Amit minden klubvezetőnek tudnia kellene az online bejelentkezésről

Klubvezetők tripla sikere az online bejelentkezéssel from MotiBro video on Vimeo.

Az online bejelentkezési rendszerek általánosan ismert előnye, hogy a csoportfoglalkozások és személyi edzések hétről hétre visszatérő szervezési kérdését,  miszerint az egyes órákra kik és hányan jönnek el, meg lesz-e tartva az adott óra – oldják meg fáradhatatlanul 0-24 órában. Vajon mennyiben szükségszerűség, mennyiben divatos „úri huncutság” az online bejelentkezési rendszerek használata saját mozgás stúdiónkban/klubunkban?

3+2 érvünk van, hogy ez miért alapvető egy jól menedzselt stúdiónál.

Első blikkre rögtön adódnak az azonnali előnyök: időmegtakarítás (és ezzel párhuzamosan a monoton taposómalomszerű visszatérő rutin kiiktatása a napi feladatok közül) az edzőnek és klubvezetőnek. Szerencsére sportstúdiós ügyfeleink visszajelzései alapján megtanultuk, hogy egy okos online bejelentkezési rendszer túlmutat az időmegtakarításon: kicsi stúdióból fenntarthatót, fenntarthatóból pedig növekvő klubot tud létrehozni a vezető, ha energiáját, figyelmét az építkezésre tudja fordítani.

1. előny: Időmegtakarítás: szabadítsunk fel havi 1-3 munkanapot magunknak!

Egyetlen órára bejelentkező igényének rögzítése hagyományos excel-négyzetrácsos füzet kombóval teljesen jól kezelhető, 1-3 perc, attól függően mennyire van távol a füzetünk, összeszámoltuk-e hányan jelentkeztek-e már az órára. Az igazi kérdés természetesen az, hogy hány alkalommal végzi el ezt az ember, van-e jobb dolga, nem zavar-e közben saját ügyfelét illetve más munkáját, és mondjuk nem unja-e el a magas ismétlésszám az életkedvét (=nincs jobb dolgom, mint a telefonok, fb üzenetek alapján manuálisan vezetni a bejelentkezéseket?).

Nézzünk példának három különböző méretű klubot/stúdiót, ahol a terem befogadóképessége, eszközök elérhetősége, minőségi edzői figyelem miatt előzetes bejelentkezés szükséges.

Az egyszerűség kedvéért egy kisebb, egy közepes és egy „nagyobb” klub átlagos számai alapján mutatjuk be, hány darab bejelentkezést kell havi szinten leadminisztrálnia a klubnak és az mennyi időt vehet igénybe amennyiben manuálisan, betelefonálás, sms, fb üzenet formájában gyűjti össze a klubvezetés.

Még a legkisebb kluboknál is heti fél-egy óra elmegy ezzel (ami párosul egy látens rendelkezésre állással…) és nincs beleszámolva, hogy a bejelentkezők valamilyen formában írásos visszajelzést vagy akár óra előtti emlékeztetőt kapnának a bejelentkezésükről.

Közepes és nagyobbacska kluboknál figyelembe véve az óraszámokat és bejelentkezéseket látszik, hogy igazából nem sok ideje marad a stúdióvezetőnek, hogy egyáltalán mással foglalkozzon, mint a bejelentkezések (=órák menedzsmentje) adminisztrálása (feltételezve, hogy tart ő is órákat, esetleg van mellette még egy másik állása is, szemináriumokat/táborokat vezet).

Az érem másik oldala, hogy hogyan élik meg az ügyfeleink a bejelentkezéssel kapcsolatos macerát, és magának a csoportos órai „várható” élménynek a megtervezését. Ez két részre osztható: először az új vendégek csoporthoz csatlakozását tekintjük át, amit majd a visszatérő vendégekkel kapcsolatos megfontolások fognak követni.

2. előny: Weboldali érdeklődőből még több új ügyfél

Sok munkát igényel, míg egy klubvezető létrehozza az online jelenlétét, kitalálja mi hogyan nézzen ki a weblapján, illetve egyéb közösségi oldalain. Ezt követően pedig elindítja az online figyelemfelkeltést, akár fizetett online reklámok, akár saját tartalmak megalkotásával. Két fontos lépés azonban a végén valahogy a nagy sietségben gyakran elmarad.

Hogyan lépjen kapcsolatba a klubbal az új ügyféljelölt és milyen módon tud egy online „nézelődő” megbizonyosodni, hogy friss adatokat lát, legalább a klub órarendje tekintetében? Ne feledjük, ott van egy érdeklődő a weboldalunkon kattintgat ide-oda, szeretne azonnali visszajelzést, és lássuk be minél fiatalabb, annál nagyobb az esélye, hogy elmegy a kedve az egésztől, ha tőle most azt várják el, hogy felhívjon egy telefonszámot (amire nem fog azonnali választ kapni, ha „esélyesen” késő délután vagy este internetezve szembesül az ezirányú weblapon olvasható instrukciókkal).

Bizony egy online bejelentkezési rendszer telepítése a weboldalunkon nemcsak a klubvezetőnek takarít meg időt, hanem az új ügyféljelölteket is „pátyolgatja”. Először is, megvan egy újabb mikro bizalomnövekedés az érdeklődő vevőjelölt részéről, az aha érzés, holnap/a jövő héten látom tényleg van óra, amire el tudok menni (nemcsak azt látja, hogy kedd 18:00 jóga, hanem megbizonyosodhat, hogy 2017. augusztus 16-án 18:00 órától ki vezeti a gyakorlást/edzést.).  Második fontos elem, az azonnali visszacsatolás: online bejelentkezem, és voalá, megkaptam a visszajelzést emailben, tudok mire hivatkozni, én mindent jól csináltam (szemben mondjuk egy sms-ben történő bejelentkezéssel).

Ne feledkezzünk meg az oktatóról sem: egy „okos” online bejelentkező rendszerben az órát tartó oktató is automatikusan értesült lesz az új ügyfél megjelenéséről mindenfajta klubvezetői felhívás nélkül.

3. előny: Ügyfélélmény növelése

Ha több tanítványt, ügyfelet szeretnénk, akkor el kell fogadnunk, hogy különféle mentalitású és akár motiváltságú ügyfél jár majd a klubunkba. Néha jó, ha klubvezetőként belebújunk ügyfeleink bőrébe, átérezzük az apróbb nehézségeit, amelyekkel szembesülnek a heti visszatérő tanítványok.

Mint „tűz és víz” – két teljesen eltérő beállítottságú hipotetikus ügyfél perszónával érzékeltetjük, hogy mennyire különböző tud lenni a tanítványok gondolkodásmódja (és elvárásai). Legyenek képzeletbeli ügyfeleink a „megszállott, edzésmániás” Luca és a „hirtelen kedvet kapó, de ingergazdag élmények hiányában gyorsan elbizonytalanodó” Dávid.

Hétpróbás klubvezetőként, edzőként rögtön mindenki be tudja helyettesíteni valós nevekkel, és érezzük is, hogy a tanítványok többsége valahol e kettő szélsőséges típus között helyezkedik el. A lényeg igazából, hogy próbáljuk „összerakni” hogyan gondolkodhatnak tanítványaink és egy okos online bejelentkezési rendszer képességeit a saját élethelyzetükben miként tudják hasznosítani.

Kényelem és ügyfélszabadság szempontjából elsődleges szempont, hogy bármikor, bárhonnan be tudjanak jelentkezni a vendégek.

             Luca azért örül, mert:

“Tök jó, ez nem az értékes időmet „zabálja”, séta, metró, utazás közben is megtehetem…” és “Nem kell gépközelben lennem, mobilról is intézhetem, ez fontos, mert amúgy a népszerű keddi és csütörtöki órákon bérletesként sem garantált a helyem.”

             Dávid  pedig önkritikus pillanataiban bevallja:

Azért benne van, hogy meggondolom magam, így jobb, ha nyomban bejelentkezem, amíg megvan a lelkesedés, és akkor már korrektségből el is megyek… Nem vagyok nagyon szervezett a szabadidőmben, így ha nincs a mobilos bejelentkezés, akkor sokszor elfelejteném, mire gép előtt leszek, hogy mit is akartam csinálni.”

Teljes és valós idejű informáltság egy kattintásnyira. Vendégként átlátni a múltbeli sportolásokat, a jelenlegi bérlethelyzetet és a közeljövő óráit. 

               Lucának fontos, mert az egyéni adminisztrációtól mentesül:

“Mi lesz az adott óra programja? Tudok igazodni ehhez a keresztedzésekkel.”  “Mit csináltam én a múltkori órán? Nem kell papíron vezetnem a gyakorlási naplót.”

Mint minden edzésmániás, én is imádom nézni, hogy haladok, többféle méréssel. A saját oldalam olyan, mint egy kert – benne nőnek a számaim, ahogy egyre többet és eredményesebben gyakorlok.”

                Dávid gyakorlatiasan áll hozzá:

“Néha rákattintok, hogy megnézzem, mennyit költöttem már bérletekre a klubnál. Aztán arra gondolok, nehogy már hiába nyomultam, most már folytassuk, hogy legyen eredménye!”

Vendégként jószándékunk ellenére is előfordulhat, hogy a következő heti gyakorlást/edzést elfelejtjük jóelőre beilleszteni az időtervbe. Ezekre az esetekre jól jön egy (testreszabható) emlékeztető óra előtt.

                 Lucából megint feltör a profi:

“Az nem kérdés, hogy nem hagyok ki egy gyakorlást, de az már igen, hogy beférek-e a terembe a szokott időpontban a népszerű oktatónál. Ezért nagy áldás a hétvégi emlékeztető, hogy nyomban jelentkezzem be előre a következő 1-2 hétre!

OK, most őszinte leszek: kivan a hócipőm a fölösleges  óra előtti emlékeztetőktől, én ezek nélkül is megyek gyakorolni. No chance, hogy elfelejtsem. Szóval ezt a fajta emlékeztetőt én kikapcsoltam magamnak.

                 Dávid örül egy jól sikerült óra után:

“Már megint nem jöttem volna el, ha nem szól rám… Annyi minden jön elő program egy héten, hogy ez az emlékeztető fegyelmet visz a gyakorlásaim ütemébe.”

Nem vagyok az a típus, aki a hétvégi lógás közben a jövő hetét tervezi, így lemaradnék a népszerű óraidőpontokról. Tök laza, hogy nem kell, hogy eszembe jusson, simán elég, ha várom, hogy majd szól a mobilom, hogy nyomjam meg a jelentkezés gombot. Slussz- passz, megvagyok az egésszel!”

Ahogy azt az előzőekben bemutattuk, nem várható el, hogy minden egyes vendégünk ugyanazért használjon egy online bejelentkezési rendszert. Ezért célszerű, ha „okos” bejelentkezési rendszert használunk, amelyben az egyes vendégek a saját igényeik szerint magukra tudják szabni mit és hogyan kívánnak belőle használni. Ne feledjük el ugyanis, hogy az online bejelentkezési rendszert az ügyfeleknek is el kell adni!

Amiről eddig még nem beszéltünk, az a változás megélése vagyis a klubok növekedésében milyen szerepet tud betölteni egy online bejelentkezési rendszer?  Hogyan jön képbe ilyenkor az automatizálás?

Hogy néz ki működés közben? Részletek itt!

+1 ráadás előny: Új ötletek megvalósítása olcsón

Sok klubvezető keresi a folyamatos megújulást, több okból is: mert látja, hogy a korábbi szűk rétegigényt kiszolgáló „egytermékes” étlapja nem biztos, hogy a későbbiekben is ki tudja termelni a működtetés fix költségeit (terembérlet, marketing kiadások, stb.), vagy saját maga beleszeret új mozgásformákba, amit a későbbiekben tanítani is szeretne

A klub megújítására vonatkozó klubvezetői igényt szerencsére jól kiegészíti az, hogy  a szabadidős mozgásformák is folyamatos megújulás alatt állnak. Új irányzatok, trendek kerülnek be a köztudatba, amelyeket a gyakorlatban helyi szinten bizony a mi kedvenc sportklubunk/ mozgás stúdiónk fog majd az egyes érdeklődőknek nyújtani. De melyik irányzatot is válassza ki a veze? A választ valószínűleg a vendégek fogják megadni (utólag).

A klubvezetőnek saját korábbi órái „feladása” nélkül ki kell építenie azt a képességet, hogy olcsón (mind anyagilag mind időráfordítást illetően) tudjon új órákat (akár új edzővel) bevezetni és menedzselni. Az online bejelentkezési rendszerrel keretet biztosít új oktatók, új óratípusok, új időpontok tesztelésére.

A gyakorlati életben látott megvalósult néhány példán keresztül ez az alábbiakat jelentheti:

Új oktató csatlakozik a klubhoz, aki átvesz 1-2 órát. A bejelentkezéseken keresztül a klubvezető távolról is látja az oktató teljesítményének alakulását, össze tudja hasonlítani más korábbi hasonló állapotban lévő oktatónál tapasztalt bejelentkezési adatokkal. Be tud avatkozni azonnal: segítheti az oktatót, illetve amennyiben nem gyümölcsöző az együttműködés, akkor fájdalommentesen (és a legkevesebb érzékeny ügyfélinformáció átadása nélkül) történhet meg az elválás.

Az órarendben megjelennek extra órák, amelyek valamilyen különleges gyakorlási lehetőséget biztosítanak, DE elvárják a minimális bejelentkezési létszámot, különben az óra elmarad. (Természetesen bármilyen manuális beavatkozás nélkül automatikusan lemondási értesítést kapnak a résztvevők, beleértve az oktatót is, ha nincs meg a szükséges létszám. Ha azonban van óra, akkor ott a lehetőség, hogy az oktató a klub többi vendége felé is eladja az órát egy-két, a hangulatot jól bemutató fényképpel/kis videóval).

Személyi edzés indítása egy szűkebb ügyfélkörnek, amely esetben a prémium árazást rugalmasan kezelt időpontegyeztetés kísér (ebben az esetben akár a nem prémium ügyfelek nem is láthatják az adott időpontokat.

+2 extra előny: Szabadságot és függetlenséget a stúdióvezetőnek!

Utolsó pontként érdemes a figyelem középpontjába terelni egy gyakran méltatlanul hátrasorolt kérdést: hogyan oldja meg a stúdió/klub, hogy a vezetőjének maradjon ideje saját megújulására, önfejlesztésére, pihenésére? „Önbecsapó álmegoldás” persze mindig van, ami akár azt jelenti, hogy nincs szabadság, vagy pedig időlegesen bezár a klub vagy helyettesítés. A közös ezekben, hogy a folytonosság megszűnik és a szolgáltatási minőség kérdéses.

A kérdést ha így tesszük fel, akkor látszik, hogy a klubunk/mozgásstúdiónk előremenetele érdekében a lehető legtöbbet a klubvezető tehet, neki van a legtöbb ráhatása, a legkiterjedtebb eszköztára. Ha kifárasztjuk magunkat, lemaradunk a sport/klubvezetési önképzésünkben, akkor a klub növekedése szempontjából legfontosabb szereplőt tesszük tönkre.

Klubvezetési fortélyok emailben

Ha szeretnél több új vendéget megtartani, okosabban beosztani az idődet, akkor kattints alább

Sok sikert a saját csoport/klub/stúdió/ felvirágoztatásához! Ha tetszett, akkor kérjük, hogy oszd meg ezt a kis bevezető cikkünket szakmabeli ismerőseiddel!

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

Szeretném az ingyenes tudásanyagot!

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!