A rugalmas nyelviskola csapdaja

A rugalmas nyelviskola csapdája

Nyelviskola vezetőjeként, oktatásszervezőként vagy nyelvoktatóként számodra sem újdonság, hogy egyre nő az igény a beszédközpontú nyelvoktatás iránt. Emellett az alternatív módszerek, az online és személyes oktatás fúziójának térhódítása sem kérdéses. Ma már nem elég a szokásos tanfolyami felépítés, az oktatás metodikája mellett a nyelviskola fenntartásához szükséges háttérmunkákban is tartani kell a lépést a 21. századi elvárásokkal.

Nem csak a jövő, már a jelen is a rugalmas nyelvoktatásé

Manapság egyre fontosabb szempont a nyelvtanulásban, hogy minél rövidebb idő alatt, minél rugalmasabb körülmények között sajátítsuk el készség szinten a választott nyelvet. Nem csoda, hogy tele van a net nyelvtanulós applikációkkal, online tanfolyamokkal. Viszont ahhoz, hogy magabiztosan merjünk beszélni külföldiül, elengedhetetlen a személyes kontakt, az oktatóval, tanulótársakkal való gyakorlás. Mert a számítógéppel beszélgetve lehet nagy az arcunk, de nagyobb eséllyel fagyunk le majd egy valós szituációban: például amikor a nyaralás alatt rendelni kell az étlapról, vagy éppen beülünk egy külhoni cég állásinterjújára.

Teljesen mások az igények és a célok, mint 20 évvel ezelőtt. Kibővült a tanulói paletta, az iskoláknak sokféle embertípus sokféle célját és igényét kell kielégítenie…

Haladjunk a korral: minden szinten alkalmazkodni kell

Ehhez pedig minden nyelviskolának idomulnia kell, mert a verseny is egyre nagyobb. Ma már nem elég a 3 féle X órás tanfolyam fix időpontokkal. Kell a gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek. Csak tantermi, online és személyes órák hibridje, csak online konzultációval vagy anélkül. Vizsgafelkészítés, munkához, sulihoz, külföldre költözéshez, vagy „csak ne adjanak el” szint. Gyorsan, ráérek, olcsó legyen, nem érdekel az ár. Ha ezeknek csak a felét összekombináljuk, akkor is embertelen mennyiségű opciót kell biztosítanunk ahhoz, hogy felvegyük a versenyt a konkurenciával. Persze lehetünk valamiben specialisták, vagy lehet egy forradalmi oktatási módszerünk, de akkor sem hagyhatjuk figyelmen kívül az egyik legfontosabb szempontot: a rugalmasságot.

A választás szabadsága

A szokásos, például vizsgafelkészítő kurzusok mellett az iskolád egyéb alternatívákat is biztosíthat. Mondjuk szabadon választható, beszédközpontú órákat tartotok, több oktatóval, több szinten, akár több nyelven is. Az órarendből a tanulók szabadon választhatnak számukra megfelelő órákat, amikor éppen be tudják iktatni a szoros napirendjükbe. Itt nem előre fizetnek ki 50-100 órát, hanem 10-20-30 alkalmas bérletet vásárolhatnak, és meghatározott időn belül használhatják fel.

Az ehhez hasonló konstrukciók növelik az elköteleződést, mert a tanuló kényelmét szolgálják. Ő oszthatja be az idejét, nem kell az iskolához alkalmazkodnia. Ráadásul könnyebben veszi rá magát az alacsonyabb egyszeri költésre, mintha egy nagy összeg kifizetésével hosszabb távra kötné le magát egy fix órarendű tanfolyamra.
Viszont a nyelviskola is profitál ebből, hiszen hatékonyabban tudjátok alakítani és felhasználni a termek és oktatók kapacitását.

A rugalmas órarendhez azonban feltétlenül szükséges a körítés leegyszerűsítése, ezen belül a két alapvető igény a mindig aktuális órarend és az azonnali online bejelentkezés:
•  hogy rögtön látható legyen, melyik oktató mikor tart órát, és hol van még szabad hely,
•  hogy ne csak telefonon és e-mailen lehessen helyet foglalni az órára!

Ma már nem csak a fiatal generáció szereti gyorsan, neten, akár út közben intézni az ügyeit. Aki pörög, elfoglalt, vagy csak nagyon kényelmes, annak így hatékonyabb, és nem csupán a bejelentkezésnél, hanem a későbbi kapcsolattartásnál is. Biztosítani kell a rugalmas ügyfélkezelést is, hogy minél egyszerűbbé tegyétek a tanulók nyelvtanuláshoz kapcsolódó teendőit. Ezáltal hálásak lesznek, és nő a bizalom az iskolád felé. Hiszen a szuper oktatás mellett extra szolgáltatásként élik majd meg a „kényelmi funkciókat”.

Rugalmas órarendek = megnövekedett adminisztrációs terhek?

Ti hogyan tartjátok nyilván a jelentkezőket és az órákon résztvevőket?

Nem nagy titok, hogy minél több féle órát, kurzust tartotok, és minél több tanulót tudtok bevonzani, annál több lesz a háttérmunka is. A szervezői feladatoktól a tanulói nyilvántartásokon át a pénzügyek kezeléséig. Ha részben papíron, részben Excelekben adminisztráltok, esetleg még 1-2 specifikus szoftvert is használtok egyes feladatokra, akkor egy idő után vagy újabb kollégát kell felvenni, vagy belefulladtok az adminisztrációba. Arról nem is beszélve, hogy az adatokat valakinek össze is kell vezetni ahhoz, hogy bármilyen vezetői statisztikát lehessen készíteni például az órák telítettségéről vagy a bevételekről.

Hogyan lehet több tanulód kevesebb adminisztrációval?

A válasz kézenfekvő: AUTOMATIZÁCIÓVAL! Amit csak lehet, egy online rendszerben érdemes kezelni. Hogy miért? Órarendek, bejelentkezések, lemondások, és minden tanulói infó azonnal kéznél van. A különböző adatok szűrhetőek lesznek, mindig friss statisztikákhoz jutsz fél percen belül. Az ügyfélkommunikáció egy részét is önműködővé teheted, és még az adatbiztonságért sem kell aggódnod!

A rugalmasság veszélyei: hogyan csökkentsd vezetőként a rizikót?

A tanuló jóléte rendkívül fontos, de nem áldozhatod fel a nyelviskola létét az ő kényelmük oltárán. 1-2 tanulóért te sem rángatod be az oktatót, ha az adott órát legalább 10 fő esetén ítélted rentábilisnek. Ezért is olyan fontos egy olyan rendszer, ami valós időben mutatja a szabad férőhelyeket, a létszámlimitet, kezeli a bejelentkezéseket és óralemondásokat. A részvételi feltételeket pedig úgy kell megszabnod, hogy a tanulók nagyfokú választási szabadsága mellett az iskola se menjen csődbe:

•  A lemondás megkönnyítése és feltételeinek meghatározása (pl. a foglalkozás előtt 24 órával lemondhatja egy kattintással, különben a rendszer automatikusan levonja a bérletből az adott alkalmat), így kisebb lesz az „igazolatlan” hiányzók száma, és a nyelviskola nem veszít egy rakat bevételt.
•  Rugalmas bérletopciók, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelőt.
•  Emellett a jelenlét egyszerű nyilvántartásának jelentősége is megnő. Hiszen az iskolának és a tanulónak is pontosan kell tudnia, hogy utóbbi hány órán volt már jelen, és hány alkalomra érvényes még a bérlete.

Hogyan tarthatod kézben iskolád pénzügyeit?

Rugalmas kurzusok és órák szervezésénél nehezen számolható ki előre a bevétel, mert nem feltétlenül fizetnek ki előre 50-100 órát, nincs előre kiszámítható ügyfélértéked. Azonban látnod kell azt, hogy mely órák mennek jól és melyek nem. Valós idejű infókra van szükséged ahhoz, hogy még a kritikus szint előtt lépni tudj. Ne kelljen megvárni egy szezon végét a statisztikák gyártásával ahhoz, hogy kiderüljön, mely órák/időszakok nem teljesítenek jól!

Ehhez viszont egy olyan háttérrendszerre van szükséged amelyben rögtön láthatod az egyes óratípusoknál, tanfolyamoknál a bevételi és létszámadatokat, hogy azonnali lépéseket tehess. A mindig friss kimutatások abban is segítenek, hogy az oktatók díjának elszámolása is gyerekjáték legyen rendszeres matekóra helyett.

A kintlévőségeket csökkentheted digitális fizetési csatornával. Pl. online bankkártyával fizethetnek ugyanazon a platformon, ahol az órára bejelentkeznek. Itt rögtön meg is vehetik a bérletet vagy az alkalmi jegyet. Nem kell az óra előtt az oktatásszervezővel intézni készpénzben: nincs visszajáró, számlakiállítás, plusz a befizetés adminisztrációja, ami összesen legalább 10 perc/tanuló. Sőt, a számla is automatikusan mehet a befizetőnek.
Online fizetéssel a tanuló, és a nyelviskola is jól jár, mert őrült sok időt spórolhattok általa, és minden pár kattintással visszakövethető!

Hűséges ügyfélkör, avagy fenn kell tartani a tanulók lelkesedését

Főleg a rugalmas oktatási konstrukciók keretében nehezebb közös célt (mint a nyelvvizsga) kitűzni, így más eszközökkel is érdemes motiválni a tanítványokat. A folyamatos órai visszajelzések mellett érdemes az órákon kívül is tartani a kapcsolatot a tanulókkal. Persze nem baráti csevelyekre gondolunk elsősorban, hanem jól célzott emlékeztető és utánkövető üzenetekre, amelyeket akár egyénenként, akár egyes csoportoknak is kiküldhettek. Sőt, nem csak az aktív tanulókat érheted így el, hanem az elmaradozó és elveszített tanulókat is, hogy újra aktív nyelvtanulóiddá válhassanak.

Csábítóan hangzik, igaz? Ha sok kérdés kavarog a fejedben, akkor inkább nézd meg, hogyan működik élesben egy olyan diáknyilvántartó, adminisztrációs és ügyfélkommunikációs szoftver, amellyel automatizálhatod iskolád háttérfolyamatait. Az így felszabadult időt és profitot a nyelviskola fejlesztésére, új órák indítására és a csapatra fordíthatod!

Hogy te is a rugalmas oktatásra és a többi fontos dologra koncentrálhass az örökös tűzoltás helyett, az iskolád problémáira szabva mutatjuk be neked a MotiBro rendszer nyújtotta megoldásokat. Jöhet a villámbemutató?

Ismerd meg élőben!

Ingyenes demó

Egy rövid bemutató többet mond ezer leírásnál. Ha szeretnéd működés közben látni a Motibrót, kérj ingyenes konzultációt most!

Nyíl

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

Szeretném az ingyenes tudásanyagot!

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!