Szabadidősport az újranyitás után: más világ!

Mi marad meg a szabadidősportban a COVID-időszakból, és mit kell magunkkal vinni az újranyitás utáni hónapokra? Vajon megéri nyitottnak lenni a hibrid edzéslehetőségekre, megéri a korábbiaknál is jobban odafigyelni az ügyfelekre? Mit lehet tanulni azoktól a kluboktól, amelyek a pandémia alatt is működhettek? Megtudhatják cikkünkből!

Hányan mondhatták azt, hogy végleg vége?

A hazai szabadidősport szektorban több tízezer ember megélhetése került veszélybe a koronavírus-járvány miatti bezárások, korlátozások következtében. Hogy hányan adták fel a küzdelmet 2020 márciusa óta a szabadidősport „éltetői”, azaz az edzőtermek és mozgásstúdió tulajdonosai közül, arra nincsenek pontos adatok, válaszok. A 708 edzőtermet képviselő Magyar Fitnesztermek Országos Szövetségének főtitkára, Kiss József az Index május 1-én megjelent cikkében azt nyilatkozta, hogy 50-100 között van azok száma, akik nem tudnak újra kinyitni. Csodára, de leginkább tőkeinjekcióra lenne szükségük ahhoz, hogy felélesszék vállalkozásukat. Ezek is csak megközelítő adatok, a hazai szabadidősport más jellegű szolgáltatói közül szintén sokan maradhatnak zárva.

A világon mindenhol küzdenek a túlélésért!

Más országokban sem jobb a helyzet! Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban sem, ahol a fizetésekből kisebb megterhelést jelent szabadidősportra költeni. Több nagy fitnesz lánc, és sok ígéretes, kreatív mozgásstúdió zárt be örökre. Sokakat felvásároltak, vagy összeolvasztottak más szolgáltatókkal. A leggazdagabb országokban is azért küzdenek az iparág főszereplői, hogy minél több ügyfél visszatérjen, és ne kelljen végre hosszú idő után a „pengeélen táncolni”.

Egyetlen egy hazai felmérés

Dr. Zopcsák László, az IWIREPs ügyvezetője – Dajka-Szederkényi Kornéliával közösen – decemberben készített felmérést arról, milyen hatásai voltak/vannak a COVID-19 járvány korlátozó intézkedéseinek. A hazai fitnesz szektor szerkezetét és a pandémia miatti korlátozó intézkedések egész iparágra gyakorolt hatásait korábban soha nem vizsgálták, a felmérés éppen ezért nem reprezentatív, sokkal inkább primer kutatás. A 745 darab kiértékelhető válasz-űrlap végeredményét összefoglaló kutatás egyik konklúziója szerint sok fitnesz szolgáltatónak be kellett zárni, az alkalmazottak egy részét el kellett bocsátani. Bár az edzők jelentős hányada átállt az online oktatásra, a vendégek többségét (50-90%-át) így is elveszítették, ami állásuk részleges vagy teljes elveszítését eredményezte.

Önkormányzati, vagy állami helyiség bérlésével némileg könnyebb lehetett

A termek legnagyobb terhe köztudottan a bérleti díj és a rezsi, ez utóbbi kifizetését sok-sok egyéni tárgyalás és megegyezés után sem lehet megúszni. Február elején született meg az a kormánydöntés, amely lehetővé tette, hogy február 1. és május 31. között az állami és önkormányzati ingatlanok után ne kelljen bérleti díjat fizetnie az éttermeknek, a kávézóknak és a szabadidősport szolgáltatóknak. A sportegyesületi tevékenységet, testedzési szolgáltatásokat és egyéb sporttevékenységet nyújtó vállalkozások március 16-tól beadhatják hitelkérelmüket a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönre. A szolgáltatók bértámogatást is igénybe vehettek, idehaza viszont a személyi edzők többsége vállalkozóként dolgozik, így ez utóbbi lehetőség nem sokaknak nyújthatott segítséget.

Miért lenne szükség erős érdekképviseletre?

„A kutatásunkat elküldtük az Emberi Erőforrások Minisztériumának is. Mi voltunk az egyetlenek, akiknek Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár személyesen válaszolt, és azt mondta: örülnek, hogy végre valami kézzelfoghatót kaptak. Láthatónak kell lennünk, hogy komolyan vegyenek minket.” – vallja Dr. Zopcsák László, aki szerint azért is kellene erős hazai érdekképviselet, hogy kimutatható számokra, statisztikákra hivatkozva be lehessen bizonyítani: a szabadidősport szektor igenis fontos szerepet játszik az egészségmegőrzésben.

Mit kellene bebizonyítani az államnak?

„A mozgással megelőzhető betegségek Magyarországon dupla annyi áldozatot szednek, mint az európai átlag. Kétszer annyian halnak meg nálunk olyan típusú betegségekben, amelyeket megfelelő dózisú mozgással, szakember felügyeletével, jobb táplálkozási szokások kialakításával orvosolni lehetne.  Ebben a fitnesz szektor óriási nagyot tud már most is nyújtani” – állítja a kutatás vezetője. Véleményét megerősíti az Európai Bizottság 2017-es felmérése, amely alapján a 75 év alatti, kezelhető betegségekben elhunytak száma kiemelkedően magas hazánkban. A négy évvel ezelőtti adatok szerint Románia, Lettország, Bulgária és Litvánia után nálunk halnak meg a legtöbben ezekben a betegségekben, amelyek a mozgással, egészségesebb életmóddal megelőzhetők lennének.

A Feovenyessy Medical Center honlapján április közepén közzétett, eredetileg a British Journal of Sports Medicine-ben megjelent kutatás, amely kimutatta, hogy a testmozgás hiánya a súlyos lefolyású COVID-19 legfőbb rizikófaktora. Fizikai aktivitás nélkül nagyobb eséllyel vezethet a betegség súlyos állapothoz, mint a dohányzás, az elhízás, a diabétesz, a magasvérnyomás, a kardiovaszkuláris problémák és daganatos megbetegedések következtében.

Várható trend 1: a hibrid edzésrendszerrel ki lehet lábalni!

Az elmúlt egy évben új igények születtek. A termek bezárása miatt kényszerből kellett belekezdeni az online edzésekbe. Az ügyfelek közül sokaknak lassabban térhet vissza a bizalma a beltéri edzések iránt, ezért is kell fenntartani a foglalkozások virtuális módját. És azért is, mert aki a jövőben is nagy részt otthon fog dolgozni, az nem biztos, hogy mindig útra fog kelni az edzőterembe.

„Nem szabadna megadni az esélyt arra, hogy a bizalomvesztés, az új hullám lenullázza a vállalkozást. Valószínű, hogy a hibrid megoldású kapcsolattartás áremeléssel is fog járni, hiszen a lemorzsolódást pótolni kell. Ugyanakkor ez nagy lehetőség is a szektor részére, mert az immunrendszer erősítéssel sokkal több embert meg lehet szólítani! Mondhatjuk azt is nekik, hogy egy ilyen járványt stabilabban át tudjunk vészelni. Teljesen új rétegeket lehet bevonzani, viszont őket már más módszerekkel.” – vélekedik Dr. Zopcsák László.

Te biztosítod a rugalmas, hibrid edzésformákat?

Várható trend 2: kis termek, kis stúdiók – nagy lehetőségek

A szolgáltatási szektorban már a pandémia előtt hatalmas fejlődésnek indult az ügyfélélmény-alapú kiszolgálás. Eladhatóságunk szempontjából kulcsfontosságú lett, mennyire vagyunk informatívak, elérhetők, milyen gyorsan tudunk reagálni az ügyfelek kérdéseire, igényeire. Akik ennek a kihívásnak megfelelnek, azok elmondhatják magunkról, hogy nem kizárólag a szakértelmüket fizetik meg, hanem az ügyfélélményt, azt, hogy személyesen törődünk vendégeinkkel. A kisebb termeknek, stúdióknak komoly lehetőségük lesz arra, hogy a kisebb létszámnak nyújtott egyedi szolgáltatásokkal még személyesebb élményt nyújtsanak.

Akár külön női klubok alakulhatnak, vagy olyanok, amelyek kizárólag a túlsúlyosokat szolgálják ki szakértelmükkel és odafigyelésükkel. Egész más a közösségi élmény, ha azonos típusú emberekkel lehet együtt sportolni. A több célcsoport több lehetőséget, több újítást jelent. Azok a boutique studiók, amelyek többféle szolgáltatást nyújtanak, azoknak lehetnek vonzók, akik állandóan változatos mozgásra vágynak.

Mit adhatnak át azok, akik a pandémia alatt is nyitva lehettek?

A versenyeztetéssel is foglalkozó klubok az elmúlt egy évben is nyitva tarthattak azok számára, akik sportolói engedéllyel rendelkeztek. Ők nem álltak le, ennek köszönhetően a gyakorlatban tapasztalhatták meg azt, ki hogyan reagált az új szabályokra, szokásokra.

Interjú Fridrich Annamáriával, judo edzővel, a Samurai Judo Club vezetőségi tagjával

 width=– Hogyan sikerült igazodni az előírt szigorú szabályokhoz (pl. a távolságtartáshoz, az állandó fertőtlenítéshez? Milyen új szokások alakultak ki így?

– Az elején kizárólag olyan gyakorlatokat végeztünk, amelyekhez nem kell kontakt személy. Ez a judó esetében nem is olyan könnyű, lévén full kontakt sportág. Amíg engedték a tanfolyamosokat edzeni, addig minimálisra csökkentettük a testközeli helyzeteket igénylő gyakorlatokat. A versenyzők esetében természetesen ez nem volt mindig kivitelezhető, hiszen a versenyeket sokáig engedélyezték, így nekik arra készülniük is kellett. Új szokás volt az ökölpacsi, az állandó kéz és lábfertőtlenítés, a kevesebb földharcozás.

– Az aktív működés során megszerzett tapasztalataitokat hogyan tudjátok majd átadni a visszatérő tanfolyamosoknak?

– Mivel minden héten több telefon és email érkezett hozzánk arról érdeklődve, hogy mikor és hogyan térhetnének vissza a gyerekek a judó edzésekre, nem aggódunk, hogy kevesen fognak visszajönni. Inkább azt igyekszünk jól megszervezni, hogy viszonylag kisebb csoportokban tudjanak edzeni majd, csökkentve a fertőzésveszélyt. Gyerekeknél más, infuenzás időszakban is gyakori néhány hónapos hiányzás, így van tapasztaltunk abban, hogyan lehet őket gyorsan visszarázni a csoportba. A judót sosem lehet „készre” fejleszteni, állandóan van mit újra és újra gyakorolni, pláne, ahogy nőnek a gyerekek. A mozgásformák „elcsúsznak”, így újra kell „huzalozni” a technikákat, hogy eredményesen végre tudják hajtani azokat.

„Aki online edzéseket is tartott, kevesebbet időt kell szánnia a felzárkóztatásra!”

– Kilenc hónapnyi kihagyás miatt sokaknál újra kell majd kezdeni mindent?

– Mi folyamatosan tartottuk heti két alkalommal az online edzéseket, amelyeken játékos gyakorlatokat és judotechnikai feladatokat vegyítettünk. Átvettük az alap övvizsga gyakorlatokat is. Csatoltunk képeket, videókat az edzések mellé, hogy a gyerkőcök ne távolodjanak nagyon el a sportágtól és az edzők személyétől. Nyilván ezek nem ugyanolyan erejű és hatékonyságú edzések voltak, mint a jelenléti edzések, de jobb a semminél, így egy kis változatosságot tudtunk belevinni az egyhangú mindennapokba. Sokaknál biztos, hogy az alapok újrakezdésével kell majd kezdeni, de ilyenkor a gyerekeknél azért gyorsan visszajönnek az emlékek, a mozdulatok. Feleannyi időbe telik majd újra tanítani a dolgokat, mintha először látnak egy feladatot.

– Segítettek az online videós óráitok?

– Nagyon jól beváltak az online edzések. Remek edzőink vannak, akik felváltva adagolták a gyerekeknek a vicces, szórakoztató, néha meg bizony az odafigyelést és az erőt, állóképességet is igénylő feladatokat. Volt idő a meghitt beszélgetésekre is, hiszen nem volt senkin nyomás, teljesítménykényszer, egyszerűen csak élvezték, hogy találkozhatnak az online térben, láthatják, hallhatják egymást a gyerekek, felnőttek. Nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk szülőktől, gyerekektől is, ez természetesen jól esett, hiszen mindenki nehéz helyzetbe került a járvány miatt. Mi, sportegyesületként szintén pengeélen táncoltunk, nap mint nap.

– Szerveztek nyári tábort?

– Igen, minden évben szervezünk. Az első hullámot követően tavaly nyáron is óriási sikerű volt a táborunk. Járvány ide, járvány oda, hasonló nagy létszámra számítunk. A jó hangulat, a sok judo, és a sok egyéb szórakoztató program garantált lesz.

A megfelelő szolgáltatás-menedzsment még fontosabb lesz, mint korábban!

A tanfolyamokat biztosító klubok nem riadnak vissza a nyári programok szervezésétől, megtartásától, annál is inkább nem, mert rengeteg bevételtől estek el a kilenc hónapos korlátozások miatt. A táborokban viszont továbbra is szigorú egészségmegőrző intézkedéseknek kell megfelelni! De ez minden más szolgáltatóra is igaz! Már a pandémia előtti időszakban sem volt egyszerű megfelelően kitalálni és működtetni a szolgáltatásmenedzsmentet. A létesítmények adottságait, funkcióit tökéletesen össze kell hangolni az ügyfelek igényeivel és az adott erőforrásokkal. Most még több szempontot kell összefésülni, hiszen vissza kell szerezni az ügyfeleket, ráadásul új keretek között. Ehhez szakértelmünk, eltökéltségünk mellett egyszerre kell otthon mozogni a sales-ben, a digitális marketingben is. A stúdióvezetők, edzők ideje azonban nem nőtt meg, azt továbbra is ki kell gazdálkodni! Ez lesz az egyik legnagyobb kihívás az ügyfelek visszaszerzése mellett.

Kíváncsi vagy, mennyire nyitottak a vendégek a gyors visszatérésre, vagy éppen mennyire igénylik, hogy folytassák az otthoni mozgást az újranyitás után is? A félelem, vagy az élmények sokáig kielégítetlen hiánya győz a sportolni vágyókban? Olvasd el cikksorozatunk 2. részét is, amelyben az átalakult ügyféligényekkel foglalkozunk személyi edző és mentálhigiénés szakember bevonásával.

Ha írásunkkal átfogó képet, hasznos információkat nyújtottunk neked a hazai szabadidősport iparág jelenlegi helyzetéről, oszd meg cikkünket azokkal, akiknek úgy gondolod, hogy segíthetsz ezzel.

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!