social media hogyan bírd mozgásra a hölgyeket

Social media tippek: hogyan bírd mozgásra a hölgyeket?

„Ami nincs fent a Facebookon, az valójában nem is létezik” – eleinte csak viccből mondogattuk ezt a mondatot, de egyre inkább igaz. Mostanra pedig már nemcsak a Facebookra, hanem az Instára, a YouTube-ra, a TikTokra is. Itthon főként ezek a platformok mennek, külföldön a Twitter is egyértelműen része lenne a felsorolásnak.

Vállalkozóként gyakorlatilag öngyilkosság ezeket a felületeket kihagyni, hiszen rengeteg potenciális vendégtől/tanítványtól esel el. Óriási versenyelőnyben van az, aki aktív a közösségi médiában, köszönhetően annak, hogy sokkal több embert szólíthat meg. Ha pedig nagyobb a merítés, jobbak az eredmények is – már amennyiben jól csinálja.

A social media jelenlét tehát kell

De melyik platformon érdemes jelen lenni? Az összesen, amin csak lehet? És hogyan? Milyen gyakran posztoljunk? Egyáltalán MIT posztoljunk? Mi a teendő, ha posztolunk, de látszólag nem érdekel senkit, nincs eredménye?

Ha nem vagy jártas a közösségi oldalak világában, még sok ilyen kérdés fogalmazódhat meg benned. Tovább olvasva kaphatsz néhány tippet arra vonatkozóan, hogyan érdemes felépíteni a social media jelenlétedet, hogy az hatékony is legyen. Ha jól használod ezeket a felületeket, sokat lendíthetnek a marketingeden, ezért érdemes megtanulni kezelni őket.

Hol legyél aktív?

Az első és legfontosabb kérdés, hogy hol legyél aktív. Nos, adhatja magát a válasz, hogy ahol csak lehet, de ez nem feltétlenül kifizetődő. Baj nyilván nem lesz belőle, ha mindenhol posztolgatsz, csak nem biztos, hogy megéri rá időt és energiát áldozni – vagy éppen pénzt, ha kiszervezed. 

Sokkal kifizetődőbb, ha felméred, hogy a célközönséged hol aktív leginkább, és ehhez lövöd be a social media jelenlétet. Ha mindenki az Instán lóg, hiába árasztod el videókkal a TikTokot, nem igazán lesz eredménye, nem igaz?

Először tehát ki kell derítened, hogy a célközönség mit használ. Egy női mozgásstúdió esetében ez igen vegyes kép lehet, hiszen tizenévesektől kezdve az 50 év körüliekig járhatnak oda nők. Előbbiek nagyon aktívak a TikTokon, utóbbiaknak azonban jó eséllyel maximum Facebookjuk van. Érdemes tehát egy alapos elemzést készíteni a vendégek összetételéről, és ez alapján eldönteni, érdemes-e mindegyik népszerű felületbe invesztálni, vagy elég csak 1-2-be.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK:
Hogyan használd az Instagramot vendégszerzésre és -megtartásra?
Hogyan válhat a Facebook egy igazi aranybányává egy klubvezető számára? (1. Rész)

Miről posztoljak?

A téma ugyebár nagyjából adott, hiszen egyértelműen olyan posztokra van szükséged, amik a vállalkozásodhoz kapcsolódnak. Női mozgásstúdió esetén például jöhet minden, ami tipikusan a nőket érintő mozgásforma, érdekességek a zumbáról, jógáról, aerobicról, vagy bármiről, amit a stúdió kínál.

Ezeket a témákat fűszerezheted olyanokkal, amik részlegesen kapcsolódnak a mozgáshoz:

mintaétrendek, tipikus problémák (például a hasi úszógumi) és megoldásaik, otthoni gyakorlatok stb. Érdekes tények, kérdések és válaszok.

Ha kicsit aktivizálni szeretnéd a követőket, jöhetnek kihívások, játékok. 30 napos kihívás, ami látványos eredményt hoz, vagy egyhetes fenékformálás, egyhetes combformálás stb. Nagyon sok lehetőség van, amivel rábírhatod a követőket, hogy aktívan figyeljék az oldalt.

Bedobhatsz a közösségi média felületeken akciókat: ha most vásárol bérletet, kap X% kedvezményt. Minél aktívabb a célközönség ezeken a platformokon, annál többen látják az ilyen felhívásokat, és persze annál többen fognak bérletet venni.

A leggyakoribb hibák – ezeket rontják el legtöbben

Elég csalódott tud lenni az ember, amikor azt látja, hogy hiába posztol rendszeresen, hiába van jelen a közösségi médiában, nem vált ki különösebb reakciót, alig van elérése. Ez azonban nem azért van, mert semmit nem érnek ezek a jelenlétek, sokkal inkább azért, mert valamit nem jól csinál az illető. 

Nagyon sokan követik el ugyanazokat a hibákat, amiket most megpróbáltunk egy csokorba gyűjteni:

Csak néha posztolják az aktuális vevőcsalogatót

Ne csak arra használd a social mediát, hogy kiírd az aktuális akciódat, vagy ha újabb edző csatlakozott, újabb mozgásforma elérhető. A ritka posztok nem váltanak ki akkora érdeklődést, ha nem maradsz benne a köztudatban, hirtelen azt se tudják majd, ki posztol, simán át fogják görgetni a bejegyzéseidet. Akkor számíthatsz valódi érdeklődésre, ha teszel azért, hogy fenntartsd azt.

Ne posztolj csak azért, hogy legyen kint valami!

Érdektelen témák, vagy ezerszer lerágott csontok, nem is különösebben kreatív csomagolásban. Ezek azok a posztok, amik azért születnek, hogy legyen ott valami, nem azért, mert van valami mondanivaló. Nos, amennyire unalmas neked ezeket megírni, legalább annyira unalmas olvasni is. Érdekességekre fókuszálj, ne köztudott tényekre, és lehetőleg váltogasd is a témák jellegét!

Nem találják el a stílust

Létfontosságú, hogy olyan hangnemben tudj szólni a célközönségedhez, ami a legközelebb áll hozzájuk. Ha a te stúdiódba jellemzően 40-50 körüli hölgyek járnak, akkor ne a laza, szlenges hangvételt vedd elő, mert ezzel ők nem nagyon tudnak azonosulni. Ha viszont a fiatalok vannak többségben, nyugodtan lehetsz közvetlenebb.

Nincsenek képek, vagy nem hatásosak

A szöveg nagyon fontos, de az ember vizuális lény, a képet fogja elsőnek észrevenni. Ahhoz, hogy ne görgesse át helyből a posztodat, az kell, hogy megakadjon a szeme a képen. Kicsit engedd a fantáziádat szabadon, nem feltétlenül csak tornázó nőkről tehetsz ki illusztrációt! Ha például a fenék formálása a téma, egy fenekét mutató cicát is kitehetsz, nem kötelező szorosan a témánál maradni!

Nem jó felületen vagy

Az is lehet, hogy egyszerűen csak nem találtad meg azt a platformot, ahol a célközönséged elérhető. Ha a Facebookon posztolgatsz, de a célközönséged inkább az Instát bújja, persze, hogy nem éred el őket. Ha jók a posztok, még sincs érdemi eredmény, ezt a lehetőséget is számításba kell venned!

Nem megfelelő a gyakoriság

Sokan úgy vélik, heti 1-2 poszt elég, vagy mindenféle rendszer nélkül, ötletszerűen írnak ki valamit. Nos, ez elég arra, hogy hamar elfelejtsenek. Ideális esetben minden nap nyugodtan posztolhatsz, de legalább minden másnap. Figyeld meg, hogy a nap mely szakában vannak a legjobb elérések, és érdemes akkorra időzíteni a bejegyzéseket, hogy minél több emberhez eljussanak.

Adj pluszt a követőknek!

A követők akkor fogják igazán értékelni az oldaladat, és aktívan olvasni, ha tényleg úgy érzik, hogy kapnak ott valami pluszt. Ezért fontos, hogy a posztjaid tényleg szóljanak valamiről, legyenek hasznos információk.

Az X napos kihívások például azért jók, mert eredményt ígérnek nekik, csinálják, figyelnek, várják az újabb napi posztot, és a végén boldogok, ha tényleg lefaragtak 1-2 centit, vagy formásabbá tették a területet. Látják, hogy van értelme figyelni, kaptak valamit. Ehhez viszont feltétlenül szükséges, hogy ne maradjanak el posztok, ne felejts ki egy-egy napot, mert az egész addigi munkát tönkreteheted, a lelkesedés elapad.

Egyre többen építenek közösséget is: például Facebook csoportot, ahol a „keménymag” van jelen. Lehet egymást támogató csoport, lehet olyan, ahol extra tippeket osztasz meg a mozgással, életmóddal kapcsolatosan. Ez erősíti az összetartozás érzést, személyesebbé teszi az egészet, így sokkal valószínűbb, hogy a követők kitartanak majd melletted, aktívak maradnak, és persze nemcsak online, hanem járnak hozzád mozogni is!

Tudni kell használni

A social media nagyon is meg tudja tolni egy vállalkozás szekerét, de nem akkor, ha ötletszerűen használod, amikor eszedbe jut. Mérd fel a célcsoportodat, ez alapján pedig készíts egy tervet, tudatosan válassz témákat! Fogalmazd meg magadnak is, hogy miért jó az embereknek, ha követik az oldaladat, mit nyernek vele? 

Ha megvan a cél, megvannak az előnyök, már „csak” kommunikálnod kell ezeket. Ha folyamatosan posztolsz, szentelsz elég időt a témaválasztásra, és sikerül megtalálnod a megfelelő hangvételt, nagyon lelkes követőtábort építhetsz, akikből ugyanilyen lelkes vendégek lesznek!

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

Szeretném az ingyenes tudásanyagot!

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!