Rólad, Neked! A vendégeiddel való kommunikáció 3 alapszabálya

„Figyelek a vendégeimre az óráimon, ez az alap” – sok jó oktató vallja ezt. Abban, hogy mennyire van kedvük és idejük az órákon kívül foglalkozni a vendégeikkel – ebben már megoszlanak. Van, aki aktív online közösségi életet él, sokat ír, és igyekszik érdekes tartalmakat létrehozni. Van, aki annyi órát tart, hogy emellett már arra nincs energiája, hogy jó tartalmakkal lássa el vendégeit az órákon kívül.

Azt már egyre többen érzik, hogy kommunikálni szükséges az órákon kívül is – ez segít abban, hogy csökkenjen a lemorzsolódás mértéke. Fantasztikus órát tartani – ez a legfontosabb. Jó tartalmakkal megszólítani a vendégeket órán kívül – ez segít megtartani a vendégeket hosszabb távon, hogy a szabadidős mozgás pozitív hatásai érdemben érvényesülhessenek náluk. Az elégedett vendég pedig új vendégeket vonz…

Mikor, mit, hogyan kommunikáljunk tehát a vendégeinkkel az órákon kívül? Három ökölszabályt érdemes szem előtt tartani, ha a legjobb gyakorlatot szeretnénk követni.

1) Tudd, kihez szólsz

Az online kommunikáció világában már nem számít korszerű megoldásnak, ha a regisztrált vendégeidnek hírlevelet küldesz, vagy köremailben tájékoztatod őket egy új programról, esetleg a közösségi médiában írsz egy posztot az ismerőseidnek. Sok ilyen tartalom jelenik meg napról napra, a kommunikációra így te rászánod az időt és energiát, de viszonylag kevesen kapják meg, illetve figyelnek érdemben az így küldött tartalomra.

Jó hír, hogy technológiailag már megoldható, hogy célozd az üzeneteidet, és más tartalmat küldjél a nőknek, mást a férfiaknak, mást a szabadidejükben aktívan, rendszeresen sportolóknak és mást a bizonytalankodóknak. Nyilván más tartalmat célszerű küldeni a törzsvendégeidnek, és megint mást azoknak, akik még csak ismerkednek a sportstúdió kínálatával.

2) Figyelj rá, mikor szólsz valakihez

Érdekes megfigyelni az online forgalom statisztikáit. Mikor írnak, és mikor olvasnak emaileket, posztokat, üzeneteket a sportolók egymásnak, illetve a sportstúdióknak. Ha az általad megfogalmazott üzenet vagy tájékoztatás olyankor találja őket, amikor még hosszú órákig nem olvassák az üzeneteiket (mert dolgoznak, alszanak, szórakoznak stb.), akkor mire odáig jutnának, hogy elolvassák, már egy rakás egyéb üzenet közé kerül a tartalmad, és jóval kisebb az esélye, hogy érdemi hatást érsz el.

Az is számít, hogy az utolsó óra óta mennyi idő telt el – mert ha jó volt az óra, akkor építhetsz ennek pozitív élményére, és nyitottabbak lesznek befogadni a mondanivalódat! Ha ismered a szokásaikat, be tudod lőni, hogy mikor érdemes indítani a kommunikációt feléjük. Az is jellemző, hogy melyik napszakban milyen eszközön olvashatják, amit küldesz nekik.

A mobiltelefon szinte egész nap (az éjszaka kivételével) kéznél van, és meg tudják nézni, amit olyan módon küldesz, hogy mobilon élvezhető. A számítógépek, laptopok inkább napközben, főleg munkaidőben, a tabletek munkaidő után, főleg este kerülnek elő. Ezért sem mindegy, hogy mikor küldöd az üzenetedet, mert más arányban fogják olvasni az egyes eszközökön – persze a legjobb az lenne, ha minden eszközön élvezhető tartalmat küldenél.

3) A legjobb a vendéged által generált tartalom!

Hogy kinek és mikor küldesz tartalmat, fontos kérdés. De van-e fontosabb kérdés annál, hogy milyen tartalmat is küldesz?? Aligha… A nagy kérdés tehát, hogy milyen tartalom a jó tartalom, a vendégeid szemében. Mit olvasnak szívesen?

Ahhoz, hogy a sportstúdiónak fontos tartalmaidat el tudd juttatni a vendégeidhez, fontos lenne, hogy nyitottak legyenek a tőled kapott üzenetekre, váljon szokásukká, hogy tőled érdekes, releváns tartalmakat kapnak. A tapasztalat azt mutatja, hogy sokan sokféle tartalomra kíváncsiak, nem egységes a sportstúdiók közönsége.

Egy ökölszabály azonban itt is van: mindenki szívesen látja a róla szóló tartalmakat. Minél több adatot gyűjtesz tehát a vendégeid gyakorlásáról, sportolásáról, annál több nyersanyagod lesz ahhoz, hogy erre építve érdekes statisztikákat, rekordokat, játékokat, kihívásokat fogalmazhass meg. Például ki a legkitartóbb közülük, kinek hány óra kellene még ahhoz, hogy valamilyen rekordot elérjen stb.

Ez egyúttal jó alapja lehet annak is, megdicsérhesd, névre szólóan, azt, aki kiemelkedőt teljesít, vagy másokhoz, vagy önmagához képest előrelépett! Ugye nem kell magyarázni, hogy ez a tartalom mennyire hatásos és vonzó tud lenni a legtöbb sportoló számára…  

A három alapszabály ismertetése után felmerülhet benned a kérdés, hogy hogyan lesz nekem időm és energiám arra, hogy mindezt ilyen jól megcsináljam? Honnan lenne technikai tudásod, tapasztalatod, hogy egy ilyen kommunikációs gyakorlatot felépíts és működésben tarts a sportstúdiódban?

Az ezzel kapcsolatos jó gyakorlatról, elérhető lehetőségekről tudunk több információt adni, ha írsz nekünk a support@motibro.com címre. Ha neked vannak jó történeteid, értékes tapasztalataid a témában, kérünk, írd meg nekünk, szívesen látunk minden jó példát!

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

Szeretném az ingyenes tudásanyagot!

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!