Ajánlás, amit minden vendégedtől kellene kérned év végén

Az edzésed, klubod olyan fontos neked, hogy az ünnepek alatt is foglalkozni akarsz vele? Bár az edzések ilyenkor szünetelnek a legtöbb helyen, de ez nem jelenti azt, hogy az élet teljesen megállna. Van egy szuper eszköz, amit érdemes ilyenkor elővenni, leporolni, mert segít felturbózni a következő év kezdését!

Elérkeztek az ünnepek… elcsendesedtek az utcák, kiürült az edzőterem, mindenki otthon van, szerető családja körében. A világ lelassul, sőt, talán le is áll.

A valóságban azonban korántsem ilyen idilli a kép. Sokan vannak, akik 2 nap után már  unják a bejglit, akik az ünnepek alatt is félig a virtuális világban töltik idejüket, és valami elfoglaltságot keresnek maguknak. Olyan elfoglaltságot, amihez a kanapéról azért nem kell felkelni. Használd ki az ünnepek alatti punnyadást és kérj segítséget a vendégeidtől!

Hogyan segíthetnek a vendégeid a kanapéjukról?

Ma még tart a kajakóma, de hipp-hopp és itt a szilveszter, amikor emberek ezrei (sőt, valószínűleg milliói) fogadják meg, hogy holnaptól új életet kezdenek. A fogyás, életmódváltás, a rendszeres sport magasan vezeti a fogadalmak listáját. Január 2-3. napján pedig az emberek elkezdenek keresni, kérdezősködni: hova érdemes elmenni edzeni?

Ha szeretnéd meglovagolni a januári lelkesedést, akkor elengedhetetlen tehát, hogy a honlapod és/vagy a facebook oldalad a legjobb arcát mutassa, figyelemfelkeltő legyen, vonzó, és hívogató azok számára, akik még semmit nem tudnak rólad, és most szeretnének beiratkozni hozzád. Érdemes ilyenkor rászánnod egy kis időt, hogy átnézd, frissítsd az információkat, az órarendet, a bejelentkezési és regisztrációs rendszert, hogy januárban készen állj a rohamra.

Mi köze van ennek a karácsonyi punnyadáshoz és a meglévő vendégeidhez?

A decemberi leállás kiváló alkalom arra, hogy ajánlásokat gyűjts. Amikor a Reszkessetek betörők reklámszünetében nyomkodják a telefonjukat, épp van egy kis idejük, hogy elmondják a véleményüket az edzéseidről!

Hogyan kérj ajánlásokat?

Sokféle módszer van arra, hogyan gyűjts be visszajelzéseket a meglévő vendégeidtől, és mindegyik más-más célra alkalmas. A 2 legegyszerűbb eszköz:

1. Facebook-ajánlás

Az az egyik legkényelmesebb, ezért valószínűleg ezzel éred el a legnagyobb aktivitást. A facebook oldalad „vélemények” fülén tudnak neked 1-5 csillagot adni (egy mozdulat, körülbelül 5 másodpercet vesz igénybe), illetve a lelkesebbek ki is fejthetik a  véleményüket. Előnye, hogy akik ránéznek az oldaladra, azok kiemelt helyen látják az ajánlásokat, ez lesz az első benyomások egyike, vagyis a sok csillag jó színben tüntet fel téged!

2. Értékelés űrlap segítségével

Ezt elkészíteni és kitölteni is bonyolultabb egy kicsit, több időt vesz igénybe, viszont árnyaltabb képet kaphatsz a vendégek véleményéről. Rákérdezhetsz arra is, hogy mi nem tetszik (igen, tudjuk, hogy ez fájdalmas kérdés, de ugyanolyan fontos!), így azt is megtudhatod, hol és mit érdemes fejleszteni 2019-ben. Ha azt akarod, hogy igazán őszinte véleményeket kapj, akkor érdemes anonim kérdőívet készíteni, vagyis név nélkül bekérni a véleményeket. A Google forms ingyenes szolgáltatás, segítségével percek alatt össze tudod rakni a kérdőívet.

Az ajánlás akkor a legjobb, ha nem csak szöveg (mert azt bárki írhatja), hanem legalább egy képet is tudsz mellé csatolni, mondjuk az ajánlóról edzés közben. A non plus ultra pedig a videós ajánlás, amit már tényleg nehéz lenne hamisítani… ez viszont egy kicsit nagyobb lélegzetvételű téma, most nem megyünk bele, inkább egy külön bejegyzést szentelünk majd neki januárban.

Ha nem akarsz lemaradni róla a januári hajtásban, akkor iratkozz fel itt és most és postaládádban fogod kapni az értesítőt:

Klubvezetési fortélyok emailben

Ha szeretnél több új vendéget megtartani, okosabban beosztani az idődet, akkor kattints alább

Ha űrlapot állítasz össze, figyelj oda, hogy minél kevesebb adatot kérj be (anonim űrlap esetén maximum azt, hogy melyik edzés(ek)re jár az illető), és csak annyi kérdés legyen, amennyi feltétlenül szükséges ahhoz, hogy átfogó képet kapj az edzések minőségéről. A kérdésekre legyenek előre megadott válaszlehetőségek, amit csak be kell pipálni (például: mennyire tetszik az edzés 1-5?), de adj lehetőséget a grafománoknak, hogy kifejtsék a véleményüket részletesebben is.

Mindenféleképpen kérj konkrét ajánlást IS. Ezt az űrlapba is beillesztheted, például így:

„Miért ajánlanád vagy nem ajánlanád a barátaidnak az XY edzést? Írd le röviden! (Tipp: Azért ajánlanám, mert… / Azért nem ajánlanám, mert…”

Azzal, hogy ajánlást teszel a mondat első felére, könnyebbé teszed a válaszadást, ugyanakkor megmarad a lehetőség arra, hogy valami egészen mást írjon oda, ha úgy tartja kedve.

Melyiket használd?

Mindkét módszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai is. Szerencsére egyik nem zárja ki a másikat, nyugodtan kombinálhatod őket. Kérhetsz ajánlást facebookon, majd egy kis idő múlva kiküldhetsz egy űrlapot is, vagy fordítva.

Hogyan növeld a visszajelzési kedvet?

Kezdetnek mindenféleképpen érdemes kiküldened egy emailt, vagy körüzenetet, amiben megkéred tanítványaidat, hogy adjanak visszajelzést az edzésekről. Jó, ha van erre egy hírlevélszoftvered, vagy a MotiBro rendszerét használod, amivel pár kattintás egy ilyen levelet összerakni. Előny, ha ez minél személyre szabottabb: ha több edzésed is van, akkor más-más szöveggel érdemes kiküldeni, hogy az adott vendég valóban érezze, hogy neki szól az üzenet. Ha jót akarsz magadnak, akkor első körben a mostanában is órákra járó (úgy is mondhatnánk, hogy aktív) vendégeid véleményét kérd ki.

Van azonban, amikor mindez kevés: vagy azért, mert több noszogatás kell az embereknek, vagy csak simán megfeledkeznek róla, mert az üzenet nem pont a reklámszünetben érkezik;) Ezért érdemes többször is emlékeztetni őket.

Ezen felül  kisebb-nagyobb ajándékok felajánlásával növelheted a kitöltési kedvet.
FONTOS! A felajánlás legyen pártatlan! Azt te döntöd el, hogy mindenki kap valami apróságot, vagy a válaszadók között sorsolsz ki valamit. Azt viszont nem teheted meg, hogy csak azokat jutalmazod, akik pozitív visszajelzést adtak, az már vesztegetés! Nincs rossz válasz, a negatív visszajelzésből tudsz a legtöbbet tanulni, még ha egy kicsit fájdalmasan is érint a kritika.

Mit ajánlj fel a kitöltésért?

Ezt a lehetőségeidhez mérten neked kell kitalálni. Ha kevés kitöltőre számíthatsz (például mert kisebb klubot viszel), lehet valami tárgyi ajándék, például kulacs, karkötő, kitűző, póló. Ha viszont úgy gondolod, hogy sokan fogják kitölteni, és nem akarsz a csőd szélére kerülni, válassz valami rentábilisebb meglepetést.

Adhatsz például kedvezményt a következő bérlet árából, vagy ingyen órát. Ezekkel két legyet üthetsz egy csapásra, hiszen a vendégek nálad válthatják be a kedvezményeket, vagyis jó eséllyel további összegeket fognak nálad elkölteni.

Az ajándékozás hátránya, hogy így nem tudsz anonim véleményeket kérni, hiszen valahogy követned kell, kik azok, akik már kitöltötték a kérdőíveket, vagy ajánlást adtak. Figyelj oda arra is, hogy kérdőívekre ugyanúgy vonatkoznak az adatvédelmi szabályzatok, mint bármely más adatgyűjtési formára!

Hogyan használd fel a véleményeket?

Ha a facebookon kaptál ajánlásokat, akkor könnyű dolgod van, hiszen ezek már automatikusan szem előtt vannak. Reméljük, hogy sok-sok ötcsillagos vélemény érkezett:)
Tipp: Ha valamilyen okból a negatív vélemények lennének túlsúlyban, akkor sürgősen kezdd el kivizsgálni a dolgokat, és megtenni a szükséges lépéseket a dolgok javításának érdekében. A véleményeket pedig ki is tudod kapcsolni, így senki nem fogja látni őket az oldaladon.)

Ha pedig űrlapon érkeztek a vélemények, akkor nézd át az összes választ, térképezd fel a problémás területeket, és örülj a pozitív a visszajelzéseknek:)

Mindkét esetben érdemes lementened az ajánlásokat, és engedélyt kérni, hogy ezeket később is felhasználhasd. Kiposztolhatod később az oldaladra, gyűjtheted egy külön albumba, felteheted a weboldaladra, felhasználhatod kampányaid során… Minden olyan esetben, ahol meg akarod mutatni az újonnan érkezetteknek, hogy milyen klassz dolog hozzád járni edzésre!

Kellemes készülődést kívánunk a januári rohamra!

Még több tippet szeretnél?

Klubvezetési fortélyok emailben

Ha szeretnél több új vendéget megtartani, okosabban beosztani az idődet, akkor kattints alább

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!