Hogyan gyűjts be lelkesítő visszajelzéseket tanítványaidtól?

Hogyan gyűjts be lelkesítő visszajelzéseket tanítványaidtól?

A referenciák, vagyis korábbi résztvevőid visszajelzéseinek szerepét az új érdeklődők meggyőzésében már nem kell ecsetelnünk. Minél nagyobb értékű, és minél inkább bizalmi jellegű a program, amit kínálsz, annál valószínűbb, hogy az érdeklődők legalábbis megpróbálnak véleményeket begyűjteni róla(d), és ha nem találnak, az könnyen egy “inkább nem”-et eredményezhet. Nem állítjuk, hogy referencia nélkül nem lehet eladni, de lényegesen könnyebb, ha sok elégedett mosolyt tudsz felmutatni.

 

A feladat tehát a következő: minél több és változatosabb, részletesebb ajánlást szerezni. Mintha ez olyan egyszerű volna, ugye?


Ebből a cikkből megtudhatod, milyen kérdéseket és hogyan érdemes feltenned egy kérdőívben, amikre szívesebben, könnyebben válaszolnak a tanítványaid. Így valóban értékes ajánlásokat szerezhetsz, amiket olvasva a még bizonytalankodók is azonnal kedvet kaphatnak a becsatlakozásra.

 

Az itt bemutatott sablon alapján bármelyik online kérdőív szerkesztőben elkészítheted a saját verziódat, mi a Google Űrlapokat használtuk.

 

1. lépés: A kérdőív címe és a kísérő üzenet

Fontos, hogy olyan hangnemben írj, ahogy az alkalmakon is beszélgetsz a tanítványaiddal. Csak semmi formalitás, ha amúgy legnagyobb haverok vagytok. Érdemes beletenni egy rövid indoklást, hogy miért is van szükségetek a visszajelzésre.

Íme, az 1. tipp: legyen egyértelmű felhívás cselekvésre már a kérdőív nyitásában. Jellemzően nehezen kérünk visszajelzést, hajlamosak vagyunk elfinomkodni, udvariaskodni, “ha esetleg nem okoz gondot, pont épp van rá két percetek, akkor légyszi”, ezt inkább kerüljük el. Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld! Vállald, hogy ez most itt bizony egy kérés, hidd el, sokkal szívesebben teljesítik!

 

2. lépés: A véleménykérő kérdések

Kezdésként nyithatsz például a következő kérdések valamelyikével:

Mindegyik segít a ráhangolódásban – és jöhet akkor a 2. tipp: különösen jó, ha a kérdéseiddel segítesz nekik felismerni, mennyit fejlődtek. Ahogy belegondolnak egy kicsit az ilyen összehasonlítás alapú kérdésekbe, felelevenítik, honnan is indultak, ők maguk is hálásabbak lehetnek, így a már meglévő tanítványaid elkötelezettségét is növelheted.

 

A beállításnál érdemes hosszú szöveges válasz / bekezdés típusúra állítani a 2. lépés kérdéseinél a mezőt, hogy könnyebb legyen szerkeszteni benne a tartalmat.

Az ilyen “kedvenc élményeim” típusú kérdések abban segítenek, hogy leszűkítik a válaszolási teret, amit egy sima “Mi tetszett?” olyan tágra nyitna, hogy az átlag halandó inkább bele se kezd a listázásba, vagy csak általánosságok fognak eszébe jutni.

Ez tehát a 3. tippünk: minél megfoghatóbb dolgokra kérdezz rá, amik erős pozitív hatást keltenek a válaszolóban. “Mi volt a legnagyobb sikerélményed?” “Mikor érezted magad a legerősebbnek?” “Mi az, amiért hálás voltál a képzés során?” Gondold végig, milyen élményeken mentek át, milyen pozitív érzelmeket tudtál kiváltani a tanítványaidban, és hívd elő őket belőlük egy-egy jól irányzott, konkrét kérdéssel.

 

Jóleső lehet a következő kérdések valamelyikét is megválaszolniuk, ha valamilyen kívánatos eredmény fókusszal érkeztek:

Ezen a ponton pedig felhívnánk a figyelmet ezeknek a kérdés-megfogalmazásoknak egy további sajátosságára, azaz íme a 4. tipp: beszéltesd a tanítványodat magáról, az ő eredményeiről, az ő fejlődéséről, az ő legkedvesebb élményeiről – és ezek mind téged fognak dicsérni. Az érdeklődőid is ezeket az eredményeket, fejlődést és élményeket keresik. Nem arra kíváncsiak, hogy te mennyire jó oktató vagy edző vagy, hanem hogy ők miben lesznek többek, ha belépnek a kapudon. Ha ezt meg tudod nekik mutatni… csak győzd a sok új jelentkező adminisztrálását. Apropó, ebben tudunk ám segíteni. -> link: https://get.motibro.com/blog/10-erv-az-automatizalt-klubiranyitas-mellett/ 

 

Ennek a kérdőívnek a célja kifejezetten a pozitív visszajelzések gyűjtése, de ha netán kíváncsi vagy, milyen fejlesztési javaslatokat tennének a résztvevők, akkor az 5. tipp: két nagyon pozitív hangvételű kérdés közé érdemes egy kritikára vonatkozót betenni (szendvics technikának is szokták ezt nevezni). Magát a kérdést is jó, ha “marketinges” módon teszed fel. Például így:

Zárásként már belefér olyan kérdés is, amivel kicsit kifelé irányítod a kitöltők figyelmét, ha előtte a többi kérdés rájuk irányult, ezen a ponton valószínűleg már fognak tudni tartalmas, megfogható választ adni ezekre is.


6. tipp: érdemes elhelyezni a kérdőív végére egy nyitott dobozt, ahova bármi egyebet bepakolhatnak, ami eszükbe jutott kitöltés közben, de egyik feltett kérdéshez sem érezték odaillőnek. Ez adott esetben akár kisebb frusztrálódást is megspórol, sőt, személyes tapasztalataink szerint néha ide érkeznek a legszuperebb ajánló szövegek!

Ennek a szakasznak a zárásaként a 7. tipp: maximum 4 véleménykérő kérdés + a nyitott doboz, és egyiket se állítsd kötelezően kitöltendőre. Sőt, a 8. tipp: érdemes már a kísérő szövegben leírni, hogy válasszanak a kérdésekből, amelyikre legszívesebben válaszolnak. Már abból is lehet egy tökéletes, publikálható ajánlásod, ha egyetlen kérdést kicsit kifejtenek. Ha igazán bevállalós vagy, akár konkrétan így beleírhatod, hogy szigorúan csak egy darab kérdésre válaszoljanak – ilyenkor úgyis jönnek a “lázadók”, akik márpedig több kérdésnél is meg akarnak dicsérni. 🙂

 

3. lépés: Személyes adatok

Ez tulajdonképpen a 9. tipp: kérj legalább nevet az ajánláshoz. Ez nem az Anonymus Utódai Klub, az ajánlás akkor hiteles, ha arccal-névvel vállalja, aki adja. Ezért is fontos, hogy már az elején tisztázd, hogy miért kéred a visszajelzést, hogy értsék, a végén miért kérsz be személyes adatokat. A mi javaslatunk a név és életkor, illetve ha változatos helyekről érkeznek a tanítványaid, akkor a település is hasznos lehet. Ezeket az ajánlás alatt elhelyezve láthatja az érdeklődő, hogy nagyjából milyen csapattal találkozhat majd nálad.

A legvégére, a biztonság kedvéért pedig valami ilyesmit javaslunk elhelyezni, ezt az egyet kötelezően kitöltendőre állítva, hogy tényleg még véletlenül se legyen meglepve senki, ha a saját szavaival találja magát szemben egy Facebook hirdetésnél, vagy a weboldalatokon:

A konkrét megfogalmazást természetesen alakítsátok saját szátok íze szerint, ezzel a példával azt szerettük volna illusztrálni, hogyan lehet finoman biztatni a kitöltőket arra, hogy ne hezitáljanak a klikkelésnél.

 

10. tipp a kiküldéshez: ha olyan a képzés, hogy van záró alkalma, akkor érdemes az utolsó alkalom reggelén elküldeni, akkor meg is említhetitek nekik majd személyesen, illetve akkor el tudják olvasni előtte, és arra az alkalomra már kifejezetten ezzel a figyelemmel érkezhetnek, hogy “Na lássuk, tényleg, miket is tudnék kiemelni?”.

 

4. lépés: Készítsd el a saját kérdőívedet!

Pontról-pontra átvettük a főbb kérdéstípusokat, most már kezdődhet a gyakorlati megvalósítás. Töltsd le a kérdőív sablont magadnak és szabd a saját stílusodra, illetve közönségedre:

 

Töltsd le magadnak a kérdőív sablont!

 

Add meg, hogyan szólíthatunk, és milyen email címre kéred a saját példányodat:

 

5. lépés: Kérdőívek kiküldése

Mire érdemes figyelni ha a szezon végén vagy egy nagy „mérföldkő” elérését követően szeretnénk egyszerre elküldeni vendégeinknek a kérdőívet?

  • A legfontosabb, hogy legyen egy rendszeresen karbantartott, digitális taglistád! Törekedj rá, hogy ha te regisztrálod a tanítványokat, vendégeket, mindig kérj egy valós, használatban lévő email címet.
  • Csak azoknak a tanítványoknak küldd ki a felmérést, akik az adott szezonban részt vettek a foglalkozásaidon! Ezért is jó, ha folyamatosan rögzíted a jelenléteket, mert bármikor visszanézhető, ki, mikor és milyen órán jelent meg. A régóta lemorzsolódott vendégeid értékelése nem releváns a jelenben, és még rossz néven is vehetik, hogy „kéretlen” levelekkel zavarod őket.
  • Nagyon ügyelj a GDPR szabályok betartására! Vagyis kizárólag azoknak küldd ki a kérdőívedet, akik engedélyt adtak rá, hogy emailben kommunikálj velük. Egy profi rendszer abban is segít, hogy ne menjen ki email olyannak, aki nem adott engedélyt korábban.
  • Lehetőség szerint körlevelet küldj! Azaz semmiképp se másold be az email listádat a „Címzett” vagy a „Másolatot kap” mezőbe, hiszen így minden címzett láthatná a többiek nevét és email címét, ami elég súlyos adatvédelmi baki lenne! A legjobb és legbiztonságosabb, ha csoportos email-küldő vagy komplex ügyfélkapcsolati szoftvert használsz a célra.

 

Automatizációs tippünk haladóknak Motibro-val:

Haladó szinten az 5. lépés pontjait könnyűszerrel automatizálhatod is, úgy hogy nem töltesz órákat a megfelelő címzettek keresgélésével. Egyszerűen elvégzel egy villámszűrést a saját, online ügyfélkapcsolati rendszeredben: pl. kik vettek részt a szezon kezdete óta X típusú órán. A leszűrt vendégeknek pedig egy 3 kattintásos gyorsművelettel el is küldheted a kérdőívet!

Nézzünk egy konkrét példát! A Motibro-ban csupán ennyit kell beállítani, és a szűrés eredményeként azonnali listát kapunk azokról, akik a 2021. szeptemberi szezonban bármely óránkon részt vettek:

Szívesen megmutatjuk, nálad hogyan működhetne az aktivitás alapú kommunikáció! Megnéznéd? Igényeld ingyenes konzultációdat alább:

INGYENES BEMUTATÓT KÉREK

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!