukkolni. A főszezonon kívüli időszakokban lehet egyéni konzultációk biztosításával megtartani vendégeinket, és csökkenteni a kiesést.

Kreatív klubvezetőként találhatsz olyan, alapszolgáltatásodra ráépíthető, kiegészítő terméket, amely akár csomagban értékesítve a holtidőben prémium termékként kínálja magát célcsoportod számára.

Ügyfélkapcsolat rugalmas kialakítása

Vállalkozóként szembe kell nézni a szezonalitással, adaptálódni kell az új helyzetekhez. Az esetek legnagyobb részében nem lehet azt elérni, hogy fix adminisztrációs stábbal, és főleg fix költségszerkezettel dolgozzunk, ami az egyik időszakban sok, az máskor kevésnek bizonyul a bevétel tükrében.

Instant világunk, amikor az ügyfél azonnali reakciót vár, kérdéseikre 0-24 órában elérhető válaszokat igényel, újabb kihívások elé állítja a szolgáltatókat. Ezért fontos a minél inkább megvalósuló automatizálásban gondolkodni, hogy a válaszok ne függjenek a klubvezető visszajelzésétől, attól, hogy éppen mikor tud az adott kérdéssel foglalkozni.

A vezető feladatai között kiemelt helyet foglal el a vállalkozás az egyes mérföldköveinek, következő lépcsőfokainak meghatározása. Annak kitalálása, hogy hogyan maradjon eredményes az üzlet, hogyan érjen el fejlődést, nagymértékű kreativitást igényel. Azonban, ha a gondolatai le vannak foglalva az operatív feladatokkal, akkor nem marad energiája az ötletelésre, amellyel magasabb szintre vihetné stúdióját.
Akkor mi a teendő?

Motibro a csoportos órák szolgálatában

A Motibro használatával olyan komplett megoldást kapsz a kezedbe, amelynek segítségével nem kell folyton nagy munkaerőköltséggel működnie stúdiódnak, a gyakran ismétlődő feladatok könnyedén automatizálhatók.

A létrehozható egyéni felhasználói fiókoknak köszönhetően vendégeidnek lehetősége van önállóan, akár 0-24 órában elintézni a napi, heti vagy havi működéshez szükséges teendőiket.

Támogatásunkkal a vezető sokkal inkább tud a kreatív tervezéssel foglalkozni, hiszen nem terhelik a vállát a különböző operatív feladatok. Amennyiben pedig szüksége van további segítségre, arra is különféle lehetőségeket nyújt a program (pl: online fizetés).

Automatizálás a csoportos órák eredményességének a kulcsa

A szabadidős szolgáltatásokat nyújtó vállalkozók komoly kihívásokkal néznek szembe napjainkban. A fennmaradásra egyáltalán nem jelent garanciát a fogyasztási szokások alapján létrejött csúcsidőszakban teltházas órák megtartása. Túl kell lépni azon a megközelítésen, hogy elegendő, ha hétfőtől szerdáig, a 18-19 óra között tartott foglalkozások teltházzal mennek. Szükségszerű a rugalmas gondolkodás, az új kihívásokhoz való adaptálódás.

Ahhoz, hogy üzleted fejlődjön, valóban vezetői feladatokat kell ellátnod, és nem engedheted meg azt, hogy a teendők sokasága elaprózza az idődet, energiádat. Ehhez pedig a lehető legmagasabb szinten történő automatizálásra van szükséged.

Ez az, amiben segíteni tudunk neked a csoportos órák tartása terén, hogy rugalmasan tudj lépni, könnyedén váltva a nagy és kicsi forgalmú időszakok között, miközben lépdelsz a sikeresebb vállalkozás felé.

Ismerd meg élőben!

Ingyenes demó

Egy rövid bemutató többet mond ezer leírásnál. Ha szeretnéd működés közben látni a Motibrót, kérj ingyenes konzultációt most!

Nyíl

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!