Évtervezés 2023

Ahogy a magánéletben meghatározott időközönként számot vetünk az elért eredményekről, kitűzött célok megvalósulásáról, úgy az üzleti életben még inkább nélkülözhetetlen a tervezés a vállalkozás sikeréhez, fejlődéséhez, fennmaradásához.

Kinek szükséges az évtervezés?

 • Vállalkozást indítani sosem késő. Azonban annak, aki éppen üzlete beindítását tervezi, létszükséglet a tervezés, pontosan tudni azt, hogy mit akar pontosan elérni, melyek az útjelző mérföldkövek.
 • A bizonytalanságot eredményező események a mai világunkban gyorsan váltják egymást, amelyek sokak üzleti előrehaladását hátráltatták. Talán, te is azok közé tartozol, akik helyzete kedvezőtlenül alakult, így most szükséges az újratervezés.
 • Eredményes évet tudhatsz magad mögött, és szeretnéd ezt fenntartani, ügyfeleidet hosszútávon megtartani, sőt kitűzni a növekedéshez vezető következő zászlót… Ideje van a tervezésnek!

Hogyan fogj hozzá?

Elkülönített idő

Még ha nem is tűnik éppen hatékonynak a tervezésen való kérődzés ideje, mégis kulcsfontosságú az erre szánt idő elkülönítése. Tervezd meg az időt, amikor minden figyelmedet a tervezésre tudod összpontosítani, kiiktatva a zavaró tényezőket. Ne feledd: kapkodva nem lehet tervezni.

Egyedül nem megy?

Sokfélék vagyunk és éppen ettől olyan színes a világ…lehet, hogy azok közé tartozol, akik a magányba elvonulva szülik a legjobb terveket, és a saját gondolataik meghallásához a csend a legjobb barátjuk. És vannak, akik fejéből mások társaságában pattannak ki az új ötletek, könnyebben gondolkodnak hangosan. Bármelyik típusba tartozz is, a lényeg, hogy ismerd magad ennyire, és ennek megfelelően szervezd a tervezést.

Az évtervezés főbb tartalmi elemei

Elmúlt év – Összegezd az előző évet

A sikeres új év megkezdéséhez érdemes alaposabban visszatekinteni az elmúlt évre. Az előző üzleti év sikereinek és kudarcainak analizálása tájékoztatást adhat arról, hogy mely döntések voltak nyereségesek, és melyek nem vittek előbbre. Érdemes a visszatérő ügyfelek körében tapasztalt változásokat is megvizsgálni.

Néhány kérdés a visszatekintéshez:

Mi volt…

 • …a legbölcsebb döntés,
 • …a legnagyobb kockázat
 • …a legnagyobb lecke
 • …a legnagyobb meglepetés
 • …az, amit befejeztem
 • …az, amire büszke vagyok
 • …az, ami/aki inspirált
 • …az, amit már el kellett volna engednem … az elmúlt évben?

Következő év – Célkitűzés

Miután lezártad a múltat, levontad a szükséges tanulságokat és tudatosítottad az elért eredményeket, eljött az idő, hogy előre nézz, megtaláld a következő célt, hogy nekifeszülve tovább indulhass!

Az évtervezés 2023 évben is magába foglalja az olyan elhagyhatatlan lépéseket, mint célkitűzés, erőforrásgyűjtés, első kis lépések, negyedéves és éves terv megalkotása.

Néhány kérdés az évtervezéshez:

 • Melyik az a 3 dolog, amiben a leginkább szeretnék előrébb jutni a vállalkozásban?
 • Milyen új lépést tudok megtenni?
 • Mire fogok nem-et mondani?
 • Mi az, amit nem fogok tovább halogatni?
 • Mi akadályozza az előrehaladást?

Hogyan lesz sikeres az évtervezés?

Egyáltalán nem mindegy, hogyan tervezel…a tökéletességre törekvés olykor a cél elérésének akadályát képezheti, a tervezés nagy veszélyét jelentheti, ha túlzásokba esünk.

Tökéletes terv

Nem a tökéletes tervet kell megcsinálnod, hiszen olyan – folyamatosan változó körülmények miatt – nem létezik.

Egyrészt minél jobbnak érzed az elkészült tervedet, annál inkább görcsösen ragaszkodsz ahhoz. Fontosabb, hogy rugalmas maradj, így könnyebben tudsz alkalmazkodni a változásokhoz.

Másrészt a túlzott tervezés, a túl sok gondolkodás késlelteti a cselekvést, szóval inkább gondolkodj kevesebbet, és lépj mihamarabb a tettek mezejére, tedd meg az első lépéseket.

Tökéletes kivitelezés

Ha te is hajlasz a perfekcionizmusra, akkor végül oda juthatsz, hogy a tökéletes kivitelezést tervezve sosem kerül sor a megvalósításra (mert az még nem elég tökéletes), szóval a kivitelezésben sem kell mereven ragaszkodnod a tökéletességhez.

Mérföldkövek meghatározása

A túlzottan részletezett terv könnyen elaprózza az idődet, munkádat, azért nem tudsz eredményes lenni vállalkozásodban. Inkább próbálj egy útvonaltervet meghatározni, jelölve a mérföldköveket (hogy mikor hol kell tartanod ahhoz, hogy a célodat a kitűzött időpontig elérd), amelyek mentén eljutsz a célodig.

Ne húzd az idődet

Legyen szó bármilyen vállalkozásról, mindenhol jelen vannak az időigényes, időrabló munkafolyamatok. A legjobb vállalkozóval is előfordulhat, hogy olyan munka vesz el túl sokat az idejéből, ami nem jár azzal arányos eredménnyel, és helyette sok hasznos tennivalót lehetne elvégezni.
Mi az, ami túl sok időt visz el az eredményhez képest?
A jó hír, hogy a digitalizált világunk ma már szinte mindenre kínál egyszerűbb megoldást. Érdemes tájékozódni a szoftverek között, mert számos megoldás áll rendelkezésre a feladatok gyorsabb és egyszerűbb elvégzésére.

Becsüld meg meglévő ügyfeleidet és munkatársaidat

Talán azon szerencsések közé tartozol, akik jó munkatársakkal dolgozhatnak együtt. Azonban ez bármelyik pillanatban megváltozhat, amikor jön egy jobb lehetőség, egy nagyobb kihívás…
Ha munkatársaid megbecsülést kapnak részedről, jól érzik magukat, és szívesebben maradnak ott, ahol vannak. Fontos, hogy motiváld kollégáidat, erősítsd a csapatodat.

Hasonló a helyzet a meglévő ügyfélkörrel, ingoványos talaj, hiszen aki ma még a te szolgáltatásodat veszi igénybe, holnap már lehet, hogy máshol köt ki. Ne vedd készpénznek, hogy csupán azért, mert bérletet vásárolt, végleg letáborozott nálad. Fontos, hogy érezzék a törődést, értékeld kitartásukat, jutalmazd hűségüket, erősítsd elkötelezettségüket (pl: házi összejövetelek, apró ajándékok, közös célok kitűzése).

Konkrét célok az évtervezőben

A célkitűzésnél nagy a veszély, hogy általános és homályos buborékokat fogalmazzunk meg, vagy az éves tervezésnél olyan célokat tűzzünk ki, amelyek megvalósítása több évet igényel. A saját életedet könnyíted meg, ha reális, adott időn belül megvalósítható célokat tűzöl ki.

A konkrét célok kijelölését az új évre, az elmúlt év tapasztalatai segítik. Annál jobb, minél pontosabban fogalmazod meg azt, hiszen úgy tudod csekkolni, hogy megvalósult-e az adott célkitűzés, csak a cél pontos ismeretében tudsz afelé haladni, ahogy a GPS is csak akkor vezet, ha megadjuk a zászlóval jelölt célállomást.

Hasonló tartalmaink:

https://get.motibro.com/blog/4-igen-4-nem-az-evkezdeshez-fogadalmakbol-visszajaro-vendegeket/
https://get.motibro.com/blog/legyen-meg-sikeresebb-a-studiod-2022-ben-segitunk-az-evtervezesben/

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

Szeretném az ingyenes tudásanyagot!

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!