Edző_és_tanítványai_első_edzés_előtt

Hogyan üdvözöld az új vendégeket – hogy sokáig maradjanak?

A legtöbb trénernek két komoly problémája van: a tagtoborzás és a tagok megtartása. Ahhoz, hogy az edzésed vagy klubod ne csupán hobbi legyen, hanem önfenntartó (sőt, jövedelmező!) vállalkozássá váljon, mindkettőre szükséged lesz. A mai cikkünkben arról lesz szó, hogyan tudod az újonnan érkezetteket már az elején meggyőzni, hogy sokáig járjanak még hozzád:)

Emlékszel még az első edzésedre? Mármint arra, amikor elmentél a terembe,  hogy kipróbálj egy mozgásformát. Próbálj visszaemlékezni a leges-legelső alkalomra.

Talán még gyerek voltál, talán már felnőtt, de az biztos, hogy minden új volt még, nem ismertél senkit, és nem igazán tudtad, mire is számíts. Ilyenkor egy kicsit mindenki meg van szeppenve, és bizonytalanul bolyong a teremben arra várva, hogy valaki felvilágosítsa végre.

Utána elkezdődött az edzés: csupa új mozdulat, egyszerre kellett (volna) odafigyelni minden végtagodra, amik véletlenül sem azt csinálták, amit akartál. A többiek olyan ügyesek voltak, és te olyan szerencsétlennek érzed magad köztük! De összeszorítottad a fogad és végigcsináltad, mert tudtad, hogy minden kezdet nehéz.

Az edzés végén az oktató jó esetben megkérdezte: „Tetszett? Remek, akkor gyere legközelebb is!” De az is lehet, hogy még ennyit sem foglalkozott az újakkal.

Te hogyan emlékszel vissza az első edzésedre?

Oké, visszatérhetsz a jelenbe:) Most már tudod, hogy mit érez az a srác/lány, aki ott áll a többiektől egy kicsit távolabb, és bizonytalanul néz körbe. Mit tudsz tenni azért, hogy a mai órán nagyon jól érezze magát, és legközelebb is visszajöjjön?

Az első edzés a legfontosabb!

Bizonyára nem árulunk el túl nagy titkot, ha azt mondjuk, hogy az első edzés-élmény kiemelkedő fontosságú. Ha itt nem kapnak kedvet az újak, akkor nem fognak eljönni legközelebb. Ez azt jelenti, hogy az összes hirdetés, facebook-poszt, marketing, amit abba fektettél, hogy minél többen járjanak hozzád, kidobott pénz és energia volt.
Ha ilyen szemmel nézel az „újoncra”, akkor még fontosabb, hogy elégedetten, és a lelkesedéstől fűtve távozzon tőled, és alig várja a következő alkalmat, ugye?

Nézzük, mit tudsz tenni ennek érdekében!

Hogyan fogadd az újakat, hogy legközelebb is eljöjjenek?

1. Vond be – már az első pillanattól!

Amikor valaki felveszi veled a kapcsolatot, és bejelentkezik órára, akkor ne csak annyit válaszolj, hogy „szerda hatkor várunk!“
Röviden mesélj neki arról,

  • hogy mi fog történni,
  • hogyan tud szekrényt bérelni,
  • merre találja az épületben az öltözőt.
  • Összeállíthatsz az újaknak egy rövid videót is, amiben megmutatod, hogyan történik a bejutás, és egy pár másodperces kedvcsinálót is adsz az edzésből.
  • Ha van egy törzsgárda, akik szinte mindig ott vannak az edzésen, akkor a végén ők is integethetnek a kamerába, így már lesz néhány ismerős arc, amikor megérkezik.

Írd le az edzés menetét is:

  • mennyi idő a bemelegítés, mit csináltok utána, van-e a végén nyújtás, vagy levezetés, relax.
  • Alapdolognak számít, mégis sokan megfeledkeznek róla: érdemes leírni pontosan, hogy milyen ruha ajánlott az edzésre, milyen cipő, hogy hozzon vizet, esetleg szőlőcukrot, és vegye le az ékszereket. Neked (és a legtöbb, aktívan sportoló embernek) ez természetes, de ha valaki eddig a kanapén ült csak, és most vág bele az egészséges életmódba, akkor lehet, hogy eszébe sem jut.
  • És ami a legfontosabb: biztosítsd az érdeklődőt, hogy ha bármi kérdése van még az edzés előtt, nyugodtan írjon vagy hívjon. Ne hagyd, hogy bizonytalankodjon!

Ez mind rengeteg munkának hangzik, de ha egyszer összeállítod a rövid videót és készítesz egy minta-üdvözlő-levelet, akkor pár kattintással mindig el tudod küldeni az újaknak.

2. Erősítsd meg az elszántságát!

Veled is előfordult már, hogy valaki bejelentkezett, aztán mégsem jött el? Ennek több oka is lehet: van, akinek közbejön valami, megijed attól, hogy valami teljesen új dolgot próbáljon ki, de olyan is van, aki simán elfelejti.

Az edzés előtt érdemes küldeni még egy rövid üzenetet, hogy „hello, akkor este hatra várunk!“ így megnövelheted azoknak az arányát, akik valóban ott is lesznek.

3. Üdvözöljétek az új tagot!

De ez ne csak egy foghegyről odavetett „hello“ legyen az óra előtt.  Menj oda hozzá, mondd el röviden még egyszer, hogy mi fog történni, kérdezd meg, hogy van-e kérdése.

Ha összeszokott csapat van az edzéseden, akkor érdemes velük is megbeszélni, hogy legyenek mindig nyitottak és segítőkészek az újak irányába. A jó hangulat és a jó társaság legalább annyira fontos a hosszútávú elköteleződés szempontjából, mint maga a mozgásforma.

4. Erősítsd meg az elköteleződést – már a legelső alkalomtól!

Rengeteg tippet írtunk már arról, hogyan tudod motiválni a vendégeidet. Csinálj challenge-ket, tűzz ki célokat, jutalmazd meg azokat, akik a legtöbbet, a legkeményebben dolgoznak.

Ezeket a kezdőknél is bevetheted, de figyelj oda, hogy ők még nem tudják felvenni a versenyt a régiekkel. Készíts nekik személyre szabott programokat! Például felépíthetsz egy egyedi személyi fejlődést úgy, hogy plecsniket adsz az 5., a 10. edzés után. A plecsnik lehetnek virtuálisak, de összekötheted igazi ajándékkal is, például az 5. edzésre adsz egy kulacsot, a 10. után egy pólót… Ezek nagyban növelni fogják az elköteleződést.

5. Ne engedd el a kezét az edzés végén!

Amikor véget ér az óra, alap, hogy odalépsz az új tanítványhoz, és megkérdezed, hogy érezte magát, ugye? És természettesen nem feledkezel meg arról sem, hogy egy kis személyes visszajelzést adj neki, hogy mennyire ügyes volt.

Érdemes ekkor rögtön éreztetni vele, hogy máris része a társaságnak. Ha lesz a közeljövőben egy olyan csapatépítő, amire kezdők is jöhetnek – legyen az közös buli, vagy egy alapszintű workshop – akkor rögtön említsd meg neki, hogy számítotok rá.

Ha van facebook csoportotok, közös chat, ahol beszélgetni szoktatok, hívd meg. Ezek olyan dolgok, amikről amúgy is tudomást szerez az öltözői beszélgetésekből, és rosszul esne neki, ha úgy érzi, hogy kihagyjátok.

Ha az első óra nálad ingyenes, vagy ha csak órajegyet vett, akkor ajánld fel neki, hogy most azonnal vegyen bérletet. Ha már vett egy kisebb bérletet, felajánlhatod neki a bővítést, kedvezményes áron, az első időszakra. Ezzel tovább növelheted az elköteleződését.

Valószínűleg mindent megtettél azért, hogy a klubod minél jobb színben tüntesd fel, és vonzó legyen a kívülállók számára. Sokat dolgoztál azért, hogy ez az újonc itt álljon veled szemben.
Ne sajnálj egy kis energiát arra, hogy legközelebb is ott legyen az edzésen!

Ha pedig még több hasonló tippet szeretnél, ne habozz, iratkozz fel az értesítőnkre, és minden héten gazdagabb leszel rengeteg új tanítványt eredményező vagy számodra időt megtakarító ötlettel!

Klubvezetési fortélyok emailben

Ha szeretnél több új vendéget megtartani, okosabban beosztani az idődet, akkor kattints alább

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!