Megtartod a vendégeidet? Vagy próba, szerencse?

Szabadidős vendégek sport oktatójának lenni emocionális dolog. Jó együtt lenni a vendégekkel, főleg, ha elégedettek, főleg, ha már régóta járnak és lojálisak hozzánk. Persze mindig vannak újak, akik nagy része 1-3 hónapon belül lemorzsolódik, nem lesz belőlük törzsvendég.

Amikor egy oktató azon gondolkodik, hogy jól végzi-e a munkáját, jó órákat tart-e, és megfelelően tartja-e a kapcsolatot a vendégeivel az órán kívül – nos, ilyenkor túl gyakran a törzsvendégekkel kapcsolatos tapasztalatai alapján mérlegelünk. Egy oktató ritkán érzi magáénak a feladatot, hogy a bizonytalan új vendégekkel külön is foglalkozzon, egyáltalán érdemben megismerje őket, „invesztáljon” a megtartásukba. „Akinek nem tetszik, úgyis elmegy.” „Aki nem eléggé motivált, azzal én úgysem tudok mit kezdeni.” – szokták mondani ilyenkor.

A bizonytalankodó vendégek persze extra erőfeszítést igényelnek, és a legjobb esetben is csak egy részüket lehet megtartani hosszabb távon. Ezért kevésbé „kényelmes” velük foglalkozni, illetve jóval kevesebb sikerélménnyel jár, mint a törzsvendégek mosolyában pompázni.

A gond ezzel az, hogy így a sportstúdió küldetése sérül. Mert egyrészt kevesebb embert sikerül a szabadidős sportolás általunk művelt értékes válfajával „mozgásban tartani”, annak minden egészségügyi és társadalmi előnyeiben részesíteni. A legtöbb sportstúdió pedig ilyen küldetés mentén működik. Másrészt a stúdió gazdasági fenntarthatóságának is alapvető tényezője a vendégmegtartás mértéke.

Csodaszerek persze nincsenek, de néhány egyszerű kérdés megválaszolásával el tudod dönteni, vajon te megteszed-e a minimálisan elvárhatót az új vendégeid megtartásáért. E feladatok elvégzésével helyzetbe hozod magad, hogy jó megoldást találj az új vendégek megtartására.

Az alábbi öt kérdésből a sportstúdiók vezetői átlagosan kettőre válaszolnak pozitívan. Nálad vajon nagyobb a pozitív válaszok aránya??

  1. Van-e név szerinti kimutatásod azokról, akik az elmúlt két hónap során első látogatásukat tették a sportközpontban?
  2. Beszéltél-e velük legalább pár mondatot külön-külön arról, hogy milyen fő motivációval érkeztek, mit szeretnének elérni a szabadidős mozgással nálatok?
  3. Megtudtad-e, hogy milyen munkakörben dolgoznak, illetve hogyan fog tudni illeszkedni a szabadidős mozgás az életvitelükbe rövid és hosszú távon?
  4. Az egyes órák végén adtál-e minden új vendégnek személyre szóló biztatást, visszajelzést az órán mutatott teljesítményéről?
  5. Küldtél-e nekik személyre szólóan, személyre szabottan üzenetet az egyes órákat követő két napon belül arról, hogy miért, hogyan lesz érdemes folytatnia nálatok a sportolást?

Ezek a kérdések különösen fontosak, amíg ki nem alakul az új vendégeknél (2-8 hónap) a rendszeres szabadidős mozgás mint szokás. Ha szeretnél tippeket, információkat kapni arról, hogy hogyan lehetne minimális többletmunkával eredményeket elérni a vendégmegtartás terén, írj nekünk a support@motibro.com címre és segítünk. Ha neked vannak jó történeteid, értékes tapasztalataid a témában, kérünk, írd meg nekünk, szívesen látunk minden jó példát!

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

Szeretném az ingyenes tudásanyagot!

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!