Készülj fel a váratlanra: 8+1 tipp a krízisálló működéshez

Bármikor beüthet a krach: a járványhelyzet is ékes bizonyítéka, hogy egy váratlan természeti vagy gazdasági válság pillanatok alatt írja át a hétköznapokat. Az addig jól menő vállalkozásod – legyen az stúdió, terem, egyesület, iskola, praxis – egyik napról a másikra nullázódik le. Eltűnnek a vendégek, tanítványok, páciensek. A bevétel zéró. Hogy meddig? Azt csak a jó ég tudja. Első reakció a pánik. Meddig tart a krízis? Mikor indulhatunk újra? Mit csináljak addig? Meddig bírom anyagilag?

Elkerülheted az összeomlást (az idegit és anyagit is), ha felkészülsz a legváratlanabb helyzetekre. Olyan tippeket szedtünk össze az alábbi rövid cikkben, amik akár evidensnek tűnhetnek, de mégsem fordítunk rájuk elég figyelmet békeidőben, mert nem tűnnek fontosnak. Pedig a járvány idején bebizonyosodott, hogy azok tudnak a felszínen maradni, akik előre gondolkoznak, és gyorsan alkalmazkodnak a helyzethez. Ehhez kell egy jó adag tudatosság, tervezés, rugalmasság, és egy kis technológia. 8+1 tipp, 3 fejezetben: a normál hétköznapokban, krízis közben, és közvetlenül utána.

Készülj fel tudatosan, amikor minden rendben van

1. Építs erős közösséget!

A válságálló vállalkozásod alapja a hűséges vendégköröd:

  • ők biztosítják a rendszeres, stabil bevételedet,
  • az ő ajánlásaik révén szerezhetsz még több tanítványt,
  • jelentős részükre a krízis idején is számíthatsz,
  • és ők térnek vissza hozzád azonnal, amikor újra beindulnak a normális hétköznapok.

Olvasd el kapcsolódó cikkeinket a vendégszerzésről és a vendégek megtartásáról!

2. Tartsd naprakészen az adatbázisod

A tanítványaid, vendégeid adatai kincset érnek, ezért mindig legyen friss és részletes az adatbázisod!

Ezt legegyszerűbben egy olyan rendszerben tudod megtenni, amelyben az alap infók mellett az egyedi adatokat is szűrhető formában tárolhatod, hogy aztán akár több paraméter alapján kiválasztott vendégeidnek egyszerre küldhess üzenetet. Vagy pillanatok alatt csoportokat alkothass belőlük. Vagy pár kattintással elérd azokat, akik bejelentkeztek egy adott órádra. Vagy mennyivel egyszerűbb egyedi ajánlatot küldeni egy olyan listára, amit előszűr a rendszer, neked csak a megfelelő címzett csoportokat kell kiválasztanod.

Elérhetőséget mindig kérj, mert csak így tudsz kiépíteni egy stabil, jól működő kommunikációs csatornát a vendégeidhez, így tarthatod velük a kapcsolatot az órákon kívül.

Enélkül egy krízis közben vagy után búcsút inthetsz a kevésbé elkötelezett vendégeidnek. De a visszajárókkal sem tudsz közvetlenül kommunikálni, nem tudod őket személyre szólóan informálni arról, mire is számíthatnak a továbbiakban. Ne ezen múljon a vállalkozásod jövője!

3. Tartalékolj!

Nem hibáztatlak, ha felszisszentél. Pedig egy pár havi tartalék elengedhetetlen ahhoz, hogy hosszútávon stabil vállalkozást építhess. A járvány miatt rengetegen szembesültek a rideg valósággal: akinek a fő bevételi forrása a terme, iskolája, stúdiója, az tartalék nélkül pár hét alatt teljesen padlóra került. Ha még kollégái is voltak, akkor miattuk is főhetett a feje. Sokan kényszerültek végleg bezárni.

Elkerülheted a teljes csődöt, ha a rózsásabb időkben a havi költségek és a saját kiadásaidnak megfelelően rendszeresen félreteszel. A kisvállalkozások egyik pénzügyi szakértője szerint a vésztartalék ismérvei, hogy legyen likvid (azaz pénzként álljon rendelkezésre), legyen gyorsan hozzáférhető, és az állandó működési költségeidet legalább 3, de ideális esetben 6 hónapig tudd fedezni belőle.

A költségek minimalizálásával is meghosszabbíthatod a túlélési időt. Egy dolgot azonban ne felejts el: vezetőként a te fizetésed, a te megélhetésed is költség! Így azt is bátran kalkuláld bele a vésztartalékba, hogy egy gazdasági mélyrepüléskor ne azon kelljen gondolkoznod, mit fogtok enni következő héten.

Neked volt tartalékod ahhoz, hogy gond nélkül átvészeld a járvány miatti visszaesést?

4. Tervezz előre, állj több lábon

Többszörösen megtérül, ha több vasat tartasz a tűzben, mert több bevételhez juthatsz normál időszakban, és segíthet átvészelni a nehezebb időket is. Lássuk a „vasakat”:

  • építs szolgáltatáspiramist belépőtől az exkluzív szolgáltatásig,
  • ehhez kapcsolódik, hogy keres új célcsoportokat speciális szolgáltatásokkal (pl. órák gyerekeknek, irodai dolgozóknak, nyugdíjasoknak)
  • és bővítsd az árazási palettád, azaz legyenek változatos bérletkonstrukcióid,

A többféle szolgáltatással több embert érsz el, több lesz a bevétel. Ebből a növekedés, fejlesztés mellett könnyebben rakhatsz félre a nehezebb időkre.

Azonban egy jól működő szolgáltatáspiramis a minden igényt kielégítő árazással vállalkozásmentő lehet, ha a megszokottól eltérően, vagy korlátozottan működhet a vállalkozásod egy darabig.

Mondjuk bevezeted az online órákat új szolgáltatásként, akkor a távolabb élő vendégek becsábítása mellett egy esetleges újabb bezárkózás idején sem kell kapkodnod az átállással.

Persze a teljes digitalizációhoz elengedhetetlen, hogy a bérletvásárlásra is nyújts online alternatívát úgy, hogy lehetőleg ne húzd magadra az utalásokkal járó káoszt és adminisztráció hegyeket. Ehhez már időben érdemes áttérni az online bankkártyás bérletértékesítésre. Általánosan is kényelmesebb otthonról megvenni kártyával a bérletet, amikor a vendégnek épp ideje van.

Online foglalkozások esetében pedig csak így garantálható például az, hogy csak bérlettel rendelkezők vehessenek részt az órákon, így nem kell futnod a pénzed után.

Kezeld, amikor itt van

5. Reagálj gyorsan, és alkalmazkodj a helyzethez

  • Pánik helyett tájékozódj és mérlegelj! Nyitva maradhattok-e, vannak-e korlátozások? Esetleg be kell zárni azonnal? Utóbbi esetben gondold át: Akarsz/tudsz online oktatásra váltani? Ha nem, akkor van-e elég tartalékod, hogy gond nélkül szüneteltethesd a tevékenységedet egy ideig?
  • Ha az online verzió neked nem opció, és van tartalékod, akkor használd fel a felszabadult időt tervezésre, tanulásra vagy a családodra.
  • Ha tudsz/akarsz/muszáj tovább működnöd online, akkor vedd sorba, mire van még szükséged az átálláshoz.
    • Ha már korábban bevezetted az online órákat, akkor a bevált rendszereddel és technikai háttérrel egyik napról a másikra állhattok át kizárólag online óratartásra.
    • Ha a szolgáltatásaid kifejezetten fizikai jelenlétet kívánnak, mint gyógytorna, mozgásfejlesztés, úszásoktatás, akkor gondolkozz alternatív megoldásokban. Úszásoktatás helyett tarthatsz erősítő edzéseket a nagyobb gyerekeknek, vagy játékos fejlesztő tornát szülői felügyelettel. Terapeutaként átállhatsz csak tanácsadásra, vagy a páciens otthon elérhető eszközeivel tarthatsz neki online interaktív foglalkozást.
    • Hogy fenntartható maradjon a vállalkozásod, még most is bevezethetsz új szolgáltatásokat, pl. személyi edzések mellett csoportos órákat is adhatsz, vagy írhatsz személyre szabott edzésterveket azoknak, akik a kialakult helyzet miatt nem tudják beiktatni a fix időpontos online edzéseket.
  • Nézd át a fix havi költségeket, le tudsz-e faragni belőlük.
  • Tájékoztasd a vendégeidet a folytatásról: hogyan használhatják fel a meglévő bérleteiket, milyen órákon, mikortól és hogyan tudnak részt venni.
  • Állj át alternatív árazásra: a meglévő vendégek érvényes bérleteiket használhatják, de extra, ajándék alkalmat kapnak hozzá. Vagy online bérleteket vezetsz be kedvezőbb áron. Vagy befagyasztod azoknak a bérletét, akik nem akarnak online csatlakozni. Díjazd azokat, akik előre megveszik a következő bérletüket. Bevezethetsz támogatói jegyet/bérletet is azoknak a hűséges vendégeidnek, tanítványaidnak, akik kitartanak melletted, és anyagi helyzetük megengedi, hogy ezzel segítsék a fennmaradásodat. Ezt a sok bérletopciót is gyerekjáték kordában tartani automatikus bérletkezeléssel.

6. Folyamatosan tartsd a kapcsolatot a tanítványaiddal!

A vendégköröd kincs, krízishelyzetben is – főleg ha nem találkozhatsz velük – ápold velük a kapcsolatot:

  • Használd az összes kommunikációs csatornádat, mint közösségi oldal, weblap, e-mail.
  • Kommunikálj személyre szólóan: mást kell írnod az aktív vendégeidnek, és mást azoknak, akik már nem jártak nálatok egy ideje. Ebben segít a csoportos üzenetküldés, ahol a rendszer előre szűri számodra a vendégek címlistáját óratípusok/csoportok és aktivitás szerint.
  • Mindig tudasd velük, mik az aktualitások, mire számíthatnak a következő napokban, hetekben.
  • Kérdezd meg a véleményüket! Elküldhetsz egy kérdőívet e-mailen, pl. hogy milyen órák, milyen időpontokban érdeklik őket. De egy FB posztban is rákérdezhetsz a tervezéshez szükséges dolgokra. Tudnod kell, kire, mikor és milyen formában számíthatsz.
  • Ha már látod az alagút végét, jelezd nekik, hogy mi vár rájuk újranyitás után.

Építkezz tovább közvetlenül utána

7. Lásd meg az új lehetőségeket, és élj velük!

  • Egy ütős példa: a járványhelyzet miatt nagyon sok szülő kénytelen volt elhasználni a szabadnapjait, így a nyárra szinte semmi sem maradt. Ahol nincs nagyszülő vagy más, aki vigyázhatna a gyerekekre, ott kénytelenek napközis vagy ottalvós táborokkal megoldani a nyarat. Ez számodra egy új, gyümölcsöző lehetőség, amivel profitábilissé teheted az amúgy gyakran pangó nyári szezont.
  • Az online órák állandósításáról már írtunk, de alapvetően ez is lehet számodra új lehetőség, ha eredetileg csak a kényszerűség miatt vágtál bele. Nem kell hozzá extra erőforrás, hiszen a helyszíni óráidat is tudod közvetíteni. Nincs több határ, az ország-világ bármely szegletéről szerezhetsz új ügyfeleket, hiszen a távolság többé nem akadály.
  • Miután rengeteg vállalkozás ment tönkre, sajnos sok oktató, edző, terapeuta, tanár vált munkanélkülivé, vagy felszabadult egy csomó idejük. Ilyenkor érdemes lecsapni a remek kvalitású új kollégákra, még ha csak óraadóként is. Mindenki jól jár: te bővítheted a portfóliódat, több érkezik a kasszába, a kolléga plusz bevételhez jut, a vendégek pedig nagyobb választékból csemegézhetnek.
  • Új helyszínen folytathatod: ha el kellett hagynod a korábbi bérleményed, akkor itt az ideje új helyszíneket keresni. A válság miatt lejjebb mentek a bérleti díjak, és sok kiadó ingatlan vár új bérlőjére. Most nagyobb esélyed van kifogni egy remek, nagyforgalmú helyet.

8. Ha most kell egy kis pénzmag, hogy kilábalj a krízisből

Alapvetően nem vagyunk a hitelfelvétel hírvivői. Azonban van számos olyan lehetőség, amely tartalékok hiányában, mikro-, kis- és középvállalkozásoknak ad esélyt elkerülni a pénzügyi összeomlást, ezekből kettőt mutatunk most neked.

Az újraépítésben is segítség lehet, érdemes hát megfontolni. Ez itt nem a reklám helye, így csak a legfontosabb infók a kétféle hitelről, amelyeket egyéni vállalkozóként is igényelhetsz:

Széchenyi Likviditási Hitel

  • A vállalkozás működéséhez kapcsolódó kiadások fedezésére,
  • hiteltartozás kiváltására is,
  • 250 millió forintig igényelhető,
  • nincs szükség ingatlanfedezetre,
  • futamideje 2 vagy 3 év,
  • nettó ügyleti kamat fix 0,2% / év.

További részletek ITT.

MFB Krízis Hitel (kifejezetten a COVID-19 okozta károk enyhítésére jött létre a program)

  • 1, max. 150 millió Ft,
  • 3 típus, beruházásra vagy működési költségekre is fordítható,
  • forgóeszközhitelhez és beruházási hitelt kiváltó hitelhez nem kell saját erő,
  • fix 2,5+0,1% éves kamat.

További részletek ITT.

+1. Amikor visszaáll a normális kerékvágás, fordíts időt magadra is

Beindult az élet. Lassacskán a vendégek, tanítványok létszáma megközelíti az az előttit. Már szinte minden korábbi alkalom visszakerült az órarendbe.

Amikor eljön ez az időszak, és a hétköznapok a megszokott mederben folynak tovább, akkor állj meg egy pillanatra, és koncentrálj magadra. Megérdemled a pihenést, a feltöltődést, hogy újult erővel láthass neki az első fejezetben taglalt feladatoknak.

Akár az otthonodban kapsz új erőre, vagy elutazol valahová, távolról is szemmel tarthatod a termedet, stúdiódat, iskoládat, ha automatizálod az óraszervezést, az ügyfélkezelést és az adminisztrációt, például MotiBro-val.

Te még nem használod, de érdekel hogyan működik? Kattints és mutatjuk:

Ismerd meg élőben!

Ingyenes demó

Egy rövid bemutató többet mond ezer leírásnál. Ha szeretnéd működés közben látni a Motibrót, kérj ingyenes konzultációt most!

Nyíl

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!