Szezonzárás okosan! Több tanítványod lesz szeptembertől, ha erre a 3 egyszerű dologra most odafigyelsz!!

Szezonzárási sorozatunk első részében (itt) írtunk arról, hogy a nyári időszakban itt az idő leporolni a terveinket, amiket csak részben valósítottunk meg, és kicsit felturbózva őket készülni a szeptemberi kezdésre. Három dolgot javaslunk ehhez most megtenni, még a szezonzáráskor. Ebből kettőt bemutattunk múlt héten, íme, a harmadik!

3) Tarts tanítványaiddal élő kapcsolatot nyáron is!

Kézenfekvő, hogy ha bezárod a termet nyárra, vagy csak hagyod, hogy lemorzsolódjanak sokan a nyaralások miatt, akkor megszakad a kapcsolatod a tanítványaiddal, és vagy visszatérnek hozzád szeptemberben vagy nem. Embere válogatja. Az is világos, hogy nyáron üzemeltetni a termet, ha alig van tanítvány, meg te is mennél továbbképzésre és pihenni, akkor ez a nyári nyitva tartás sokaknál jó duma, de nem vehető igazán komolyan. Tartsd nyitva a termed, ha megteheted, de mi most abban segítünk, hogy mit tehetsz, ha be kell zárnod, vagy ha nyitva is vagy, hogy tartsd a kapcsolatot a nyáron eltűnő tanítványokkal.

Miről van szó?

A lényeg, hogy maradjatok kapcsolatban, akár személyesen, akár csak online, ahogy egyre jellemzőbb a fiatalabb tanítványok körében! A lenti javaslatok egy részét lehet, hogy már eleve csinálod, de hátha nem az összeset; fontold meg mindegyiket. Néhány tipp, hogyan tarthatod nyáron a kapcsolatot azokkal, akik nem járnak rendszeresen edzésre:

  1. küldj nekik valamilyen érdekességet, tényeket vagy emlékeket az előző szezonból – nem baj, ha nem mindenkinek, ha váratlanul éri őket, annál nagyobb a hatás!
  2. írj nekik röviden valamilyen érdekes új szakmai jelenségről, módszerről a szakággal kapcsolatosan – hadd gondolkodjanak rajta, milyen érdekes dologban vannak benne ők is!
  3. ha van gondolatod a fejlődésről, a motivációról ami a sportban fontos, itt az idő, hogy megoszd velük, nyáron nyitottabbak erre, mégha nem is konkrét teendőről írsz,
  4. szervezz egy szakmai szemináriumot, valamilyen speciális gyakorlat köré építve – ez jó program lehet nyáron, annak is, aki a rutinszerű edzésre nem vehető rá ilyenkor,
  5. tarts egy közösségformáló eseményt, közös edzést, beszélgetést a csapattal.

Miért érdemes ilyen akciókkal felpezsdíteni a nyarat?

Hol lesz ez segítség a klub felturbózásában? A közösséghez tartozás érzését, ha fenn tudod tartani nyáron is, kevés dolognak van ilyen megtartó ereje! A tanítványoknak egyénileg lehetnek mindig ilyen-olyan apró-cseprő vagy éppen komolyabb ügyei a magánéletben vagy éppen az iskolában/munkahelyen, ami okot adhat arra, hogy abbahagyják az edzést.

Ha ugyanakkor van egy közösség, amelyik számít rájuk, akkor nagyobb dolognak kell történnie ahhoz, hogy pusztán saját dolgaik miatt ne jöjjenek többet. Vagy legalább hamar visszatérnek, ha ki is esnek az edzésből valamiért. Ha te mint a mesterük megszólítod őket, hírt adsz a csapatról, a közös ügyről, vagy épp meghívod őket egy eseményre, ez felébreszti az érdeklődésüket, többen jönnek vissza közülük az új szezonban.

Másrészt nyáron sokan kizökkennek, akár lelassulnak vagy csak mást csinálnak, mint év közben, és ilyenkor gyakrabban előfordul, hogy elgondolkodnak, érdemes-e folytatni az edzéseket, van-e értelme az egésznek, jutottak-e egyről a kettőre az elmúlt szezonban. 

Az, hogy jönnek-e újra szeptemberben újabb tudatos döntést igényel, a legtöbb tanítványnál közel sem olyan automatikus, mint szeretnénk. Ehhez a döntéshez pedig pozitív lökést ad, ha írsz nekik, ezzel kedvet csinálsz a folytatáshoz, vagy éppen találkoztok egy nyári eseményen. Ha ezt elmulasztod, szeptemberben, mikor már döntöttek és nem látod őket az edzésen, sokszor már késő, hogy megpróbáld őket újból meggyőzni.

Hogyan csináld?

Könnyű mondani, de hogy lehet egyszerűen megcsinálni, hogy nyáron is aktív legyél?
A legalapvetőbb dolog, hogy a kapcsolattartási adatok a tanítványokról frissen meglegyenek nálad – ha esetleg közben valakinek változott az emailje vagy telefonja (vagy közösségimédia-profilja), a szezonzáráskor mindenképpen gyűjtsed be tőle, mert ha most látod utoljára edzésen, többet nem fogod tudni elérni.

Apróságnak tűnik, később áldod majd az eszed, hogy megcsináltad! A személyre szabott aktivitási információt az év közben gyűjtött statisztikák alapján tudod megfogalmazni. Van vele azért munka, főleg ha papíron vannak az adatok. De ha csak 2-3 olyan embernek rakod össze a számait, akiknél ez segíthet a döntésben, hogy szeptemberben visszajöjjenek, akkor megéri a ráfordított időt!

A szakma friss fejleményeiről az a legjobb, ha saját szavaiddal írsz, akár csak néhány sort. Olyasmiről amiről az edzőtársakkal, más klubvezetőkkel beszéltek, vagy olvastad a neten, hallottad edzőképzésen vagy egy mesterkurzuson ahol részt vettél. Akár egy link is jól jön, ahol több részlet elérhető. Ha olyan típus vagy, szereted átgondolni időnként, mit csinálsz, honnan hova jutottál el, akkor nem lesz nehéz a nyáron az elmúlt szezon tapasztalataiból egy történetet kiemelni vagy néhány tanulságot megfogalmazni.

Ezek a személyes sztorik nagyon sokat adnak a tanítványoknak, érzik, hogy min gondolkodik az edzőjük, mesterük, ha van ilyened, küldd el nekik mindenképpen! Eseményt szervezni persze nem egyszerű. Fontold meg, hogy csatlakozol más edzők/klubok által szervezett nyári táborhoz, és te is viszel oda tanítványokat. Megvannak ennek a praktikus előnyei, meg legalább nem lesz létszámprobléma.

Az is egy opció, hogy valamilyen kötetlen, személyes programot szervezel, mondjuk a saját kertedben vagy kedvenc éttermedben gyűlik a csapat egy közös nyári gyakorlás után. Ezekre évek múlva is emlékeznek a tanítványok, már ha jó volt a hangulat!

Hogyan tovább?

A dupla blogposztunkban tehát az értékelés begyűjtése, a visszajelzés adása és a nyári kapcsolattartás mint három eszköz merült fel a klubod felturbózásához a következő szezonra. Neked is vannak módszereid a tanítványok szeptemberi visszahozására, amiről itt nem írtunk? Írd meg nekünk, mi is igyekszünk mindig tanulni, meg vissza is jelzünk, hogy másoktól hallottunk-e még pluszban erről valamit!

Ha kérdésed van, szeretnél kapcsolatba lépni velünk, írj a hello@motibro.com címünkre, üzenj nekünk facebook oldalunkon! Pezsgő, szakmai építkezésben gazdag nyarat kívánunk!

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!