lokális marketing
public relations

A lokális marketing és PR ereje: így juss el a releváns célcsoporthoz!

A 2020-2021-es koronavírus-helyzet sok mindent átírt a sportolásra specializálódott vállalkozások, stúdiók, termek, intézmények számára. Sokan szoktak át az online órák látogatására, vagy választották inkább az ingyen is elérhető futást, biciklizést. Ennek egyértelmű következménye, hogy a lokális ismertségét minden sportközpontnak, mozgásstúdiónak újra kell építenie, és nemcsak visszanyerni a korábbi vendégek bizalmát, hanem új látogatókat is elérni. Ebben segítenek látványosan a lokális marketing- és PR-eszközök – cikkünkben főként utóbbi lehetőségeket mutatjuk most be Neked.

Mi a lokális marketing és PR?

Olyan, tudatosan felépített stratégia-, illetve eszköz- és módszerhasználat, amellyel helyi érdekeltségű vállalkozások dolgozhatnak. Kisebb és nagyobb vállalkozások egyaránt, tehát a mini jógastúdió és a helyi egyetlen úszóiskola ugyanúgy élhet ezzel a megoldással. Mivel ezeken a helyszíneken a szolgáltatások igénybevétele személyes jelenléthez kötött, a fizikai közelség is roppant fontos. Pl. egy pilates órára jellemzően nem  sokan fognak átjárni a szomszéd városból; vagy fővárosi helyszín esetén, Dél-Budáról Észak-Pestre.
Ha tehát azt szeretnéd, hogy minden egyes marketing- és PR-céllal elköltött forint értelmes befektetés legyen, eleve releváns emberekre célozz – a releváns emberek pedig a közeledben találhatók!

Milyen eszközei vannak a lokális marketingnek és PR-nak?

Ahogy minden más esetben is, offline és online – és a lokális PR esetén az előbbinek is komoly jelentősége van.

Nulladik lépés: egy már retrónak számító lokális PR-megoldás

Adott lokációban nagyon könnyen érhetsz el emberekhez akkor, ha más vállalkozásokkal egymást „reklámozzátok”. Ez történhet például szóbeli kommunikáció útján is, de helyi jógastúdióként kitehetsz prospektust a helyi masszőrnél – és cserébe ő is nálad!
Emellett, persze, online megoldásokat is alkalmazhattok, például egymás vállalkozásának ajánlása a social mediában, vagy közös tartalom-megosztás, például egy közös élő bejelentkezés.

Offline lehetőségek a lokális marketingben és PR-ban

Minden városnak, településnek, kerületnek vannak helyi érdekeltségű sajtóorgánumai. Ezek szinte minden esetben tartalmaznak hirdetési oldalakat. De szükséged van-e arra, hogy egy gyűjtőoldalon szerepelj? Egyáltalán nincs! A klasszikus hirdetések helyett inkább mozdulj el a magas minőségű, informatív kommunikáció felé, azaz: jelentess meg PR-cikket! Nyilván, az 1-2 oldalas PR-anyagok drágábbak, mint egy mezei hirdetés, de nagyobb eséllyel hozzák be az árukat.

Hogyan építs fel egy lokális – nyomtatott – felületen megjelenő PR-anyagot?

Magas minőségű képek + jól érthető, nem-hirdetésszagú szöveg töltse ki a rendelkezésedre álló felületet. Felejtsd el a „Valamilyen utca 15. szám alatt található mozgásstúdiónk már 2008. óta várja a tornázni kívánó hölgyeket…” típusú, avítt formulákat! A modern és eredményes PR-szöveg kétféle lehet, vagy éppen ezek keveréke

1. Történet alapú lokális PR-anyag

Kérj meg egy törzsvendéget, hogy mondja el, miért kezdett el hozzátok járni, és miért maradt! Figyelj arra, hogy kiemelten megjelenjen benne, milyen fontos a helyi elérhetőség. Emellett pedig, mindenképp definiáld a célcsoport jellemző problémáit. Például: „Ezen a környéken még egy klasszikus konditerem sincs, nemhogy jógastúdió. Törzsvendégünk, a jógát régóta kedvelő Juli is a város másik végére járt át eddig, de ez sokszor okozott neki kellemetlenséget. Néha online órákkal is próbálkozott, ám csak párszor sikerült tényleg sportolnia, megzavarták a gyerekek, vagy épp elfelejtkezett az alkalomról. Azzal, hogy megjelentünk a környéken, számos idő- és motivációhiánnyal küzdő embernek adtunk lehetőséget a rendszeres jógára.”

Megjelenik benne a lokalitás;
és a stúdió látogatóinak két fontos, közös jellemzője is, az időhiány és a motivációs problémák.

Az ilyen PR-szöveg formulák nemcsak a megismerésben segítenek, hanem abban is, hogy az olvasó már az első látogatás során azt érezze, a közösség része.

2. Probléma-megoldás fókuszú PR-anyag

A PR-szövegek jelentős része épül fel úgy, hogy kiindul egy problémából, majd a pontosan szerkesztett szöveg el is jut a konkrét megoldásig. Azonban azt is érdemes tudni, hogy ez a forma ütős ötleteket és nagyon precíz kidolgozást igényel! Rengeteg ugyanis az erre a mintára épülő PR-cikk, amelyek sablonosak, és rögtön érződik rajtuk, hogy csak reklámcélú történetek.
Ha mégis ezt a megoldást választod, szintén érdemes inkább történet-alapúan átadni, és valódi, hús-vér vendégekkel meséltetni el, miként jutottak el a problémától a megoldásig.

Tipp a vizuális világhoz:
ha lokális PR-anyagról van szó, semmiképp se maradjanak ki az olyan képek, amelyek egy kicsit az utcaképet is belevonják a látványba. Ennek az a célja, hogy az olvasó / néző felismerje, arra gondoljon, „nahát, erre én is szoktam járni, hogy-hogy nem vettem észre…” Az ismerősség-érzés ugyanis mindig jóleső, biztonsággal és bizalommal tölti el az embert. 

Csak újságokban alkalmazhatók ezek a lokális PR megoldások?

Abszolút nem, sőt! Ha inkább a városod/kerületed online felületén szeretnél megjelenni hasonló cikkel, ugyanúgy megteheted ezt a mintát alkalmazva. Az online megjelenésnél azonban fokozottan figyelj arra, hogy bizonyos lokális keresőszavak /-kifejezések helyet kapjanak a tartalomban, főként a címsorokban és az alcímsorokban, illetve megjelenjenek a képleírásban is.
Például:
„Kalász Lovarda Tolna megye”
„Lovarda Szekszárd mellett”
Kép alatt: „A Szekszárdon élő 8 éves Míra már évek óta visszajár a Kalász lovardába”
Olyan kifejezéseket célszerű választani, amelyre lokálisan rákeresnek az emberek. Nem feltétlenül kell a Google kulcsszó-varázslóját alkalmazni, logikusan gondolkodva, manuálisan is kigyűjthetők ezek a kifejezések.

Mindig jelenjen meg az intézmény típusa, illetve az adott helyszín, amelyen található, vagy ahol jelentősége van!

A lokális marketing és PR nélkülözhetetlen eleme a Google-ben

Mindenképp fontos, hogy jelen legyen a sporthoz köthető vállalkozásod a Google cégem adatbázisában. Ez ugyanis hozzásegít ahhoz, hogy többen találjanak el hozzád, és ők lokalizáció szerint is releváns látogatók legyenek. A lokális vendégek elérése egyszerűbbé válik azzal, hogy a vállalkozás felkerül a Google-térképre is.

A térképes megjelenéshez hozzácsatolhatsz 3D virtuális sétát, amely a térképről azonnal kattintható. Ez a megoldás még nem elterjedt, így ha lokálisan nem egyeduralkodó a vállalkozásod, lehetőséget ad kiemelkedni a versenytársak közül.

A leghatékonyabb lokális marketing- és PR-lehetőségeket a social media kínálja

…Azon belül is kiemelten az Instagram. Itt ugyanis lehetséges a lokalizáció szerinti keresés.
– Nagyon fontos, hogy ne csak a saját sportlétesítményed helyszínét add meg, amikor posztolsz, hanem időnként a tágabbat is, például a várost vagy a városrészt. Így aki lokalizációra keres, azzal szembe jöhet a posztod.

– Ha esetleg észreveszed, hogy mikro-influenszerek is járnak hozzátok – 1500-5000 követős, lokálisan jelentősebb táborral rendelkező felhasználók – számukra akár kedvezményt is felajánlhatsz a posztokért cserébe. Amennyiben a mikroinfluenszer követőinek legalább fele azon a környéken él, ahol a terem/stúdió található, ők mind potenciális vendégek lehetnek.

Maximális eredményt szeretnél elérni, azonnali vendégszám-növekedésre törekszel?

Automatizáld a folyamataidat! Amikor már megtetted a szükséges lokális marketing-lépéseket, és várod, hogy eredményt érj el, érdemes elindulni egy másik vonalon is. Ahelyett, hogy a szervezési-tervezési munkákra és stresszre menne el az időd, automatizáld a bejelentkezési és óraszervezési folyamataidat. A vendégszerzés ugyanúgy egyszerűbbé válik, mint az időpontok és a befizetések kezelése. Ezáltal neked marad időd arra, hogy a valódi küldetéseddel foglalkozz, miközben a rendszer elvégzi helyetted a napi operatív feladatokat. A kapacitásod növekedni fog, amely nemcsak a lokális vevők elérését, hanem megtartását is elősegíti.

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

Szeretném az ingyenes tudásanyagot!

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!