új vendégek
új vendégek

9 ingyenes módszer arra, hogy könnyen megtaláljanak az új vendégek

A vendégszerzés minden mozgásstúdió működésének alapja, de kevés szerencsés kivételtől eltekintve viszonylag keveseknek megy könnyen, főleg a kezdeti időszakban. Ez az időszak pedig ráadásul egybeesik azzal, amikor a legkevésbé vannak meg az anyagi források arra, hogy komolyabb összegeket áldozzon a vezetés a hirdetésekre. Az indulás így meglehetősen döcögős lehet. A vállalkozó pedig igyekszik minden létező ingyenes lehetőséget megragadni, hogy hozzon néhány új vendéget.

Vannak egyáltalán ingyenes lehetőségek?

Szerencsére igen, de meglepő módon nem túl széles körben ismertek. A többség odáig jut, hogy „hirdeti” magát Facebookon vagy Instagramon. Azaz nem is hirdeti, mert fizetni nem szeretne érte, inkább csak fogja magát, létrehoz a vállalkozásának egy profilt, amivel posztol. Majd a saját profiljával is elkezdi ezeket a posztokat megosztani, remélve, hogy beindul a lánc: látják az ismerősei, akik tovább osztják, azok még tovább stb.

Nos, nem azt állítjuk, hogy ez egyáltalán nem működhet. Igazság szerint akár még szerezhetsz is így 1-2 vendéget, mert a közvetlen ismerőseid között is lehet olyan, akit pont érdekel, amit kínálsz. Ez az út viszont jellemzően gyorsan kifut, és már nem fognak újabb megkeresések beesni, így mindenképpen újabb lehetőségek után kell nézni.

Ahogy említettük, vannak olyan módszerek az ügyfélszerzésre, amik nem kerülnek pénzbe, vagy tényleg csak minimális ráfordítást igényelnek. A kezdeteknél ezeket érdemes kihasználni, mert rengeteget spórolhatsz a stúdiódnak, miközben mégis hatékonyan tudod építeni.

Nézzük meg, milyen lehetőségeket aknázhatsz ki!

Google Cégem

Megvan az a jelenség, amikor a böngészőben keresel rá valamilyen termékre, üzlettípusra, és a kereső az első helyen dob fel néhányat a közelben? Nos, ezt a Google Cégem szolgáltatással tudod elérni, aminek a használata tökéletesen ingyenes. A dolgod annyi, hogy regisztrálsz, kitöltöd a cégadatlapot minél informatívabban és vonzóbban. Adj meg kapcsolatfelvételi lehetőségeket, és aktívan válaszolj is a megkeresésekre.

A Google cégem segítségével nagyon könnyen megtalálhatnak a potenciális vendégek. Ha pedig elég informatív a vállalkozásod profilja, fel is tudod kelteni az érdeklődésüket. A térkép megmutatja, hol találnak pontosan, és azt is láthatják, hogyan tehetik fel neked a kérdéseiket. Sőt, véleményt is írhatnak rólad: az idő múlásával, ha jól csinálod, remekül csengő, pozitív véleményeket szedhetsz össze, így bátrabban fognak téged választani a jövőben.

Nem állítjuk, hogy a Google Cégem holnaptól megduplázza a forgalmadat! De nagyon hasznos abból a szempontból, hogy odaterelhet embereket, akik erős vásárlási szándékkal rendelkeznek és maguktól nem találtak volna meg.

Használd a közösségi médiát!

A közösségi médiáról már ejtettünk szót az imént, de nem csak olyan módon tudod hasznát venni. A legtöbb szakmához, területhez kapcsolódóan létrejöttek már tematikus csoportok a Facebookon. Ezekbe belépve olyan közegben találhatod magad, ami tele lehet potenciális érdeklődőkkel a tevékenységed iránt. Ne csak a szűk értelemben vett szakmai csoportokba lépj be, hanem bármilyenbe, ami valamilyen szinten kapcsolódik ahhoz, amit te csinálsz. Így nagyon hamar találhatsz együttműködési lehetőségeket.

Egy egészséges életmóddal foglalkozó csoportból például minden bizonnyal nagyobb sikerrel fogsz mozogni vágyókat halászni a zumbaóráidra. Egy szépségápolás profilú csoportban nagyobb érdeklődés lehet a körmös/szempillás/pedikűrös vállalkozásod iránt. De jó megoldás lehet olyan csoport is, ami kifejezetten vállalkozókat tömörít. Itt is lehet esélyed, ha nem is közvetlenül vendégeket, de akár együttműködő partnereket találni.

Partnerkapcsolatok építése

És ha már a partnerek: mindenféle erőfeszítés nélkül jöhetnek be vendégek másoktól is, amennyiben sikerül gyümölcsöző együttműködéseket találnod. Ehhez arra van szükség, hogy – akár ismerős révén, akár az említett tematikus csoportokban – találj olyan vállalkozókat, akiknek a tevékenysége kapcsolódik a tiedhez, de nem teljesen ugyanaz. Megállapodhattok abban, hogy kölcsönösen ajánljátok egymást az ügyfeleknek, akiknél ez szóba jöhet. Így gyorsan eljuthattok odáig, hogy viszitek egymásnak az ügyfeleket.

A kulcs az, hogy rokon területeken tevékenykedjetek, de ne jelentsetek egymásnak konkurenciát. Egy masszőr és egy személyi edző például szuper párosítás lehet.

Légy azonban óvatos: nem az a cél, hogy a saját szolgáltatásod helyett ajánld a másikét, hanem az, hogy mellette! Ez így leírva evidensnek tűnik, de a példánál maradva, lecsapódhat a vendégnek az ajánlás úgy is, hogy személyi edzés helyett járjon inkább masszázsra. Ezt elkerülendő fontos, hogy edzőként kiemeld: nem helyettesítő megoldást javasoltál, hanem kiegészítőt a te szolgáltatásodhoz.

Ingyenes órák

Vonzóvá teheted a szolgáltatásodat/termékedet úgy is, hogy engeded az érdeklődőknek ingyen kipróbálni. Tarthatsz például egy alkalommal ingyen jógaórát annak, aki szeretné kipróbálni. Ha jó órát tartasz, komoly esélyed van rá, hogy sokan rendszeres látogatók lesznek.

Plusz egy tipp: ezeket az ingyenes ügyfélmágnes lehetőségeket felhasználhatod csalitermékként is listaépítéshez. Az ingyen óráért/mintacsomagért/ismeretanyagért kérj feliratkozást. Így a későbbiekben ez érdeklődőkből összeáll egy szuper lista, akiknek ki tudod küldeni az ajánlataidat. Mivel ez a lista valódi érdeklődésen alapul, igen jó eredményeket érhetsz így el hosszabb távon is.

A rendszeresen megújuló tartalom ereje – blogolás

A tartalommarketing fontosságáról már szinte mindenki hallott, mégis kevesen csinálják jól, és érzik át igazán a lényegét, az előnyeit. A rendszeres blogolás kulcsfontosságú mozzanata a sikeres tartalommarketingnek, így az ügyfélszerzésnek is. Tény, hogy ez nem az a módszer, amivel holnapra több ezer érdeklődőt szedsz össze – a blog inkább a „lassú víz partot mos” elven működik.

Miért is jó blogolni? Mert folyamatosan fenn tudod tartani az érdeklődést, edukálhatod az olvasókat, ezzel igényt teremtve a vásárlásra. Problématudatot ébreszthetsz, és tálcán kínálhatod hozzá a megoldást, ami persze a terméked/szolgáltatásod. Felépíthetsz egy szakértői státuszt, hitelesebbé teheted magadat és a stúdiódat.

És nem mellesleg: organikus elérések. A jól összerakott és rendszeresen frissülő szöveges tartalom segít abban, hogy a Google előre soroljon, ezáltal könnyen megtaláljanak az emberek a böngészőben, bizonyos kulcsszavakra keresve. Ez neked nem kerül semmibe, mégis folyamatosan hozhat vendégeket.

Kihívás indítása

Az emberek imádnak játszani, kihívásokban részt venni, és ezt kihasználhatod marketingcélokra is. Edzőtermet üzemeltetsz? Szuper! Írj ki a közösségi oldaladon, mondjuk, egy 28 napos plank-kihívást, vagy 1 hónapos kockahas-kihívást. Kérj előtte-utána képeket, kommunikálj folyamatosan a résztvevőkkel! Ne ígérj lehetetlent, nem az a lényeg, hogy óriási eredményeket érjenek el az emberek, hanem az, hogy érdeklődjenek, legyenek jelen rendszeresen, kapjanak valami sikerélményt.

A végén pedig lecsaphatod a labdát: ha nem sikerült ennyi idő alatt a várt eredményt hozni, az edzőteremben, személyi edző segíthet abban, hogy hamar elérjék a céljukat, személyre szabott megoldásokkal.

Természetesen a módszer bármilyen profillal működik, a lényeg, hogy a kihívás témája kapcsolódjon a vállalkozásod tevékenységéhez/termékéhez.

Nyereményjátékok

A nyereményjáték nem teljesen ingyenes, hiszen a nyeremény árát bizony fel kell tenned, de azért valljuk be, ez igencsak minimális ráfordítás. Akár a fent említett kihívásos játéknak is lehet győztese, aki nyer például egy 10 alkalmas bérletet az edzőterembe, de a „hívj meg X embert, aki örülne a nyereménynek” megoldás is jól működik, még mindig.

Fontos, hogy tartsd be a közösségi oldalak szabályait, ha ott hirdeted a játékot, azaz ne kérj például direkt megosztást, mert tilos. Nyereményért játszani sokan hajlandóak, így elég sok ember találkozhat a vállalkozásoddal, akik közt nyilván komolyabb érdeklődők is lesznek.

Vendégszerzés ajánlással

Nem véletlenül hagytuk ezt a sor végére: bár tökéletesen ingyenes módja az ügyfélszerzésnek, kezdőként azért ez nem fog menni, idáig el kell jutni. A lényeget valószínűleg magad is le tudod szűrni: az ügyfeleid, vendégeid, vásárlóid egymásnak ajánlják a vállalkozásodat, mert nekik már van veled pozitív tapasztalatuk. Ezért nem megy kezdőként: kell a meglévő felhasználói élmény.

A jó hír, hogy ha magas szinten műveled az ügyfélkezelést, segítőkész vagy, igyekszel minél gyorsabban és hatékonyabban rendelkezésre állni, átgondoltak a folyamataid, illetve jól kommunikálsz, akkor nagyon gyorsan eljuthatsz odáig, hogy ajánljanak egymásnak az emberek. Ha ez a szekér egyszer igazán beindul, akkor jó eséllyel önmagában is elegendő vendéget fog hozni ahhoz, hogy problémamentesen tudj működni – de azért sosem árt, ha van néhány terved tartalékban.

Szerezz vendégeket „ingyen” – próbáld ki a hozzád legjobban álló módszereket!

Ha tetszett az összefoglalónk kérjük oszd meg ismerősöddel, vagy küldd el neki a cikket.

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!