online órát tart oktató

Online óratartás: forradalom a fitnesz és oktatási szolgáltatások piacán

2020. március 25-e reggel 7 óra. Már több, mint egy milliárd ember statisztál a Kaptár (Resident Evil) filmsorozat legújabb részének forgatásán. Helyszín: a Föld, mindenkire vonatkozó rendezői instrukció: maradj otthon.

Kulcsrazárt ajtók mögött hangos gyerekzsivaj közepette, főzés alatt és után keresi egy teljes szektor a hogyan továbbra a választ. Mit tudnak tenni az önerőből saját lábra állt szabadidős mozgástermek, klubok, edzőtermek, jógastúdiók?

De mit is ad el igazából egy stúdió/iskola?

2 hete még legalább három erős indokuk volt, hogy miért járjunk csoportos órára és ne pedig valami önképzéssel egyedül sportoljunk vagy tanuljunk (legyen az nyelv vagy egyéb hobbi).

a) Szakmai segítséget nyújtanak: meg tudják mutatni az utat, hogy tanítványként eljussunk egy magasabb szintre, elérjük céljainkat.

b) Inspirálnak: könnyebb lesz a motiváltságunkat fenntartani, ha időről időre  biztató lelki támogatást, példát és visszajelzést kapunk a folytatáshoz.

c) Közösséget építenek hasonló érdeklődésű társakból, így  újabb kötődési pontokat hoznak létre számunkra.

Ma reggel és holnap is ezek lesznek az edző/iskola válaszai, de hogyan tudja majd ígéretét teljesíteni?

Rövidtávú alkalmazkodás

Az első sokk után nemcsak a gondolkodás indult meg, hanem a gyakorlati megvalósítás is. Készülnek a weboldalak, edzéstervek, fb zárt csoportok. Youtube videók, fb live, kísérleti videós órák.

És egy teljes iparág online-ra váltott. (Míg a 90-es évek végén a könyv- és műszaki cikkek esetében ez akár 3-10 év is volt, most a mögöttes technológiák széleskörű elterjedtségének köszönhetően 2 hét alatt nagyüzemben zajlik).

Jellemzően ingyenes online tartalmak jelennek meg, megy a vita szabad-e most díj ellenében adni bármit is.

Következő hónapok kérdése: Hogyan lesz bevétele egy stúdiónak?

Nemsokára jön a következő hónap: (hagyományosan) tagdíjak befizetésének, lejáró bérletek megújításának ideje. Ez persze azzal párosul, hogy milyen online szolgáltatást tud egy mozgásstúdió/iskola nyújtani a vendégeinek.

Ügyfeleinkkel folytatott háttérbeszélgetések, jellemző ügyfélszolgálati kérdések alapján az alábbi hármas irány kezd kialakulni:

Együttműködési megállapodás a lojális ügyfélkörrel

Új helyzet van, újra kell tárgyalni a felállást. Milyen díjakon milyen szolgáltatás képest nyújtani a stúdió. És ott van az atombomba: ez a közösség akkor tud fennmaradni, ha a tagok mögé állnak.

Online környezetben nyújtott fizetős szolgáltatások

Az elmúlt napokban számos ügyfelünknél elindultak az interaktív online órák, amelyek

  • Valós időben zajlanak, így benne van, hogy lemaradsz ha kimaradsz,
  • Interaktívak, ezáltal az oktató is láthat és segíthet, de a többiek is láthatják egymást,
  • Nem nyilvánosak, csak a (fizető) tagok érhetik el (exkluzivitás).

Oktatásban már régebben is jelen voltak az online videókonferenciás órák (de azért leginkább az kétszemélyes magánóráknál). Itt az újdonság varázsa a csoportos online órák lemenedzselése. Mozgásformák, sporttevékenységek esetében teljesen szűz terület az online tartott csoportos óra. Itt még az oktatóknak is meg kell tanulni mire való egy ilyen óra. Mindenesetre hallunk zajos sikerekről motiváció és közösségépítés területén.

Új piacokon terjeszkedés

Mindenki otthon van, nagy termek is leálltak, habár a fizetőképesség csökken, de az online elérhetőség nő. Meglepve< és örömmel tapasztaljuk, hogy számos ügyfelünk a jelenlegi helyzetet és az online órákat piacnyitásra használja fel. Nemcsak Magyarországon szerezve új vendégeket…

A „Maradj otthon” korszak utáni hatások

Még nem látni, hogy mikor lesz vége a jelenlegi, „csak online” közösségi stúdió létezésnek. Nagyon reméljük, hogy minél hamarabb visszatér a valódi, „négy fal között” megtartott csoportos edzés/óra időszaka is. Vajon múló emlék lesz a későbbiekben az online csoportos óra? Milyen további következményekkel számolhatunk?

Hibrid modell (offline és online óratartás)

Magától értetődően az ügyfeleink többsége vissza akar állni a hagyományos, termekben zajló oktatásra. Ugyanakkor az online óraoktatás meg fogja találni a helyét a hétköznapokban.  Földrajzi távolságokat hidal át, így egy jólmenő stúdió/oktató a fél/egyórás utazási távolságon kívül élő vendégeit is eléri majd. Nagyon jó ötletet kaptunk még: számos esetben a reggeli órák is népszerűbbek lehetnek majd, ha egy félórával tovább aludhatunk.

Szakma (tovább)képzése

A szakemberek széleskörű oktatásában meg fog erőteljesebben jelenni. Egy országos továbbképzésre nem minden esetben kell majd egy-két napot feláldoznia az oktatónak.

Diverzifikáció  iránti igény megerősödése

Az elmúlt évek nyugalmához képest a bizonytalanság meg fog nőni, ami azokat a klubokat/stúdiókat kevésbé érinti, amelyek nem egy kosárba teszik a tojásaikat. Itt arra gondolok, hogy

  • Mindig lesz Vendégük, mert áltozatos egymást kiegészítő vendégkört építenek ki (pl. gyerekeknek és fiatal jólkereső alkalmazottaknak és fizetőképes szépkorúaknak is indítanak órákat).
  • Többféle típusú szolgáltatást indítanak, hogy készek legyenek bármikor alkalmazkodni.
  • Csökkentik a működésük szezonalitását, a holtidőket, mert a költségeik (munka és bérleti díj) jellemzően állandóak. (A következő két három évben nem várható, hogy csak a csúcsidőszaki órákból éljenek meg).

Te is átkapcsolsz online üzemmódba?

Most még mindenki a startvonalon áll, de a startpisztoly eldördült. 

Az óratartás szakmai és üzleti felelőssége a tied. Mi abban tudunk segíteni, hogy az online óratartás a legkevesebb napi vesződséggel járjon: bejelentkezéstől, az óra elindításán át a bérletek értékesítésén át egy átlátható rendszerben tudd szervezni szakmai életed! Sőt, amivel gyerekjáték lesz újra visszatérned az offline/valódi órák megtartásához is!

Ismerd meg élőben!

Ingyenes demó

Egy rövid bemutató többet mond ezer leírásnál. Ha szeretnéd működés közben látni a Motibrót, kérj ingyenes konzultációt most!

Nyíl

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp
Fel a tetejére

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!