De miről írjak?

A közösségi oldalak használata marketingcélokra ma már alap – ha nem vagy ezeken jelen, gyakorlatilag nem is létezel. Nem elég azonban egyszerűen csak ott lenni. Aktivitásra is szükség van, ellenkező esetben nem igazán fognak veled találkozni a követők, így szintén feledésbe merülhet a vállalkozásod. Sokaknak ugyanakkor nehézséget okoz ez az állandó jelenlét: mégis miről lehet ennyit posztolgatni?

Miért kell ennyi bejegyzést írni?

A legtöbb közösségi média felület úgy működik, hogy azokat az oldalakat jeleníti meg a követők hírfolyamában, ami valóban érdeklődést vált ki belőlük, azaz megnézik, elolvassák, rákattintanak. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, szükség van a folyamatos posztolásra, ellenkező esetben nem lesz mit olvasniuk, maga az oldal is inaktív lesz. Így, ha néha kiraksz egy posztot, a többség azt már nem is igazán fogja látni, ennek tehát nem sok értelme van.

A gyakori posztolásra azért van szükség, hogy aktív legyen az oldalad, és a követőknek is legyen mit olvasni, fenntartsd az érdeklődésüket. Utóbbiból világosan következik, hogy az sem mindegy, mit posztolsz, hiszen érdekesnek, figyelemfelkeltőnek kell lennie. Nem jó taktika, a „mindegy, csak legyen valami”. Az unalmas, semmitmondó szövegeket senki nem fog olvasgatni, mindenki csak átgörget majd rajta. Ennél többet kell nyújtanod.

Képek a bejegyzésekben

Fontos, hogy tudd, egy ideális poszt nem csak szövegből áll. Az emberek vizuális lények, a fotón fog megakadni a tekintetük, és az fogja őket arra motiválni, hogy olvassanak is. Próbáld csak ki saját magadon: ha görgeted például Facebookon a hírfolyamodat, biztos, hogy nem fogsz megállni egy olyan posztnál, ami csak szöveg. Ellenben olyannál, ahol érdekes számodra a kép, igen. Nos, pont így működnek a Te követőid is.

Ezek alapján, a szöveghez megfogalmazásához hasonlóan, a képet is nagy körültekintéssel érdemes kiválasztani. Ne csak legyen valamilyen, hanem legyen jó, ütős. Nem feltétlenül muszáj pont annak lennie rajta, amiről a szöveg szól. Lehet valamilyen vicces mém, ami lazán kapcsolódik, kiscicás illusztráció, bármi, ami figyelemfelkeltő, és ha nagyon akarod, köthető a poszt témájához. Nem illusztrálnod kell, csak megragadni a figyelmet!

Legyen terved!

Ahhoz, hogy ne ülj napi szinten a billentyűzet fölött 1 órát azon gondolkodva, hogy vajon miről is kéne ma írni, szükséged lesz némi előre tervezésre. Nem kell 1 hónapra előre pontosan kitalálnod, hogy miről posztolj – már csak azért sem, mert az esetleges híreket, aktualitásokat úgysem látod előre –, elég annyi, hogy készítesz egy vázlatot témakörökkel, amik érdekesek lehetnek a célközönségednek.

Ha például edzőteremről beszélünk, akkor bármi szóba jöhet, ami a mozgással, egészséges életmóddal kapcsolatos. Jó, ha a témák változatosak, tehát nem minden nap arról írsz, hogyan kell egy kondigépet helyesen használni. Sokkal jobban jársz ha beosztod akár forgószínpad-szerűen a témákat.

Hozunk egy példát egy heti adag social media poszt tervéhez:

  • Hétfő: egy kiváló gyakorlat a hasi zsírpárnák ellen – ez mehet akár minden hétfőn, ha elfogytak a hasas gyakorlatok, jöhet valamilyen másik testtáj.
  • Kedd: rakj ki valamilyen videós tartalmat otthoni gyors edzésről, valamilyen hatékony mozgásról, bármiről, ami kapcsolódik.
  • Szerda: valamilyen sporttal kapcsolatos hír, aktualitás, ami érdekes lehet bárki számára.
  • Csütörtök: egy hiba, amit az emberek edzés közben elkövetnek. Ez is lehet sorozat, bármilyen hiba belefér, például rossz cipőben fut, nem jól végzi a gyakorlatokat, nem jól táplálkozik a mozgás mellé stb.
  • Péntek: tudtad-e, hogy… és itt jöhet valamilyen mozgással, egészséges életmóddal kapcsolatos érdekesség. Például, hogy X gyakorlat 5 perc alatt hány kalóriát éget el, mikor a leghatékonyabb az edzés, edzőtermi protokoll…
  • Szombat: hétvégén vedd lazára a figurát, jöhet valamilyen vicces mém, videó.
  • Vasárnap: egy igazán finom, de egészséges és nem hizlaló étel receptje – ez is szuper téma akár hétről hétre.

Fontos, hogy a videókhoz is legyen kísérőszöveg, ne csak magukban álljanak! Mindenhová kell kép, a szöveg pedig lehetőleg legyen frappáns, figyelemfelkeltő. Ha már van egy ilyen vázad, sok posztot el tudsz készíteni előre és időzíteni, nem kell minden nap foglalkoznod vele – érdemes élni ezzel a lehetőséggel, ha nem éppen a szíved csücske a posztolgatás.

A vázat nem muszáj szentírásként kezelni, ezt vedd úgy, mint egy mankót! Ha éppen megszáll az ihlet, és van jobb ötleted az előre felvázolt koreográfiánál, posztolj bátran arról, nem kötelező a menetrendet követni.

Legyenek extrák!

Amit az előzőekben vázoltunk, az az alap. Ha van valamilyen akció éppen a teremben, akkor azt nyugodtan posztold ki ezeken felül, de azt is megteheted, hogy a heti aktuális hír helyére teszed, ha éppen úgy jön ki a lépés. Ha szembejön veled bármilyen vicces fotó, szöveg, vagy akármi, ami úgy érzed, érdekelheti a követőidet, ne habozz soron kívül is posztolni!

Korábbi cikkekben már említettük a gamifikáció népszerűségét: az emberek szeretnek játszani, adj nekik rá lehetőséget! Legyenek X napos kihívások, nyereményjátékok! Ezek hihetetlenül meg tudják mozgatni a közösségi médiában jelenlévő követőket!

Használd a Live-ot!

Mindenhol van már lehetőség élőben bejelentkezni, és így videós tartalmat készíteni. Nagyon biztatnánk arra, hogy élj ezzel a lehetőséggel, bár tudjuk, legtöbben frászt kapnak a gondolattól, hogy videóban szerepeljenek.

Érdemes azonban elgondolkodnod azon, hogy mennyivel többet el tudsz mondani akár egy 1-2 perces felvételen is, mint néhány sorban és pár fotóval! Nem muszáj magadat venned, körbejárhatod az edzőtermet, megmutathatod a termeket, a gépeket, bemutathatsz pár edzőt, betekintést adhatsz néhány csoportos órába – persze csak a jelenlévők beleegyezésével. De ha vannak videós ambícióid, nyugodtan készíthetsz egyéb tartalmakat akár gyakorlatokról, a gépek helyes használatáról stb.

Az emberek zöme imádja a videós tartalmakat, sokan szívesebben néznek meg egy videót, minthogy elolvasnának egy cikket, ezért mindenképpen érdemes ezzel megbarátkoznod.

Hogyan gyűjthetsz témaötleteket?

Persze még a leggondosabb előkészületek mellett is előfordulhat, hogy egyszerűen nincs konkrét témaötleted. A kérdéskör ott van a vázlatban, de valahogy mégsem tudod, miről is kéne szólnia a posztnak pontosan.

Nos, szerencsére az internet nagy, és nem csak Magyarországból áll! Kövess szakmai oldalakat, akár külföldről, olvasgass egészséges életmóddal foglalkozó online magazinokat, így folyamatosan jöhetnek veled szembe olyasmik, amik felkeltik a figyelmedet, és úgy érzed, jó alapok lehetnének egy poszthoz.

Tudd, hogy egyáltalán nem gáz olykor külföldi forrásokból puskázni: nézd csak meg nyugodtan, mit posztolnak más országokban az edzőtermek, és meríts ihletet belőlük! Közvetlen konkurenciát biztosan nem jelentetek egymásnak, hiszen teljesen más országban vagytok. Így nem lesz kínos, hogy hasonló a tartalom – valószínűleg amúgy sincs túl nagy átfedés a követőitek között.

Apropó konkurencia: kövesd be a valós konkurenciát is, de más okból. Itt már ugyanis figyelned kell rá, hogy véletlenül se rakd ki ugyanazt, amit ők. Legyél egy kicsit más, több, jobb! Tanulmányozd a social media felületeiket, a posztjaikat, nézd meg, neked mi nem tetszik rajta, min lehetne javítani. És igen, azt is nézd meg, mit csinálnak ők jobban, mint Te. Ha van ilyesmi, érdemes lehet ellesni a stratégiát.

Ugyanaz a téma, más szemszögből

Ha még mindig kifogyóban vagy a témákból, néhány trükkel tudsz magadnak gyártani még párat. Fordítsd meg a nézőpontot! Ha például írtál arról, hogyan kell helyesen csinálni a fekvőtámaszt, írhatsz egy posztot arról is, hogy jellemzően mit szoktak az emberek ezen elrontani. Írtál arról, hogyan használják X kondigépet, írhatsz egy vicces posztot arról, amikor egyszer valaki teljesen rosszul értelmezte és használta. Vigyázz, hogy ezeknél véletlenül se legyél bántó, nem cél bénának beállítani a vendégeket!

Érdekes tények mellett fókuszálhatsz nagy tévhitekre is, amiket eloszlathatsz, megoszthatsz jónak gondolt, de hibás étrendeket, ételötleteket, írhatsz kiegészítő szolgáltatásokról, mint a szauna, masszázs, és ezeknél is felhozhatod a hibás gyakorlatokat.

Egy dolgot többféleképpen járhatsz körbe, ezért több poszt is születhet ugyanabból. Arra érdemes ugyanakkor figyelni, hogy lehetőleg ezeket ne egymás után tedd ki, teljen el több idő két hasonló téma között, hogy az előző picit feledésbe merüljön!

Légy interaktív!

Még egy apróság: nagyon szimpatikus tud lenni, ha nem csak teleszórod a közösségi médiát posztokkal, hanem kommunikálsz is a követőkkel, válaszolgatsz kommentekre, ténylegesen jelen vagy. Ez egy kicsit személyesebb, bensőségesebb kapcsolat illúzióját kelti számukra, így szívesen maradnak továbbra is aktívak az oldaladon – és a teremben is, természetesen.

Csináld tudatosan!

Vésd be magadnak: a jó social media jelenlét kulcsa a tervezés! Felejtsd el az ad hoc posztokat, felejtsd el a hullámzó aktivitást! Legyél rendszeres, tervezd meg, mikor mit posztolsz, készíts magadnak egy mankót, ami megkönnyíti a munkádat. Ezen felül sokat segíthetsz magadon, ha nyitott szemmel jársz, és figyelemmel kíséred más, hasonló profilú vállalkozások social media platformjait, így szerezhetsz ötleteket, és láthatod, min érdemes javítanod, hogy jobb lehess náluk.

Jól látod, ez sok időt és energiát kíván, nem feltétlenül napi 5 perc, mint ahogy elsőre gondolnád – hiszen egy posztot meg lehet írni ennyi idő alatt. Meg lehet, de ha jól akarod csinálni, akkor az előkészületek miatt lényegesen több időt kell rászánni.

Klubvezetési fortélyok emailben

Ha szeretnél több új vendéget megtartani, okosabban beosztani az idődet, akkor kattints alább

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

Szeretném az ingyenes tudásanyagot!

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!