11 ötlet több tanítvány dojod-ban

11 ötlet, hogy több tanítvány legyen a dojo-dban

Harcművészetet tanulni amolyan igazi „két legyet egy csapásra” hobbi. Egyrészt, rendszeresen mozogsz, sokat teszel azért, hogy megfelelő kondiban maradj, másrészt, megtanulod megvédeni magad, ami, valljuk be, sok helyzetben jól jöhet. Rengeteg tanítvány látja ennek az előnyeit, de még többen vannak, akik nem sokat tudnak a harcművészetek különböző típusairól – ők azok, akiket esetleg még meggyőzhetnél, hogy járjanak el a mozgásstúdiódba, és tanuljanak egy kis önvédelmet. Ha a megfelelő technikákat alkalmazod, nem is lesz annyira nehéz dolgod.

Harcművészeti marketing – miben más?

Első látásra talán úgy tűnhet, nincs könnyű dolgod, ha szeretnéd a harcművészeteket vonzóvá tenni a reménybeli tanítványaid szemében. Ennek az az oka, hogy a köztudatban általában az él, hogy a gyerekek járnak karatéra, judóra, kick boxra stb., felnőtteknek ez már nem való. Pedig dehogynem – éppen csak meg kell nekik mutatni az egyértelmű előnyeit azon kívül, hogy önvédelmi ismeretekre tehetnek szert.

Legyünk csak őszinték: amikor önvédelmi vagy küzdősportokról beszélünk, leginkább az jelenik meg a tudatunkban, hogy megtanulunk verekedni. Amit vagy akarunk, vagy nem. Éppen ezért, esetleg nem árt megvillantani a küzdősportok egy másik oldalát: azt, amelyik magára a mozgásra helyezi a hangsúlyt.

Ahhoz, hogy népszerűvé, kelendővé tehesd a harcművészeti óráidat, egy kicsit más marketingtechnikákat kell alkalmaznod – vagy másképp kell alkalmaznod a már beváltakat. Itt ugyanis egy speciális mozgásformáról van szó.

Hogyan teheted vonzóvá a harcművészetet a mozogni vágyók számára?

1. Nyújts róla ismereteket!

A marketingben gyakran emlegetjük az igényteremtés erejét, és a küzdősportok esetében ennek kiemelt jelentősége van. Ahogy említettük, legtöbben annyit tudnak róluk, hogy megtanulnak verekedni, ez pedig kevés. Írj blogcikkeket a dojo-dban elérhető harcművészetekről, az eredetükről, a mozgásformáról, bármiről, ami azzal kapcsolatos! Ha jobban megismerik őket az emberek, jó esély van rá, hogy lesznek érdeklődők – a tartalomkészítés elengedhetetlen fontosságú!

2. Közelítsd meg másik oldalról is!

Észrevetted, mennyivel könnyebb az embereket rábeszélni arra, hogy járjanak pilatesre vagy TRX-edzésekre, mint arra, hogy kung fu-zzanak? A magyarázat egyszerű: az első kettő alakformáló tevékenység, a harmadik küzdősport. A felnőttek nagy része nem az élvezet miatt mozog, hanem azért, mert szeretne egészséges, és persze formás lenni. A küzdősportok is sportok, az is hatással lesz az egészségre és az alakunkra – domborítsd ki bátran, milyen hatása van a testre, ha valaki rendszeresen kung fu-zik! Ez segít abban, hogy ne csak a harcművészetet lássák, hanem magát a sportot is, annak minden pozitív hatásával!

3. Engedd, hogy kipróbálják!

Sokan bizonytalanok a harcművészetekkel kapcsolatban: nem tudják, tetszene-e nekik, vagy éppen melyik lenne ideális a számukra, ezért addig vívódnak, míg végül bele se kezdenek. Vedd ennek elejét azzal, hogy felkínálsz a kezdő tanítványoknak 1-1 ingyenes alkalmat. Hadd próbálják ki az egyes harcművészeteket, így némi rálátással már el tudják dönteni, melyik tetszik nekik, és szívesebben kezdenek el rendszeresen járni.

4. Vezess be „hozz magaddal valakit” akciót!

Ez nem kimondottan a harcművészeti marketing eszköze, szinte minden csoportos óra esetében beválhat: ajánld fel, hogy aki hoz magával még egy embert, az kap egy egyszeri kedvezményt a következő bérlet árából. Még jobb, ha mindkettőjüknek adsz kedvezményt, így az új tanítvány is motivált lesz, hogy bérletet vegyen és a jövőben is járjon az órákra. Ezzel elősegíted, hogy „szájhagyomány útján” is terjedjen a küzdősportok híre, és egyre többen próbálják ki – ha egy barátnak tetszik, sokkal hajlamosabbak mások is tenni egy próbát.

5. Építs partnerkapcsolatokat más stúdiókkal!

Persze csak olyanokkal, akik nem jelentenek közvetlen konkurenciát. Más dojo-kkal vagy egyéb mozgásformákat kínáló edzőtermekkel, stúdiókkal megegyezhetsz, hogy promózzátok egymás szolgáltatásait. Akár szórólapokkal, szóbeli ajánlással (ehhez kelleni fog a személyzet együttműködése), de nagy húzóerő lehet az is, hogy kap nálad némi kedvezményt az, aki a partner stúdióból jön – és természetesen viszont. Így kölcsönösen tudjátok segíteni egymást anélkül, hogy a saját üzleteteknek ártanátok.

6. Mutasd meg az embereknek, mit tanulhatnak!

Felnőttek esetében ez kevésbé tud jól működni, de a tizenéves, vagy fiatalabb korosztályt megcélozhatod azzal, ha bemutatókat tartasz a helyi oktatási intézményekben a nálad tanulható harcművészetekről. A gyerekek könnyen fellelkesülnek a látottaktól, és nagyon sok, küzdősportot űző felnőtt még gyerekként vagy kamaszként kezdte. Az egész bemutatót megtámogathatod egy kedvezményes bérlettel az új tanítványoknak, hogy még inkább ösztönözd őket.

7. Írj vendégposztokat más mozgásstúdiók oldalára!

A tartalommarketing fontosságáról már tettünk említést, de legalább ilyen lényeges, hogy megfelelő platformokat találj, ahol megjelennek ezek a tartalmak. A saját felületeiden kívül érdemes lehet vendégszerzőként más hasonló (de nem ugyanilyen!) profilú stúdiók, dojo-k weboldalán közzétenni az adott küzdősportokról szóló írásokat. Fontos, hogy ezek jó minőségűek, figyelemfelkeltőek és olvasmányosak legyenek, hogy valóban el tudd érni vele a kívánt hatást – és ne felejts el belerakni legalább egy linket, ami az oldaladra mutat!

8. Ne csak szerezni akarj tanítványokat – tartsd is meg őket!

Szinte minden mozgásstúdió küzd a viszonylag nagy fluktuációval. Valószínűleg te is tapasztalod, hogy eleinte még sokan járnak egy-egy órára, aztán jó néhányan lemorzsolódnak. A hosszútávú eredményekért muszáj arra is energiát áldozni, hogy a meglévő mozogni vágyók maradjanak is, és ne lanyhuljon a lelkesedés egy idő után. Ehhez fontos a személyzet hozzáállása, a lehető legmagasabb szintű felhasználói élmény elérése. Ezt fokozhatod automatizációval, de a megfelelő kommunikáció is kulcsfontosságú. A rendszeres kedvezmények is fokozzák a visszatérési kedvet.

9. Legyenek profik az órák!

Azt gondolná az ember, hogy nem kell ezt kiemelni, de sajnos a tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy szükség van rá. Sokszor van gond az oktató személyével, vagy azzal, hogy nem igazán tart élvezetes órát. Attól, hogy valaki profi szinten űz egy küzdősportot, egyáltalán nem biztos, hogy tanítani is megfelelően tudja. Jól hangzik egy húzónév az oktatók névsorában, de ez csak arra elég, hogy több tanítvány legyen. Hosszabb távon fontosabb, hogy az órák érdekesek, élvezetesek legyenek, és a tagok úgy érezzék, valóban haladnak, tanulnak valamit. A túl lassú tempó, az unalmas órák miatt vesztik el leggyakrabban a lelkesedésüket az emberek.

10. Korosztályok szerint oktassatok!

Némileg az előző ponthoz kapcsolódik, hogy korosztályok szerint oszd fel az órákat, mert teljesen más jellegű oktatásra van szüksége egy középkorú felnőttnek, mint egy 12 éves tanítványnak. A gyerekek igényelnek némi lazaságot, játékosságot, a felnőtteknek azonban ez kevésbé fontos: ők inkább a gyors, látható fejlődésre hajtanak. Legkönnyebben úgy tudsz mindenki számára jó élményt nyújtó órákat biztosítani, ha a különböző korosztályok külön járnak az órákra, így az oktató tud igazodni az igényeikhez.

11. Használd aktívan a social media felületeket!

Ez sem kifejezetten a harcművészeti marketing eszköze, hiszen szinte minden esetben hasznos lehet, de fontos kiemelni, hogy a közösségi médiában lehet a legtöbb embert a leggyorsabban elérni. Ha szeretnéd, hogy az általad kínáld küzdősportok iránt a lehető legnagyobb legyen az érdeklődés, mindenképpen promózd őket a közösségi oldalakon. Ossz meg róluk érdekes információkat, figyelemfelkeltő videókat, bemutatókat – ezekre sokan felkaphatják a fejüket, és érezhetik úgy, hogy ők is kipróbálnák.

Mutasd meg, milyen hasznos!

Összefoglalva, a szokásos marketingcsatornákon, és néhány speciálisabb eszközön keresztül azt kell megmutatnod a célközönségednek, hogy egy küzdősport mennyivel több annál, hogy „megtanulunk verekedni”. Ehhez rengeteg információt kell nyújtanod, és fontos, hogy folyamatosan biztosítsd a lehetőséget arra, hogy megnézhessék, vagy éppen maguk is kipróbálhassák az adott harcművészetet.

Ezzel kellőképpen fel tudod kelteni az érdeklődést, a többi pedig az óraadó dolga: élvezetes, az adott tanítványhoz igazított órák kellenek, amik a lehető legjobb felhasználói élményt biztosítják. Ha mindez adott, akkor akciókkal, kedvezményekkel tudod biztosítani a hosszútávú érdeklődést.

Vágj bele a megvalósításba, csábítsd küzdősportokra az embereket!

Ha tetszett ez az összefoglalónk, akkor kérlek oszd meg ismerőseiddel a cikk alatti megosztás gombra kattintva. És ha még szeretnél további új tanítványt eredményező, időmegtakarító vagy bevételnövelő tippekről olvasni, akkor iratkozz fel!

Klubvezetési fortélyok emailben

Ha szeretnél több új vendéget megtartani, okosabban beosztani az idődet, akkor kattints alább

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp
Fel a tetejére

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!