törzstag rendszertelenül járó vendégből

Törzstag rendszertelenül járó vendégből: 6+1 tipp a megvalósításra

Minden mozgásstúdió küzd azzal a problémával, hogy a vendégek gyorsan cserélődnek. Megvan a keménymag, akik rendszeresen járnak, de nagyon sokan vannak, akik egy-két alkalom után végleg eltűnnek, vagy össze-vissza jelennek meg: 1-2 hétig jönnek, aztán 2 hónapig nem látod őket, majd megint jönnek egy ideig, és újra kámforrá válnak. Nyilván neked, mint stúdióvezetőnek, az lenne a jó, ha minél nagyobb lenne a törzstagok csoportja, akikre stabilan számíthatsz. Vajon mit tehetsz annak érdekében, hogy minél kisebb legyen a lemorzsolódás, és a rendszertelenül járó vendégek lelkesedése is tartós legyen?

 

A nagy fogadalmak és bukások

Szakmabeliként már nyilván neked is feltűnt, hogy az edzőtermek, mozgásstúdiók esetében vannak hullámok, amikor hirtelen nagyon sokan jönnek, aztán ennek a létszámnak a nagy része eltűnik. Ilyen szokott lenni az újév, a fogadalmaknak és a karácsonykor magunkra evett fölösleg ledolgozásának köszönhetően. Van egy ilyen hullám tavasszal is, amikor elkezdünk készülni a strandszezonra. És van ősszel, amikor a nyaralás alatti dínomdánom következményeitől szeretnénk megszabadulni.

Nos, a ritkán látott vendégek alighanem azon csoportok tagjai, akiknek időszakosan jön az elhatározás, hogy most aztán rendszeresen mozogni fognak, és megszabadulnak a pluszkilóktól, aztán pár hét után eltűnik a lelkesedés, azzal együtt pedig a vendégek is. A cél egyértelmű: motivációt kell nekik adni, fenn kell tartani a lelkesedést, hogy rendszeresen járjanak.

 

Mit tehetsz Te azért, hogy a rapszodikusan járó vendégekből is törzstag váljon?

Ne kényszerből mozogjanak!

Azoknál, akik hamar elvesztik a motivációt, általában az a fő probléma, hogy a mozgást nem élvezik, hanem egy szükséges rossznak élik meg, amit muszáj csinálni, hogy leadják a fölösleget és jó alakjuk legyen. Ezen segíthet, ha olyan mozgásformát választanak, ami tényleg tetszik nekik. A kondigépeken izzadás helyett például lehet, hogy sokkal jobban bejönne heti 2 zumba, amit csoportosan, jó hangulatban űzhetnek. Beszélgess ezekkel a vendégekkel egy kicsit, és ajánlj nekik olyan mozgásformát, ami passzol hozzájuk! Nem mellesleg, a plusz figyelmet is értékelni fogják.

Beszéljetek a várt eredményekről!

Nagyon motivációgyilkos, amikor az ember konkrétan alakformálás céljából edz, közben telnek a hetek, de nagyon látványos eredmény nincs. Ennek többnyire az az oka, hogy az emberek irreális elvárásokat támasztanak, lehetőleg már tegnapra szeretnének jobban kinézni, és ha pár alkalom után még nincs egyértelmű siker, megunják. A kommunikáció itt is segíthet: kérdezd meg, mi a cél, mit szeretne elérni, mondd el, hogy ez mennyire reális (vagy éppen nem), és ajánlj olyan mozgásformát, ami segít a célok elérésében!

Ösztönözd őket személyi edző alkalmazására!

A motivációvesztés egyik legjobb ellenszere, ha van valaki, aki nem hagyja, hogy csak úgy feladjuk. Egy személyi edző többek közt éppen ebből a szempontból tökéletes: a delikvens tudja, hogy az edző várja, le van egyeztetve a következő időpont. Komoly indok nélkül lemondani, ráadásul rendszeresen, kissé kínos is, ez pedig arra sarkallja az embert, hogy járjon rendesen a terembe. Edzővel ráadásul az eredmények is gyorsabban jönnek, így könnyebben marad meg a lelkesedés.

Fizetett alkalmak helyett bérlet

Az el-eltűnő vendégek általában ismerik már magukat annyira, hogy eleve nem vesznek bérletet, csak az adott óráért fizetnek, amire el is mentek. Azt kellene elérned, hogy ez megváltozzon, ugyanis, ha ott a kifizetett bérlet, akkor nagyobb valószínűséggel jár majd tovább – hiszen nem akarja, hogy kárba vesszen a pénze. Kiemelheted, hogy a bérlet kedvezőbb árú, mintha alkalmanként fizetne, időszakos bérlet akciókkal pedig tovább ösztönözheted a bérletvásárlást.

Adj előnyöket a rendszeresen járóknak!

Nagyon motiváló tud lenni a vendégek számára, ha a lojalitás kifizetődik. Ehhez hirdethetsz különböző akciókat, például egy bérlet után a következőre kaphat 10% kedvezményt, a bérletesek ingyen próbálhatják ki az újonnan bevezetett csoportos órákat, 3 bérlet után meghívhatod őket egy 20 perces masszázsra stb. Az ilyen kedvezmények miatt folyamatosan azt érzik, hogy megéri kitartani, ráadásul arra is buzdítod őket, hogy még több szolgáltatással ismerkedjenek meg, és esetleg igényeljék a későbbiekben.

Ügyelj a lehető legjobb felhasználói élményre!

Az is nagyon meghatározó, hogy egy ilyen vendég mit tapasztal, amikor rászánja magát, hogy elmenjen az edzőterembe. Sokat tehetsz azért, hogy szívesen jöjjön vissza! Egy kis beszélgetés csodákra képes, nemcsak azért, amit az első 1-2 pontban említettünk, hanem azért is, mert ettől fogja úgy érezni, hogy itt ő nem csak egy vendég a sok közül, hanem emlékeznek rá, ismerősként kezelik. A kedves fogadtatás, segítőkész hozzáállás nagyon sokat hozzátesz ahhoz, hogy az illető rendszeresen akarjon járni, ne adja fel pár alkalom után.

 

A vendégeket megtartani nem könnyű, de nem is lehetetlen

A vállalkozások zöme az új vendégek szerzésére fókuszál, minél szélesebb réteget igyekszik elérni a marketingjével. Ez természetesen nagyon hasznos, de érdemes legalább ekkora figyelmet szentelni arra, hogy a meglévő vendégeket megtartsd. Az újak egy idő után elfogynak, vagy legalábbis nagyon megcsappan a számuk, ezért fontos, hogy minél többen járjanak vissza.

A vendégek megtartásának pedig fontos része, hogy minél gyorsabban rendszeres látogatót csinálj abból, aki csak alkalmanként szokott megjelenni a stúdióban. Ezt elérheted úgy, ha feltérképezed, milyen igényei vannak, és segítesz neki ezeket kielégíteni, valamint úgy, hogy különböző extrákkal, kedvezményekkel ösztönzöd a rendszeres és hosszútávú megjelenést.

Mindenki szereti, ha megbecsülik – mutasd ki a vendégeidnek, hogy fontosak, így örömmel járnak majd vissza!

 

PRO TIPP: könnyítsd meg a saját dolgodat automatizációval!

Se időd, se energiád arra, hogy egyesével visszakeresd a füzetedben, ki mikor volt legutóbb órán, vagy ki az, aki random jár edzeni. Egy átfogó óraszervező és ügyfélkezelő rendszer megoldja helyetted az elmaradozó vendégek beazonosítását, hogy neked már csak a motivációval kelljen foglalkoznod.

A Motibro például így támogat a rendszertelenül járó vendégek kezelésében:

Jelenléti ívek extra infókkal

Minden órára bejelentkező vendégnél látod, hogy az elmúlt 6 hétben hányszor jött vagy járt-e egyáltalán edzeni.

Automatikus emlékeztető a lemorzsolódás megelőzésére

Egyedileg szövegezhető email, amit azoknak küld ki a rendszer, akik 14, 30 és/vagy 60 napja nem jártak nálad. Te döntöd el, hogy a 3 opció közül melyeket állítod be. Ez az emlékeztető lehet egy kedves érdeklődés vagy lelkesítő üzenet, de akár arra is használhatod, hogy ingyenes konzultációt ajánlj fel az email-re válaszoló elbitangolt vendégeknek.

Okos vendéglista többparaméteres szűréssel

Pár kattintással ki tudod gyűjteni, kik nem jártak edzésen X napja azok közül, akik korábban még részt vettek órán. Sőt azt is másodpercek alatt megtudhatod, mely vendégeknek van még érvényes bérlete, akik Y napja nem látogattak el a stúdiódba. A leszűrt listából pedig egy egyszerű csoportos művelettel hozhatsz létre címzettlistát egy új kör-email-hez.

Automatizált bérletkezelés a rendszeresség szolgálatában

Ahogy feljebb említettük, egy jól felépített bérletstruktúra extra motiváció lehet a vendégeknek, hiszen kifizetődőbb az alkalmi fizetésnél. Több bérlettípus azonban több adminisztrációval jár… de nem a Motibróban, ahol:

  • korlátlan számú bérletfajtát kezelhetsz,
  • a rendszer vonja le az alkalmakat a bejelölt részvételek alapján,
  • és az automatikus bérletlejárat-értesítők emlékeztetik a vendégeket, hogy ideje felhasználni a megmaradt alkalmakat.

Online bankkártyás fizetési lehetőséggel a bérletvásárlást is ösztönözheted, mert a vendégeknek gyerekjáték megvenni az új bérletüket bárhol, bármikor. A ráadás, hogy az ilyen vásárlások automatikusan kerülnek be a rendszerbe, neked nem lesz teendőd ezekkel.

Azonosítsd be a tékozlókat és tartsd velük a kapcsolatot különösebb erőfeszítés nélkül a Motibróval!

Érdekel, hogyan működik mindez a gyakorlatban? Megmutatjuk egy élő online bemutatón, ahol kérdéseidet is felteheted:

Ismerd meg élőben!

Ingyenes demó

Egy rövid bemutató többet mond ezer leírásnál. Ha szeretnéd működés közben látni a Motibrót, kérj ingyenes konzultációt most!

Nyíl

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

Szeretném az ingyenes tudásanyagot!

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!