online óratartás jógával

7 kérdés+felelet: bizonytalanságtól a jól szervezett online órákig

Bizonytalanság. Nem tudjuk, meddig tart, mikor állhatnak vissza a megszokott hétköznapok. A kényszerű bezártság ugyan mindenkire hatással van, viszont a home office-ban dolgozóknak legalább a megélhetésük és egészségük miatt nem (vagy kevésbé) kell aggódniuk.

De mit tehetsz te, aki olyan szolgáltatást nyújtasz, ami alapvetően személyes kontaktussal jár. Amelynek szerves része a fizikai jelenlét, a személyes koordináció, a közösségi élmény. Kinyitni a termet, stúdiót, iskolát, házhoz járni vagy csoportos órákat tartani – még ha szigorú korlátozások mellett is – nagyon rizikós. Persze érthető, hogy mindenki próbál talpon maradni, és tenni valamit a csőd ellen. Van azonban felelős megoldás az edzések, órák, foglalkozások megtartására: az online óratartás.

De korántsem mindegy, hogyan csinálod! A cél, hogy napi szélmalomharc helyett jól szervezett, stabil bevételeket hozó, önműködő rendszered legyen, ami akár hosszabb távon is fenntartható. Összeszedtük a leggyakoribb kérdéseket, amik az elmúlt hetekben felmerültek azokban, akik a megoldást kutatva eljutottak hozzánk.

1) Nem ciki pénzt kérni az online órákért?

Ez az egyik alapvető kérdés, ami sokatokat aggaszt, hiszen most a csapból is az ingyenes online tartalmak folynak. Csakhogy az ingyen videókból nulla bevételed lesz, az pedig egy kicsit sem segít áthidalni a következő hónapok nehézségeit.

Gondolj csak bele: ha a helyszíni óráidért pénzt kérsz, akkor miért lenne ördögtől való az online óráidért is pénzt kérned? Nem teszed bele ugyanazt a szaktudást? Nem nyújtod ugyanazt az odafigyelést? Nem áldozod rá az idődet az órák megtervezésére, megtartására? Dehogynem!

A szakmád a szenvedélyed, de a munkád, a jövedelemforrásod is egyben. Ezt mindig tartsd szem előtt, ha kétségeid támadnának a fizetős online órákkal kapcsolatban. A meglévő vendégeid, tanítványaid, pácienseid nagy része ragaszkodni fog hozzád. Azért jártak eddig is hozzád, mert azt kapják, amit keresnek. Mert értékelik a szakmai hozzáértésedet, mert szeretik az óráid hangulatát, a személyes vagy csoportos élményt, a stílusodat. Mert nálad fejlődnek úgy, ahogy szeretnének. És ezért továbbra is hajlandóak lesznek fizetni!

2) Mennyit kérhetek az online órákért?

Gondold át, hogy milyen órákat, foglalkozásokat tudsz online, élőben, akár alternatív módon, otthoni eszközökkel, változatlan szakmai minőségben megtartani, és ezekhez alakíts ki a helyszíni árakhoz képest kedvezőbb online árstruktúrát. Legyenek órajegyek a még hezitálóknak, kipróbálóknak, vagy rendszertelenül részt vevőknek. Legyenek több alkalmas és akár korlátlan bérletopciók az elkötelezetteknek, akik nem akarnak minden alkalommal a jegyvásárlással foglalkozni.

A partnereink gyakorlatából kiindulva elég széles sávon mozognak az árak, de átlagosan 30-60%-kal alacsonyabbak az online áraik. Sok mindentől függ a díjazás kialakítása: milyen típusú a szolgáltatás, mennyire speciális, széles körben elérhető óratípus (nagy a konkurencia), egyéni, kis vagy nagy csoportos foglalkozás.

Ha eddig csak egyéni foglalkozásokat tartottál, itt a remek alkalom, hogy csoportos órákat is beiktass a repertoárba! Értelemszerűen a csoportos órákat olcsóbban tudod kínálni, ezért több új tanítványt tudsz bevonzani rájuk. Plusz azok is „eljuthatnak” hozzád, akiknek az egyéni helyszíni foglalkozások ára megterhelő volt, vagy a távolság jelentett akadályt.

Több olyan partnerünk is van, akik most online bővítik a szolgáltatásaik körét, mert rájöttek, hogy az online óratartás tengernyi új lehetőséget rejt magában. Az egyik legnagyobb előnye, hogy eltűnnek a földrajzi korlátok.

Még olyan ügyfelünk is van, aki amúgy úszást oktat gyerekeknek, mégis áttért az online óratartásra. Víz nélküli, alternatív órákat – pl. gyerektornát – tart, edző kollégája pedig funkcionális edzést felnőtteknek. 🙂

Te is lásd a pozitív oldalát: akár országosan bővítheted az ügyfélkörödet, és a járvány lecsengése után is folytathatod az online óráidat a helyszíniek mellett.

3) Miért nem elég, ha a közösségi oldalakon „élőzöm”, meg csoportozom?

Az tagadhatatlan, hogy a közösségi oldalaidnak, csoportjaidnak kiemelt szerep jut ebben az időszakban. Fontos, hogy folyamatosan kommunikálj, hogy kapcsolatban maradj a tanítványaiddal, vendégeiddel. Online órák terén azonban az élőzésnek vannak hátulütői, amiket érdemes mérlegelni.

Egyrészt csak kommentek révén kerülsz kapcsolatba a résztvevőkkel, nem hallod és nem is látod őket. Azaz óra közben nincs igazi interakció, ami az egyik kulcsa a hatékony online óráknak. Nem tudod javítani a gyakorlatokat, nem tudod instruálni a megfelelő feladatvégzést. És a valódi közösségi élmény sincs meg ebben a formában, hiszen a többiek sem látják egymást, nem tudnak beszélgetni óra előtt-után.

via Gfycat

Sorry Mark, de ez az igazság…

Másodsorban koordinálnod kell a bejelentkezéseket. Mit teszel? Meghirdeted az órákat minden időpontra az ottani foglalási lehetőséggel? Vagy minden óra előtt újabb posztot teszel ki, és kommentben vagy privát üzenetben jelentkezhetnek? Ha zárt csoportban tartod az élőket, csak azokat engedheted be, akik már kifizették az órát, különben fuccs a bevételeidnek.

A legnehezebb az órajegyek, bérletek árának begyűjtése és adminisztrációja. Ehhez folyamatosan figyelni kell az átutalásokat, és vezetned kell, hogy ki milyen jegyet, bérletet fizetett, az meddig érvényes. Ez rengeteg adminisztrációs terhet ró rád, akár napi több órád is rámehet. Van még egy veszély: aki már bent van a csoportban, azt nem lesz szíved kitenni akkor sem, ha legközelebb nem fizet.

4) Mi a helyzet a szolgáltatókat gyűjtő weboldalakkal, ahol az online órákat is megtarthatom?

A legtöbb ilyen online oktatói / edzői piactér inkább videótárként működik, azaz ezeken sem tudod interaktívan megtartani az edzéseket, foglalkozásokat. De még ha van is mód „beépített” videókonferencia szolgáltatás révén megtartani az órákat, a legnagyobb hátrány, hogy az nem a te külön bejáratú oldalad! Rajtad kívül számos oktató, szolgáltató jelen van ezeken a weblapokon, és könnyedén elszipkázhatják a vendégeidet, amire a jelenlegi helyzetben pláne nincs szükséged.

5) Akkor mégis mit használjak az online órákhoz?

Használj videókonferencia alkalmazást! Így élőben és interaktívan tarthatod meg az óráidat.

Mi a zoom-mal kötöttük össze a MotiBro-t. Azért esett rá a választás, mert technikailag az egyik legjobb jelenleg. Mert akár zenés órákhoz is remekül működik. Mert egyéni foglalkozástól a nagy létszámú csoportos edzésekig bármit megvalósíthatsz vele. Mert fontos volt, hogy elérhető árú külső videókonferencia-szolgáltatót találjunk nektek. És mert megvoltak a gyors összekötéshez szükséges feltételek, hogy mielőbb elkezdhessétek az online óratartást.

Mit is jelent az összekötés? Azt, hogy létrehozhatod a MotiBro-ban az online órarendedet, és a foglalkozások jelenléti ívéről indíthatod a videókonferenciát, vagyis az online órádat. A vendégeid a rendszerben jelentkezhetnek be, és ott is tudnak csatlakozni az óráidhoz, azaz nem kell linkeket küldözgetned az órák előtt.

Tartottál már interaktív órát bármely videókonferencia alkalmazással?

6) Hogyan gyűjtsem be egyszerűen a bérletek, jegyek árát?

Automatizáld a bérletvásárlást és a számlázást!

Ha nem akarsz sokáig az utalásokkal vesződni, akkor szükséged lesz egy olyan felületre, ahol a vendégek, tanítványok bankkártyával megvásárolhatják a jegyeket, bérleteket. Majd ezeket a rendszer azonnal el is tárolja, vagyis neked nem kell állandóan vizslatnod, ki-mikor-mit utalt. Ezt mi a Barion fizetési kapuja segítségével oldottuk meg a MotiBro-ban.

A számlázásról is le van a gond, hála a számlázási integrációnak, amihez csak egy baráti havi díjú Billingo előfizetésre van szükséged. Így minden bérlet- és jegyvásárlás után automatikusan elküldi a rendszer az e-számlát a vendégnek.

Sőt, nem neked kell követned a bérletek, jegyek, havi díjak érvényességét, és a felhasználható alkalmak számát, mert az óraszervező szoftver ezt is megoldja helyetted.

7) Hogyan koordináljam a bejelentkezéseket?

A legjobb, ha a tanítványaid, ügyfeleid a saját felhasználói fiókjukban intézhetik a bérletvásárlás mellett az órákra való bejelentkezést is. Bizony, nem elég, ha a bankkártyás fizetést lehetővé teszed. Arra kell törekedned, hogy ők a lehető legkönnyebben fizethessenek, hiper gyorsan jelentkezhessenek órára, és ugyanezen a felületen csatlakozhassanak az élő órádhoz. Ne kelljen felesleges köröket futniuk különböző weboldalakon.

És persze ne neked kelljen felügyelni, ki jelentkezhet be vagy ki nem. Te csak ellenőrizd óra előtt, hogy hány bejelentkező van, és készülj az órádra.

Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy csak az jelentkezhessen be, akinek van érvényes befizetése. Talán ezt a legmacerásabb manuálisan követni, épp ezért ideg- és időmentő, ha a teljes folyamatot automatizálni tudod a bérletvásárlástól a bejelentkezéseken át az online óra megtartásáig.

Bár nem tudhatjuk, mikor térhetünk vissza a normál kerékvágásba, a jó hír, hogy te is folytathatod az oktatást, a foglalkozásokat élőben, interaktívan, 100% online szervezéssel, automatizáltan. Így nem függ a megélhetésed a járvány időtartamától, és akár pár napon belül el is indulhatnak az online óráid.

Még az is erősen esélyes, hogy annyira megszereted a rendszert a bérletkezeléssel, bejelentkezéssel, statisztikákkal együtt, hogy a helyszíni óráid szervezéséhez is használod majd. És az online közönségedet sem kell cserben hagynod a jövőben. 🙂

Érdekel, hogyan működik az online óraszervezés A-tól Z-ig? Akkor kattints, és nézd meg élőben mielőbb:

Ismerd meg élőben!

Ingyenes demó

Egy rövid bemutató többet mond ezer leírásnál. Ha szeretnéd működés közben látni a Motibrót, kérj ingyenes konzultációt most!

Nyíl

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!