visszajelzes_kerese_tanitvanyoktol

Hogyan kérj ajánlást a vendégeidtől – és hogyan hasznosítsd a visszajelzéseket?

A cikksorozatunk bevezető részének hatására elhatároztad, hogy idén jobban odafigyelsz majd a visszajelzésekre? A második részben azzal folytatjuk, hogy hogyan érdemes véleményt kérni a vendégeidtől, és segítünk, hogy hol tudod ezeket felhasználni. Az értékelés több dologra jó, mit gondolnád!

Elkezdődött az új év, újra megteltek az edzőtermek. Sokan fogadták meg szilveszter éjjel, hogy  a rendszeres testmozgás ezentúl fontos része lesz az életüknek. Most még lelkesek, ezért érdemes minél hamarabb visszajelzéseket gyűjteni – amik hatására hamarosan még többen jöhetnek hozzád.

Legutóbbi cikkünkben abban segítettünk, hogyan kérj visszajelzéseket, és mivel motiváld őket a nagyobb aktivitásra. Most pedig arról lesz szó, hogy mikor érdemes megkérdezni őket, milyen típusai vannak a visszajelzéseknek, és mi mindenre tudod felhasználni a kapott válaszokat.

Te szoktál rendszeresen visszajelzést kérni vendégeidtől?

A visszajelzések típusai

Többféleképpen is rendszerezhetjük a véleményeket – legutóbb a facebook ajánlással és a véleményező űrlappal foglalkoztunk, most viszont inkább formai szempontokat veszünk figyelembe. Ez alapján a vendégeid visszajelzést adhatnak

  • szóban
  • írásban
  • képpel
  • videóval

a különböző felületeiden. A fenti felsorolás sorrendje megegyezik a válaszadás nehézségével, illetve hatékonyságával is, vagyis minél nehezebbet kérsz a vendégtől, annál hatékonyabb lesz a visszajelzés a bizalomépítés szempontjából. Nézzük sorban őket, melyik mire jó!

1. Szóbeli visszajelzés

Ez a legegyszerűbb módszer: az edzés végén simán csak kérdezd meg, hogyan tetszett az óra. Attól függően, hogy az egész csoportnak teszed fel a kérdést, vagy külön-külön a vendégeknek, eltérő válaszokat kaphatsz.

A legtöbb ember nyilvánosság előtt szereti ugyanazt mondani, mint a többiek, így elég egyhangúak lesznek a visszajelzések. Ha egyénenként kérdezed meg a vendégeket, vagy konkrétan rákérdezel, hogy mi tetszik és mi nem tetszik az órákon, akkor valószínűleg őszintébb válaszokat kapsz.

Ez a módszer nagyon jó, mert a vendégek érzik, hogy fontos a véleményük, hogy foglalkozol velük, és ez személyessé teszi az órákat. A kapott visszajelzések pedig nagyon hasznosak lehetnek, és ha valaki azt veszi észre, hogy

a visszajelzése alapján  változtattál, jobbá tetted az órát, akkor nagyobb valószínűséggel lesz hűséges, visszajáró vendég.

A módszer hátránya, hogy a szó elszáll… vagyis ezt általában nehezebben tudod utólag felhasználni, a beszélgetés csak egy emlék marad a fejetekben. Kiírhatod persze az oldaladra, de a bizalomnövelő értéke csekély, mert óhatatlanul is saját szavaiddal fogod megfogalmazni – látszik rajta, hogy te írtad, és hát a messziről jött edző tudjuk, hogy azt mond, amit akar…

2. Az írásbeli visszajelzés

Kicsit több energiabefektetést igényel a válaszadótól, de maradandóbb, ha írásos visszajelzést kérsz. Ez lehet egy kérdőív, facebook komment, vélemény a facebook oldaladra, vagy akár vendégkönyvet is nyithatsz, ahova beírhatnak az emberek.

Érdemes ezeket a véleményeket elmentened, és screenshotot is készíteni róla,

hamarosan adunk néhány tippet, hogy (a legevidensebb megoldásokon kívül) hol használhatod még fel őket!

Az írásos visszajelzés névvel ellátva egy közepes erősségű bizalomépítő eszköz a felületeiden: ezekről már többen hiszik el, hogy nem te írtad, hanem valós vélemények, főleg, ha különböző stílusban íródtak.

3. Tegyél képet a vélemény mellé!

Azt mondják, hogy a kép többet ér ezer szónál, és a sportban ez alighanem így is van, hiszen hogyan is mutathatnád meg jobban az edzésed hatékonyságát? Ha az óráid célja a fogyás, alakformálás, akkor kifejezetten alkalmasak erre az előtte-utána képek;

ha különleges technikákat tanítasz, akkor azok bemutatása;

ha pedig nincsenek ilyen látványos dolgaid, akkor akár az edzés utáni mosoly megörökítése is jó ötlet lehet. Az a legjobb, ha ezek a képek nem beállított, pózolós portrék, hanem sokkal spontánabb fotók. Meghívhatsz például pár havonta egy profi fotóst, hogy csináljon néhány képet az óra során.

Az emberek  persze nem mindig szeretik, ha fényképezik őket, különösen egy izzasztó edzés közben… De ha gondoskodsz a laza hangulatról, és sikerül megörökíteni (és megmutatni) a fejlődésüket, akkor utána ők maguk fogják büszkén posztolni a közösségi oldalakon a képeket!

Ezek mellé gyorsan gyűjts be néhány visszajelzést is írásban vagy szóban, és így igazán hiteles véleményt tehetsz ki a felületeidre, hiszen ilyen képeket már nehéz lenne hamisítani:)

4. Hogyan gyűjts be videós visszajelzéseket?

Ha az előbb azt írtuk, hogy az emberek berzenkednek a fotózástól, akkor őszintén bevallhatjuk, hogy a videótól egyenesen rettegnek. Ez az egyik legnehezebb műfaj, ha visszajelzéseket akarsz kérni, ugyanakkor ez a leghatékonyabb, leglátványosabb eszköz is.

Itt nagyon fontos az időzítés. Míg írásbeli visszajelzést általában később adnak az emberek, ritkán pötyögnek neked véleményt ott a helyszínen, addig biztos lehetsz benne, hogy szinte senki nem fog otthon leülni a kamera elé, hogy véleményt alkosson.

Érdemes inkább neked beizzítani az okostelefonodat, és meginterjúvolni az embereket az óra után, gondoskodva arról, hogy mindez spontán legyen és kötetlen. Senkinek ne kelljen feszengenie a felvétel miatt!

A videós vélemény megéri a vesződséget, mert ez az egyik legerősebb bizalomépítő eszköz. Ha videókat teszel az oldaladra, senki nem fogja azt feltételezni, hogy te, vagy a haverjaid adtatok fals pozitív visszajelzéseket, hogy jobb színben tüntessétek fel a klubot.

Mikor kérj visszajelzést?

Fontos az időzítés, és a visszajelzéseknél érdemes figyelembe venned, hogy mi a célod velük.

Ha pozitív véleményeket szeretnél begyűjteni, amiket felhasználhatsz az oldalaidon, akkor érdemes egy pozitív esemény után kérni a visszajelzéseket, például rögtön az edzés után, vagy egy közös esemény, workshop, tábor végén megkérdezni, hogy miért szeretnek ide járni az emberek.

Ha inkább az érdekel, hogy mennyire elégedettek a vendégek az edzéssel, bejelentkezéssel, a regisztrációval, fizetéssel, vagy más, „adminisztratív” dolgokkal, akkor inkább az óra után küldj egy rövid üzenetet, amiben 1-5 pontozhatják a szolgáltatást.

Hogyan használd fel a véleményeket?

Miért kérünk visszajelzést? Hát elsősorban azért, hogy a pozitív véleményeket kitehessük a weboldalra vagy a facebook oldalra, és másoknak is megmutathassuk, milyen népszerű edzést hoztunk össze.

Érdemes több különböző formában is felhasználni őket:

  • a facebook oldaladra adott véleményről készíts egy screenshotot,
  • és tedd ki instagramra,
  • valamint a weboldaladra is.

A videót posztolhatod a klub youtube-csatornájára is (ha van ilyen), és persze a közösségi felületekre is tedd fel.

De ne csak egyszer posztold:

  • tedd bele a kampányaidba,
  • készíts egy rövid slideshow-t a képekből,
  • tedd bele a hírleveledbe,
  • és persze kérd meg az ajánlót, hogy ő maga is ossza meg.

A visszajelzésekből készíthetsz blogbejegyzést is, vagy egy-egy vendég történetét feldolgozva írhatsz/forgathatsz esettanulmányt, amiben bemutatod, hogy milyen eredményeket lehet elérni az edzésed segítségével. Ez nagyon hatékony marketing eszköz, hogy meggyőzd azokat, akik még csak keresgetnek, és gondolkodnak azon, hogy esetleg kipróbálnák ezt az edzésformát…

Ne felejtsd el!

Függetlenül attól, hogy milyen típusú ajánlást kérsz, mindig gondoskodj a személyes adatok védelméről, illetve kérj engedélyt a visszajelzés felhasználására. Az adatvédelemről és a GDPR-szabályozásokról ebben a cikkben már írtunk részletesen.

És amíg vársz a dicsérő szavakra… próbálj ki egy jópofa alkalmazást és hagyd, hogy az Udvaronc gratuláljon neked a jól végzett munkádért!

Még több tippet szeretnél? Iratkozz fel az értesítőnkre, hogy ne maradj le semmiről!

Klubvezetési fortélyok emailben

Ha szeretnél több új vendéget megtartani, okosabban beosztani az idődet, akkor kattints alább

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!