karácsony előtti sportolás

8 tipp a karácsony előtti időszak felpörgetésére

Valljuk be, a mozgásstúdiók esetében nem éppen télen tetőzik a szezon. Míg marketing szempontból mindenki a karácsony előtti 2-3 hónap jelentőségét hangsúlyozza, addig Te ezzel nem igazán tudsz mit kezdeni, hiszen nálad nem lehet bevásárolni a fa alá. Sőt, télen a mozgás fontossága talán kicsit háttérbe szorul: most nem kell a testünket mutogatni a strandon, elfér 1-2 zsírpárna a vastag pulóver alatt. Ennek ellenére, ha ügyes vagy, kicsit meg tudod még pörgetni a karácsony előtti időszakot.

A social media ereje

Bár egyre telítettebb a felület, még mindig a közösségi média az, amin keresztül hatékonyan lehet rövid idő alatt nagyobb tömeget mozdítani. Persze csak akkor, ha tudsz vele bánni, és hajlandó vagy rendszeresen időt fordítani rá. Ez nem megy úgy, hogy ötletszerűen egy kicsit foglalkozol vele, kiszórsz pár posztot, kiteszel néhány hirdetést, aztán megint elfelejted egy időre. Jól fel kell építened a folyamatot, és tudatosan kell kommunikálnod a célközönségeddel.

Ha van már egy használható oldalad Facebookon/Instán/TikTokon egy említésre méltó követőbázissal, akkor egy kis odafigyeléssel fel tudod pörgetni az érdeklődést, és rá tudod venni az embereket, hogy „gyúrjanak rá” az év végére is. Mutatjuk, miket érdemes bevetni a siker érdekében!

Így kezeld a közösségi médiát, hogy eredményes legyél:

1. Rendszeresen posztolj!

Ahogy említettük, nem lehet nagy sikerekre számítani, ha ötletszerűen, néha-néha kiírsz valamit, aztán 2 hétre el is felejted az egészet. Határozd el magad, posztolj naponta, hogy meglegyen a rendszeresség, a folyamatos kommunikáció, maradj köztudatban!

2. Tartsd be a 80-20 arányt!

Az embereket ma már nem lehet direkt reklámokkal bombázni, idegesítőnek tartják és menekülnek előle, azaz pont az ellenkező hatást éred el (konkretizálva: inkább kikövetnek, minthogy elmenjenek a stúdiódba). Értékes tartalmakat szeretnek kapni, ezért született meg a 80-20 szabály: 80% információ, érdekesség, 20% ajánlat, akció, direkt hirdetés. Ennyi fér bele anélkül, hogy hamar elegük lenne belőled.

3. Kommunikálj közvetlenül!

Minél közvetlenebb viszonyt alakítasz ki a követőkkel, annál jobb, ehhez pedig az kell, hogy ne csak posztolgass, hanem válaszolj is a kérdéseikre, észrevételeikre, felvetéseikre. A posztok alatti kommenteket kövesd és reagálj rájuk, és az sem árt, ha a chatet is üzembe helyezed: állítsd be az automatikusan felugró chat ablakot, és szánj időt a válaszadásra!

4. Éljen a játék!

Az emberek szeretnek játszani, kihívásokat teljesíteni, amit a marketingben gamifikációnak hívunk. Ha kiírsz kihívásokat, találós kérdéseket, esetleg a résztvevők még nyerhetnek is valamit, az elég sokszor ösztönzi aktivitásra a követőket. Lehet sport/egészséges életmód témájú kvíz, lehet 30 napos has kihívás, bármi, ami kapcsolódik a területhez.

5. Szólítsd meg őket!

Véleménye mindenkinek van, és a social media korában az emberek imádják is hangoztatni a sajátjukat. A posztokban kérd ki az emberek véleményét az adott témának, vagy kérdezd őket személyes élményről a téma kapcsán. De vigyázz! Vannak kényes, érzékeny témák, amik ölre menő vitákat képesek generálni, ezeket jobb elkerülni. Megkérdezheted például, hogy kinek mi a kedvenc egészséges étele, kinek mekkora volt élete legnagyobb fogyása. De ne kérdezd meg, hogy hány kiló fölött tartanak valaki kövérnek, mert ez komoly összeveszést eredményezhet – a célcsoportod egy része ugyanis potenciálisan túlsúlyos.

6. Szállj be a karácsonyi ajándék ringbe!

Bár azzal kezdtük a cikket, hogy egy mozgásstúdiónak nem sok babér terem a karácsonyi őrületben, azért nem is feltétlenül kell teljesen kivonni magad ebből a versenyből: ajándékutalványokkal, bérletekkel ki tudod venni a részed az ajándékbizniszből. Bár kicsit ingoványos terepnek tűnhet kondibérletet ajándékozni valakinek, nem mindig csapódik ez le úgy, mintha arra akarnál célozni, hogy a másik túlsúlyos. Egy rendszeresen pilatesre járó ember például biztos örül, ha kap egy havi pilates bérletet karácsonyra. Ösztönözd a követőidet ajándék bérletek, utalványok vásárlására – esetleg egy kis ünnepi kedvezményt is hozzácsaphatsz.

7. Élőzz!

Egyre elterjedtebbé válik az élő videók közzététele a közösségi médiában. Nagyon sokan szeretik, ha kicsit személyesebbé válik a légkör, és élőben láthatják/hallhatják azt az embert, aki kompetens egy adott témában, és releváns tanácsokkal tud szolgálni. Egy élő videóban is elmondhatod azt, aminek a kivonatát leírnád egy posztban, ráadásul sokkal bővebben is kifejthetsz 1-1 témát, sőt, másokat is megszólaltathatsz, megmutathatod a termet stb. Jóval hatásosabb lehet egy jól sikerült live, mint néhány fotó 3 sor szöveggel!

8. Használj emojikat, GIF-eket, matricákat!

A szövegeket (szó szerint) színesebbé, szellősebbé, könnyebben befogadhatóvá, viccesebbé teheted, ha használsz néhány emojit, matricát, vagy ha szavak helyett egy GIF beszél. Ezekkel sokkal jobban tudod érzékeltetni, milyen érzelmek vannak a gondolataid mögött, például egyértelműbbé teheted, ha valamit szarkasztikusan jegyzel meg – az egyértelmű kommunikáció fontos része a sikernek!

Ne fogadd el az uborkaszezont karácsony előtt!

Minden területnek megvan a maga uborkaszezonja, amikor nem jönnek annyira a vendégek/ügyfelek, kicsit lassul a pörgés, nincs annyi munka, nincs annyi bevétel. A vállalkozás ezzel jár, ezt el kell tudni fogadni. De ez nem jelenti azt, hogy csöndben bele kell törődni, és meg sem próbálhatunk tenni azért, hogy a holtidőszakokból is ki tudjunk hozni valami jót!

Igen, az ősz és a tél nem éppen a sportolás/testépítés/alakformálás virágzásának időszaka. Ettől függetlenül azért teremhet ilyenkor is babér, és egy kis tudatos social media használattal rábírhatod az embereket, hogy ilyenkor se feledkezzenek meg teljesen a mozgás fontosságáról. Figyeld a trendeket és legyél topon a közösségi felületeken!

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

Szeretném az ingyenes tudásanyagot!

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!