Így maradhat stabil a bevételed kései lemondások esetén is!

Így maradhat stabil a bevételed kései lemondások esetén is!

A hivatástudaton felül több erős érv is szól amellett, hogy megéri gyerekeknek foglalkozásokat tartani:

Széles a célcsoport, és gyerekeknél könnyebben kiszámíthatóak az igények a tevékenységi területek szerint. Például milyen korban hogyan tanulnak úszni, mikor kezdhetnek el egy sportot, mikor van szükség fejlesztésre stb. Az elkötelezett szülőkre lehet számítani középtávon, és a gyerekek időbeosztása rendszeresebb, mint egy felnőtté. Viszont van árnyoldala is sajnos.

Állandó probléma a gyerekfoglalkozásokat tartó oktatók, terapeuták mindennapjaiban a kései lemondások és jelzés nélküli hiányzások kezelése. A fizetés nélküli távozás csak hab a tortán. Ilyenkor nem jön be a várt bevétel, pedig a terem- vagy sávbérletet ki kell fizetni. A felkészülés kárba vész vagy értékes szabad helyek maradnak üresen. Megnehezíti a pénzügyi tervezést, és persze az elmaradt pénzek behajtása konfliktusokat szül. Ezért sokan inkább lenyelik a békát, pedig több egyszerű megoldás is létezik, ezekből mutatunk most párat.

Előre fizetés a stabilitás kulcsa

Bármilyen fizetési konstrukciót is kínálsz, mindenképp előre kérd el az összeget. Így azt is megelőzheted, hogy valaki fizetés nélkül lelépjen óra után.

Ha alkalmi díjakkal, órajeggyel dolgozol, akkor az előre fizettetéssel már elérted, hogy az órán résztvevők szüleit nem kell később hajkurászni az elmaradt fizetés miatt. Megspórolt idő, elkerült kényelmetlenség.

Még több időt spórolhatsz, ha nem csupán a szakértelmeddel erősítesz rá a szülők elköteleződésének növelésére, ezért:

Alkalmak helyett gondolkozz távlatokban

Tervezhetőbb, ha több alkalmas vagy fix / hosszabb távra szóló konstrukciókat kínálsz.

Ezek legyenek jóval kedvezőbb árúak, mint az alkalmi díj. Így végül a szülőknek is több marad a zsebében, plusz kényelmesebb, mert nem kell minden órára pénzzel készülniük.

Melyek a legkézenfekvőbb „gyűjtő” díjtípusok?

1)    Több alkalmas bérletek

 • A szülők rugalmas feltételek mellett, kedvezőbb áron vehetnek előre alkalmakat.
 • A bérletlejárat kezdete szabadon választott: számíthatod a fizetés napjától vagy lehet előre megváltott is.
 • Az érvényesség időtartama legyen konkrét, pl. 4 hét, 6 hét, 2 hónap stb. Számold ki, neked milyen hosszú lejárat éri meg az egyes bérlettípusaidnál.
 • Hosszabbítást csak indokolt esetben engedélyezz, nehogy rendszer legyen belőle.

 

Érdekel az a 12 egyszerű lépés, amellyel hatékony bérletstruktúrát alakíthatsz ki? Kattints és töltsd le ingyenes tudásanyagunkat: SZERETNÉM LETÖLTENI

 

2)    Fix havi bérlet meghatározott alkalomszámmal

 • Ha heti / havi konkrét óraszámban kell vagy érdemes járni hozzád, akkor neked ez a legegyszerűbb megoldás.
 • Fix havi díjnál a lejárattal nem kell törődnöd, hiszen minden hónap elején esedékes a fizetés.
 • Ha lehet pótolni / átvinni következő hónapra alkalmat, szabj egy ésszerű határt. Pl. 1 alkalom átvihető, vagy a hó első hetében pótolni kell. Legyen egy kis nyomás a szülőkön, így nem halogathatják hetekig, ami a gyerek érdeke elsősorban.
 • Havonta ismétlődő díjbekérő beállításával még kevesebb lesz az adminisztráció, több időd jut a fontosabb dolgokra.

3)    Fix havi díj korlátlan számú alkalomra

Ha a szülők döntése, hogy hányszor vesznek részt órán a gyerekek, vagy nincs maximum létszám az óráidon, akkor határozz meg egy havi összeget az átlag részvételi gyakoriság felett egy hajszálnyival. Mindenképp érje meg neked, de ők se érezzék, hogy indokolatlanul sokat fizetnek.

4)    Testvérbérlet

 • Használhatod a sima alkalmas bérleteidnél megbecsülésképp, amiért több gyermekük is hozzád jár foglalkozásokra. Ugyanazt a bérletet használhatják a testvérek, persze, ha egyszerre jönnek órára, akkor mindannyiuk után levonsz 1-1 alkalmat.
 • Lehet ez egy plusz díjtípus is: a testvérek kedvezményt kapnak, ha mindannyiuknak van bérlete.

Te miért jársz jól a “fizessen többet egyszerre” mentalitással?

Természetesen a szülőknek előnyösek a több alkalmas opciók, de neked miért éri meg előtérbe helyezned ezeket?

 • Növekszik a „kosárértéked”, azaz az egyszeri fizetéssel bejövő összeg.
 • Jelentősen csökken a befizetésekkel járó adminisztrációs terhed, hiszen nem kell naponta tizen-huszonsokszor könyvelned a bevételeket.
 • Tervezhetőbbek a kiadásaid is (pl. terembér, eszközbeszerzés), ha nem napi szinten csordogálnak be kisebb összegek.
 • Nem kell kis értékű bankókkal teletömnöd a kasszát. Bár ezt máshogy is kiküszöbölheted.

Csökkentsd vagy hagyd el a készpénzforgalmat!

Állandó visszajáróhiány. Hurcibálod magaddal a pénzkazettát. A tárcádat dugdosod, mert minden aznapi bevételed benne van. Egy szóval: macera!

Biztosíts készpénzmentes fizetési módokat, hogy a szülők dolgát és a saját életedet is megkönnyítsd.

Bankkártya-terminál a helyszínen, átutalás vagy online kártyás fizetés. Bármelyik jobb a készpénzezésnél.

Viszont utóbbi kettő tagadhatatlan előnye, hogy nem kell az óráid előtt lóhalálában begyűjteni a pénzeket. Nem pazarolsz időt, és csak a foglalkozásra tudsz koncentrálni.

Az online bankkártyás fizetés a non plus ultra, mert ott és akkor fizet a szülő, ahol és amikor éppen ráér. Este, amikor elcsendesedik a ház vagy a munkahelyén ebédszünetben.

Egy jó ügyviteli rendszerrel megspékelve neked pedig maga lesz a Kánaán, de erre még visszatérünk… Előbb még valami, ami nélkülözhetetlen egy konfliktusmentes bérletrendszerhez:

Kommunikáld a szabályokat!

Határozd meg a díjfizetés feltételeit is, és tedd ezeket elérhetővé az összes publikus információs felületeden (weboldal, közösségi oldalaid), persze a termedben is kifüggesztheted. Időről időre hívd fel ezekre a figyelmet.

Minden új résztvevőt tájékoztass, ne érje őket meglepetés!

A pénzügyeket érintő pár terület, amelyeket mindenképp célszerű szabályoznod:

 • díjak, bérletek részletei (alkalmak száma, mire használható fel, mire nem, mettől meddig, pótlásra használható-e, hosszabbítható-e)
 • kedvezmények feltételei
 • hiányzás / kései lemondás szankciói (ki kell-e fizetni az alkalmat, van-e kivétel)
 • hogyan lehet pótolni egy kimaradt alkalmat, jár-e plusz költséggel
 • van-e visszatérítés
 • fizetési módok és határidők.

És itt a Kánaán: tartsd kordában a pénzügyeket minimális munkával

Az átgondolt bérletstruktúra még csak az egyik lába a hatékony üzletpolitikádnak. Törekedni kell a költségek csökkentésére úgy, hogy az ne menjen a minőség rovására. Az idődet is okosan kell beosztanod, ha nem szeretnél teljesen szétcsúszni.

A pénz- és időspórolás egyik leghatékonyabb eszköze, ha az adminisztrációs és óraszervezési feladatok nagy részét automatizálod egy átfogó online rendszer segítségével. Ilyen a Motibro.

Nem kell többé jelenléti íveket nyomtatgatnod, mert a szülők órai bejelentkezései alapján a várható tanítványi listád készen vár minden foglalkozásodhoz.

A lemondási határidőket is te állítod be, azaz ezután nem lesz lehetőség következmények nélkül későn lemondani a részvételt.

A rendszerben az órákon való részvételek alapján automatikusan levonódnak a felhasznált bérletalkalmak. Neked nem kell bérleteket őrizgetni vagy pecsételgetni a felhasználásokat., csak bejelölöd 1-1 pöccintéssel, hogy kik vettek részt az órán.

A lemondás nélküli távollétet is számon tartja és levonja a bérletből, ha ezt a szankciót is bekapcsolod.

Az online bankkártyás bérletvásárlással lesz igazán teljes a bérletkezelés. A szülők ugyanis saját fiókjukban online választhatnak bérletet vagy egyéb díjat, és már fizetnek is. Ezzel a lendülettel a vásárolt bérlet bekerül a gyerek adatlapjára, neked pedig nulla percet kell foglalkoznod az így beérkezett bevételek adminjával.

Ha nincs még saját online óraszerveződ vagy nem vagy elégedett a jelenlegivel, akkor kérj online bemutatót és:

Ismerd meg élőben!

Ingyenes demó

Egy rövid bemutató többet mond ezer leírásnál. Ha szeretnéd működés közben látni a Motibrót, kérj ingyenes konzultációt most!

Nyíl

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp
Fel a tetejére

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!