videós tartalmak éve 2022

2022 a videós tartalmak éve

Ne aggódj, ha nem vagy teljesen profi és naprakész – segítünk, hogyan használd ki a videós tartalmak erejét a közösségi médiában!

Mekkora tudással és gyakorlattal rendelkezel a videós közösségi média tartalmak terén? 

Rutinosan és magabiztosan élőzöl, gyakorlott vagy TikTok videók és Instagram Reels tartalmak készítésében, az IGTV pedig már szinte nosztalgiával tölt el? Ismered és rendszeresen ki is aknázod az említettekben rejlő lehetőségeket? Ha még nem, akkor mindenképpen olvasd el cikkünket, amelyben mindezt érthetően elmagyarázzuk neked, és útmutatót adunk hozzá, hogyan csináld jól!

Miért foglalkozz a videókkal? 

Egyrészt azért, mert hatalmas elérési potenciált rejt magában, amit organikusan (azaz nem fizetett hirdetések útján) is elérhetsz: 

A DataReportal aktuális tájékoztatása szerint közösségi média felhasználók száma jelentős, és stabilan növekszik. Idén januárban mért adatok szerint világszerte 4.62 milliárd regisztrált felhasználó látogat és használ aktívan és rendszeresen közösségi média platformokat. Ez a bolygó népességének több, mint 58%-a, ami szinte felfoghatatlanul hatalmas elérési potenciál, és folyamatosan, stabilan emelkedik. Az előző évhez képest 10.1%-os növekedés tapasztalható, ami egész pontosan 424 millió új felhasználót jelent egyetlen év alatt. Egy felhasználó átlagosan napi 2 – 2.5 órát tölt a közösségi média felületeken, és havonta átlagosan 7-8 platformot látogat meg és böngész. Tehát már az elérési potenciál miatt önmagában érdemes figyelmet és időt szánnod erre.

Másrészt azért, mert ennek a nem elhanyagolható mennyiségű felhasználónak nagy része pont arra kíváncsi, amit adhatsz nekik – és amin sok vállalkozó és sok cég talán még mindig vacillál, szükséges-e egyáltalán foglalkoznia vele és aktívan kommunikálni a közösségi média platformokon.

Videós tartalmak céljai

A legnépszerűbb célok és okok között, amiért az emberek használják a közösségi médiát, szerepelnek az alábbiak – ami a segítségedre lehet a videós tartalmaid elkészítésében, és a tágabb értelemben vett közösségi média aktivitásaid megtervezésében és kivitelezésében egyaránt:

· tájékozódás, hírek és történetek olvasása

· inspirációkeresés és tájékozódás – igen, vásárlási céllal, ugyanis elfoglaltságokat, személyes programokat és termékeket, szolgáltatásokat is keresünk a közösségi médiában

· élő közvetítések nézése – igen, élő videókat szeretnénk nézni

· a kedvenc márkáink tartalmainak követése – igen, termékekre és szolgáltatásokra vagyunk kíváncsiak

Konklúzió: megéri tovább olvasnod cikkünket és tájékozódnod a témában, hogy aztán te is hatékonyan és eredményesen lehess jelen videós – és egyéb – tartalmakkal a közösségi média felületeken.

2022 videós trendjei – minden, amit tudnod érdemes, röviden és érthetően

A videós tartalomgyártás és -fogyasztás egyáltalán nem újkeletű a közösségi média platformokon, azonban mint sok más terület és iparág, ez is dinamikusan fejlődik, a trendeket pedig nem mindig egyszerű követni. Röviden összefoglaljuk a legfontosabb aktuális trendeket, hogy átlásd, mire számíthatsz 2022-ben.

A vertikális videó teljesen elfogadott és normális lett

Hosszú időn keresztül amolyan íratlan szabályként élt a tudatunkban, hogy a jó videó horizontális, azaz fekvő formátumú. A közösségi médiában elterjedt vertikális, azaz függőleges videók azonban teljesen átírták ezt a „normát” – az Instagram Story-k, az IGTV, a TikTok és a YouTube is alkalmas vertikális videók posztolására, sőt, támogatja azt.

A történetmesélés még mindig toplistás tartalommarketing eszköz

A történetmesélés – mind a videókban, tartalomként értelmezve, mind a Story funkció használatát tekintve – továbbra is hódít, ha eddig nem használtad, éppen itt az ideje belevágnod, megismerned és rendszeresen használnod. Gyorsan meg fogod szeretni, ugyanis kiemelkedő eredményeket érhetsz el vele!

Háromszoros hurrá az élő videóknak – képzeld, háromszor annyi ideig is lekötik a figyelmünket, mint egy „mezei” videó

Az élő videók egyre nagyobb, és folyamatosan növekvő népszerűségnek örvendenek a közösségi média felületeken. A szinte kézzelfogható közelsége, a közvetlensége, azonnalisága és spontaneitása szinte észrevétlenül sokkal közelebb viszi egymáshoz a tartalomgyártót és a tartalomfogyasztót – azaz téged és a követőidet, régi és új, vagy épp potenciális vendégeidet!

A rövid videóhirdetéseknek leáldozott a napja? Nem!

Az 5-20 másodperces videóhirdetések, amelyeket rendszerint YouTube videók előtt és közben láthatsz, beépültek a „sztenderd csomagba” ami a hirdetési eszköztárat illeti; ezek a rövid, frappáns, néha még az átugrási lehetőség előtt befejeződő videós hirdetések várhatóan még sokáig velünk maradnak.

Kapcsolatteremtés felsőfokon: az interaktív videók

Talán a lehető legközvetlenebb, de mégis közvetett módja a kapcsolatteremtésnek, a célközönségeddel való kapcsolódásnak az interaktív videó. Nem tegnap kezdődött trend, hogy a felhasználók kapcsolódni szeretnének kedvenc márkáikkal, szolgáltatóikkal, influenszereikkel, amire kiváló alkalmat teremtenek az interaktív videók – használhatjátok a komment funkciót az élő videóban, vagy az interaktív sztorimatricákat (pl. kérdés, szavazás, csúszka) az Instagram Storykban.

Blogolás mellett vlogolni? Igen!

Dinamikusan növekszik a már évek óta népszerű vlog „iparága” is, és arra számíthatunk, hogy ez idén sem lesz másképpen, hiszen statisztikák szerint az internetezők több, mint 40%-a napi rendszerességgel fogyaszt ilyen típusú tartalmakat. 

Mikrovideók – a TikTok formulája a legintenzívebb térhódítás után is töretlenül népszerű

A TikTok, mondhatjuk, forradalmasította a videózást. Az 5 és 30 másodperc közötti videós tartalmak, amelyeket a platform támogat, kézenfekvő módon a mikrovideó elnevezést kapták, szerepük pedig mára már megkérdőjelezhetetlenül meghatározó. Olyannyira, hogy a Facebook erre reagálva alkotta meg saját mikrovideós platformját, az Instagram Reels-t, amellyel egyértelműen a formátumhoz szokott, többségében Z generációs felhasználóknak szeretne kedvezni – és persze saját felhasználói között tudni őket. Az eredményesség szabad szemmel is jól látható: a Reels videók több, mint 20%-kal jobban teljesítenek, mint a „hagyományos” és „normális” videók.

Így készülj elő az élőzésre: 

Hogyan fogj hozzá és hogyan csináld? Lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan készülj fel az Instagram élő közvetítésekre, és azt is, hogyan csináld végig azokat.

Első lépés: jelöld ki az élőzés célját

Az élő bejelentkezésednek értéket kell adnia – minden tartalmadra igaz ez, ha meg szeretnéd szólítani a célközönségedet, és eredményeket szeretnél elérni – például új vendégeket. Az élő bejelentkezésben számos módon adhatsz értéket. 

Íme néhány javaslat: 

· bemutathatsz régi és új szolgáltatásokat vagy épp termékeket, 

· beviheted őket a „színfalak” mögé (például egy csoportos órára való „bekukucskálással”), 

· élőzhetsz közösen egy különleges partnerrel – óraadó, régi motoros, visszajáró vendég, valamilyen szakértő, például táplálkozási tanácsadó bevonása; a lehetőségek száma szinte végtelen

· tarthatsz kérdezz-felelek adást: ez vonzó lehet új, vagy kimaradozó, rendszertelen vendégeid számára is, akikben bújkálnak még kérdések

· kérhetsz visszajelzést, bevonva követőidet a beszélgetésbe, érzékeltetve velük, hogy számít a véleményük

· vagy csinálhatsz valami egészen újat is, amire senki nem számít, egyetlen limited a saját kreativitásod – nyugodtan lehetsz újító!

Második lépés: Készíts „menetrendet”

Írj magadnak „puskát” mindarról, amiről beszélni szeretnél, amit meg szeretnél mutatni az élő videódban. Lehet ez vázlatos, listaszerű, vagy nagyon részletes is, de mindenképpen legyen összeszedett és strukturált, hiszen saját magadnak adsz segítséged ezzel ahhoz, hogy zökkenőmentes legyen az élő bejelentkezésed, és ki ne felejts semmit, amit fontosnak tartasz belefoglalni. Ha van konkrét elérendő célod, ezeket se felejtsd el felírni – például, hogy „gyertek el az új edzésre, próbáljátok ki”, vagy „kövessetek más platformokon is, és iratkozzatok fel a hírlevélre” – azt hihetnéd, hogy á, ez biztosan nem megy ki a fejedből, pedig bizony, kimegy. Aki még nem rutinos az élőzésben, annak az első alkalmakkor érdemes tényleg mindent felírnia.

Harmadik lépés: Tarts minőségellenőrzést

Pontosabban ellenőrizd a hang- és képminőséget. Rögzíts egy tesztvideót, próbaképpen, és nézd meg, jól látható és jól hallható vagy-e a felvételen, mielőtt élő adásba kapcsolsz. Igyekezz egyszerű, letisztult hátteret találni magad mögé, ami nem túl mozgalmas – nyilván nem szeretnéd elvonni a nézőid figyelmét saját magadtól és a mondanivalóidtól! Érdemes a fényekre is figyelmet fordítanod – nem, nem szükséges komplett fénytechnikai berendezésben gondolkodnod az élőhöz, sőt, még a kislámpa sem kell, de azt azért ellenőrizd, hogy a fény előnyös szögben esik-e rád, nincs-e árnyékban az arcod egy része, nem tükröződik-e vissza valamin a háttérben szemet szúró módon. Végezetül pedig győződj meg róla, hogy a telefonod fel van töltve, és biztosan nem merül majd le élőzés közben!

Negyedik lépés: tegyél közzé beharangozót a közelgő élő videóról

Érdemes előre bejelentened, hogy élő videót tervezel közzétenni, és hogy ez mikor várható – bátorítunk, hogy ezt posztban és Story-ban is tedd közzé, akár többször is! Azt is érdemes megnézned, mikor a legaktívabbak a követőid – ezt az Instagramon az analitikák között megtalálod. Érdemes egy népszerű időpontra időzítened a bejelentkezést, amikor a közösséged nagy része egyébként is jelen van online.

Az élő közvetítésed felépítése

Hogyan fogj hozzá és hogyan csináld? Lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan élőzz és mit csinálj az élő közvetítésed közben.

Nulladik (és az egyik legfontosabb) lépés: légy önmagad

Az élőzés, a nyilvános szereplés nem mindenkinek otthonos és kényelmes, elsőre csak keveseknek az. Ez teljesen normális. Fontos, hogy add önmagad, légy természetes – rendben van, ha izgatott vagy, ezt nyugodtan el is mondhatod a nézőidnek, ők is emberből vannak, megértik. De semmiképpen ne próbáld ezt mesterkéltséggel, modoroskodó stílussal, vagy más módon elkendőzni. Próbáld meg lazán, természetesen kezelni a helyzetet, mintha csak a stúdió ajtajában zajlana a beszélgetés, nem pedig egy kamera előtt. Légy önmagad!

Első lépés: tűzd ki a videó címét

Abban a pillanatban, ahogy elindult az élő, üdvözöld a nézőidet, mondd el, miről lesz szó, és írd is be a címet, témát a hozzászólások közé, majd tűzd ezt ki (azaz rögzítsd), hogy a később érkezők is azonnal láthassák, mire számíthatnak, mit várhatnak a videóban. Kapcsolódó hashtageket is elhelyezhetsz kitűzött kommentben.

Második lépés: üdvözöld a nézőidet

Nézd meg és üdvözöld a nézőidet! A képernyő bal felső sarkában van egy szem formájú ikon – ha ezt megérinted, láthatod, kik nézik éppen az élő videódat. Üdvözöld őket – ha gondolod, és nincsenek rengetegen, akár név szerint is; az emberek többsége szereti ezt. Később pedig, ahogy egyre többet élőzöl, feltűnnek majd a „keménymag” tagjai, akik mindig, vagy szinte mindig veled tartanak. Őket érdemes név szerint üdvözölni és megköszönni, hogy mindig veled tartanak – ez erősíti az egyébként sem gyenge elköteleződést, illetve jól megmutatja mindenki más számára, hogy figyelsz a nézőidre, fontosak neked, és díjazod a jelenlétüket.

Harmadik lépés: emlékeztesd magatokat az élőzés fő témájára

Az élő, bármiről is szól, nagyon spontán, azonnali, közvetlen, és menet közben is többen csatlakoznak majd, érdemes ezért többször is újra kiemelni, elmondani, mi a téma, miért vagytok itt, miről zajlik a beszélgetés – azt is elmondhatod, hogy miért érdemes bekapcsolódni, itt maradni, tovább nézni.

Negyedik (opcionális) lépés: Trolltemetés

Ez, remélhetőleg, nem lesz sztenderd és állandó eleme az élőidnek, de ha netán megtámadnának a „trollok” szereld le őket gyorsan! Ha van egy (vagy több) néződ, aki negatív hozzászólásokkal, oda nem illő viselkedéssel rontja az élőd hangulatát vagy zavar a koncentrációban, van lehetőséged lenémítani: egyetlen koppintás a neve mellett megjelenő X-re, és volt troll, nincs troll; nem tud többé hozzászólni.

A hozzászólás lehetőségét egyébként teljes egészében is kikapcsolhatod, de ezt nem javasoljuk – egyoldalúvá teszi az élőt, a nézők kevésbé vonódnak be, és te is elveszíthetsz értékes visszajelzéseket. Ha nem is tudod folyamatosan figyelni a kommenteket, nem gond: a nézők egymás közt is szeretnek kommunikálni, és később, amikor visszanézed a felvételt, értékes visszajelzésekre, észrevételekre bukkanhatsz a hozzászólások közt.

Ötödik (szintén opcionális) lépés: válts kamerát

Egy unalmas, statikus hangulatú élőnél kevés rosszabb dolog van, úgyhogy javasoljuk, hogy néha válts kamerát és ne csak magadat, de a környezetedet is mutasd meg a nézőknek. Ez kiváló lehet, ha mondjuk körbevezeted őket a stúdióban virtuálisan, megmutatsz egy új eszközt, vagy csak egy szép csokor virágot a recepción – lényegében mindegy, csak mutass valamit a telefonod másik oldaláról is, időnként. Ehhez egyszerűen csak egy dupla koppintás kell élőzés közben. 

Hatodik (ez is opcionális) lépés: buzdítsd őket, hogy küldjenek DM-et

Egy-egy felkapott, sikeres élőben csak úgy záporoznak, ömlenek a hozzászólások – ilyenkor érdemes megkérni a nézőidet, hogy küldjenek DM-et, azaz üzenetet a profilodnak, mert nem tudsz minden hozzászólást elolvasni és megválaszolni menet közben. Fontos, hogy utána tényleg válaszolj is ezekre az üzenetekre – alapos, részletes, kidolgozott válaszokkal számos új vendéget szerezhetsz így is stúdiódba!

Most már mindent tudsz – vágj bele, drukkolunk

Ha betartod a fentieket, nem érhet nagy meglepetés. Az élő videókban rengeteg lehetőség rejlik. Az eszközeid adottak hozzá, a segítséget megadtuk – hajrá, drukkolunk neked! Sok sikert, jó hangulatú és eredményes élő videózást kívánunk! 

Klubvezetési fortélyok emailben

Ha szeretnél több új vendéget megtartani, okosabban beosztani az idődet, akkor kattints alább

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!