Társadalmi szerepvállalás

Társadalmi szerepvállalás 1×1: jótett, amivel mindenki jól jár

Itt a tavasz és ezzel új, izgalmas lehetőségek nyílnak arra, hogy még többen halljanak rólad, termedről, stúdiódról, iskoládról. Csak egy kis kreativitás kell hozzá, némi lelkesedéssel megfűszerezve. Társadalmi szerepvállalással tevékenyen állhatsz ki egy számodra fontos ügy mellett. Erősítheted vele a közösségedet és akár új érdeklődőket is nyerhetsz vele, ami csak hab a tortán!

Sok cikket írtunk már arról, milyen marketingeszközökkel lehet új embereket lecsábítani óráidra, foglalkozásaidra. Ma viszont egy olyan témát szeretnénk körüljárni, aminek csak a pozitív mellékhatása lesz, hogy több vendégre számíthatsz: a fő célja, hogy szebb hellyé tedd a világot!

Bármilyen idealistán hangzik is, mindannyian törekszünk arra, hogy élhetőbbé tegyük környezetünket vagy segítsünk másoknak a szükségben. Még jobb, ha mindezt csapatban tesszük, mert egységben az erő: annál nagyobb célokat tudsz megvalósítani, minél több lelkes segítőt tudsz toborozni.

Mi a társadalmi szerepvállalás és miért fontos a vállalkozásodban?

Amikor új ügyfeleket, tanítványokat szeretnél bevonzani, először azokat érdemes megszólítani, akik a közeledben élnek. Ők fognak legnagyobb eséllyel eljönni hozzád, hiszen könnyebben beillesztik az óráidat a napirendjükbe, ha nem kell órákat utazgatni a termedbe. A környezetedben élő embereket elérheted offline eszközökkel, pl. szórólapokkal és a neten is könnyen rád találhatnak, ha a helyi online közösségi csoportokban is jelen vagy. De a legjobb mégiscsak az, ha a jó híred megelőz: ha sokan ismernek téged, a termedet, klubodat, iskoládat, mert oszlopos tagjai vagytok a közösségnek. Így az emberek egymásnak fogják ajánlani a termedet, és az ajánlás még mindig a legjobb reklám!

Azon túl, hogy mondjuk bemutatót vagy ingyenes órát tartasz a helyi parkban vagy iskolákban, kerületi/városi rendezvényeken, érdemes kicsit nemesebb cselekedetekben is gondolkodni. A tavasz pedig különösen alkalmas erre, mert ilyenkor az emberekben buzog az energia, a tenniakarás és az időjárás is alkalmas egy kis közösségi aktivitásra.

A társadalmi felelősségvállalási vagy vállalati kifejezéssel élve CSR (Corporate Social Responsibility) akciók lényege, hogy vállalkozóként valami olyat teszel önzetlenül, ami az egész közösségnek hasznos. A tavaszi időszakra nem is nehéz ilyen programokat kitalálni, íme néhány kézenfekvő ötlet:

  • szervezhetsz például szemétszedést,
  • óvodákban, iskolákban a bel- vagy kültér szépítését, pl. kerítésfelújítás, festés, dekorálás, faültetés,
  • kitakaríthatjátok a helyi játszóteret, parkot,
  • önkénteskedhettek egy közeli állatmenhelyen (kutyasétáltatás, tereprendezés, takarítás),
  • gyűjthettek adományokat rászoruló családoknak, otthontalan embereknek,
  • vagy segíthetitek az őket ellátó szervezetek munkáját.

Kutass egy kicsit, nézz körül a környezetedben, hol lehet szükség valamilyen segítségre, amit egy CSR akció keretében te is meg tudsz szervezni.

Egy kis inspiráció: ezen a weboldalon (-> CSR Platform) ugyan cégeknek ajánlják nonprofit szervezetek programjait, kooperációs lehetőségeket, de akár kisvállalkozóként is meríthetsz innen szuper ötleteket vagy együttműködhetsz valamelyik szervezettel. 🙂 

Miért jó NEKED a társadalmi szerepvállalás?

Egy ilyen esemény tökéletes lehetőség, hogy új emberekkel ismerkedjetek meg, de csapatépítésnek sem utolsó: hihetetlen ereje van annak, hogy közösen tesztek valami hasznosat! Közben pedig mozogtok, alkottok, kapcsolatokat építetek és lelkileg is feltöltődtök.

És az a bizonyos hab a tortán:

Mindenképp széles körben hirdesd meg a rendezvényt. Hívj meg minél több embert, de ne csak a vendégkörödet, csapatodat, hanem olyanokat is, akik nem járnak az óráidra.

Az ilyen közösségi akciók gyakran bekerülnek a helyi újságokba, hírekbe, esetleg tévéadásokba. Sokszor posztolják a kerület/város online platformjain vagy a helyi csoportokban is, és persze neked is bőven adnak témát a Facebook és egyéb felületeidre. A pozitív hírverés bevonzhat hozzád új vendégeket, ügyfeleket, mert szimpatikus leszel, megmutatja az emberi oldaladat. De ha „csak” sok helyit megmozgatsz egy jó ügy érdekében, már nyertél!

Hogyan csináld a CSR akciókat?

1)   Az első és legfontosabb, hogy soha ne legyen öncélú: ne azért csináld, hogy magadat reklámozd! Mindig a jótékonyság legyen az első szempont, mindenekelőtt segíteni akarj és csak ezután gondolj arra, hogy milyen jó kis reklámértéke lehet a társadalmi szerepvállalásnak.

2)   Mindig olyan ügy mellett állj ki, amit magánemberként is abszolút támogatsz.

3)   Kereshetsz olyan tevékenységet, ami passzol a saját profilodhoz. Ha például funkcionális tréner vagy, jó ötlet lehet kitakarítani egy szabadtéri edzőparkot, ha gyerekeket tanítasz, akkor irány egy iskola vagy óvoda játszótere. Ha edző vagy, esetleg kutyás oktatással foglalkozol, akkor jó ötlet lehet egy kutyás futós-sétáltatós program, amivel magatokat és a menhely ebeit is kellemesen lefárasztjátok.

4)   Megvan a tuti ötlet? Akkor az első lépésed az legyen, hogy egyeztess az érintettekkel és kérj engedélyt, ha szükséges. Ne állj neki csak úgy kerítést festeni vagy játszóteret burkolni, hiszen könnyen lehet, hogy a jótékonysági törekvéseidet rongálásnak minősítik az „illetékesek”.

Még egy szemétszedés előtt is érdemes utánajárni, hogy kinek a tulajdonában van az adott terület, és kell-e ahhoz valamilyen jóváhagyás, hogy ti ott takarítsatok.
Azért is érdemes felvenni a kapcsolatot az illetékesekkel, mert lehet, hogy ők is tudnak segíteni, például az esemény meghirdetésében, eszközökben vagy ők is toboroznak résztvevőket.

5)   Gondoskodj a megfelelő eszközökről. Gondold át és szervezd meg az akcióval járó egyéb teendőket is, pl. egy felujítás koszolós, utána takarítsatok fel. Vagy el kell szállítani az összeszedett szemetet egy hulladékudvarba. 

6)   Nem jellemző, de előfordulhat, hogy a visszajelzések alapján nagy tömegre számítasz. Ez esetben nézz utána a tömegrendezvény szabályainak: bizonyos létszám fölött erősen ajánlott, illetve akár törvényileg is kötelező, hogy legyenek hozzáférhető mosdók, elsősegélynyújtó személyzet. Akár menekülési tervet is kérhetnek tőled a hatóságok, ha sok ember gyűlik össze egy viszonylag kis helyen.

7)   Ha nagyban játszol: akár meghívhatod a helyi vagy online sajtó, tévé képviselőit is, hogy beszámolhassanak az akcióról. Így sokkal több emberhez juthat el a jótékonyság híre, és talán más közösségek is kedvet kapnak hasonló aktivitásokhoz.

8)   A közösségi megmozdulás alkalmat adhat arra, hogy egy kicsit megmutasd magad, a szakértelmedet. A program közben / végén akár tarthatsz egy rövid bemutatót is, ha belefér az akció kereteibe, és nem érződik erőltetettnek.

9)   A rendezvény végén adhatsz a résztvevőknek egy jelképes oklevelet, amivel megköszönöd a részvételt. Vagy begyűjtheted az email címüket és meghívhatod őket a termedbe, klubodba, iskoládba vagy küldhetsz nekik kedvezménykupont az óráidra, szintén köszönetképp.

Együtt könnyebb!

Minél nagyobb a rendezvény, annál nehezebb egyedül megszervezni, ezért akár össze is állhatsz más klubokkal, termekkel, stúdiókkal. De bevonhatsz szponzorokat is, a sarki kisbolttól kezdve a nagy barkácsáruházig, akik mondjuk a festéket biztosítják.

Minél nagyobb léptékben gondolkodsz társadalmi szerepvállalás terén, annál több embert tudsz aktivizálni és annál több segítséget tudtok adni a közösségnek!

Sok sikert kívánunk a CSR programjaidhoz!

Frame

Szeretnéd könnyebben elérni a vendégeidet, tanítványaidat? Akár egy jó ügy érdekében toboroznád össze őket, de nincs rendben az adatbázisod? Mi tudunk segíteni a Motibro-val, hogy egy rendezett, naprakész listából dolgozhass:

Ismerd meg élőben!

Ingyenes demó

Egy rövid bemutató többet mond ezer leírásnál. Ha szeretnéd működés közben látni a Motibrót, kérj ingyenes konzultációt most!

Nyíl

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!