együttműködés vendégszerzés

Szerezz vendéget együttműködéssel!

Tiszta sor, hogy egyetlen mozgásstúdió vagy egyesület sem maradhat fenn vendégek nélkül, akik rendszeresen látogatják. A becsábításuk azonban nem könnyű feladat, hiszen elég nagy a verseny a piacon, erősen jelen van a konkurencia. Az online jelenlét ma már alap, és a közösségi médián keresztül sokan tudnak eredményesen vendégeket szerezni – ennek mikéntjéről már írtunk korábban. Nem szabad azonban kizárólag az internetre helyezni a hangsúlyt, sokszor a kissé régebbi módszerek is hatékonyak tudnak lenni.

Ajánlásokkal, de kicsit másképp

Jó néhány évtizede még az ajánlások jelentették a legfőbb vendégszerző technikát. Érdemes ehhez egy kicsit visszanyúlni, hiszen, ha valaki ajánl, annak komoly értéke van. Azt jelenti, hogy ő maga jónak tart, ezért meri vállalni, hogy mások figyelmét is felhívja a vállalkozásodra. Ma már persze nem csak „szájhagyomány útján” terjeszthetjük a vállalkozásunk hírét, ennek ellenére ezt a módszert sem tanácsos elfelejteni.

Rengeteg vendéget szerezhetsz ugyanis az ajánlások segítségével. Ezt a vendégszerző folyamatot azonban nem célszerű a véletlenre bízni. Magad is dolgozhatsz azon, hogy kiépíts olyan kapcsolatokat, amiket keresztül aztán begyűjthetsz jó néhány ajánlást. Így nemcsak a szolgáltatásod híre jut el több emberhez, hanem az is, hogy megbízható, igényes, jó hely – máskülönben miért javasolna bárki?

Így működj együtt másokkal!

Amikor arra gondolsz, hogy egymásnak adják tovább a vállalkozásod hírét, bizonyára az jelenik meg a lelki szemeid előtt, hogy egy elégedett vendéged meséli az ismerősének, hogy milyen tiszta, modern, felszerelt konditermet talált, és milyen jó a pilates oktató, sőt, még masszázs is elérhető. Ez nélkülözhetetlen és szükséges is, de a nagy vendéglétszám nem ebből fog jönni, hanem azokból a kölcsönös összefogásokból, amiket Te alakítasz ki.

Ha belegondolsz, rengeteg olyan termék vagy szolgáltatás létezik, ami kapcsolódik a testmozgáshoz. Gyakorlatilag bármi, ami az egészséges életmóddal kapcsolatos, beleférhet ebbe a körbe. Lehet diétás élelmiszereket árusító üzlet, sportszerekben utazó kereskedés, sportruházattal foglalkozó bolt, orvos, gyerekekkel foglalkozó pszichológus, de akár egy mozgással kapcsolatos létesítmény is, ami olyat kínál, ami nálad nincs. Ez lehet például egy uszoda.

A lényeg, hogy olyan partnereket keress, akik kapcsolódnak hozzád, de nem jelentenek közvetlen konkurenciát. Ahol nem áll fenn az a veszély, hogy a Te stúdiód helyett a másikéba járnak majd jógázni, ha ajánlod. Az ilyen partnerekkel kidolgozhattok közös stratégiát, hogy kölcsönösen jól járjatok.

4 tipp partnerkapcsolatok kiépítéséhez:

  • Természetesen alap, hogy legyen ott a recepción, az öltözőben a prospektus a másik fél üzletéről, esetleg a recepciós szóban is megemlítheti, hogy érdemes megnézni. Még jobb, ha célzottan cseveg erről olyan vendéggel, akiről tudja, hogy jó eséllyel valóban érdekes számára az ajánlat – ehhez viszont ismerni kell a törzsvendégeket.
  • Adjatok egymás vendégeinek kedvezményeket. Érdemes olykor felismerni, hogy ha engedsz egy kicsit az árból, az több bevételt hozhat, mintha magasan tartanád. Tegyük fel, hogy megállapodsz egy sportszereket árusító bolttal, hogy ajánljátok egymást a vásárlóknak/vendégeknek, cserébe az a vendég, aki a másiktól jön, kaphat 15% kedvezményt. A vendégeidnek tetszeni fog, hogy kedvezményes lehetőséghez juttatod őket, ez máris egy pluszpont a szemükben. A másiknak pedig küldtél vásárlót. Ez persze oda-vissza működik!
  • Szervezzetek közös nyereményjátékokat, szintén egymásra alapozva.  Ha valaki vett nálad bérletet, és vásárol az említett üzletben, bekerül a kalapba, és nyerhet egy ingyenes jógaórát, vagy egy terméket a boltból, esetleg komolyabb kedvezményre jogosító kupont. Egy ilyen akció mindkettőtöknek hozhat némi bevételt.
  • Az ajánlásokat észrevétlenül is beépítheted a teremben zajló életbe. Otthoni edzésjavaslatokhoz például az edzők javasolhatják az adott bolt sporteszközeit, vagy diétához a táplálékkiegészítős üzlet termékeit. Ők cserébe beteszik majd a szatyorba a szórólapot az edzőtermedről, hozzátéve, hogy szuper hely, ha hatékonyan szeretne a kedves vevő mozogni.

Mit tarts szem előtt, amikor partnert választasz?

Természetesen nagyon nem mindegy, hogy kivel működsz együtt. Tudod, van az a mondás, hogy „madarat tolláról, embert barátjáról”. Nos, a barátod ebben az esetben a partner lesz. A nevedet adod az ajánláshoz, ezért téged is minősít. Éppen ezért fontos, hogy csak igényes szolgáltatókkal, üzletekkel keress kapcsolatot – nem tenne túl jót a megítélésednek, ha a Te ajánlásod után negatív tapasztalattal távozna az ügyfél.

Ahogy már érintőlegesen említettük, az is lényeges, hogy a másik fél véletlenül se legyen konkurencia. A saját üzletedet rontod (mellesleg ő is), ha ütik egymást a szolgáltatásaitok. Így bármennyire is megvan a közös hang, nem lesz hatékony az együttműködés.

Szintén szó volt már arról, hogy legyen köze egymáshoz a két területnek. Mozgásstúdióként lehetőleg ne egy lámpaüzlet legyen a partnered, mert ez nem fogja hozni a várt eredményeket, ugyanis aki épp lámpát vesz, az nem biztos, hogy érdeklődik a rendszeres mozgás iránt – nem kizárt, de valljuk be, nincs túl nagy keresztmetszet.

Az is lényeges, hogy legyen a másik helynek forgalma. Hiába a jól kidolgozott ajánlatok, ha a partnernek minimális a vevőköre, így ugyanis a legjobb szándéka ellenére sem fog tudni annyi embert irányítani hozzád, hogy megérje fenntartani a megállapodást. Olyan partnert keress, akitől szemmel látható forgalomnövekedést remélhetsz!

Ha jól választasz partnert, és megfelelően dolgozzátok ki az ajánlatokat, biztos, hogy mindkét oldal profitál majd a kapcsolatból. Van már ötleted, kit lehetne megkeresni?

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp
Fel a tetejére

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!