Munkatárs a stúdiód arca

Munkatársaid a sportstúdiód arcai

Amikor egy vállalkozás sikeréről beszélünk, a legtöbben ütős kampányokban, rengeteg vendégben, tömött konditermekben és stúdiókban gondolkodnak, na meg persze szép bevételben. A siker azonban nem csak a kampányokon és akciókon múlik, hanem azon is, ahogyan maga a stúdió működik. Ez pedig leginkább az ott dolgozókon áll, ezért nagyon nem mindegy, kiket alkalmazol, és persze az sem, hogyan érzik ők magukat nálad. A jó kollégák megtartása kulcsfontosságú, ha azt akarod, hogy a vendégek szeressék a helyet.

Miért is olyan fontos ez?

Hova jársz szívesebben? Egy olyan helyre, ahol mindig mással találkozol a recepción, nem tudsz 5-ször egymás után ugyanahhoz az edzőhöz/masszőrhöz/jógaoktatóhoz menni, vagy egy olyan helyre, ahol ismerősként fogadnak, fejből tudják, milyen órákra jársz, esetleg egy-két jó szavuk is van hozzád? Valószínűleg az utóbbi helyre, és ezzel a legtöbben így vannak. Mert egyszerűen sokkal jobb bemenni oda, ahol ismerős arcok, barátságos közeg fogad, mint egy olyanra, ahol minden alkalommal idegen vagy, hiába jársz oda hónapok vagy évek óta.

Ezt alapul véve, jó, ha bevésed, hogy a fluktuáció ellenség. Ha a munkavállalóidat nem tudod megtartani, sokkal nehezebb lesz a vendégeidet is megtartani, ők ugyanis, ha van választási lehetőségük, akkor nem a helyhez fognak kötődni, hanem a mosolygós, kedves recepcióshoz, a jófej és motiváló edzőhöz stb.

Leckék a munkatársak megtartásáról

Sajnos a legtöbb magyar cégnél igen erős a fluktuáció, azaz gyakran cserélődnek a kollégák. Ez pedig egy olyan helynek, ahol emberekkel kell foglalkozni, egyáltalán nem tesz jót. Nagyon fontos, hogy törekedj a jól bevált munkatársaid megtartására, mert ők azok, akik a vállalkozásodat képviselik. Ha nem érzik jól magukat, akkor nemcsak hamar elmennek, de addig is, míg ott vannak, érződni fog a hozzáállásukon, hogy nem túl lelkesek. 

Persze az első gondolata az embernek a munkaerő megtartásával kapcsolatban, hogy többet kell nekik fizetni, ami ugye nem mindig annyira egyszerű. A béreket kigazdálkodni sokszor nehéz, pláne, ha még nem kifejezetten dübörög a vállalkozás. De a jó hír, hogy a lehetőségek nem merülnek ki ennyiben, ugyanis a fizetés csak egy kis része a dolgozói elégedettségnek.

Nyilván mindenki pénzből él, ezt kár lenne tagadni, de a jobban fizető munkahelyeket is otthagyják, ha olyan a közeg, olyanok a körülmények, amik közt nem szívesen töltik a kollégák a napjaikat. Annak érdekében, hogy pozitív légkört hozz létre, sok apró lépést tehetsz, amik összességében rengeteget fognak számítani.

Ezeket teheted az alkalmazottak megtartásáért:

Vezető legyél, ne főnök

Lehet, hogy elsőre nem teljesen világos a különbség: a vezető irányt mutat, támogat, partnerként kezeli a munkatársait. A főnök pedig parancsolgat, és alárendeltként bánik velük. Ugye nem kérdés, hogy ki mellett maradnak meg tovább az emberek? Ne feledd, nem az a tekintély kulcsa, hogy féljenek tőled!

Biztosíts normális munkahelyi körülményeket!

Ez alap kellene, hogy legyen, de sok helyen nem az. Nem ritka, hogy a munkáltató spórol például a fűtésen, ezért az alkalmazott napi 8-9 órát kabátban ül a munkahelyén, ami nonszensz. Ez persze csak egy példa a sok közül, a problémás munkahelyi körülmények jelenthetik az eszközhiányt, az elavult technikát stb. A Te dolgod biztosítani, hogy kényelmesen lehessen dolgozni!

Ne sózz rá egy emberre több munkakört!

Igen, tudjuk, nehéz a költségeket kigazdálkodni, de tudnod kell, hogy az egyik leggyakoribb felmondási indok a túlterheltség, vagyis az, hogy a munkatársak úgy érzik, olyan feladatokkal terhelik őket, ami nem az ő dolguk lenne. A recepciós nem takarító, és az edzőnek sem az a dolga, hogy a pultban a telefont kapkodja fel!

Kovácsold össze a csapatot!

A csapatépítőket mindenki szereti, de persze csak akkor, ha olyan a program, amin szívesen részt vesznek. Ne ess túlzásba, nem kell például egy egész hétvégét erre szánni (sokan nem is szívesen vesznek el ennyi időt a magánéletükből), de egy szombat délutáni bowlingozásra biztosan örömmel mennének el!

Adj kedvezményeket!

A magas fizetést kigazdálkodni nem könnyű, de apróságokkal tudod kompenzálni, ha esetleg a bér alacsonyabb. Járhatnak például a terembe az alkalmazottak ingyen, ha ők is edzenének, vagy szívesen jógáznának, pilateseznének, esetleg havi 1-2 masszázst is állhat nekik a cég. Nézz utána a cafeteria lehetőségeknek, vedd figyelembe az igényeiket a beosztás készítésekor – ezek mind olyan apróságok, amik igencsak jól tudnak esni a munkáltató részéről.

Légy a munkatársaiddal te is lojális!

Kicsit közhely, de igaz, hogy azt kapod, amit adsz. Ha Te lojalitást vársz a kollégáidtól, neked is így kell fordulnod feléjük! Állj hozzájuk nyitottan és megértően: a kisgyermekes anyukának ne félve kelljen mondania, hogy táppénzre kell mennie, mert beteg a gyerek. Ha bármelyik alkalmazott lebetegszik, nyugodt szívvel telefonálhasson, hogy inkább otthon maradna. Ha bárkinek előbb le kellene lépni valamiért, igyekezz megadni a lehetőséget, ne az legyen a válasz, hogy oldja meg máshogy a problémáit! Nyilván a ló túloldalára sem kell átesni, de hálásak lesznek, ha megértő és segítő hozzáállást mutatsz.

Az a jó munkahely, ahova kihalásos alapon lehet bekerülni

A fenti mondatot biztos hallottad már, nem véletlenül: nagyon igaz. Egy jó munkahelyet nem hagynak ott pár hónap után a munkatársak, hanem megbecsülik, és azon vannak, hogy minél tovább lehessenek ott, ezért a munkájukat is a lehető legmagasabb szinten végzik. Ez az, amire neked szükséged van ahhoz, hogy zökkenőmentesen menjenek a folyamatok, és a vendégek is jó érzéssel lépjék át a terem/stúdió küszöbét.

Az állandó, ismerős arcok, a kedvenc edző megléte, a néhány barátságos mondat a recepcióstól mind olyan apróság, amik miatt szívesen választják éppen a Te stúdiódat. Ahhoz pedig, hogy ezek megvalósuljanak, a legjobb munkatársakra van szükséged, minél hosszabb távon. Tegyél azért, hogy meg tudd őket tartani! 

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!