3 vezető 1 úton: gyakorlati tapasztalatok az online óratartásról

Szerencsések vagyunk, hiszen partnereink között számtalan igazi vezéregyéniség, az innovációra és újdonságokra nyitott klubvezető, stúdiótulajdonos, edző és oktató van, akik a legváratlanabb helyzetekből is kihozzák a maximumot. Közülük hárman megosztották velünk az elmúlt hetek tapasztalatait, hogyan élték meg a bezárást, hogyan alkalmazkodtak a körülményekhez, és hogyan vezették be az online órákat a mindennapokban.

DANCS ISTVÁN ROLAND, AZ IRON SAMSON GYM VEZETŐ EDZŐJE

Rolandék március 16-án zárták be az edzőtermet. Aznap délután már online edzést tartott a közösségi oldal zárt csoportjában. Mondhatni, nem teketóriázott, azonnal átkapcsolt online üzemmódra.

Eleinte ingyen is csatlakozhattak a vendégek az online edzésekhez, hogy megbarátkozzanak vele,  rákapjanak az ízére.

Viszont Roland is azt vallja, hogy az ingyenes edzések nem működnek hosszú távon, és igenis szabad, sőt kell tagdíjat szedni az online órákért. Így a tanítványok így jobban értékelik az online edzéseket, nagyobb a motiváció, hogy részt vegyenek minden alkalommal, és érzik, hogy értéket kapnak.

Illetve az edzőterem fennmaradása miatt is rendkívül fontos, hogy legyenek bevételek az újranyitásig tartó időszakban. A fizetős, de a helyszíni edzéseknél olcsóbb online edzésekkel, minőségi szolgáltatással biztosítható az edzőterem jövője.

„A MotiBro gyors fejlesztéssel reagált a helyzetre, ezt nagyon köszönjük. Április elsején el is indultunk az online edzésekkel zoom-on keresztül, ami azóta is rendben működik.”

ÍGY NÉZ KI A GYAKORLATBAN

Roland közel egy hónap távlatából az alábbi értékes tapasztalatokat gyűjtötte az online edzésekkel kapcsolatban:

„Természetesen fontos a stabil internet, hogy a zoom-ban gördülékenyen menjenek az órák. 8-12 fő résztvevőig remekül működik az interaktív óra, látom a tanítványok mozdulatait. Ha nagyon sokan vannak a monitoron, akkor nehezebb kontrollálni őket. A vendégek szemszögéből nagyon sokat számít a tudat, hogy látom őket, ez erős motiváció, hogy jól végezzék az edzésmunkát.”

A nálunk érdeklődőkben is gyakran felmerül a kérdés, hogy milyen eszközöket kell használni vagy beszerezni az online óratartáshoz. Rolandnak a meglévő eszközein kívül nem volt szüksége drága holmikra, csak egy mobil állványt vett, amiben tudja rögzíteni a telefonját. Erről közvetíti az edzést.

„Résztvevőként laptopról is csatlakozom a zoom videókonferenciához, a laptop képét pedig a falon lévő nagy monitorra (okos TV) kivetítem. Így messziről is kényelmesen látom az embereket, nem bélyegméretűek a képek, tudom instruálni a vendégeket, javítani a mozgásukat.”

A korábbi ingyenes edzéseknél – amelyek a közösségi oldalon élőben futottak – a résztvevők nem hallották Rolandot, ha 3 méternél messzebb ment a telefontól, a bluetooth-os headset-et pedig nem támogatta a program. Ezért vett egy vezetékes mikrofont, de erre már nincs szüksége:

„A zoom már támogatja a bluetooth headset-et is, ami a fülemben van, azon keresztül tudom tartani az edzést, ők is jól hallanak, és én is őket. Bár edzés közben jellemzően le vannak némítva a vendégek, hogy a hang ne fogja le a sávszélességet, és hogy mindenki az edzésre és az instrukciókra tudjon koncentrálni. Az online foglalkozásokat segédedző fiam, Salamon segítségével vezetem, így a páros gyakorlatok bemutatása sokkal hitelesebb, egyértelműbb a résztvevők számára.”

ONLINE BEJELENTKEZÉS: FONTOSABB, MINT VALAHA

Rolandék termében a helyszíni edzéseknél nem volt nagy tétje az edzésekre való előzetes bejelentkezésnek, hiszen a havi tagdíjas rendszerben mindenki maga dönti el, milyen gyakran jár edzésre, vagy le tud-e jutni minden alkalommal. A kapacitás miatt sem volt gond, mert nagy a terem, mindig befért még az a pár beeső vendég.

Az online edzéseknél azonban hirtelen felértékelődött az előzetes online bejelentkezés a rendszeren keresztül, mert ha most nincs elég bejelentkező, akkor nem tartják meg az edzést. Most közvetlenül az edzés kezdetéig be tudnak jelentkezni a vendégek a MotiBro-ban.

AZ ONLINE EDZÉS DUPLÁN HASZNOSUL

Mivel a zoom-ban rögzíthetők az élő órák a felhőbe és saját gépre is, Roland is felvesz minden edzést.

„Azok, akik nem tudtak részt venni az edzésen és szeretnék, megkapják tőlem az óra felvételét. Ugyan az már nem élő edzés, de így is teljesíteni tudják az edzésmunkát.”

Mindenkinek változtak a hétköznapjai, lehetetlen mindent ugyanúgy online felületre átültetni, de alkalmazkodni kell. És törekedni kell arra, hogy a megszokott tevékenységeinkből minél több megmaradjon, hogy az újrakezdés is könnyebb legyen:

„Mindannyiunknak hiányzik az edzőterem „szaga”, a küzdelmek és páros gyakorlatok sem kivitelezhetőek egyedül, de ezzel nem tudunk mit tenni. Viszont aki igazán akar edzeni, az online is akarja folytatni! Jellemzően a nagyon fiatal korosztályból maradoztak el többen, de a tanítványaink 40 %-a átállt az online edzésekre.”

Azt pedig mindannyian tudjuk, hogy azok járnak jobban, akik nem esnek ki hónapokra a megszokott edzésrutinból. Nekik egy kicsit sem fog nehezükre esni újra lemenni az edzőterembe. Sőt! ?

 


CSIKÓS ANNAMÁRIA, A PANCSI ÚSZÓISKOLA VEZETŐJE

Mit tehet egy úszóiskola vezetője, ha bezárják az uszodát? Hogyan tudja fenntartani a tanítványi bázisát online?

Ahogy előző cikkünkben is írtuk, az online létre való átállás mindenkitől megkövetel némi kreativitást, hogy akár alternatív formában tudja továbbra is oktatni a tanítványait, és fenntartani lelkesedésüket.

„Nem tudtam mennyi ideig húzódik az egész járványhelyzet, hogy milyen hosszú távra kell terveznem. Már viszonylag korán gondoltam rá, hogy át kellene állni online oktatásra, és szerencsére a MotiBro is gyorsan reagált. Mi sem akartunk pénz nélkül maradni, ezért támogatás formájában kérünk minimális összeget, hogy az egyesület fenn tudjon maradni, és ha majd kinyit az uszoda, tovább tudjunk működni.”

Annamari, azaz Pancsi testnevelő tanár is, és az úszásoktatás mellett szokott személyi edzéseket is tartani. Így számára kézenfekvő volt, hogy ezen a vonalon próbáljon az átmeneti időszakban érvényesülni.

„Most online oktatás keretében tornaórákat tartok a gyerekeknek, felnőtteknek pedig funkcionális, saját testsúlyos edzéseket, amiket bárki elvégezhet. Tetszik a MotiBro-ban, hogy láhatom a gyerekeket, felnőtteket a zoom-on keresztül, miközben velük együtt végzem a gyakorlatokat, és instruálom őket, így tudom őket korrigálni is.”

 

AMIKOR A KORÁBBI FEJLESZTÉS ÚJRA MEGTÉRÜL

Pancsi már közel másfél éve használja a MotiBro-t az úszásórák szervezéséhez. Az volt a célja, hogy minél kevesebb adminisztrációval, de annál több automatizációval tudja megoldani a napi szervezési feladatokat. Ezért már az elején áttért az online bérletértékesítésre és számlázásra is.

Ez most duplán kifizetődik, hiszen az online óratartáshoz már csupán a zoom előfizetésre volt szüksége, hogy egy teljesen önműködő rendszerben tudja egyszerűen begyűjteni a támogatások összegét, a bejelentkezéseket, és minimális háttérmunka mellett tarthassa meg online óráit.

 

VÍZBŐL A KIBERTÉRBE, NA DE HOGY SIKERÜLT AZ ÁTÁLLÁS?

Ahogy Roland is említette, a helyszíni órák varázsát nehéz helyettesíteni egy monitor előtt, akármennyire is pozitív és motiváló az oktató személye. Pancsi is megtapasztalta ezt a legkisebbeknél.

„3 éves kortól foglalkozom kicsikkel, és a 3-6 év közötti gyerekek most normál esetben úszni tanulnának. Kihívás úgy foglalkozni velük, hogy nem vagyok fizikailag mellettük, a képernyőn keresztül nagyon nehéz lekötni őket. Ezért a kisebb gyerekek és szüleik nem csatlakoznak online az órákhoz, mert ha nincs mesefigura, és nem éneklős az edzés, akkor a gyereket nem köti le igazán, és emiatt a szülő sem lelkes.”

Te oktatsz gyerekeket (is)?

Szerencsére van bőven pozitív tapasztalata is, ami bizonyítja, hogy megéri gyerekórákat tartani:

„A nagyobb gyerekekkel már jobban tudunk együtt dolgozni kamerán keresztül is. Nekik már szülői felügyelet sem kell az órákhoz, így a szülők is nyernek egy kis énidőt, amíg a gyerkőc mozog és jól szórakozik. A nagyobb gyerekek szülei annak is örülnek, hogy hasznos rutint adnak a gyerekeknek. Ugyanis minden reggel fix időpontban van a torna: van miért felkelni időben, reggelizni, és ehhez igazítják a tanulási időt is. Ezt a gyerekek és szüleik is szeretik, mert rendszert visz az életükbe. Délután pedig a kamaszoknak és felnőtteknek tartunk keményebb edzést. ”

TERVEZNI A TERVEZHETETLENT

Mivel teljesen bizonytalan, hogy hogyan alakul az életünk pár hét vagy hónap múlva, most rövidtávon kell döntéseket hozni úgy, hogy mégis figyelembe kell venni a hosszútávú célokat. Pancsinak ezek többek között az úszóiskola fennmaradása és újraindítása.

„Eddig nem reklámoztam szélesebb körben az online órákat, de most már látom, hogy a jelenlegi helyzet a nyarat is keresztbe vághatja. Az a mi főszezonunk, ekkor tudunk bevételt termelni. Ezért elkezdtem zárt csoportban és sztorikban feldobni, videókat feltenni arról, hogy vannak online óráink. Hirdetni kell, hogy ne maradjon ki a bevétel a főszezonban.”

Nem csak a közösségi felületet használja erre, hanem a rendszer üzenetküldőjét is:

„Most kezdtem e-mailben tájékoztatni a lehetőségről az összes regisztrált tagot is a MotiBro-n keresztül. Persze senkire sem erőltetem a részvételt, de aki szeretne, annak egyáltalán nem bonyolult csatlakozni. Ebben segít a MotiBro és a folyamatos újításaik is, ami nekem nagyon tetszik, meg vagyok elégedve velük. Például az új vendégek könnyen megtalálják a nyilvános órarendet, mert a FB-on a Foglalás most gombról rögtön oda érkeznek, én is ezt ajánlom a telefonon érdeklődőknek. ”

Pancsi a szülőket is bevonja az online edzés népszerűsítésébe, hiszen ők testközelből tapasztalják meg, hogyan működik a rendszer:

„Megkérem az órákon részt vevő szülőket, videózzák le, hogyan is néz ki az otthoni online torna. Egyrészt ez segít a többi szülőnek eldönteni, működhet-e náluk a dolog vagy sem. Végül is egyszerű, csak a kamera szögének beállítására kell figyelniük, hogy láthassam a gyereket, hogyan tornázik. Másrészt szeretném megmutatni nekik, hogy online is van élet az edzésben!”

ÉS AKKOR JÖJJENEK A SZÁMOK

Nincs olyan stúdió, iskola, klub, terem, amelyik az eddigi létszámának 100%-ával pörögne online is. Ez szinte lehetetlen, legalábbis ebben a korai fázisban. (Bár van, aki már most közel jár hozzá, lásd a következő fejezetet. ? )

„Lényegesen lecsökkent az aktivitásunk, a februári holt szezon létszámának kb. a negyede edz velünk most. Igazából a kemény mag állt át eddig az online oktatásra. Vannak még szabadtéri edzéseink is, ahol megoldható a távolságtartás, felnőtteknek futó- és funkcionális edzés, ők továbbra is járnak hozzánk. A többiek megszólítása, bevonása most lesz hangsúlyos feladat, főleg a nyári szezonra készülve.”

Persze a következő hónapokban nem ördögtől való gondolat felduzzasztani a létszámot új tanítványokkal, vendégekkel. Mivel eltűntek a földrajzi korlátok, sokan gondolkoznak hosszútávon is az online órák megtartásában.

„Nálunk az elsődleges cél jelenleg feltornászni a mostani megcsappant létszámot annyira, hogy gond nélkül folytathassuk majd az évekkel ezelőtt elkezdett munkát az uszisuliban.”

Úgy lesz Pancsi, mi drukkolunk, és fejlesztjük nektek tovább a MotiBro-t!


STEFANOVICS JÓZSEF, A VICTORY KYOKUSHIN KARATE KLUB VEZETŐJE ÉS ELNÖKE

Stefanovics József (akit mindenki Stefinek szólít) 5. danos kyokushin karate mester átmeneti időszaknak tartja a mostanit, aminek van előnye és hátránya is. De mint mindig, rendkívül pozitívan áll a kérdéshez, és most is csak előre tekint:

„Szakmailag sokat ki lehet hozni az online edzésből is. Laptopra, TV-re kinagyítva végezzük, és edzésterv alapján dolgozunk, amit többször előre kiküldünk a résztvevőknek. Majd az órán bemutatom a feladatot, utána megnézem, ki hogyan dolgozik. Sok hibát ki tudok így javítani. Mindenkinek elhangzik a neve pár percenként, pl. Béla, figyelj a térdedre, vagy ez az Réka, jól csinálod. Minden tanítványt gyakran megszólítok, erre különösen figyelek. 20-25 főnél nincsenek többen egy csoportban, így ez rendesen kivitelezhető, mindenkinek jut elég odafigyelés.”

Te mit gondolsz az interaktív online órákról?

A tanítványok visszajelzései is azt erősítik, hogy igenis van értelme az otthoni, interaktív edzéseknek, Stefit is ez hajtja előre:

„Elfogadják a helyzetet, a közösség azért hiányzik mindenkinek. Az online közös edzés azért valamit visszaad  a közösségi élményből. És nagyon értékelik az abba fektetett energiánkat, hogy az online edzéseken is profi minőségben folyjon a szakmai munka. Van, aki már külföldre költözött, és most visszajön online edzésre. Vannak régi tanítványok Ausztriából, Svájcból, Dubajból, Romániából és Amerikából, valamint vannak teljesen új tanítványaink is számos városból. Vannak többen, akik más klubtól jönnek hozzánk edzeni. Ők jellemzően haladóbb tanítványok, akiknek fontos az egyéni fejlődés. Vannak néhányan, akik kifejezetten örülnek  az online lehetőségnek, mert úgy tudnak velem edzeni, hogy nem kell messziről ideutazniuk.”

A KÖZÖSSÉG MINDENT VISZ

Stefinél eddig is kiemelt helyen szerepelt egy erős közösség kiépítése és ápolása, valamint a tanítványokkal való folyamatos kommunikáció, amit a jelenlegi körülmények között még fontosabb fenntartani. Ebben a közösségi oldal és a MotiBro is segítségére van:

„Nem csak online órákat tartunk, de van egy zárt csoport is a kommunikációhoz. Üzeneteket írunk, videókat, edzésterveket adunk a tanítványoknak, sok lábon áll a kapcsolattartási tevékenységünk.”

Persze a Victory-ban is vannak tanítványok, akik nem akarnak online edzeni, inkább egyedül megoldják otthon. Stefiék őket is megpróbálják motiválni, de ez kemény dió. Ezért is fókuszálnak arra, hogy az elkötelezetteknek változatlan szakmai színvonalon tartsák az edzéseket, és emellett új vendégeket vonzzanak be:

„Bérleteseink 65%-át meg tudtuk tartani, de a bérletesek alacsonyabb árú – pl. félhavi – bérletet vesznek, mint korábban, így a bevételeink 2/3-ra estek vissza. Viszont fel tudtunk venni 10%-nyi új fizető vendéget, így az eredeti létszámunk 75%-a van meg jelenleg. A fizetési fegyelem javult, mivel csak azok tudnak bejelentkezni és részt venni online edzésen, akik fizetnek is. Persze vannak olyanok, akik most szorult helyzetbe kerültek, és nem engedhetik meg maguknak a fizetős edzést. Nekik ingyenes lehetőséget biztosítunk, ez nagyjából az eredeti létszám 15%-a. Így összesen, a klub teljes, járvány előtti létszámának a kb. 90%-a megvan! Eltűnt 10% a rendszerből, akiket nem tudunk elérni, de összességében ezeket jó számoknak tartom.”

Ezek valóban kiemelkedő számok. A gyors reakció, a folyamatos munka és tervezés meghozza a gyümölcsét. Ráadásul Stefi soha nem áll le, és jól teszi: az állhatatosság manapság kulcs lehet a gazdasági túléléshez.

„A változatosság jegyében hamarosan lesz nálunk a kertben is offline edzés, Pesten nem merünk, de nálunk vidéken azért csinálunk ilyet. Persze a távolságot egymástól megtartva, és azt is közvetítjük online. Amúgy is szeretem változtatni az otthoni edzések helyszínét, tartok edzést a nappaliban, a gyerekszobában is, hogy ne váljon unalmassá. És már azon is dolgozom, kiket tudunk visszahozni az edzőterembe az újranyitáskor. Emellett az is tervben van, hogy hosszútávon is megtartom az online edzéseket.”

A CÉLOK MIT SEM VÁLTOZTAK

Mivel a Victory Klub a kiemelkedő szakmai munkájáról híres, Stefi odafigyel arra, hogy ez az online edzések idején is így maradjon:

„A többség (más klubok) kondicionáló edzéseket vezet, ez is rendben van, de mi szeretnénk, ha a tanítványaink szakmai fejlődést is elérnének az online edzések révén. Ezt a legtöbben értékelik is, de megvan az egyensúly az edzéseken: a precíz szakmai munka mellett a végén kell a hajtás, hogy együtt elfáradjanak, ez összehozza a csapatot, ettől erős közösségnek érzik magukat.”

Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy az edzések ne csak élők, de interaktívak is legyenek. Az eszközök adottak, csak élned kell a bennük rejlő lehetőséggel. Stefi pedig tökéletesen összefoglalta a lényeget:

„A célok továbbra is: a közösséget, csapatot jól működtetni; szakmát profin tanítani, tudást jól átadni; segíteni az embereknek; és természetesen pénzt is keresni, hisz nekem ez a foglalkozásom. Csak az eszközök változtak, mi pedig igazodunk az új eszközökhöz.

A legjobb végszó! Köszönjük mindhármatoknak, hogy megosztottátok az online óratartási tapasztalataitokat, és ezzel segítitek sorstársaitok útját.

Mi pedig továbbra is azon dolgozunk, hogy ne okozzon fejfájást a bérletpénzek, tagdíjak begyűjtése, a számlázás, az órai bejelentkezések levadászása, a bérletalkalmak követése, az oktatói elszámolások és egyéb kimutatások elkészítése, legyen szó helyszíni vagy online órákról.

Ha érdekel az automatizált online óraszervezés és óratartás, akkor kattints és olvasd el a részleteket:

Ismerd meg élőben!

Ingyenes demó

Egy rövid bemutató többet mond ezer leírásnál. Ha szeretnéd működés közben látni a Motibrót, kérj ingyenes konzultációt most!

Nyíl

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

Szeretném az ingyenes tudásanyagot!

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!