főnök vagy vezető vagy

Főnök vagy vezető? Te vajon melyik vagy?

Főnök. Vezető. Első ránézésre ugyanazt jelenti, de ha elkezdjük kicsit fejtegetni, hamar rájöhetünk, hogy azért mégiscsak van különbség. Ez pedig az adott személy hozzáállásában keresendő, ami egyébként nagymértékben meghatározza a munkahelyen uralkodó légkört, ezzel együtt pedig azt is, hogy mennyire tud egy vállalkozás hatékony lenni. Az ugyanis, hogy a csapatod hogy érzi magát a munkahelyen, alapvetően befolyásolja a munkájuk minőségét, valamint a nálad töltött időt. És ez bizony nagyrészt rajtad múlik.

Egyáltalán miért számít ez?

Első körben azért, mert sosem öröm, ha hirtelen kiesik valaki, és nem tudsz azonnal senkit a helyére állítani. De nem ez az egyetlen ok, amiért érdemes nagyobb figyelmet szentelned a munkaerő megtartására.

Az olyan munkahelyen, ahol nem érzik jól magukat az alkalmazottak, magas a fluktuáció, ez pedig negatív hatással van a gördülékeny munkavégzésre. Gondolj bele: ha folyton új munkatársat kell keresned, aztán betanítanod, majd mire betanult rendesen, már áll is tovább, az rengeteg pénzt, illetve energiát emészt fel, a munkahelyi folyamatok pedig állandóan akadoznak majd a személyzet rutinjának hiánya miatt.

Ez pedig nemcsak neked lesz idegesítő, hanem a vendégek is megérzik: megnő a várakozási idő, nehezebbek lesznek az olyan mindennapi folyamatok, mint a foglalások, a bérletek és az órák kifizetése, személyi edző foglalása stb. Ha pedig ennyire döcögősen működik minden, hamar dönthetnek úgy, hogy inkább más helyet keresnek maguknak.

A fluktuáció legfőbb oka a főnök

Lehet, hogy erősnek érzed a fenti mondatot, de nagy igazságot fed fel. Legtöbben azért döntenek a munkahelyváltás mellett, mert nem érzik jól magukat a meglévő helyükön, a negatív légkör pedig leggyakrabban a felettes számlájára írható. Persze nem kizárólag: olykor egy kolléga is elég ahhoz, hogy megváltozzon a munkahelyen a közhangulat, de ha belegondolsz, ez is olyasmi, ami ellen a főnök tudna tenni leginkább. Nyugodt lélekkel kijelenthető tehát, hogy vezetőként bizony a Te felelősséged, hogy a vállalkozásod milyen munkahely.

Ha azt tapasztalod, hogy gyakran cserélődik a személyzet, és pár hónapnál tovább szinte senkit nem tudsz megtartani, akkor ideje elgondolkodnod annak a lehetőségén, hogy talán nem csinálsz mindent tökéletesen. Ez még nem bűn: a főnök is hibázhat, de ha nem ismeri ezt fel, és nem próbál változtatni rajta, annak az egész vállalkozás láthatja a kárát. Elképzelhető, hogy nem is kell óriási változásokban gondolkodnod, csak a hozzáállásod kívánna némi módosítást.

A különbség a főnök és a vezető között

Kanyarodjunk egy pillanatra vissza a cikk elejére: mi a különbség a főnök és a vezető között? Utóbbi pozitívabban cseng, míg előbbi kissé fenyegető. 

Ez nem véletlen: a vezető az, aki csapatjátékos, aki nem uralkodni akar az alkalmazottain, hanem együttműködik velük, hogy a lehető legjobb eredményeket érhessék el. A főnök azonban csak irányítani akar, minden érdemi munkát a beosztottaktól vár; nem segít, hanem utasítgat, nem motivál, inkább fenyegető a jelenléte. Nem nehéz megválaszolni, hogy vajon melyik típus mellett jobb dolgozni.

Honnan tudhatod, hogy főnök vagy és nem vezető?

Állandóan felmond valaki.

Ez a legbiztosabb jele annak, hogy nem szeretnek nálad dolgozni az emberek. Ha többet keresel új munkatársat, mint nem, ha pár hónapnál tovább senki sem marad meg a cégednél, akkor lehet, hogy benned van a hiba. A pénz nem minden: ha úgy is gondolod, versenyképesen fizetsz, a személyed bizony lehet az oka annak, hogy a dolgozók továbbállnak, amint lehet.

Megfagy a levegő, amikor belépsz.

Mi történik, amikor napközben besétálsz a terembe? Mosolyogva köszönnek neked a dolgozók, és megkérdezik, hogy vagy, vagy érezhetően feszültté válnak, idegesen próbálnak úgy tenni, mintha fontos dolguk lenne? Ha az utóbbi, akkor sajnos valószínűleg az a fajta főnök vagy, aki stresszeli az alkalmazottait.

Szoronganak, amikor kérni vagy kérdezni szeretnének tőled valamit.

Légy magadhoz őszinte: legbelül valószínűleg Te is tudod, hogy nem normális, ha az alkalmazottad alig mer szabadnapot kérni tőled, vagy segítséget a munkájához. Ha gyakran ezt tapasztalod, akkor jó eséllyel nem tartozol a jófej vezetők közé.

Nem beszélgetnek veled.

Bár a vezető-beosztott viszony alapvetően a munkáról szól, azért az ember időnként beszélget pár mondatot azzal, akivel sokat van együtt. Amennyiben nem igazán kezdeményeznek veled beszélgetést, és ha Te kérdezel, szűkszavúan válaszolnak, elgondolkodhatsz azon a lehetőségen, hogy egyszerűen nem érzik olyannak a veled való viszonyukat, hogy beszélgessenek veled.

Nem halad rendesen a munka.

Stresszes környezetben sokan nem tudnak megfelelően teljesíteni. Nem mellesleg, egy nem szeretett munkahelyen az ember nem is igazán törekszik rá, hogy kihozza magából a legtöbbet, inkább csak a kötelező minimumot adja. Azt is csak addig, amíg nem talál jobb lehetőséget. Ha minden törekvésed ellenére gondok vannak a munkafolyamatokkal, érdemes lehet ebből a szempontból megvizsgálni a kérdést.

 

Tévhit, hogy a szigor hatékonyabb

A „főnökök” abból a tévhitből táplálkoznak, hogy szigorral lehet kontrollálni az alkalmazottakat, a tekintély alapja pedig az, hogy tartsanak egy kicsit tőlük a dolgozók. Ez a felfogás azonban már igencsak idejétmúlt, már csak azért is, mert érezhetően mérgezi a munkahelyi légkört, ha megfagy a levegő, mikor a főnök belép. Sőt, a hatékonyságra sincs igazán jó hatással, ha kifejezetten stresszeled az alkalmazottaidat. 

Megvan az az érzés, amikor egy vizsgán annyira izgulsz, hogy azt is elfelejted hirtelen, amit 10 perce még tudtál? Valami ilyesmi hatással leszel a dolgozóid munkavégzésére, ha az a célod, hogy uralkodj fölöttük és féljenek tőled. Sokkal többet hibáznak, rosszul fogják érezni magukat munka közben, ez pedig kölcsönös elégedetlenséghez vezet, ami még stresszesebb környezetet teremt.

Óriási tévedés az is, hogy ha jóban vagy a dolgozóiddal, nem fognak tisztelni. A tisztelet nem azon múlik, hogy félnek-e tőled, és ha félnek tőled, az nem jelenti automatikusan azt, hogy tisztelnek – legfeljebb csak annyit, hogy úgy tesznek. A tiszteletet példamutatással, megfelelő hozzáállással lehet kivívni, nem fenyegetőzéssel és parancsolgatással. 

Válj vezetővé!

Ahogy említettük, a vezető egészen más módszerekkel dolgozik: ő a csapat részének tekinti magát, aki iránymutatást ad, illetve motiválja a többieket. Jó viszonyt ápol a munkatársaival, odafigyel az igényeikre, esetleges nehézségeikre, problémáikra és megoldást keres rájuk. Nem egy kvázi ellenség, akitől félni kell, hanem olyasvalaki, akire lehet számítani, akihez lehet fordulni, ha felmerül valamilyen kérdés vagy segítségre van szükség.

Egy ilyen vezető nem mérgezi a munkahelyi légkört, inkább ösztönzi, motiválja az alkalmazottakat. A munkahely nem egy gyűlölt hely lesz, ahol valahogy ki kell bírni a napi 8 órát, hanem olyan hely, ahová szívesen járnak be dolgozni az emberek. És a legfontosabb: ha szeretik a munkahelyüket, ők is igyekeznek majd kihozni magukból a maximumot, nekik is fontos lesz, hogy minden munkafolyamat jól működjön.

Elégedett alkalmazott = jól működő stúdió

Azt a felfogást tehát érdemes minél gyorsabban elfelejteni, hogy az emberek akkor fognak rendesen dolgozni, ha félnek tőled. Ez egyszerűen nem igaz, sőt, ezzel azt fogod elérni, hogy csak annyira erőltetik meg magukat, amennyire feltétlenül muszáj, a fennmaradó energiájukat pedig inkább az új munkahely keresésére fordítják majd. 

Próbálj a dolgozókra inkább csapatként tekinteni, akikkel együttműködve tudod elérni a céljaidat! Ha pozitív légkört teremtesz a cégednél, az alkalmazottaid szeretnek majd itt dolgozni, és fontos lesz nekik, hogy elégedett légy. A magas minőségű munka pedig egyértelműen több vendéget eredményez, így a munkaerő megtartásával egyértelműen előrébb jutsz!

Vetkőzd le a rossz beidegződéseket, egyszerű főnökből válj csapatjátékos vezetővé!

Támogasd munkatársaidat digitális eszközökkel!

Amellett, hogy megfontolod a fenti javaslatokat, automatizációs megoldásokkal is rásegíthetsz a pozitív légkör kialakítására.

Fontos, hogy kollégáid részt vegyenek a háttérfolyamatokban is, de ne érezzék időrablónak vagy nyűgnek ezeket a feladatokat. A Motibroban az oktatók, munkatársak is saját, rájuk szabott felületen tudják követni az óráikat, a vendégeket. Gyorsan, hatékonyan tudják intézni a napi adminisztrációt. Lássuk dióhéjban, mi mindenben segíti az ő munkájukat is a Motibro:

 1. mobilról és bármilyen eszközről kezelhetik a fiókjukat,
 2. órarendjükben naprakészen látják az óráikat, a bejelentkező vendégeket,
 3. minden óra okos jelenlétijén 1-1 gombnyomás a részvételek bejelölése,
 4. itt láthatják a vendégek nevét, arcképét, aktivitását, befizetését (részletes adatokat csak ha szeretnéd),
 5. a vendéghez fűződő, belső feljegyzést és nyilvános órai jegyzeteket is készíthetnek,
 6. akár új órarendi időpontot is létrehozhatnak (ha adsz hozzá jogosultságot),
 7. egyszerűen módosíthatják az időpontjaikat (vezetőként ezt is te engedélyezheted),
 8. lemondhatják alkalmaikat, ha valami közbejön (ez is opcionális),
 9. és használhatják a rendszer levelezőjét a vendégekkel való kapcsolattartásra, ha szeretnéd.

Nekik is sokkal egyszerűbbek a dolgos hétköznapok, ha post-itek, jegyzetfüzetek és üzenetdömping helyett egy átfogó rendszerben intézhetik a munkájukhoz kapcsolódó egyéb teendőiket.

+1: Pontos elszámolással a problémamentes munkakapcsolatért

Gyakori nehézség az ügyfeleinknél, hogy vezetőként minden héten / hónapban több órába telik kiszámolni: melyik kolléga hány órát tartott, hányan vettek részt azokon, és milyen díjazás jár ezekért adott időszakra. A Motibroval ezeket a stresszes órákat is szabadidőre cserélheted, és az oktatóid is mindig időben, pontosan kapják meg a nekik járó fizetést:

 • Az automatikus oktatói elszámolás segítségével akár többféle elszámolási szabályt is létrehozhatsz óratípusok és oktatóid díjazása szerint.
 • Megtartott órák száma, résztvevők létszáma vagy akár bevételek megosztása alapján is készülhetnek a riportok.
 • Sőt, sávos elszámolást is készíthetsz vagy bónuszösszeget is megadhatsz.

A szabályok beállítása után pedig naprakész, részletes kimutatásokat kapsz, soha többé nem kell a számolgatással bajlódnod!

Ha még nincs hasonló adminisztrációs rendszered, vagy szeretnél tökéletesíteni a folyamataidon, nézd meg kvízünk segítségével, hol tartasz a rendszeres feladataitok automatizálásában:

Te hol tartasz az automatizálásban?

Ingyenes demó

Kattints és mérd fel, hogyan vezetheted vállalkozásodat akár tizedannyi macerával!

Nyíl

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

Szeretném az ingyenes tudásanyagot!

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!