Alig várod, hogy újra kinyithasd mozgásstúdiódat, edzőtermedet, klubodat. Még ha valamilyen formában tarthatsz is órákat, a vendégeid, tanítványaid egy (akár jelentős) részével jelenleg nincs rendszeres kapcsolatod. Nem tudod hogy vannak, várják-e már a nyitást, jönnének-e hozzád újra mozogni, amint lehetőség lesz rá? Derítsd ki egyszerűen!

Bár a dátum bizonytalan, mégis érdemes előkészíteni a terepet a nyitásra. Vedd fel velük a kapcsolatot, mérd fel az igényeiket, lelkesítsd őket! Érezzék, hogy fontosak neked, érezzék, hogy tárt karokkal várod vissza őket.

 

Könnyen bevethető online eszközök a felméréshez:

 

1) Szavazás a FB csoportodban

  • Indíthatsz kérdéssorozatot, akár kampányszerűen, pl. 1 hétig minden nap 1 kérdést teszel fel, és megadod a lehetséges válaszokat.
  • Előnye, hogy minden csoporttaghoz eljut, és gyorsan megválaszolható.
  • Plusz rögtön látod, hogy kik és milyen választ adtak.

2) Felmérő posztok a FB oldaladon

  • A FB oldalon nem lehet klasszikus szavazást létrehozni, de sima posztokkal is felmérheted az aktivitást és az igényeket.
  • Akár egy kérdésfeltevéssel, és a válaszokat reakciójelekhez kötöd (a nevető fej=ez a válasz, a szív=az a válasz, stb.).
  • Ha pedig fel szeretnéd rázni a vendégeidet, tanítványaidat, akkor egy nyitott kérdéssel kikérheted a véleményüket, felmérheted a hangulatukat a kommentekben adott szabad válaszokból.

3) Kérdőív egyszerűen: Google forms

  • Ingyenes, egyszerű űrlapokat készíthetsz a Google forms-szal. Ezeket az e-mail listádra is elküldheted.
  • Személyre szabott kérdőíveket is készthetsz, ha amúgy is csoportosítod a vendégeidet, tanítványaidat, pl. óratípus vagy tudásszint szerint.
  • Mindez sokkal egyszerűbb MotiBro-ban, mert a beépített e-mail küldő automatikusan csoportosítja neked az óráidon résztvevőket óratípus/csoport/tanfolyam és aktivitás szerint.

4) Kérdőív bot: Chat Forms

  • A szintén ingyenes Chat Forms segítségével a Google Form űrlapodból egy szuper chat botot készíthetsz. Ezt megoszthatod e-mailben, a közösségi felületeiden, üzenetküldődben.
  • Ezen a linken ki is próbálhatod az egyik teszt „megrendelés” botjukat, amiben listából választós és szabadszavas válaszlehetőségeket is használnak. Bár angolul van, de egyszerű: nem kell megadnod valós válaszokat, csak írj be valamit vagy válassz az opciók közül, és már dobja is a következő kérdést.

Nézd meg ezt is:
Edzők társadalmi szerepvállalási lehetőségei

Tippek a hatékony kérdőívezéshez:

Ez a cikk egy szuper iránytű a jól összerakott kérdőívhez, mert felsorolja, mi mindent lehet elrontani egy ilyen felmérésnél. Innen szemezgettünk pár dolgot, amikre érdemes odafigyelni:

  1. Egyszerű, egyértelmű, nyitott kérdéseket tegyél fel.
  2. Lehetőleg ne feltételes módban kérdezz, és ne általános témákban, legyél minél konkrétabb . Pl. Lenne kedved majd újra járni a terembe? helyett: Már az újranyitás első hetében lejössz edzeni? Válaszok: Igen, Nem, Még nem tudom
  3. Ne legyen 1 pontban több kérdés, azaz ömlesztett kérdés, mert nem fogod tudni melyik kérdésre adták a választ.
  4. Ne tégy fel befolyásoló kérdéseket, amelyben sugalmazod a „jó” választ. Az érzelmi manipuláció csak torzítani fogja az eredményt, nem fogsz valós eredményeket kapni a vendégeid gondolatairól.
  5. Az adható válaszok között legyen Egyéb vagy szabadszavas kategória is, ha a konkrét válaszok közül valószínűleg nem mindenki tudja kiválasztani a neki megfelelőt. Vagy nem feltétlenül akar rá válaszolni.
  6. Ha több opció is igaz lehet a válaszadóknál, akkor engedjük, hogy több lehetőséget jelöljenek be.
  7. A válaszok legyenek tömörek, egyértelműek. Túl hosszú vagy sok választási lehetőség elbizonytalaníthatja a válaszadót, vagy türelmét vesztheti.

Miután beérkeztek a válaszok, értékeld ki őket. Gyűjtsd össze azokat, akik ugyanazokat a válaszokat adták 1-1 kérdésre, és belőlük alkoss csoportokat:

  • A nagyon óvatosaknak küldhetsz külön tájékoztatót arról, milyen óvintézkedéseket fogsz alkalmazni az újranyitás után. Nekik ajánlhatod a kis csoportos vagy magánórákat is egy nyitási ajánlattal megspékelve.
  • A kevésbé lelkeseknek vagy bizonytalankodóknak küldhetsz induló bérletajánlatot, mondjuk hosszabb lejárattal, hogy fokozatosan szoktasd vissza őket.
  • A lelkeseket jutalmazhatod a sok alkalmas bérlethez járó extra alkalmakkal.

Nézd meg ezt is:
7 kérdés+felelet: bizonytalanságtól a jól szervezett online órákig

Aktivizálj: készüljetek fel kihívásokkal, játékkal

Hogy aktivizáld a vendégeidet, tanítványaidat, játszd ki a Challange, azaz Kihívás kártyát. Indíts egy olyan közösségépítő folyamatot, ami a nyitásig tart (bármikor is legyen az), és lendületet ad a megfáradt lelkeknek. Tűzzetek ki valamilyen közös célt, pl. „Minden nap eggyel több XY gyakorlat a nyitásig, nézzük, mennyi lesz a vége!”.

Akár valamilyen játékot is indíthatsz a kihívás mellett. Például aki a nyitáskor elsőként jelentkezik be helyszíni órára, az kap egy X alkalmas bérletet a terembe. Vagy a leggyorsabb 10 vendéged, akik elsőként jelentkeznek majd be újra helyszíni órára, 1-1 bónusz alkalmat kapnak a bérletükre.

Bármilyen egyszerű játék jó, ami mozgósítja a vendégeidet, tanítványaidat.

Legyen olyan közös napi vagy heti élményetek, amit bár még nem személyesen éltek át, de újra összeköti a közösséget, és felerősíti a vágyat a visszatérésre.

Szeretnénk már újra ott tartani, ahol tavaly májusban, hogy ha fokozatosan is, de visszatérhetnek a normál hétköznapok. Hátha bevonzzuk: az újranyitásról szóló tavalyi összefoglalónkat is érdemes elolvasnod, mert most is ugyanannyira aktuális, és segíthet felkészülni, hogy minden flottul menjen a restartnál.

Már olvastad a cikket? Szeretnéd élőben is látni, hogyan könnyítheti meg neked is a visszatérést a MotiBro? Akkor kattints, és kérd az ingyenes online bemutatót, ahol a kérdéseidet is felteheted:

Hozzászólások
Send this to a friend