Újraindítás hibrid üzemmódban

Újranyitás után: hibriden, rugalmasan, bátran!

Az újranyitás után milyen bátran térnek vissza az ügyfelek a mozgásstúdiókba és edzőtermekbe? Milyen igények alakultak ki a sportolni vágyókban? Szükségszerűségből időspóroló megoldássá válnak a hibrid edzésformák? A félelem, vagy az élmények sokáig kielégítetlen hiánya győz a sportolni vágyókban? Ennek jártunk utána cikksorozatunk második részében. A tapasztalatokról személyi edzőt és mentálhigiénés szakembert kérdeztünk.

A kényszerből szinte szokássá vált hibrid edzésmegoldások velünk maradnak!

Az elmúlt egy évben nyilvánvalóvá vált, hogy azok a mozgásstúdiók, jógastúdiók, szabadidősport vállalkozások és személyi edzők, akik át tudtak váltani az online térben nyújtott szolgáltatásokra, nem csak hogy túlélték ezt az iszonyatosan nehéz időszakot, de de mára kialakították virtuális bázisukat is, amelyre – ahogy az írásunkból kiderül – a jövőben is szükség lesz.

Bebizonyosodott az is, hogy a sportolni vágyók szintén hamar alkalmazkodtak azért, hogy folytassák szeretett hobbijukat. Amíg az újranyitás előtt még csak találgattunk, milyen gyorsasággal, milyen ütemben térhetnek vissza az ügyfelek a mozgásstúdiókba, edzőtermekbe, addig június elején már konkrét tapasztalatunk lehet az „új valóságról”.

Ha van átmeneti időszak, akkor a jelenlegi az! Hogy mibe megyünk át? Egy újkori, hibrid egyvelegbe! Az előzetes várakozásoknak megfelelően tényleg velünk maradnak az online és a „házhozmenős” megoldások is, azok ugyanis jelentős időt spórolhatnak a rendszeresen mozgóknak!

Interjú Szmerek Máté személyi edzővel

Ahogy most következő interjúnkból is ki fog derülni, az ügyfelek közül sokaknak lassabban térhet vissza a bizalma a beltéri edzések iránt, ezért is kell fenntartani a foglalkozások virtuális módját. És azért is, mert  nem biztos, hogy megéri mindig útra kelni az edzőterembe!

 width=​-  Rugalmasabbak lettek az ügyfelek a mozgási lehetőségeket tekintve?

– Megpróbáltak alkalmazkodni ahhoz, amit a helyzet hozott. Szerintem mindenki kereste a lehetőségeket és megtalálta magának a megfelelő mozgási formát a karantén ideje alatt. Mindenképpen rugalmasabbá vált az egész, hiszen az online térben nem vesz el időt az utazás. Ha az embernek edzeni támadt kedve, csak átöltözött, és már kezdhette is.

– Sikerült mindenkinek gyorsan elsajátítani az online átállást?

– Volt, akinek egész gyorsan ment, és volt, akinek kevésbé. Más volt megtartani egy csoportos órát, illetve egy személyi edzést, nem volt mindegy, kinek milyen technikai felszereltsége volt az otthonában. Aki korábban is járt már, ismerte a feladatokat, sokszor hallotta már az egyes instrukciókat, azokkal könnyebb volt. De a technikai újdonságokat mindenkinek tanulnia kellett, azt hogy hogyan legyen zene-videó-hang egyszerre, és hasonlók. Egészen belejöttünk mostanra.

A beoltottak bátrabbak, közben az online mozgás „kényelme” megmaradhat

– Az előzetes várakozásodhoz képest az újranyitás után sokan tértek vissza a beltéri edzésekhez?

– Ez nagyban függ attól, hogy kinek van bármilyen védettségi igazolványa, vagy versenyengedélye. A csoportos órákra igen nagy számban visszajöttek a vendégek. A COVID előtti időszakban nagyjából tíz fős volt egy ilyen csoport, és most is ennyien vagyunk. Persze, ráéréstől függően lehet, hogy néha kevesebben, de néha többen is, akár tizenketten. A többi személyi edző kollégámnál is ez a helyzet szerencsére, a vendégek visszajöttek a csoportos órákra. Úgy látom, hogy az aerobik órákon akár 15-en is összejönnek. Olyanok is vannak, igaz kevesebben, akik bejönnek a terembe személyi edzésre.

– Maradtak online óráid?

– Igen, többen vannak olyanok, akik nem mernek eljönni terembe, nincs még oltásuk, vagy éppen a másodikra várnak. Közülük többekkel maradtunk az online megoldásnál, de sokan mondják azt is, hogy júniusban, immár a második oltás után, visszatérnek majd hozzánk. Egy-két hónapnak még biztos el kell telnie ahhoz, hogy a mozgásstúdiókban, fitnesztermekben jelentősen feljebb ugorjanak a látogatottsági számok.

– Van olyan vendéged, aki azt mondja, azért akarja megtartani a korlátozások alatt kialakult edzésformákat, mert kevesebb időt akar utazással, ingázással tölteni?

– Van olyan, aki azt mondja, hogy sokkal kényelmesebb, ha kimegyek házhoz. És tényleg nem is rossz az, amikor valaki hazaér munkából, és mielőtt lepihenne, még felpörgött állapotban megcsináljuk az edzést. Vagy ugyanezt megcsináljuk reggel, így frissebben lehet elindulni a munkába, ráadásul nem kell kitérőt tenni, többet dugóban ülni, más helyeken parkolót keresni… Az online megoldás mellett azért is maradtak sokan, mert nem kell pluszban kifizetni a terembelépőt.

– Beigazolódott az a feltételezés is, hogy a jó idő beköszönte miatt is nyitottabbak lesznek az ügyfelek a szabadtéri edzésekre?

– Igen, abszolút! Ahogy jött a jó idő, egyre több edzést tudtam kint tartani, aminek nem csak a vendégeim örültek, hanem én is mivel sokkal kreatívabbak lettek az órák. Ezeket az órákat kinti kondiparkban sokkal változatosabban lehet megoldani. Mivel én is sok eszközzel rendelkezem, ezért többféle mozgásformát lehet megvalósítani.

Új stílusok a kommunikációban és az óratartásban is

– Milyen kommunikálni a sportolókkal több közösségi felületen?

– A járvány nagy részt mindenkit arra kényszerített, hogy áthelyezze a kommunikációt az online térbe. Létrejöttek csoportok, hogy könnyebben lehessen tartani a kapcsolatot a vendégekkel. A legnagyobb feladat az volt, hogy továbbra is motiváltak maradjanak, így igazából még többet kellett velük kommunikálni. Az új emberekkel persze teljesen más volt „az első benyomás” kérdése, de hozzá kell szoknunk, hogy az online világ egyre nagyobb részt követel magának az életünkből.

– Mi a legnehezebb az online oktatásban?
– Máshogy kell kommunikálni a vendéggel. Sokkal érthetőbben és pontosabban kell elmagyarázni, mire figyeljen oda. Személyesen oda tudsz menni javítani, az online térben viszont ezt a vendégeknek maguknak kell megoldani, még akkor is, ha mutatom a kamerába.

–  Az újranyitás után nehezebb elhelyezkedni személyi edzőként?

– Szerintem nem, sőt! A pandémia után egyre több ember fog figyelni az egészségére, egyre többen tarthaják fontosnak a rendszeres mozgást.

Interjú Csiszka Noémi mentálhigiénés szakemberrel

A rendszeres mozgás a mentálhigiénés problémákat is visszaszoríthatja, megszüntetheti, a pandémiás időszak viszont az egész világot meggyötörte a kényszerű bezártsággal. Vajon ki, hogyan vészelte át ezt?

 width=– Milyen kielégítetlen igények halmozódhattak fel a sportolni vágyókban?

– A pandémia alatt a valahova tartozás, a kompetencia-érzés, a sportolásból nyert sikerélmény, a sport általi játék, felszabadultság és öröm érzése mindenképpen hiányozhatott. Sokan azért sportolnak, hogy levezessék a napi feszültséget. Klienseimnek azért szoktam különösen javasolni a testmozgást, hogy eltereljék a figyelmüket a napi problémákról vagy a szorongásról, ami a bezártsággal, a bizonytalansággal átszőtte a mindennapjainkat.

Ha valaki például huzamosabb ideig depresszív hangulatban van, a sportolás segíthet abban, hogy a megemelkedett hormonszint (endorfin, dopamin, szerotonin) által jobban érezze magát. A sport emellett lehet egy olyan hobbi, amelyben felhőtlenül felszabadultnak érezzük magunkat, és felfedezhetjük azt a játékos önmagunkat is, akit lehet, hogy már régen elfelejtettünk…

A sportolás komoly sikerélményt is nyújt. Az innen nyert tapasztalat erőt adhat ahhoz, hogy más helyzetekben is higgyünk abban: sokkal több erő és energia van bennünk, mint ahogy előzetesen gondoltuk volna.

– A közösség hiánya szintén nem lehetett egyszerű…

– A sportolás komoly közösség-élményt is ad. Ez jelentheti az edzőtárs/társak jelenlétét, de tágabb értelemben egy adott helyszínen jelenlévő sportolókkal való találkozást.  Egy extrovertáltabb embernek jobban hiányozhat a társaság, az együtt edzés vagy akár az öltözői beszélgetések. Másoknak inkább a futópadon mért teljesítmény mérése vagy az edzés közbeni zenehallgatás, lazítás hiányozhat. A legnehezebb a mindennapok monotóniája, a családok összezártsága lehetett.

„Akik abbahagyták a sportot, azok a maradék jót is megvonták maguktól!”

Okozhatott komoly pszichés problémákat a mozgás hiánya?

A környezetemben azt látom, hogy azok az emberek, akik korábban is rendszeresen sportoltak, nem hagyták abba, és nem jutottak el odáig, hogy ezáltal pszichés problémáik legyenek. Pontosan azért, mert már korábbról megtapasztalták a sportolásban rejlő erőforrásokat. Egyébként ebben a helyzetben is meg lehetett találni a lehetőségeket: rengeteg online-edzés csoport alakult, a YouTube-ról össze lehet állítani komplex edzésterveket, és egy-két olcsóbb sporteszközzel (szalag, gumikötél, miniband) szinte bármilyen gyakorlatot el lehetett végezni.

Egy ilyen különösen megterhelő helyzetben nem jó döntés még azokat a hasznos dolgokat is megvonni magunktól, amelyek valóban segítenek, még akkor sem, ha nem ideálisak a körülmények. Azok a klienseim, akik jelenleg hozzám fordulnak enyhe szorongásos vagy hangulati panaszokkal, közülük egyik sem sportolt vagy sportol rendszeresen.

– Egy új oktatóban is bíznál virtuálisan, vagy kell, hogy legyen korábbi tapasztalat a Covid előtti időkből?

– Az elmúlt több mint egy év nagyon kipenderített bennünket a komfortzónánkból, így ilyenkor segíthetnek a biztos pontok…Nekünk könnyebb volt azokkal az edzőkkel és edzőtársakkal edzeni, akikkel már korábban is találkoztunk. Ez adott egy olyan jóleső érzést, hogy azért van, ami változatlan… De én nyitott vagyok, előfordult, hogy a Youtube-ról választottam egy random edzőt, mert éppen nem volt online edzés.

– Hosszú idő lehet, mire eltűnik a félelem a közös benti tevékenységektől?

– Ha felidézem a tavalyi nyarat, akkor kicsit hasonló volt a helyzet, mint most. Elindult egy nyitási folyamat, és tapasztalatom szerint 3-4 hét volt, mire újra „feltöltődött” az edzőterem, nem csak régi, hanem új emberekkel is.

Most, hogy remélhetőleg nagyon sokan be fogják magukat oltatni, úgy tippelem, hogy még bátrabbak lesznek az emberek. Ezenkívül most még több fáradtságot, kiégést érzek, és még nagyobb igényt az élményekre, a monotónia megtörésére. Ezek a tényezők lehet, hogy még jobban fel fogják gyorsítani a visszatérést.

Hogy ki mennyire fél, szorong, az egyedi, alkati tényező. Sok embert az oltás sem nyugtat meg, ők távol fogják magukat tartani továbbra is a többi embertől.

Ami az interjúk alapján biztos:

A következő hónapokban még mindig szükség lesz a türelemre. Az ügyfeleknek időre lesz szükségük ahhoz, hogy a zárt térben való közös együttlétekhez, mozgáshoz visszatérjen a teljes bizalom.

Minden tekintetben szükség lesz a rugalmas ügyfélkommunikációra, az órák megtervezésének kreativitására, az ügyfelek megfelelő menedzselésére, hogy a lehető legtöbb igényt ki lehessen elégíteni.

A következő télig tartó időszak még a hibridebbnél is hibridebb lesz, hiszen bent, kint, otthon, és a virtuális térben is igény mutatkozik az órák megtartására. Ez alaposabb és kreatívabb óratervezést igényel.

A harmadik hullám utáni „új időszakban” jó darabig a tisztaság, a megbízható, higiénikus környezet lesz az ügyfelek visszacsábításának alapja, a bevétel egyik záloga.

Ha írásunkkal átfogó képet, hasznos információkat nyújtottunk neked a hazai szabadidősport iparág jelenlegi helyzetéről, oszd meg cikkünket azokkal, akiknek úgy gondolod, hogy segíthetsz ezzel.

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

Szeretném az ingyenes tudásanyagot!

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!