Meddig tudsz megtartani egy vendéget? A lemorzsolódás három fázisa és amit tehetünk ellene.

Sok új vendég egy éven belül lemorzsolódik a különböző mozgásközpontokban. Akár 90%-uk! Vannak sportágankénti eltérések, mégis van három olyan időszak, amikor tipikusan megnő a lemorzsolódó vendégek száma. Lássuk, miért van ez és mit tehet egy mozgásközpont vezetője, illetve oktatója a lemorzsolódás ellen.

A) A szokás kialakulásának időszaka

A kezdeti motivációs lökés, amiért valaki mozogni kezd szabadidejében, az emberek jelentős hányadában külső természetű. Szépek, erősek, egészségesek akarunk lenni, így ennek érdekében rászánjuk magunkat, hogy kipróbáljunk egy mozgásformát, adott esetben egy sportstúdió órakínálatából.

Szerencsés esetben az élmény pozitív, és az ember-mozgásforma illeszkedése jó, a társaság is berántja a vendéget, és kialakul egy rendszeressé váló szokás, ezzel hosszabb távúra terelve a kezdeti motiváció lobbanását. A legtöbb (!) esetben azonban ez nem így van. Sokan már ebben a fázisban lemorzsolódnak, azaz az első 2-3 hónapon belül, 30-50% mérték is lehet ez a mozgástól való elfordulás.

Kiderül, hogy a gyakorlás során fájdalom léphet fel, mások egyhangúnak érzik a gyakorlást, sokan hiányolják a látványos azonnali eredményeket, illetve van úgy, hogy közbejönnek dolgok (elázom egy zivatarban, valaki felhúzott, vagy épp belefeledkeztem a munkába) és ezzel megvan a kifogás, miért nem megyek.

B) Szakadások a szokás folyamatában

Abban a szerencsés esetben, ha a kezdeti motiváció szokássá tudott alakulni, a szabadidős mozgás rendszeressé válik. Egészen odáig tarthat a folyamat, amíg valamilyen szakadás nem jelentkezik a szokás zökkenőmentes folyamatában. Számos példa van erre a gyakorlatban: jön a nyári szünet, megváltoznak a napi rutinok, ezzel a mozgás is.

Elköltözünk, vagy éppen új munkahely, új élettárs jelenik meg az életünkben, esetleg gyermek születik. Illetve a legegyértelműbb, amikor valamilyen sérülés vagy betegség miatt pihenőre kényszerül az ember. A jelenség mögötti lélektani logika az, hogy amint van egy konkrét eset arra, hogy a vendég valamilyen „legitim” ok miatt nem tud jönni a szokásos gyakorlásra, úgy ez precedenssé válhat.

Így már csak az lesz a kérdés, mikor milyen újabb ok merül majd fel, amiért megint kihagyható a gyakorlás. Ha pedig ez a hozzáállás teret nyer, újabb külső motivációs lobbanásra lesz szükség ahhoz, hogy a szokás újra kialakuljon.

C) A szokás megszűnése

Aki olyan lelki alkat, vagy olyan pozitív mintákkal találkozik, amelyek erősen hatnak rá, azoknál a motiváció belsővé alakulhat, így saját személyes fejlődésének megélése lehet a szabadidős mozgás mint szokás hosszabb távú alapja. Jellemző ugyanakkor az elbizonytalanodás 1-2 év elteltével, amikor már nem egyértelmű, hogy még mit érhet el a további gyakorlással a vendég, ami kifelé, mások számára is látványos, minél kézzel foghatóbb eredménynek lesz tekinthető az eddig tanultakhoz képest.

Más szóval kiégést él meg a vendég, ami kiolthatja az eddigre kialakult szokást, hogy szabadidejében mozogjon. Ehhez jön még a váltás, az új iránti vágy kultúrája, ami erős a szabadidős tevékenységeknél.

Mit tegyünk?

Mit tegyünk mozgásközpont vezetőjeként vagy oktatójaként a fenti lemorzsolódási jelenségek ellen, azaz hogyan tarthatjuk meg hosszabb ideig a vendégeink minél nagyobb részét?

  1. Alapkérdés az oktató személyes példája, vonzereje a vendégek szemében. Egy hiteles, az általa oktatottak szerint élő ember mint minta erős hatással lehet a vendégek megtartásában.
  2. Az oktatóval való személyes kapcsolat mélysége, minősége szintén megtartó erő. Érdemes ezért beszélgetni az órák, a gyakorlások előtt és után a vendégekkel, különösen azokkal, akik elbizonytalanodtak abban, hogy meddig és mennyire akarják folytatni a gyakorlást.
  3. Bontsuk le már rövidebb időszakokra is értelmezhető, mérhető célokká a folyamatos mozgás rendszerét. Egyes sportágakban van vizsgarendszer, ami láthatóvá teszi az előrelépést – például az övrendszer a harcművészeteknél. Máshol olyan gyakorlatok végezhetők, amelyek mindig egyre nagyobb felkészültséget igényelnek, ezért eredménynek tekinthető, ha a vendég újabb és újabb gyakorlat megfelelő kivitelezésére képes.
  4. Az órákon kívüli időszakban is tartsuk a kapcsolatot a vendégekkel, kapjanak az oktatótól inspiráló üzeneteket, kedvcsináló játékokat vagy elgondolkodtató kérdéseket, amelyek segítségével nem hűl ki a kapcsolat az egyes órák között, még akkor sem, ha a fent említett okokból valamiért a gyakorlás folyamatossága sérül.

Ha szeretnél tippeket, információkat kapni arról, hogy hogyan lehetne minimális többletmunkával eredményeket elérni a vendégmegtartás terén, írj nekünk a support@motibro.com címre és segítünk. Ha neked vannak jó történeteid, értékes tapasztalataid a témában, kérünk, írd meg nekünk, szívesen látunk minden jó példát!

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!